Last news in Fakti

23 Октомври, 2023 10:12 916 16

Богдан Милчев: Пешеходците в София са изключително уязвими, те са 50% от всички жертви на пътя

  • пътната безопасност-
  • пешеходци

Ако ние сложим ред на пътя, ще сложим ред в цялото общество, смята експертът

Богдан Милчев: Пешеходците в София са изключително уязвими, те са 50% от всички жертви на пътя  - 1

Корупцията и проблемите, свързани с организацията на работа в различните институции отговорни за безопасността на движение по пътищата, трябва да бъдат решени от правителството. Това каза пред Радио София Богдан Милчев от Института за пътна безопасност.

„Правителството отказва да се занимава с тях. Те прехвърлят проблема и казват – камери, повдигнати пешеходни пътеки, законодателство, по-високи глоби, но нито един от тези два проблема не могат да бъдат решени с тези мерки, които те ни предлагат. На бюрото на министър Денков стои от първия ден, в който стана министър-председател, пътната карта на Института за пътна безопасност, с която ние сме готови да поемем отговорността да намалим жертвите на годишна база с между 50 и 100 човека. Ако ние сложим ред на пътя, ще сложим ред в цялото общество“, каза Богдан Милчев.

Според него, хората са такива на пътя, каквито са и в живота.

По отношение на т.нар. “умни“ светофари в София, Богдан Милчев обясни, че са въведени през 2010 г.

„Оказва се, че при тази интелигентна транспортна система софтуерът не се поддържа, не може да се мине без човешкия фактор и тя не функционира ефективно“, добави бившият шеф на КАТ-София.

По думите му, пешеходците в София са изключително уязвими. 50% от всички жертви на пътя са пешеходци, уточни Милчев.

„Няма град в Европа, в който в такъв процент да загиват пешеходци, което означава, че ние имаме проблем с инфраструктурата, имаме проблем с поведението на самите пешеходци, имаме проблем върху поведението и контрола на самите водачи. За всичко това трябва накуп да се въздейства, да има програма, да се анализира“, обясни Богдан Милчев.

Според него липсата на визия на тези, които управляват транспортната система, рефлектира върху това България да продължава да дава неприемливо много жертви.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Безсмъртни

    11 3 Отговор
    Това е така ,защото никъде по Света никой пешеходец не излиза (не тръгва )по пешеходната пътека преди да види ,че колата спира или е спряла за да го пропусне.Тук тръгват ,както си вървят по тротоара завиват и дори не поглеждат дали човека в колата ги е видял и дали ще може да спре за даденото разстояние-искат да си ползват единствените права в живота ,но по някой път фатално….

    Коментиран от #7, #9

  • 2 Голям зор

    7 3 Отговор
    На всяка пешеходна пътека глас,спри,огледай се и премини.
  • 3 бай Иван

    9 1 Отговор
    Богдан Милчев: Пешеходците в София са изключително уязвими. те са 50% от всички жертви на пътя

    Богдане ама ти си открил Америка бе,че пешеходеца е по уязвим от автомобила? Еми предложи бронебойни костюми и всеки да ги облича преди да мине през кръстовище и да ги сваля след като премине.
    Сега сериозно. Както казваше един мой близък "Гробищата са пълни с хора дето са имали предимство на пътя.Ако могат да си го ползват сега" .Грубо, но точно и ясно казано. Пешеходци си говорят по мобилните и както си ходи скача на пешеходната пътека без да погледне въобще . Минава без да погледне дали идва ,дали не идва кола , може ли , не може ли да спре. Колоездачи карат успоредно на платното стигат до пешеходна пътека и завива по нея и изкача пред колата с която до този момент се е движил успоредно. На скорост от тротоара пресича по пешеходната пътека без да слезе от колелото или поне да намали скоростта . Това е и част от причините за гибелта на пешеходците. Ако сами не се пазят, то няма кой да ги пази, а и понякога е невъзможно да предвидиш появяването им на платното.
  • 4 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    6 0 Отговор
    Карам автомобил от повече 35години.Преди също имаше движение в софия,но като сега никога е нямало.И преди и сега хората си приличат,както и шофьорите.повечето са на принципа,той да ме пази...или..влизам в завоя...пък там ще му мисля.и преди и сега този тип мислене пълнят гробищата!И преди и сега се повтаря мантрата....Така му било написано.........Въведете шахмата в училище от 1 ви клас ... След 10-15г ще се отървете от Придобита умственна недостатъчност!!!
  • 5 Даниел

    5 1 Отговор
    Някой висш ръководител трябва да отговори на въпроса:защо в град с близо 2млн население на практика кат работи само пред народното събрание??
    Преди 20 години,когато София беше под 500 Хил. Души население на всяко голямо кръстовище всяка сутрин имаше регулировчици??
    Каква е причината в момента кат никъде да не регулира движението дори и в час пик???

    Коментиран от #8, #16

  • 6 гост

    6 2 Отговор
    Има проблем с дълбоката държава и некадърни общинари и служби.Не може да ми пляскате пешеходни пътеки където ви скимне Пример: кръстовище със светофар и на 15-20 метра от него какво? Пешеходна пътека . Или път като магистрала с двойни мантинели и .....хоп,пешеходни пътеки в средата,щото има спирка в голямото нищо. Било ,,урбанизирана" зона.Ама че няма улици в нея, няма канализация ,няма осветление, това не е важно за ,,урбанизацията.
  • 7 Пеше-фьор

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Безсмъртни":

    Пешеходците в София и не само, са си заврели слушалките в ушите, глед си в телефоните и въобще не знаят къде се намират, ходят като коне с капаци, не се оглеждат и после някой друг е виновен. Тя тая работа така не става, не може да си над нещата, да не се пазиш сам, пък всички да са ти длъжни за нещо. Я спри, огледай се, ослушай се и ако е безопасно, тогава премини.
  • 8 Логика

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Даниел":

    Защото се засегнаха, като снимаха Тръпков как взема от шофьор. И решиха, че като няма КАТ-аджии по улиците, няма да има кой да взема, защото иначе не могат да спрат вземането. Ето за това ги прибраха за да ни покажат, че по-добре е с вземащи, отколкото без никакви.
  • 9 Аз лично за

    4 3 Отговор

    До коментар #1 от "Безсмъртни":

    Последния месец щях да сгазя двама такива. Превърнал съм се в разузнавателна агенция. Приближавам кръстовище, зелено свето за мен, правя завой и оглеждам тротоарите прилежащи на треакторията ми. Като видя някой заухан пешехпдец да марширува към кръстовището намалям на 20 км, стигам и спирам. Обикновено пресичат без дори да погледнат идва ли автомобил. Сякаш зеления сигнал и пешеходната пътека вървят в комплект с Господ бог, който ги пази. Много проблем създаде тая кампания да с обяснява на пешеходците, че имат предимство на пешеходна пътека. Те го разбраха като слободия, там Господ ги пази!
  • 10 терорът на по-силния е в ход

    1 4 Отговор
    Ами махнете тротоарите, там и без това не е безопасно вече за пешеходци. Махнете пешеходните пътеки и само
    който е с кола да има право да се движи. Не е зле да се асфалтират и коридорите в жилищата и до тоалетна да
    се ходи с колата. Ако някой ти се пречка - газиш и си пръв
  • 11 Нах

    3 1 Отговор
    Работата ми е свързана с шофиране и всеки ден ги виждам не са виновни колите.Минете по някой от по-бавните булеварди,там се пресича кой от къде може очите ти трябва да са на 9.А даже няма да коментирам как без никакъв признак се пресича по пешеходната(равно на кола да направи обратен с 60-70км/ч без мигач)
  • 12 Анджо

    1 2 Отговор
    Тоя какво плаче , защо не се разходи из София и да види колко неправилно са направени пешеходните маркировка.
    Може ли да ги слагат пред спирка, там кадето не се вижда как летът колите. Родителите и те имат вина , виждал съм колко нескопосано уча децата си. Тоя идиот трябва да лобира да влезне като учебен предмет в училище , а не да му слушам всеки път едни и същи глупости
  • 13 Турист

    1 2 Отговор
    Скоро бях за пръв път в Турция. Не знам колко жертви пешеходци имат на година, но там пешаците се съобразяват с колите, а не обратното. Дори и на пешеходна пътека не само че не ти спира, а ти свирка да се пазиш, че му пречиш. А ако завива и ти пресичаш на пътеката или светофара те притиска да минаваш, а не да блееш и да пресичаш 5 минути, щото си с предимство и трябва да напишеш най-важния СМС точно сега на пътеката!
    Ми за 10ина дена нямаше блъснати, нямаше рязки спирачки пред някой бавно пресичащ, нямаше жестове, псувни и Ти знаеш ли аз кой съм...
    Просто такива са си правилата там...
    Пресичаш само по най-бързия начин и ако колата е на достаъчно разстояние!
  • 14 Шофер

    2 2 Отговор
    А как пресичат? На червено, по диагонал, хвърчат с колелетата по зебрите, на кой как му падне! Анархия пълна.
  • 15 Милен

    3 1 Отговор
    На пияните и дрогирани пешеходци трябва да им се конфискуват обувките и да им се налага забрана да пешеходстват поне за година, тъй ще преборим високата смъртност 😂😂😂😂
  • 16 Майор Майор

    0 2 Отговор

    До коментар #5 от "Даниел":

    Само регулировчици ни липсват..,Тогава само полицаите от КАТ ще станат две хиляди за София.Нали искате по -малко и по-ефективна полиция.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове