Last news in Fakti

23 Октомври, 2023 21:04 3 753 53

Челен опит в ЕС от България: Инициативата за по-евтини храни спира, преди да е започнала

  • храни-
  • цени-
  • супермаркет

От Министерството на икономиката обявиха, че ще търсят начин за намаляване на цените на хранителните продукти

Челен опит в ЕС от България: Инициативата за по-евтини храни спира, преди да е започнала - 1
Снимка: БГНЕС

Инициативата на Министерството на икономиката - "Достъпно за вас" ще бъде спряна още преди да е започнала от 1 ноември. Това съобщиха от ведомството, уточни БНТ,

Националната телевизия посочи, че Комисията за защита на конкуренцията се е произнесла срещу идеята. Причината - тя противоречи на правилата за свободна търговия.

Идеята за създаване на инициативата предвиждаше българските потребители да получат около 50 продукта от малката потребителска кошница, тоест тези от първа необходимост на възможно най-добра цена. За целта икономическото министерство проведе срещи с представители на хранителните вериги на национално и регионално ниво. От правителството обявиха, че намаляването на цените ще бъде на доброволен принцип от страна на магазините.

От Министерството на икономиката обявиха, че въпреки че отпада инициативата, ще търсят начин за намаляване на цените на хранителните продукти.

"От полученото становище в министерството става ясно, че „включването в инициативата на търговци на дребно на хранителни стоки е свързано с предлагане на храни на занижена цена, което ще доведе до ограничаване на ценовата конкуренция между тези търговци“.

КЗК посочва още, че „стартираната от Министерството на икономиката инициатива е свързана с координирано и едновременно занижаване на цените на няколко групи хранителни стоки, с което се нарушава принципа на свободната стопанска инициатива, заложен в Конституцията на Република България“. Според КЗК възможна мярка за справяне с ръста на цените би била "предоставяне на индивидуални пакети хранителни продукти и осигуряване на топъл обяд", се казва в съобщение на Министерството на икономиката и индустрията.

Отбелязваме, че Гърция започна акция за по-евтини стоки в магазините. Мярката е въведена в супермаркетите, като това няма да се отнася само до хранителните стоки, но и до всички продукти. За момента ще трае 6 месеца, за да се види ефектът, припомни бТВ.

В началото намалението от 5% ще важи за 100 продукта, сред които са храните. Идеята е постепенно намалението да обхване 500 продукта.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    33 0 Отговор
    Смятайте за какво иде реч, тия даже и Дакота не познават! Ама, шъ на опраят…
  • 2 Уса

    48 2 Отговор
    Това е възможно само ако държавата има силите и производствата да регулира цените на пазара.Такава държава е сащ и го правят успешно все още.България от държава се превърна в територия с колониални закони никакъв контрол в името на народа
  • 3 Ъкъдимик Глупенков

    52 1 Отговор
    Решили сме да обсъдим проект на стратегия за създаване на работна група, която да предложи визия за оптимизиране на очакваните ефекти от планирането на перспективите във връзка с евроатлантическите ценности.

    Коментиран от #29

  • 4 Много е лесно

    36 0 Отговор
    ако досега в сирената е присъствал някакъв процент мляко,вече да няма мляко и сиренето да поевтинее малко,със хляба и другите хранителни продукти от първа необходимост може да се работи по същата формула
  • 5 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    55 4 Отговор
    При див капитализъм и липса на държава като в България, няма сила която да намали цените и да спре ограбването на народа! Единственото решение е, да въстане ограбвания народ, революция, Народен съд и конфискации.
  • 6 Да, бе

    30 1 Отговор
    Пука и на спекулата за някаква умряла държава...
  • 7 Хаха

    40 1 Отговор
    Инициативата за по-евтини храни спира, преди да е започнала

    Хаха
    Чудно, защо ли няма инициатива за замразяване на цените на най-необходимите стоки в кошницата?
    А да сетих се,бизнеса ще обеднее 🤣
  • 8 логично

    42 1 Отговор
    Правилата за свободна търговия сочат, че в България трябва да се продават най-скъпите стоки като най-бедна
    европейска държава.
  • 9 синоптик

    40 0 Отговор
    Бой по главите на добитъка , като не остане добитък , няма кой де се бие по главата ! Може пък добитъка да има рога и да смени политическата система .Четете Хенри Кисинджър , като няма матрял , системите се разпадат , казал го е човека отдавна , но нашите управници не четат .
  • 10 Гост

    34 1 Отговор
    Тея нещастници явно гледат на народа като на някакви бездомници и просяци, че да им предлагат топли обяди и пакети, както на бежанци в собствената им страна!
  • 11 Град Симитли

    22 0 Отговор
    Одрин, Солун, Пирот, Гюргево....
    ........И ХХХ за,, кауфланд,, и,, лидъл,,!
  • 12 хамелион

    32 0 Отговор
    Днес с половин уста признават , че са ни продавали горива със 70 по скъпо , ама нишо де .....после тези 70 стотинки станаха 35 стотинки .Важно е материала да е успан , да дърпа кредити , да се заробва за две стаи на цена на замък във Франция .Сега разработваме лъжите за тока .Няма значение народ , държава, език , култура , история ,важно е само едно -демокрацията !

    Коментиран от #52

  • 13 Превод на български

    26 0 Отговор
    1.,,Комисията за защита на конкуренцията" =
    тези които правят мародерстването с цени и надценки ЛЕГАЛНО
    2. ,,правилата за свободна търговия" = сиреч защита на картелните цени и интересите на картелите
    3. ,,намаляването на цените ще бъде на доброволен принцип от страна на магазините" = геноцида спряма всички ни с цени и надценки продължава
  • 14 Тотал

    27 1 Отговор
    Работата стана не за избори , работата стана или те или ние . Друг избор не остана .Спастрил съмаз малко парици и нищо че с жената сме минали 50 , след зимата ще се евакуираме от тук .Той Зуека на близо 60 се махна , та какво остава за нас

    Коментиран от #36

  • 15 Хвгдв

    28 1 Отговор
    Като въведат еврото цените ще са същите само и че в евро при тези защитници на народа
  • 16 оня с коня

    7 8 Отговор
    Еса е момента БСП,Възраждане или и двете заедно да заформят един Лют Референдум с Единствен въпрос:"Да падат ли искате Цените,или да растат?"Ама Желание за Партийна работа няммааа!...

    Коментиран от #19, #32

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 софето

    30 4 Отговор
    Какво евро ? Евро съюза е пъкен майтап , вижте изказването на Орбан . Това не съюз , затваря производства , затварят АЕЦ , набълбукват гражданите с кредити , тъпчат мигранти без съгласието на другите нации ,налагат еко стандарти които ги няма нито в Америка нито в Китаи , нито в Агрика , абе никъде ги няма . Шенген и той е ненужен , вече поне 8 държави си затвориха границите .Изобщо тази система рухна .Имам усещането , че ако Русия наложи контрол над Европа , на тези от Брюксел ще им олекне
  • 19 🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ

    23 3 Отговор

    До коментар #16 от "оня с коня":

    Референдум трябва да има скоро за дали България да остава още в тия сьюзи ЕС и НАТО! Също и дали България да продължава по тая система на дивашки неолиберален капитализъм или да се върне старата социалистическа система! Народа не е питан ни за едното ни за другото и затова е ограбван и унищожаван последните 33 години и го натикаха в тия съюзи без да е питан.

    Коментиран от #35, #42

  • 20 визионер

    18 1 Отговор
    Какво Възраждане , какво Бсп ? Хубаво е да направят нещо ,ама едва ли ! Опитаха с референдум и какво стана - забраниха го ! Как така ще питаме офцете , те са само за стригане , не за питане !
  • 21 пищова

    21 1 Отговор
    Ще ви просветне , но дано не е късно за революция . Като видите мароканци , израелци и всякакви други да си пият биричката на пейката пред блока , без да живет там , ще ви светнат всичките червени лампички , но мисля че ще е късно .
  • 22 123

    24 0 Отговор
    Те хората тука са толкова изпростели, че не може да не ги изгърбиш! Хем виждат цените в другите държави, хем купуват скъпо в хипермаркетите, даже се и бутат като говеда! Смотана работа
  • 23 метавселена

    21 0 Отговор
    Ръка на сърцето , някой от вас да ми каже дали истински харесва някой политик от телевизора , ама чесно !
  • 24 хихи®

    18 0 Отговор
    ала бала, както всичко друго на ПП ППодмяната
  • 25 Артилерист

    20 0 Отговор
    Колко мазно и противно властта спасява спекулантите. За какъв свободен пазар, за каква конкуренция говорят отговорните чиновници от властта? Защо тези "загрижени" за конкуренцията чиновници не дойдат на пазара в Младост-1 и ми посочат само една разлика в цената на една и съща стока на различните сергии. За каква конкуренция говорят, когато картелните босове уточняват цените и продаваш, на каквото ти наредят иначе без теб...

    Коментиран от #28

  • 26 Всъщност

    12 0 Отговор
    Ако се приеме по-ниско ДДС ще стане като с намаления бензин и хотели - имащите ще се облагодетелстват за сметка на бедните.
    А пък в хазната ще влизат по-малко приходи, с които да се подпомагат бедните.
    Лошото е, че няма политика и структура за справедливо социално подпомагане на нуждаещите се.
  • 27 пищова

    16 0 Отговор
    Значи да се разправяме с КЗК .Значи държавна институция не работи в интерес на гражданите , нещо ми бяга логиката
  • 28 ТТТ

    1 12 Отговор

    До коментар #25 от "Артилерист":

    Много искате социализЪм. Сигурно не сте живели тогава. Щото тогава пак се плащаше реално пазарната цена но под масата. Който е живял тогава ще разбере.
  • 29 Винкело

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Ъкъдимик Глупенков":

    Вкарай още панел, устойчиво, локация и стартира.
  • 30 BBБОС

    10 0 Отговор
    Това са глупости още от началото за това е и този резултат симулация за работа на некадърни и глупави държавни чинивници
  • 31 Какво разбрах до тук

    10 0 Отговор
    От казаното до тук разбрах, че в икономическото министерство работят Хидио. Ти.
  • 32 Ха ха

    4 0 Отговор

    До коментар #16 от "оня с коня":

    ППДБГЕРБДПС ще отговорят с друг референдум:Искате ли хляб вместо пастите,които сега ядете?
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Дон Отворко

    11 0 Отговор
    Във Франция вече има трети месец намаление на цените на 500продукта и ТОВА НЕ ЗНАЧИ, ЧЕ ВЪВ ФРАНЦИЯ НЯМА СВОБОДЕН ПАЗАР.
    НАШИТЕ УМНИЦИ СТАНАХА ПО-ВЯРВАЩИ ОТ ПАПАТА И ПО-ГОЛЕМИ КАПИТАЛИСТИ ОТ ЗАПАДНЯЦИТЕ!!! ОСНОВНОТО Е ЧЕ "СИТ НА ГЛАДЕН НЕ ВЯРВА"!!!
  • 35 Дедо Пене

    2 2 Отговор

    До коментар #19 от "🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ":

    НА КОЛКО ГОДИНИ СИ, ЩОТО СИ ИЗПЕРКАЛ СЪВСЕМ. МИСЛЯ, ЧЕ СИ НАД 80г.
  • 36 Сакскобурготски

    0 4 Отговор

    До коментар #14 от "Тотал":

    Говориш ли поне два западни езика? Иначе ще си похарчиш спестяванията за туризъм, а и никой не търси 50годишни работници без висока квалификация и език. Вервай ми!
  • 37 Анонимен

    6 0 Отговор
    То около нас имаше животни, но уви само един гледа прасета и той е на 50 г здравословно състояние зле, преуморен и изтощен. И някои имат думата. Задължиха ги и ги изколиха прасетата преди няколко години. Крави няма. Къде да пасат. Всичко от селата са в града. Като сучите от много майки накрая оставате гладни. При живково храниха и продаваха в месокомбината прасе за 10 лева, цяло, животни, а герб ги удариха, тия, които ви храниха и някои от завист тровят животинчетата, а са заможни чрез далавери. Мързела днес е имащ, а имашият и трудолюбивите бедняци. Има нещо сгрешено, но нейси. Имаха крави преди 10 г и му ги открадоха и се отказа човека и днес е болен, а е на годините на батето. Деца им навън
  • 38 Факти

    6 0 Отговор
    Полски картофи, френско грозде, турски домати, лук, чушки, а българина у веригите и с чувалите картофи на рамо, а жената от селото.
  • 39 Гражданин

    9 0 Отговор
    Те които гледаха умряха, и като няма животни, няма тор, а без тор, става на запад, но не е оборска тор. Който е ходил на ягоди на запад може да потвърди, изкуствена тор, а най хубавата тор е животинската. Бг беше богата на храни, но вече се гледа дрогата
  • 40 5656

    4 0 Отговор
    Бат бойко ги докара в града и чакайте да видите по улицата кола за млеко да събира. Гражданите ни наказа бобко и сме селяни, но без животинчвта и млеко и яйца, и без земя не дава той
  • 41 121

    9 0 Отговор
    При живков образованието беше на ниво, а в Бг колко ли в НС са с купени дипломи и направо напечатани. Но няма кой да ги разследва. Хората и новини не гледат. Пълен хаос на всякъде по света.
  • 42 Демократ

    4 0 Отговор

    До коментар #19 от "🇰🇵 ✰ Б О Л Ш Е В И К ✰ С С С Р ☭★НРБ":

    Народът трябва да питан само за едно - демокрация или диктатура иска. Диктатурата си мислехме, че сме я преживяли за 45 години, но се оказа че не стигат и още 34 години не стигнаха да живеем в псевдодемокрация, без върховенство на закона и свобода,защото ДС не разреши, трябва да държи откраднатите от народа пари,властта и контрола.
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 топъл обяд

    4 0 Отговор
    На българето не му трябва закуска и вечеря 😂
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Иван

    0 0 Отговор
    До етикета със стара цена се поставя друг с различен цвят (за привличане на вниманието на клиента), на който е изписана новата цена и изрично упоменато до кога важи, дата. Търговците с право да определят конкурентни цени, а и в зависимост от интерес дабъдетази стока по-бързо продадена, потребителите пък са с шансза спестяване
  • 52 Христо

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "хамелион":

    Браво 100%
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове