Last news in Fakti

25 Октомври, 2023 12:24 1 014 5

Комисията по енергетика отхвърли ветото на президента

  • вето-
  • президент-
  • румен радев

Комисията отхвърли ветото на президента с 11 гласа “за” и 3 гласа “против”

Комисията по енергетика отхвърли ветото на президента - 1
Снимка: БГНЕС

Комисията по енергетика в НС отхвърли ветото на президента с 11 гласа “за” и 3 гласа “против”.

Тя заседава извънредно, за да разгледа наложеното вето от страна на държавния глава Румен Радев върху промените в Закона за енергетиката, припомня БГНЕС.

“Ветото на президента се обосновава от факта, че тази значителна реформа не бе придружена с положителна оценка на въздействие. Състоянието на българските гражданите и на енергетиката са основните причини за налагането на вето на промените в Закона за енергетиката от страна на президента Румен Радев”. Това заяви съветникът на президента по правните въпроси и бивш служебен правосъден министър Крум Зарков.

Той коментира, че чрез излизането на свободния пазар механизмите за компенсиране на битовите потребители ще отпаднат през 2026 г. “Предвиденият механизъм за компенсация не поставя необходимите гаранции, че шокът ще бъде преодолян. След 2026 г. трябва да продължи компенсацията, за да могат да бъдат подпомагани хората, които и сега се справят трудно”, поясни още Крум Зарков. Съветникът на президента коментира, че НС трябва да премисли и да обсъди още веднъж реформа, която е съотносима както с европейските изисквания, така и със ситуацията, в която живеят повечето български граждани.

Христо Алексиев, съветникът на президента по икономическите въпроси и бивш вицепремиер, подчерта, че опасенията на държавния глава са, че това е много сериозна реформа, която ще има дългосрочен ефект както върху пазара така и върху потребителите. “Без необходимия финансов анализ дали във фонда има достатъчно средства за компенсиране на гражданите, може да има дългосрочни отрицателни икономически последици. Притеснява ни какво се случва с държавния ТЕЦ, с Мини Марица Изток. Не е нужно и това прибързване за изразяването на цените в свободния и регулирания пазар. Директивата на ЕС не ни дава крайна дата за либерализация на пазара, нито ни налага начина, по който да се направи тази реформа”, подчерта Христо Алексиев.

Драгомир Стойнев от БСП коментира, че ще подкрепят ветото на президента, защото управляващите се интересуват само от това как да вземат пари от ЕС. “Управляващите не правят и необходимия анализ. Те хвърлят прах в очите”, каза Стойнев.

Радослав Рибарски от ПП-ДБ призова ветото да се разгледа в пленарна зала след като минат местните избори. “Това е значителна реформа. Очаква се цените да тръгнат надолу. Дълго време се отлага законът, трябва да бъде приет час по-скоро”, каза Рибарски.

Павела Митова от ИТН подчерта, че цялостната политика за либерализация на пазара противоречи на социално - икономическата логика и защита на гражданите. “С отмяната на съществуване на обществения доставчик ще се създадат сериозни проблеми и всички ние ще бъдем енергийно бедни. Асен Василев ще има доста сериозни проблеми да изплати компенсациите поради простата причина, че не може да си събере ДДС-то”, заяви Митова.

Делян Добрев, председател на енергийната комисия и депутат от ГЕРБ, заяви, че всички е трябвало да реагират още миналата година, когато се е поел ангажиментът към ЕК. “Ако не приемем този законопроект, означава, че ще рискуваме средствата по ПВУ. И ние имаме притеснения, но не смятаме, че тези проблеми са непреодолими и имаме време да ги преодолеем. Либерализацията на пазара на едро ще се случи от 1 юли 2024 г, на пазара на дребно ще се случи от 2026г.”, обясни Делян Добрев.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майна

    7 3 Отговор
    Ми то беше ясно, той и затова го наложи, щото да пише ,,актив,,
    Въглените електроцентрали в Германия ще удължат работата си и след 2024 г.( както беше уж програмирано)
    Китай изгражда и пуска в експлоатация над 300 нови!
  • 2 Ала бала

    9 3 Отговор
    На какво основание са отхвърлили? На такова, че " чеки да вземем парата, а след нас потоп" ли? Що за управление е това на страната без стратегия за бъдещето? Някой мисли ли за поколенията изобщо в тая държава освен Президентът? С действията на управляващата власт става ясно, че България няма да съществува в бъдеще. Така изглежда от страни погледнато..
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 АУУУУУ

    3 5 Отговор
    ЗЕЛЕНИЯ ЧОРАП ОТНОВО ПОЛУЧИ ЗВУЧЕН ШАМАР 👌👌👌👌👌
  • 5 Майора

    2 0 Отговор
    Абе Майна , сигурен ли си какво говориш , май не ти е сно че гиотеарят само до 2024 и след това ги спират! А защитниците си проличаха ,Драго газта , Кадиев и дриги милионери за сметка на енергетиката!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове