Last news in Fakti

23 Октомври, 2023 20:08 2 034 40

Рекет с дерогацията: „Лукойл“ да плати 1,5 млрд. лева данъци

  • лукойл-
  • горива-
  • цени

Ще бъде предложено още държавата да поеме контрола над базите за съхранение на гориво на „Лукойл“

Рекет с дерогацията: „Лукойл“ да плати 1,5 млрд. лева данъци - 1
Снимка: БГНЕС

Обрат с дерогацията за „Лукойл“. Няма да има предсрочно прекратяване засега. Държавата обаче настоява рафинерията да плати 1,5 млрд. лева данъци и невнесена свръхпечалба. Това стана ясно на извънредна среща в Народното събрание, обобщи бТВ.

Политическата седмица започна с напрегната среща между партиите в сглобката и премиерът Николай Денков. По настояване на ГЕРБ-СДС и ДПС в нея онлайн се е включил и финансовият министър Асен Василев.

Ще бъде предложено още правителството да поеме контрола над базите за съхранение на гориво на „Лукойл“.

Постигнатият консенсус е, че забрана на руския петрол няма да се внася, стига „Лукойл“ да си плати задълженията. Премиерът Николай Денков е уверил партньорите си, че е реалистично тези задължения да бъдат събрани от хазната.

Заплахата, че до седмица България ще забрани вноса на руски петрол, е дала резултат, отчете депутатът Делян Пеевски.

„Благодарение на това, което направихме с господин Борисов, „Лукойл“, както не искаха да си плащат данъците, са заявили вчера пред шефа на кабинета на премиера, че ще си платят над 500 млн. лева данъци, които искаха да скрият от българските граждани. Ние заявяваме, че ако това не се случи, ще си внесем проекта за седемте дена и ще отнемем дерогацията на „Лукойл“, заяви Пеевски.

За премиера Николай Денков отмяната на дерогацията e невъзможна. По-реалистично е събирането на задълженията, смята той. Той очаква „Лукойл“ да си плати до края на тази година. „Аз на думи не вярвам, искам да видя парите в сметката на държавата“, заяви той.

В петък депутатите се събират, за да разгледат възраженията на президента Румен Радев по Закона за енергетиката. А правителството ще изиска от „Лукойл“ още поне 620 млн. лева, дължими по приетия от миналия парламент закон. Пари, които според Делян Добрев от ГЕРБ трябва да бъдат раздадени като компенсации за потребители.

„73 стотинки на литър беше нашата точна калкулация през август. Не виждаме причина тя да се промени. След като преодолеем ветото в петък и то бъде публикувано в Държавен вестник другата седмица във вторник, може да се осъществи тази компенсация“, обясни Добрев.

По-късно премиерът обаче поясни, че заради тази мярка можем да бъдем наказани от Европейската комисия. „За нас това, което е важно е да влязат в бюджета по правилния начин съответните данъци. Аз самият бих бил предпазлив за това как ще бъдат изхарчени тези пари“, каза той.

В същото време синдикатите в рафинерията решават дали ще започнат протести. А Еврокомисията отговори на въпроса ни дали България може сама да отмени дерогацията.

Брюксел отказа коментар за евентуална промяна на позицията на страната ни относно дерогацията, защото няма официално съобщение от правителството ни за това.

„България може едностранно да се откаже от дерогацията, но ако впоследствие реши да се възползва от нея, то трябва да е съгласно пълния регламент на ЕС“, казват от Европейската комисия. Вероятно това значи нова процедура на одобрение.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 иван

    39 11 Отговор
    Жалки некадърници и подлоги! Нещастници!

    Коментиран от #25, #26

  • 2 Русофил

    10 18 Отговор
    Има нещо гнило в тази дерогация. Лукойл печели време засега.

    Коментиран от #4

  • 3 Тодоров

    39 9 Отговор
    Дилянчо Сополанчо си го каза - искат по 5 милиона евро всеки месец от руснаците в гербаджийско-депесарските чекмеджета, шкафове и долапи и ги оставят да си работят.

    Коментиран от #6

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Жоро

    22 19 Отговор
    Няма рекет. Плащаш или се махаш
  • 6 Боко

    31 10 Отговор

    До коментар #3 от "Тодоров":

    Предприятия, които не пълнят чекмеджаците на ГЕРБ са вредни за България.

    Коментиран от #22

  • 7 Уса

    21 3 Отговор
    Подкрепям и парите да се дадат на българския народ,който получава по малко от 1200лв на месец

    Коментиран от #14

  • 8 ХАРОН

    18 7 Отговор
    Тежка зима предстои. За половината нация на диета и на бели пари за черни дни.

    Коментиран от #27

  • 9 нормално

    21 14 Отговор
    Безплатен обяд няма. Но същото трябва да направим и със западните фирми,за тецовете,и за златните ни мини. Най после едно правителство гледащ интересите на България
  • 10 АЛ КАПОНЕ

    23 1 Отговор
    АМИ ПАРИТЕ ОТ КТБ КОГА ЩЕ ВЪРНАТ, АМИ ЗЛАТНИЯ РЕЗЕРВ НА БГ. КОГА ЩЕ ВЪРНАТ, МАФИЯТА КРЪВ ДАВА ПАРИ НЕ ДАВА
  • 11 Хохо Бохо

    30 3 Отговор
    "Държавата обаче настоява рафинерията да плати 1,5 млрд. лева данъци..."

    ЗАЩО ДЪРЖАВАТА ТРЯБВА ДА МОЛИ НЯКОГО ДА СИ ПЛАТИ ДАНЪЦИТЕ?
    Аз, ако не си платя данъците, ме чака съдия изпълнител или нещо такова...
  • 12 Въпрос Спецов

    25 0 Отговор
    Фирмите производители на горива не са ли задължени своевременно да си плащат данъци или само е препоръчително от страна на държавата?
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 уйко калеко

    14 2 Отговор

    До коментар #7 от "Уса":

    И как ще стане това тези пари да се дадат на българският народ,С тези 75 стотинки на литър няма да стане, .Според мен ,АКО БЪДАТ СЪБРАНИ ТЕЗИ ПАРИ ДА СЕ НАСОЧАТ НАПРИМЕР ЗА МАГИСТРАЛА ХЕМУС ,ДЕТСКА ПОЛИКЛИНИКА,ЗА НЕЩО КОЕТО ЩЕ Е В ПОЛЗА НА ВСИЧКИ ,ИНАЧЕ АКО СЕ РАЗПРЕДЕЛЯТ КАКТО ИСКАТ ДПС И ГЕРБ ЩЕ ИМА ГОЛЕМИ ДАЛАВЕРИ И ШАШМИ.
  • 15 горски

    27 4 Отговор
    Това е рекет...Изобщо не им пука нито за държавата ,нито за цената.Искат да измъкнат едни пари под масата...Ако Лукойл им кихне едни 50-100 милиона и всичко ще приключи...Питайте Черепа каква е схемата...
    А за народа циркове....
  • 16 Дерогация или галимация

    23 8 Отговор
    Сглобката лъже , а тук има само некомпетентни писатели.
    Лукойл има определени данъци и си ги плаща, но те искат много повече за да го откажат и продаде рафинерията.
    Накрая Кикира и Киро Тъпото които в главите имат само думите комунизъм и Путин клекнаха и нефт от Русия ще идва.
    Спрете го бе ...
    Колко ще ти струва таксата на Босфора и транспорта ?
    Нафтата ще стане от 5-7 лв. за литър и тогава тъпият робски народ ще се събуди.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 ИСТИНА Е

    24 2 Отговор
    Докато боко е жив и е на свобода, никога няма да се оправи тази страна.
  • 19 Оставка

    18 5 Отговор
    Такова чудо инфлация храни 50% и услуги над 30%, не е било. 70% от българите изпитват трудности да си платят консумативите-ток, вода, парно, бензин, данъци.Заедно с Боко ни прати на борсата за газ 30%-40% по-скъпи и ток. Сега следва и петрол, оттам бензин, дизел. Заеми, заеми, заеми, като се вдигнат лихвите по заемите, а те ще се вдигнат, или кредиторите си поискат главниците, България фалира. Оставка. Такова чудо, не е било, продажен слугинаж, унищожаващ България. Че не можеш и да ги махнеш с избори от власт, фалшификации и "ала бала".
  • 20 Ловец и рибар

    14 1 Отговор
    Много се дуят преди изборите, само да внимават, защото скоро започва ловния сезон за диви прасета, а пък и Коледа наближава.
  • 21 Фикри

    5 8 Отговор
    Че от кога плащането на данъчни задължения е рекет ?
  • 22 Добрев

    20 1 Отговор

    До коментар #6 от "Боко":

    ... то всичко ясно ама не съвсем, ДПС и паразитният им за България проект ГЕРБ усетиха че златната им кокошка Лукойл може да снася яйца в чужд курник и те не могат да направят нищо. Сега решават да са в крак с времето и против майката която до вчера им осигуряваше кърма за сметка на останалите Българи. Питам се защо Д.Пеевски има за една седмица повече изяви отколкото във всички парламенти в които е участвал взети заедно, ами от страх.... Най малкото заради това че им се изплъзва контрола ..
  • 23 Добрев

    5 1 Отговор
    ... то всичко ясно ама не съвсем, ДПС и паразитният им за България проект ГЕРБ усетиха че златната им кокошка Лукойл може да снася яйца в чужд курник и те не могат да направят нищо. Сега решават да са в крак с времето и против майката която до вчера им осигуряваше кърма за сметка на останалите Българи. Питам се защо Д.Пеевски има за една седмица повече изяви отколкото във всички парламенти в които е участвал взети заедно, ами от страх.... Най малкото заради това че им се изплъзва контрола ..
  • 24 Ох ох , партии и каси

    10 3 Отговор
    Проблема е че тези пари дали са 500000млн или 1500000млн. Няма никакви значение така или иначе няма да стигнат до обикновения българин
  • 25 Щом аз си плащам данъците

    8 9 Отговор

    До коментар #1 от "иван":

    и руснаците ще ги плащат. Точка.

    Коментиран от #30

  • 26 Айде направи фирма в Русия

    8 3 Отговор

    До коментар #1 от "иван":

    и не си плащай данъците 20 години!
  • 27 Тъй ли?

    7 5 Отговор

    До коментар #8 от "ХАРОН":

    Я виж пълните кръчмит, задръстванията, пълните молове, супермаркетите, доставчиците на храна не смогват. Такси чакаш по един час, Електронните магазини и куриерските фирми се задъгват.
    Може и да нямат спестявания, но това е зашото харчат. Тези които са на ниска заплата могат да си го позволят. Или някой от семейството праща пари от вън, или вземат наеми от 3 апартамента, или продават по някоя нива, от време навреме.
  • 28 Лендлийз

    8 5 Отговор
    Житейския опит показва, че става ли дума за такива колосални суми изхода винаги е летален.
    Тия дето сега искат да пълнят хазната, незнайно защо оставиха с десетки години руските "инвеститори" да си разиграват коня на воля. Сетиха се сега като колата лети по стръмното, че има такова нещо като държава и данъци....
  • 29 Баце ЕООД

    6 4 Отговор
    Асен Василев май е правил бюджет без да знае законите..
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Мишо

    9 3 Отговор
    Нашите селтаци от ПП, ГЕРБ и ДПС и за 10 милиона еврака под масата ще се откажат от всякакви претенции към Лукойл.
  • 32 Кирил

    6 6 Отговор
    Национализация и точка.
    Гоним руската пиявица
  • 33 Симеон

    9 2 Отговор
    РЕДНО Е НЕЗАВИСИМА КОМИСИЯ ДА НАПРАВИ РЕВИЗИЯ НА ПЕЧАЛБАТА И ДАНЪЦИ НА ФИРМИТЕ КОКА КОЛА , ДАНОН , МАКДОНАЛДС И ДРУГИ .

    Коментиран от #36, #38

  • 34 венци

    1 0 Отговор
    алкаша
  • 35 ежко

    12 3 Отговор
    Оооо...ами то за 1,5 милиарда Лукойл ще си направи нова рафинерия някъде по света бе!Въпроса вие какво ще правите ако Лукоил прежали комбината и го нарежи за скрап?Ще мижете ли да постоите нов?Щото с лалажджии, инфлуенсъри и политически анализатори промишленост не се прави!

    Коментиран от #40

  • 36 Русофоб съм

    3 1 Отговор

    До коментар #33 от "Симеон":

    но това не означава, че съм амееиканофил.
    ПОДКРЕПЯМ!
    Който прави пари на наша земя, от нас, ще си плаща данъците и ще спазва законите.

    Коментиран от #37

  • 37 МИЛА

    3 1 Отговор

    До коментар #36 от "Русофоб съм":

    Да, прав си трябва да се плащат данъците , но не е по маловажно да ни продават и качествени продукти . Масово българи се разболяваме от ракови заболявания , защото храните ни са много вредни.
  • 38 АМИ МЕТРО БАУМАКС ДЕТ СТАНАХА

    2 0 Отговор

    До коментар #33 от "Симеон":

    ХОУММАКС ЗА ДА НЕ ПЛАЩАТ ОЩЕ 10 Г ДАНЪЦИ И ДА СА ВОДЯТ НОВ ГОЛЯМ ИНВЕСТИТОР ПЪК ТОЙ Е СЪЩИЯ САМО СМЕНИЛА ТАБЕЛАТА И ПЕЧАТАШ НА ФИРМАТА.... СПИИИИИИ КОРУМПИРАНИ ЧИНОВНИК НА ДЪРЖ. ЗАПЛАТА..
  • 39 1302

    0 0 Отговор
    Шопът прочел горната блага вест, почесал се по тиквата и казал:
    И 5 лева да го направят, пак че караме. И без пари да го направят, пак че крадем.
  • 40 Срочно

    0 0 Отговор

    До коментар #35 от "ежко":

    Въвеждаме временно държавно управление на фирмата, докато по един или друг начин не си получим парите без вреда за произнодството. Що се отнася до данъците, Русия отмени закона за избягване на двойното данъчно облагане с неприятелските държави. Така че всички руски фирми трябва да си плащат данъците в България. А после и в Русия.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове