Last news in Fakti

23 Октомври, 2023 15:09 3 125 34

Симеон Дянков: Много е срамно политиците от най-високо ниво да се пазарят с една компания, пък била тя и голяма

  • лукойл-
  • данъци-
  • нап

 Сумата, която "Лукойл Нефтохим" дължи на държавата от корпоративен данък е 2.15 милиарда лева, а досега са внесени само 40 милиона, посочи бившият финансов министър

Симеон Дянков: Много е срамно политиците от най-високо ниво да се пазарят с една компания, пък била тя и голяма - 1

Румен Спецов е липсващият герой във всичко, явно не го пускат да говори, за да даде данните. Два въпроса трябва да му зададем - колко дължи "Лукойл" на хазната и второ - колко е задържаното и неизплатено ДДС на фирмите? Това каза пред БНР бившият министър на финансите Симеон Дянков.

Той смята, че е много срамно политиците на най-високо ниво да се пазарят с една компания:

"Било то и голяма компания. Ще има данъци, няма да има данъци. Тази компания продължава да има някаква преференция и не си дава данъците. Сумата, която "Лукойл Нефтохим" дължи на държавата от корпоративен данък е 2 150 000 000 лева. Пак се губи 1 милиард лева дори от обещанията, които са 500 млн. и 1 млрд. Уж са се разбрали и са се пазарили пак с компанията и над половин милиард липсва. Това е следващият въпрос към правителството. ... От началото на годината "Лукойл Нефтохим" е дала на хазната само около 40 млн. лева".

Според него тези пари няма да влязат в бюджета на държавата:

"Нито 500-те милиона, нито т.нар. милиард. А другият половин милиард къде е? Трябва да се вземе тази дерогация сега и да не се пазари така българското правителство".

Симеон Дянков допусна, че хора от правителството имат личен интерес:

"Защото такава голяма сума от данъци и то в година, когато не се събират достатъчно и има дупка в бюджета, не се събират данъците от "Лукойл". По закон до юни месец всички корпоративни данъци трябва да бъдат събрани".

Според бившият финансов министър т.нар. сглобка е полезна от политическа гледна точка, защото "иначе големите теми на държавата няма да вървят":

"В публичните финанси това правителство не се справя. Не се справя по елементарни начини, като се опитва да заблуждава публиката. Аз съм привърженик да има такова управление, за да вървят големите теми на държавата - примерно за промяна в Конституцията".

Две трети от министрите не си вършат работата, включително и финансовият министър Асен Василев, смята той:

"Време е за нов тип управление на публичните финанси", заяви Дянков.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 те го и тоя

    28 10 Отговор
    ха ха ха ти кой беше бе въшляк
  • 2 ТаУмВзе

    22 1 Отговор
    Политици от най високо Ниво? БУХАХАХХХХА И тоя не е в Белене Да.
  • 3 Иван

    28 4 Отговор
    Къде си бе ? Пицар .........
  • 4 Последния Софиянец

    34 15 Отговор
    Милиарди заминаха за Украйна и САЩ и сега се чудят как да попълнят дупката в бюджета.

    Коментиран от #18

  • 5 Истината

    24 3 Отговор
    Политици от най-високо ниво .... !?! Дянков, ИДИХОТИНО!!!
  • 6 С когото

    21 2 Отговор
    имат договор , с него се пазарят ! Яж пица и се спри да умуваш !
  • 7 Президентът на Мали

    17 4 Отговор
    В Мали най-високата длъжност, която такива като Дянков и Спецов щяха да заемат, щеше да е на входни изтривалки. Добре че съм въвел някакъв ред, иначе щяхме да заприличаме на България.
  • 8 хикс

    18 1 Отговор
    Забравихте ли , че всичко тръгна от една посна пица о преместени едни милиарди
  • 9 Коце

    9 6 Отговор
    Спецов е зает с други неща ... по - пикантни и изискващи подвижност, че трудно стои на едно място.
  • 10 Идиотите

    12 2 Отговор
    И майкопродавците искат най - лошото за българския народ . Боже спаси ни !!!
  • 11 Последния Софиянец

    1 2 Отговор
    В 15 часа силно земетресение разтърси Пловдив.
  • 12 Я виж Ти

    11 3 Отговор
    Пицата Ти не само е постна но и никаква я няма. Търсиш под вола теле!? Доверен агент продал родината си за трохи. Каквото и да каже все лъжа.
  • 13 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    11 3 Отговор
    само кокошкарите ли влизат във затвора а тоя защо е на свобода?
  • 14 Асена Василева

    3 6 Отговор
    А, Спецов си върши работата, много хубаво я върши, къде съм без него
  • 15 Дянков

    14 4 Отговор
    е един финансов отпадък. Защитава руските интереси, нали работеше в Москва. Постната му пица отдавна ни засегна в гърлата на българите. А ти като беше министър, колко събра от Лукойл?
  • 16 Дедо ви ...

    7 1 Отговор
    Да бе, ама Симеон Дянков друго е казал " Румен Спецов е липсващия герой в историята с Лукоил. Явно не го пускат да говори. Два въпроса трябва да му зададем - колко дължи "Лукойл" на хазната и второ - колко е задържаното и неизплатено ДДС на фирмите?"

    Коментиран от #21

  • 17 един

    1 2 Отговор
    Единия се пазари,другия вика че е срамно/доброто и лошото ченге/,но иначе нямат срама,и двамата играят в отбора на Русия!
  • 18 един

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    Дупката ти е в главата,отиди на лекар!

    Коментиран от #23

  • 19 Макавей Пухчев

    2 0 Отговор
    По 5 малки на 4 човека и по 1 на трима и работата е оценена.
    Това е положението и е истина човека
  • 20 запасняк

    5 1 Отговор
    Половината са за тях ....затова се пазарят....
  • 21 Милен

    3 1 Отговор

    До коментар #16 от "Дедо ви ...":

    Лукойл ще платят данък печалба колкото да симулират нещо си. Имат си достатъчно кадърни счетоводители и пълната подкрепа на данъчните служби в България да работят без "печалба" не само досега но и далеч напред в бъдещето. Шимончо да каже колко данък са платили Лукойл по времето когато той беше финансов министър.
  • 22 Макавей Пухчев

    4 0 Отговор
    По 5 милки на 4 човека и по 1 на още трима и край. Работата е станала
  • 23 За ква

    3 1 Отговор

    До коментар #18 от "един":

    Глава говориш ?
    Той глава няма !
    Целият е дуп.ка !!!
  • 24 Публиката

    7 0 Отговор
    Дянков! Има ли някой да не знае или се прави, че не знае и не помни какво причини този боклук на хората и страната? И сега нека тези, които го активират и пускат да дърдори за публичните финанси добре помислят докъде ще я докарат..
  • 25 ИНЖ

    4 1 Отговор
    Монка, а ти успя ли да сложиш измервателни уреди на Росенец??? Друг път!!! Настоящите НС и Правителство на РБ отнеха концесията на терминала. Така че ми се струва, че е по-добре да си траеш, а!?
  • 26 СЛОНА

    5 1 Отговор
    А ОЩЕ ПО СРАМНО Е ТАКЪВ НЕГОДНИК КАТО ТЕБ ДА ПРАВИ КОМЕНТАРИ!!!
  • 27 Азим

    6 0 Отговор
    Според Дянков, Лукойл България има печалба от над 20 млрд.лв.,но фирмата има подадена годишна данъчна декларация, според която се дължи данък от около 18 млн.лв., те печалбата е 180 млн.лв., твърде голяма разлика. Къде е НАП, за да каже истината и д а спрат спекулациите.

    Коментиран от #28

  • 28 Мъзис

    1 4 Отговор

    До коментар #27 от "Азим":

    Естествено, че на хартия може да няма и печалба. Толкова ли си глупав? Проверката е елементарна - на колко купува нефта, колко е платила за ползване на пристанището(0 лв), колко е платила заплати(най-мизерните в ЕС), колко ток и каква е цената на бензина. Щом Дяката го казва - сметнал го е.

    Коментиран от #29

  • 29 Азим

    1 3 Отговор

    До коментар #28 от "Мъзис":

    Дянков го знаем какъв нека...ърен беше като министър, но ако при проверка на данъчната декларация се установят неверни данни, следва Лукойл да бъде подведен под отговорност.
  • 30 Няма срамна работа

    3 1 Отговор
    Но не е срамно да ходят на инструктаж в посолството.
  • 31 !!!?

    7 1 Отговор
    Крепостен акт - крепостен данък !!!?

  • 32 Матей преображенски

    1 1 Отговор
    Ще се пазарят ,ми,дяков,ми нали не ена твойта глава,деникин вика на Лукойл:деяйте 1-2 милиарда откуп и ще си помислим дали да работим с вас.Отнемат им пристана Росенец,отнемат им дерогация,т.е. правото да докарват нефт,отнемат им и самата рафинерия,това как ви се вижда,не е ли пладнешки грабеж!?Руснаците могат и арбитраж да търсят ,има си и някакви договори,всичко е в определени рамки,а нашенските хайвани самоинициативно ги нарушават.Фактически правителството е обявило икономическа война на Русия,спират газопровода за Сърбия и Унгария с други изнудвачески щения,още какво ще измислят?Идва зимата и цените на горивата стартират,после и всичко останало,в Чирен имало газ ,ама скъп,а горивата от нефтохима масово се изнасят за всу,за бойните им машини,
  • 33 До ГЕРБ

    2 0 Отговор
    Този фашист защо още се изказва??? Спомняте ли си га ядохте постно?
  • 34 Постна пица

    0 0 Отговор
    ...от началото на годината Лукойл са платили 272 млн... обаче за това ни дума
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове