Last news in Fakti

25 Октомври, 2023 17:05 1 064 23

Тристранката обсъди линията на бедност

  • тристранен съвет-
  • линия на бедност-
  • обсъждане

Спрямо 2023 г. линията на бедност ще нарасне с 22 лв. или 4,4 %, обяви зам.-министърът на труда и социалната политика Гинка Машова

Тристранката обсъди линията на бедност  - 1
Снимка: БГНЕС

Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) провежда заседание в Гранитна зала на Министерския съвет, в което има включени седем точки. Социалните партньори започнаха срещата с дебат по предложението на правителството размерът на линията на бедност от 2024 г. да бъде 526 лв., предават от БТА.

Спрямо 2023 г. линията на бедност ще нарасне с 22 лв. или 4,4 %, обяви зам.-министърът на труда и социалната политика Гинка Машова. Тя посочи, че с това увеличение догодина ще нараснат социалните помощи по Закона за социалното подпомагане, както финансовата подкрепа по реда на Закона за хората с увреждания, финансовите помощи и средства за превенция, реинтеграция, отглеждане на дете при роднини и близки и в приемни семейства по Закона за закрила на детето. Ще се разшири и обхватът на хората, получаващи социална пенсия за старост.

За 2024 г. се предвижда да бъде оказана финансова подкрепа по Закона за хората с увреждания средно на месец на над 672 000 души с трайни увреждания над 18-годишна възраст, посочи още Машова. По Закона за социално подпомагане подкрепа ще бъде оказана на 123 508 души, добави тя.

Одобряваме така предложената линия на бедност, тъй като освен всичко друго тя произтича и от методология на Евростат, която е хармонизирана в целия Европейски съюз, посочи Георги Клисурски, заместник-министър на финансите.

Бизнесът подкрепи предложението за 526 лв., но синдикатите изразиха възражения.

От Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) изразиха принципна подкрепа за бъдещия размер на линията за бедност за 2024 г. Българска стопанска камара, Българска търговско-промишлена палата, Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) и Съюзът за стопанска инициатива (ССИ) също подкрепят предложението.

Не подкрепяме така предложения проект на постановление, каза директорът на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ и главен икономист на Конфедерацията Любослав Костов. Трябва да се промени методиката, като отново се вкара малката потребителска кошница, посочи той. Костов каза, че трябва да се прецизира методиката, като се „дефинират минималните потребности, които да гарантират определен социален минимум на лице от домакинството“.

Атанас Кацарчев, главен икономист на КТ „Подкрепа“ посочи, че конфедерацията по принцип подкрепя ръста на линията на бедност, но предлага няколко промени, сред които и на методиката за определяне на линията на бедност. По думите му трябва да се направи така, че размерът да обхване максимален брой хора и домакинства, които живеят под прага на жизнения минимум.

Заседанието на НСТС се председателства от вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел. В дневния ред са включени и предложения за изменения в няколко данъчни закона.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кадир

    20 0 Отговор
    250 евро така ли? Това ли е линията на бедност. В Австрия е 1000 евро.

    Коментиран от #16

  • 2 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    23 0 Отговор
    Събрали се милионери да обсъждат кога някой е беден 🤔🤔🤔🤔
  • 3 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    16 1 Отговор
    "Спрямо 2023 г. линията на бедност ще нарасне с 22 лв...."
    Няма и ДВА лева на месец, почти кофичка кисело мляко❗
  • 4 Ветеринарен психолог

    16 1 Отговор
    Хора,които носят вратовръзки за 280 евро, убеждават други хора,че могат да съществуват с 280 евро на месец. БГ,ще се оправи,когато от тази територия изчезне последният българин. Някъде след 70-80 години.

    Коментиран от #5, #12

  • 5 Кадир

    5 2 Отговор

    До коментар #4 от "Ветеринарен психолог":

    Само толкова ли даваш. Правоверните сме предвидили максимум до 25г.

    Коментиран от #13

  • 6 инвалид

    15 0 Отговор
    Идиоти!
  • 7 ОСтавка на Перачницата

    11 2 Отговор
    да си заминава! Оставка! Каква линия на бедност, 70% според Евростат изпитват трудности да си платят консумативите -ток, вода, парно. Идва зима и вместо да отменят незаконната Сградна Инсталация при Нулево потребление, те ни пращат на борсата за ток! Такава мракобесна Диктатура не сме имали в 1300 г. си история. Започна с предателство Македония. ЛГБТ в училища ПВУ. Подаряване 2 чисто нови реактора с оборудване. Записи за фалшифициране на избори и изпиране на Мафиоти. Забрана на законен референдум евро. Отмяна на законен референдум Белене. Отмяна на решение на НС за строеж Белене. Въоръжаване на държави в конфликт. Десет милиарда профукани за още самолети и машини 3-йоно по-скъпи. Хранене с буболечки -насекомо ком. Тровене с забранени в ЕС ГМО и химикали зърно Украйна. Закриване на независима ТЕЦ2 и унищожаването й.
  • 8 Оставка

    10 1 Отговор
    Безумна инфлация на храни 60%, на услуги 30-40%, започнала от ГЕРБ ERM2 и продължена от ПП. Дългови спирали, още теглене на заеми. Тази неизбирана от гласоподавателите Хунта, трябва да си ходи.
  • 9 ха ха

    10 0 Отговор
    грижи от гробари
  • 10 Тодоров

    11 0 Отговор
    Викнете Влади Горанов, дето открадна 700 милиона лева от бюджета!
  • 11 Облизанчев

    9 0 Отговор
    Пак ще вдигнат заплатите на милицията, на военните, на чиновниците, на надзирателите. С ъщевременно ще увеличат още и още чиновниците, ще разкрият нови служби, дирекции, комисии, комитети, агенции, отдели, секретариати, съветници, експерти, секретарки, организатори, шофьори, охранители.Ще увеличат пенсиите с 30 лв и ще се хвалят после цяла година, ако са на власт.Парите от Европа ще си ги разпределят, ако се скарат за тях, ще разтурят правителството, но преди това ще си вземат субсидиите от Брюксел. сега се облизват за тях.
  • 12 скъпотия до шия

    11 0 Отговор

    До коментар #4 от "Ветеринарен психолог":

    Обядът на един висш чиновник е колкото пенсията на един пенсионер.За да покрият инфлацията и да се даде глътка въздух, трябва да повишат заплатите и пенсиите двойно.В България е най-скъпо от цяла Европа.В Гърция дивата риба струва 14 евро, а тук я продават за 70 лева килото, а тази от развъдник там е 7 евро, а тук 37 лв.Това е само малка част от примерите.
  • 13 Ветеринарен психолог

    0 4 Отговор

    До коментар #5 от "Кадир":

    Виждам при вас правоверните как е. Или сте роби на селският бей или ви избиват с ракети или бягате в Европа да ви дундурка с мижави помощи.Тоест ,нищо по-различно от нас кривоверните.
  • 14 бай Стефан

    10 0 Отговор
    Линията на бедност трябва да е поне 800лв. Но ситията на гладния не вярва.

    Коментиран от #18

  • 15 цжбн

    12 1 Отговор
    Гавра с народа. Депутатите си увеличават заплатите по 4 пъти в годината с по 300-400 лв., а за народа 22 лв. за цяла година.
    Социалният министър е провал. Да се маха!
    Върнаха се бедните времена на ГЕРБ. Пак последни по доходи в ЕС.

    Коментиран от #17

  • 16 запознат

    9 1 Отговор

    До коментар #1 от "Кадир":

    При това в Австрия е по-евтино оттук.
  • 17 ххммм

    4 0 Отговор

    До коментар #15 от "цжбн":

    Aлоооо! Я кажи при банкянския злодей колко бяха заплатите , пенсиите.... От догодина МРЗ скача на 930 лв.
  • 18 Енгелс

    2 3 Отговор

    До коментар #14 от "бай Стефан":

    Бай Стефане, при капитализма е така.

    Коментиран от #19

  • 19 Абе енгелсчо,

    2 2 Отговор

    До коментар #18 от "Енгелс":

    помним и соца!

    Коментиран от #20

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Енгелсчо, заблудени са

    2 2 Отговор

    До коментар #20 от "Енгелс":

    Заблудени са правещи се на помнещи, и тогава имаше клошари.
  • 22 Какво помниш бе енгелсе?

    0 4 Отговор

    До коментар #20 от "Енгелс":

    Как московлиите са ни ПОСТРОИЛИ всичко.

    Коментиран от #23

  • 23 Енгелс

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "Какво помниш бе енгелсе?":

    Нарочно пишеш глупости с цел да манипулираш хората.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол