Last news in Fakti

30 Октомври, 2023 17:31 2 138 54

Боряна Димитрова: Този измислен скандал с машините се върна като бумеранг върху създателите си

  • местни избори-
  • машинно гласуване

ГЕРБ запазва устойчиво присъствие, но с намаляваща тежест и с някои знакови жълти картони или по-сериозни предупредителни линии, казва социологът

Боряна Димитрова: Този измислен скандал с машините се върна като бумеранг върху създателите си - 1

Този измислен и безсмислен скандал се върна като бумеранг върху създателите си, заяви пред БНР социологът от "Алфа рисърч" Боряна Димитрова.

"Този скандал демотивира хора, които и без друго нямаха особена вяра в изборния процес, нито са особено политизирани, бяха по скоро сред колебаещите се избиратели, хора, които не бяха избрали дали да гласуват и за кого да гласуват. Тези хора не отидоха до урните. Избирателната активност е с между 5 и 7% по-ниска от предишните местни избори. Хората обаче, които бяха най-силни привърженици на машинното гласуване и които обикновено са симпатизанти на градската десница, на протестните партии, на ПП-ДБ, проявиха висока степен на мобилизация - точно като контрапункт, като противовес на този скандал и видяхме, че на редица места в страната показаха резултати по-високи от очакваните", коментира тя.

След първия тур на местните избори, Димитрова изказа мнение, че партия ГЕРБ е показала солидно присъствие в страната, но с няколко големи въпросителни. Дългогодишни кметове от ГЕРБ, които бяхме свикнали да печелят на първи тур, сега отиват на балотаж, отбеляза тя и добави, че това показва умора у избирателите от дългогодишното управление на ГЕРБ, както и желание за умерена промяна.

Оформят се интересни и рискови за ГЕРБ балотажи, смята социологът и посочи Варна, Велико Търново, Габрово. Пазарджик и Кюстендил също имаха кметове, силно подкрепяни от ГЕРБ, сега отиват на балотаж. По думите ѝ всичко това е доста сериозен червен сигнал.

Налице е спад в подкрепата на ГЕРБ за общинските съвети, коментира още Боряна Димитрова и обобщи:

"ГЕРБ запазва устойчиво присъствие, но с намаляваща тежест и с някои знакови жълти картони или по-сериозни предупредителни линии".

Наблюденията в София показваха, че Ваня Григорова устойчиво трупа популярност и подкрепа, подчерта Боряна Димитрова. По думите ѝ не е било изненада, че тя е финиширала с преднина пред Антон Хекимян. Според нея в изборите е имало значение и нейният личен хъс. Тя посочи и проблемите, които са имали издигнатите кандидати на ПП-ДБ и ГЕРБ и нееднозначното им приемане.

"Нито една от партиите няма гарантирана периферия. Твърдите ядра не са това, което бяха. В момента наблюдаваме на повечето места в страната не едни периферии, които чакат в някой момент да бъдат прибрани от някое твърдо ядро, а наблюдаваме мобилни избиратели, които много бързо преориентират вота си и отиват към други кандидати", коментира още социологът.

Около 1/3 от избирателите, чиито кандидати са отпаднали, по всяка вероятност няма да гласуват, смята тя. По думите ѝ обаче останалите 2/3 е изключително важно в какви пропорции ще се разпределят.

"Разпределението в едни фини пропорции е възможно да даде естествена преднина на Васил Терзиев, но е и много възможно тези резултати да се сближат и да има фотофиниш на края на изборния ден. Това е един към момента непредвидим балотаж".

Местните избори не показаха силен пробив на "Възраждане", отбеляза Боряна Димитрова. Според нея това не е партията, на която се възлага решаването на проблемите:

"Възраждане" събира вот като протестна партия, но не и като партия, на която се делегира и възлага възможността да решава проблемите".

По думите на социолога тези избори отново потвърждават силната роля на ДПС в местната власт. Това им дава основание да претендират и за по-силни позиции в централната власт, изказа мнението си Боряна Димитрова.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ех как ви изкараха всички

    20 22 Отговор
    да защитавате лъжите на мафията ПП и ДБ!

    Коментиран от #3, #24, #28

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 фен на ПП

    20 15 Отговор

    До коментар #1 от "Ех как ви изкараха всички":

    С ПП напред, всичко да ви е НАРЕД !

    Коментиран от #5

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Абе напред

    19 20 Отговор

    До коментар #3 от "фен на ПП":

    Ама съм Българин и си обичам страната, а имам и ценностна система! Та няма как да съм напред с лъжци, крадци, продажници и национални предатели като ПП и ДБ!

    Коментиран от #11

  • 6 Който

    18 3 Отговор
    другиму гроб копае , сам влиза в него .
  • 7 Тези

    14 6 Отговор
    Всичко предварително бе спазарено.Бойко не мобилизира братовчедите и изкарва неизбираем кандидат.Уж новите от промяната не изкарват десен кандидат а ДС наследник.Така повече от половин София не гласува щото няма за кого.И сега новия няма да закача ГЕРБ за далаверите.Така един клан се смени с друг за да лапа от поръчките .А фирмите са на едни и същи приятели на дядото и бащата на новия кмет.Все от едно котило.

    Коментиран от #14, #49

  • 8 Това е безспорен

    6 4 Отговор
    Факт.
  • 9 Какви точно

    5 4 Отговор
    блага нужни на българският народ създава това и@копаемо от тази измислена-безмислена агенция че и има наглост да критикува??
  • 10 Театър и Мъгла

    10 5 Отговор
    си подариха гласовете на отрочето на ДС, тази е цената на изпирането. Всичко е сценарий, защото с машинния вот, Възраждане и Григорова щяха да спечелят повече гласове. С хартиени бюлетини, няма кой да бие ГЕРБ, те просто си подариха фалшифицираните избори на ПП. Всичко е един театър за простосмъртните. Кой Софиянец ще гласува за отроче на ДС, повишаване на ток, парно, газ, вода, липса на канализации? Ремонт над ремонта. След записите стана ясно, че ГЕРБ ще се пере от ПП, с цената на Всичко.
  • 11 Теб

    9 4 Отговор

    До коментар #5 от "Абе напред":

    пък с какво те излъгаха и в какво те предадоха ?

    Коментиран от #17

  • 12 Ха ха ха така така

    9 7 Отговор
    Борянче ,пак бръщолевиш глупости на килограм , никакви бумеранги няма , а просто всички порции са предварително разпределени ......
  • 13 Саса

    12 8 Отговор
    Важното е че сглобката ПП ДБ, ГЕРБ и ДПС е много полезна и подчинена на посолството!!! Затова ще ги крепят докрай, а балъците нека си мислят, че това са различни партии!!!
  • 14 Те братчедите си пуснаха за Ванчето.

    11 5 Отговор

    До коментар #7 от "Тези":

    Нали са от една кръв.

    Коментиран от #19

  • 15 Русофил

    9 5 Отговор

    До коментар #4 от "Русофил":

    Преди малко Васко каза: Бутам мочата !

    Коментиран от #34, #38

  • 16 ХУМОР САТИРА И ЗАБАВА😀

    3 1 Отговор
    В СОФИЯ 50/50 СЛЕД ЕДНА ГОДИНА
    ДА СЕ ПРОЯВИ...СТОКХОЛМСКИ СИНДРОМ..
    А ИЗВЪН ЮЖНАТА И СЕВЕРНА ТАНГЕНТА..
    СТОКХОЛМСКИЯ СИНДРОМ Е ХРОНИЧЕН...
  • 17 Мен видно не са

    9 11 Отговор

    До коментар #11 от "Теб":

    Иначе щеше ли да лазиш покрай мен? :)) Само едно не ми е ясно! Колко трябва да се мрази някой, да си продаде бъдещето и страната като мушмула на мафията Пп и ДБ?

    Коментиран от #20

  • 18 Малко фактииии

    5 4 Отговор
    Имам чувството след тези ти изказвания Борянче , че си изначална и действителна русокоска .......
  • 19 Братчедите

    5 7 Отговор

    До коментар #14 от "Те братчедите си пуснаха за Ванчето.":

    винаги пускат за който плаща! А в България за лъжи плащат ПП, ДБ, ГЕРБ и ДПС!
  • 20 Е тогава

    6 2 Отговор

    До коментар #17 от "Мен видно не са":

    що се обаждаш ? Ей така , да вървиш със стадото ! Ген !

    Коментиран от #21

  • 21 Е как що

    9 11 Отговор

    До коментар #20 от "Е тогава":

    Щото ме е гнус от смет като ПП, ДБ, да лъжат и да опростачват деца, да ми продават страната и да обслужват посолството на оная смет САЩ!

    Коментиран от #41

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 ФАКТ Е

    8 10 Отговор
    На местните избори!

    Харниената коалиция на Радев вече е в нокдаун!

    На парламентарните избори!

    Харниената коалиция на Радев вече ще е в нокаут!

    На местните избори!
    Победител по точки вече е ПП/ДБ!

    На парламентарните избори!
    Победител с нокаут ще бъде ПП/ДБ!

    МОЧА и Альоша ще бъдат взривени!
    Както бе взривен Мавзолея

    Коментиран от #50

  • 24 Ти пак ли се

    2 6 Отговор

    До коментар #1 от "Ех как ви изкараха всички":

    "раздвижи" бе опростачена нискокодирана копейка ?

    Коментиран от #25

  • 25 Много ясно

    8 10 Отговор

    До коментар #24 от "Ти пак ли се":

    България не е за продан за да я продава национални предатели като ПП и ДБ и да опростачва деца продали се като мушмули да се въртят като жители на Столипиново жалко в лъжи!

    Коментиран от #31

  • 26 Докато ГЕРБ

    6 3 Отговор
    и хартиените бюлетини съществуват, България честни избори няма да види. Всичко е игра, и записите в ЦИК, за да махнат машинен вот, Борисов не може в такъв мащаб да манипулира изборите, Костинбродгейт, депутати с чувалчета. Но с хартиените бюлетини е Император на фалшификациите. Споразумяха се, цената на Изпирането на ГЕРБ, подаряване на фалшифицираните избори, видяха на миналите избори, че други партии дръпнаха напред и се поправиха, ден преди изборите. Те нямат право по закон да отменят мащинен вот.. Как синя София ще гласува за отроче на ДС, това е нонсенс.
  • 27 Боряче

    4 0 Отговор
    Създателите са Вождът ти Борисов и близнакът му Прасилян.
  • 28 Ти пак ли се

    3 5 Отговор

    До коментар #1 от "Ех как ви изкараха всички":

    "раздвижи" бе опростачена нискокоТирана копейка? Стига сте поправяли написано бе, аз няма всеки път да препрочитам какво съм написал !

    Коментиран от #30

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Е що се появяваш тогава

    3 6 Отговор

    До коментар #28 от "Ти пак ли се":

    На кой му трябва някой продаден като мушмула на мафията ПП и ДБ и да се влачи жалко по корем?
  • 31 Продават я България

    3 3 Отговор

    До коментар #25 от "Много ясно":

    и още как, отрочетата на ДС и БКП са ПП, ГЕРБ, ако се заровите дълбоко в биографиите им, всичко е БКП, изнесло парите в чужбина 90-тте и изучило родата там. След записите трябваше да си подадат оставката. Къде в неокомунисти и неотроцкисти морал? Много тежки години ни чакат с този неокомунистически псевдоелит.
  • 32 един

    3 4 Отговор
    На комунягите това не им е за първи път,на предните избори смениха хартията на машините като в много от секциите машините отказаха да работят и се премина на ръчно броене,а в други гласуването беше затормозено,така че сега да не се оправдават с тоя и с оня!
  • 33 Адрес 4000

    3 2 Отговор
    Брей сигурно меркурият е ретрограден
    Социолог да казва истината
  • 34 Русофил

    2 6 Отговор

    До коментар #15 от "Русофил":

    Епа нормално. На Васко за толко му стига акъла. Комуне, от тия, некадърните. Лозунги, лизане, нищо градивно.
  • 35 Русофил

    6 0 Отговор

    До коментар #29 от "Вмирисан русофилистик":

    Баш комунетата са в партията на Шиши гербппдбдпс. Това го знаят и първолаците ама явно ти още ни си зацепил капиталистче. Васко потомствения деседжия. Гняс.

    Коментиран от #39

  • 36 Дадох

    1 0 Отговор

    До коментар #29 от "Вмирисан русофилистик":

    Ти + само защото много точно си се обрисувал още като име "В...са рус сифилистик"
  • 37 Добре че ви плащат

    2 2 Отговор
    партиите в България!Ако се изхранвахте с прогнози,щяхте да умрете от глад!
  • 38 ДОЛУ

    1 1 Отговор

    До коментар #15 от "Русофил":

    МОЧАТА
  • 39 Е защо пропусна

    5 1 Отговор

    До коментар #35 от "Русофил":

    най-комунистическата шайка развяваща байрака на мумията от Кремъл - шарлатанската шайка на Копейкин ? Те на български празник винаги размахват един червен паRцал ! Хайде сега кажи кои са най-яките комундури !
  • 40 Наблюдател

    4 2 Отговор
    Какъв бумеранг като 20% от бюлетините са недействителни ???!!!
    Погледнете екзитполовете, после паралелното преброяване (което е сравнително точно, не би трябвало да има разлика повече от 1-2%), погледнете и резултатите. Драскали са бюлетини само на ПП-ДБ.

    ДАНС-ЦИК гейт на шиши и Zелен чорап успя .

    Коментиран от #42

  • 41 От САЩ

    3 1 Отговор

    До коментар #21 от "Е как що":

    Смет ама мирише много хубаво за разлика от руската смръдня.

    Коментиран от #43

  • 42 А май

    2 3 Отговор

    До коментар #40 от "Наблюдател":

    излезе лъжата на мафията ПП и ДБ дето щяха да излъжат с машините! Гледам все около 7% се върти!
  • 43 Ами

    1 2 Отговор

    До коментар #41 от "От САЩ":

    мириши си я щом ти мриса убаво тая смет! :)) Само да не мриса при нас в България тая смет САЩ!
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Ю. СЛАВКОВ

    1 3 Отговор
    Скандалът нито е измислен, нито е безсмислен. По-скоро изказвания като това на Б. Димитрова демотивират хората да отидат до урните. Когато истината за такива безкрайно важни неща се прикрива, изборният процес се обезсмисля. СПРАВКАТА НА ДАНС Е ВЯРНА! Толкова е елементарно, но Димитрова не може или не иска да го схване. М. Стойнов е нарушил правилата като е копирал софтуер, чиито авторски права се притежават от определено дружество. По подобен начин постъпиха терористите по време на опита за фалит на РАЙФАЙЗЕНБАНК БЪЛГАРИЯ в кв. Лозенец в София (22 ноември 2020 г.), за което са уведомени редица институции в България и в чужбина. Опит за фалит по умишлено предизвикани технически причини, с неправомерно използване на задигнат по определен начин лицензиран софтуер. Щяха да унищожат банка за над 2 милиарда лева за няма и едно денонощие. За Боряна това са “пари за семки”. За разлика от М. Стойнов обаче тогава атентаторите срещу банката действаха по-изкусно. Съобразяваха се с разположението на видеокамерите, къде точно има длъжностни лица или свидетели. Трима служители от дружеството, което обслужва конкретния софтуер, излъгаха, че компютърът в Мониторинговия център е развален и го изнесоха заедно с инсталирания на него лицензиран софтуер. Той може да се ползва само в Мониторинга. След това върнаха друг компютър с поставена отзад флаш памет с размери около 10 см, с надпис “Лиценз”. Вече по-късно от отмъкнатия компютър чрез системата за сграден мениджмънт, през ет
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Русофил

    0 1 Отговор

    До коментар #44 от "Емигрант":

    Всички тук са руски ботчета въртящи се в руски сървъри.
  • 48 Мастър Чеп

    1 2 Отговор
    Нищо измислено няма, министърчето е на запис
  • 49 М3 голд

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Тези":

    То още не се знае кой е новия кмет. Любен Гоцев го няма на този свят
  • 50 В грешка си

    0 1 Отговор

    До коментар #23 от "ФАКТ Е":

    В 28.01. си най малко на три ракии. Може ли така? Не е по европейски. Що ти трябва да показваш просто.ия! Гледай си сериала и ще си предоволен.
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове