Last news in Fakti

30 Октомври, 2023 18:42 1 978 44

Божидар Божанов: Резултатът от гласуването с хартиени бюлетини е ясен - 20% са невалидни

  • невалидни бюлетини-
  • цик

Видеозаснемането на процеса – инсталиране на машината, записване на данни, секция и проверка дали машината работи, не е нарушение, каза бившият министър на електронното управление

Божидар Божанов: Резултатът от гласуването с хартиени бюлетини е ясен - 20% са невалидни - 1

„ЦИК формално не взе решение на база справката, а поради забавено сертифицирано на машините от Министерството на електронното управление. Това е обектът на спора. ЦИК не разгледа дали има риск за машинното гласуване, повлияха се от политически изказвания“.

Това каза в студиото на „Лице в лице“ по bTV бившият министър на електронното управление Божидар Божанов от „Демократична България“.

„Изборният кодекс дава срок от 20 дни след получаване на материалите за машинното гласуване. Този срок би отишъл отвъд изборния ден. Министерството на електронното управление е удостоверило машините в петък вечерта. Министерството твърди, че не е нарушен срокът. Съдът разглежда това“, обясни той.

„Някои определиха машините за компрометирани, което не е вярно. Видеозаснемането на процеса – инсталиране на машината, записване на данни, секция и проверка дали машината работи, не е нарушение. Зам.-министърът можеше да си спести това документиране, но ако имаше проблем с машините, той щеше да носи отговорност“, подчерта Божанов.

Той припомни, че машините разпечатват разписка и всеки може да види дали вотът му е отчетен правилно от устройството.

„Никак не може да се повлия върху машините. Кодът е предоставен на всички партии и коалиции и не е таен. Той описва всяка функция на машините. Нищо на практика от кодовете и ключовете може да бъде повлияно. Ще разочаровам Бойко Борисов - в принтера в офиса на ГЕРБ също има код. Ключовете, гарантиращи сигурността на изборния процес, се съхраняват в Централната избирателна комисия. Те се създават пред представителите на партиите и коалициите, защитават се с паролите на трима членове на ЦИК“, добави той.

„В справката на ДАНС се правят внушения, приписват се изказвания на зам.-министъра, които той отрича да е казвал, вероятно това е предизвикало реакцията на политиците. Колегите от опозицията бяха особено гръмогласни. 20% от пуснатите бюлетини са отчетени като невалидни – това е резултатът от отмяната на машинното гласуване“, подчерта Божанов.

„Не смятаме, че кметското място в София ни е в кърпа вързано. Мисля, че избирателите на ГЕРБ биха припознали човека с управленски опит и десния кандидат“, коментира представителят на ДБ.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 36 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сатана Z

    29 16 Отговор
    ГЕРБ ако искат да останат в играта ще гласуват за Ваня,защото зад нея се формира нов Отечествен фронт срещу кандидата на Посолството

    Коментиран от #5, #9, #11

  • 2 Нищо

    17 3 Отговор
    неочаквано , дори са вероятно и повече !
  • 3 ха ха

    19 18 Отговор
    Той припомни, че машините разпечатват разписка и всеки може да види дали вотът му е отчетен правилно от устройството./ ще си видиш разпечатката , а след това ? съвсем други данни за пред цик

    Коментиран от #34

  • 4 Пич

    23 13 Отговор
    Този и Ризова изиграха апотеоз на глупостта. Крякаха , как с машините няма да стане фалшификация , защото щели да са като принтер , и гласуването щяло да е същото , като с хартия !!! Логика - след като ще е същото , защо крякат срещу хартията ???!!!

    Коментиран от #39

  • 5 Не е

    20 0 Отговор

    До коментар #1 от "Сатана Z":

    важно дали някакви престъпници искали да останат в играта ! Важно е какво искат и какво заслужават читавите български граждани и България ! Нищо друго !
  • 6 123456

    19 8 Отговор
    Този ми е супер неадекватен плах плъх !
  • 7 Билдо

    22 5 Отговор
    Смятай колко народ има неграмотен,да не може да се оправи с хартия и химикал.Какво остава за нова технология?Що се отнася до сигурността,каквото и да говорят всички разбрахме как едно 12 годишно дете хаква такава машина онлайн безжично без дори да се докосне до нея.

    Коментиран от #12, #20

  • 8 По добре

    17 10 Отговор
    20% невалидни,отколкото 100% манипулирани!
  • 9 Фен на ГЕРБ

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "Сатана Z":

    Всеки глас за ОФ власт !
  • 10 Факс

    17 0 Отговор
    Резултатът е 20% невалидни. За кой ли са гласували невалидните?

    Коментиран от #15

  • 11 Съветска Zглобка

    5 10 Отговор

    До коментар #1 от "Сатана Z":

    ПОСОЛьСТВОТО на терористите представлявано от кондукторката, срещу ПОСОЛСТВОТО на правото и свободата.
    Копейките вече имат нов лидер.
    "Възраждане" вече тръгна от баира надолу. Ваня Григорова с левия популизъм им издърпа половината избиратели. Копейката да хвърля боб за Нинова да седи още дълги години шефче на Позитано. Добре ще е и копейките да попитат Волен, Каракачанов, Марешки и подобни герои за особеностите по наклоненото трасе.
  • 12 анализатор

    8 2 Отговор

    До коментар #7 от "Билдо":

    Затова само 10 страни в света използват машини за гласуване, като 3 са в Европа !
  • 13 007

    11 3 Отговор
    Невалидни бюлитини. Много били, важно било...Така и никой политик не анализира ефекта на невалидните бюлетини, а логично е те да са предимно на ниско и напълно наобразованите, при които преобладава и купеният вот. Това означава че, съществена част от невалидните са елеминиран купен вот, гласуващи за партии с преобладаващо неграмотни превърженици и т.н.... С една дума, ако сте зацепили и не сте от тяхната черга ще разберете, че няма лошо в имането на невалидни бюлетини. Лошо е за партиите похарчили пари на вятъра за невалиден вот, затова политиците реват и искат машините.
  • 14 ПП Манипулатори

    6 4 Отговор
    Да Ви имам опорките измамници от ПП. Какви 20%?
    За София имаме 1.59% процента невалидни.

    От сайта на ЦИК:
    Брой на намерените в избирателните кутии недействителни гласове (бюлетини) 5 816
    Брой на гласувалите избиратели според положените подписи в избирателните списъци, включително и подписите в допълнителните страници (под чертата) 366 485
    Брой на действителните гласове от хартиени бюлетини с отбелязан вот „Не подкрепям никого“ 13 444

    Коментиран от #19, #28, #32

  • 15 да бе да

    6 3 Отговор

    До коментар #10 от "Факс":

    Няма и два процента невалидни. Виж коментар 14. Проверих, така е. На ПП и ББ вяра да нямаш никога.

    Коментиран от #17, #26

  • 16 1221

    1 0 Отговор
    Това е твърде много!
  • 17 ти пък

    6 2 Отговор

    До коментар #15 от "да бе да":

    човека умножил по 10, както правят с цената на обществените поръчки
  • 18 Истината

    10 4 Отговор
    Ти си ама наистина нагъл циганин Божанов!
  • 19 ха ха

    11 3 Отговор

    До коментар #14 от "ПП Манипулатори":

    Не са манипулатори, а откровени измамници. Доказаха го от ден първи с гражданството на Киро. Едно от нещата, с които ме изгубиха като гласоподавател.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Боздуган

    10 3 Отговор
    Красавец, какво му е ясното? Пак тълкувате, като дявола библията. Ясно е че има супер много неграморни и умствено ограничени, които един хикс в квадрат не могат да ударят... Толкова прост българският народ не е бил от столетия..

    Коментиран от #35

  • 22 нарисувана

    2 1 Отговор
    МУХА. ГЛЕЙ ТЕ ГО БЕ
  • 23 Коментар

    6 3 Отговор
    С един клик на машинката може да са 100 процента подправени.Като искате да подправяте изборите поне ще се мъчите,ще давате пари на бедните,а не на разглезени IT специалисти с разни сатанински никове като Луцифер.Не се оплаквайте!Най-добре да не се мъчите да подправяте изборите и ще ви е лесно.
  • 24 Демократ

    8 1 Отговор
    ЦИК изпълни поръчката на ДС мафията, която управлява България и поредните избори благодарение на този всемогъщ надзаконов орган за нечестни. Така е 34 години. Ние плащаме огромни целогодишни заплати на тези некадърници, въпреки че избори има от време на време , а те се гаврят с нас, гласоподавателите.
  • 25 Чико

    7 0 Отговор
    Кухо та дрънчи Божанов! Не може да си толкова елементарен и жалък. Нсрушил ли е Стойнов своя заповед? Защо не е контролирал пряко процеса от определените за това служители на МЕУ, след като твърдите, че е много важно той лично да се убеди? Защо удостоверяването приключи толкова късно? Има ли досега случай, този процес да завършватолкова късно? И още много и важни въпроси. Ама тях, ако продължите с нахалството си
  • 26 и на КК също да не вярваш

    5 0 Отговор

    До коментар #15 от "да бе да":

    Голям на обещания, ама на дела само усвояването на субсидията му е приоритет.
  • 27 Ясни сте

    6 3 Отговор
    Ясно, значи ако се гласува с машини, ще си сложат 20% отгоре. Ще кажат че това са недействителните бюлетини от тези избори.
  • 28 гласувайте масово в неделя

    10 2 Отговор

    До коментар #14 от "ПП Манипулатори":

    Виж го ти наглия ППец как лъже. Тези измамници докопат ли бюджета на София, ще го опоскат и ще ни изкарат нас виновни, че малко данъци плащаме.
  • 29 Цензура

    4 0 Отговор
    Щом някой не може да се справи с една проста бюлетина, значи е неграмотен, а неграмотните ПО ПРИНЦИП не трябва да гласуват !!! Преди 100 години прадядовците ни са решили проблема: избирателят е трябвало собственоръчно да напише името на своя кандидат на бюлетината. Правителството на Петко Каравелов пък забрани на хъхpeците да гласуват, защото още тогава са продавали гласовете си. Туpците са гласували, хъхpeците - не !!!
  • 30 Лендлийз

    1 2 Отговор
    Мисля, че изпълнителната власт не остави избор на ЦИК, като не подписа сертифицирането на машините до петък 22 часа, а машините бяха тръгнали вече към секциите. Нека видим решението на съда.
  • 31 Майора

    9 2 Отговор
    Абе Божанов , не ви ли е срам че с машините ни приравнявате до такива страни като Венецуела , Бурунди и прочие! Нали просто Киро си призна че чрез ала бала сте спечелили с машините на предните избори , 100% ли искате да сте победители! Не става наследници на бивши комунисти , хора от ДС и джендъри да стане това! Рано или късно ще ьалезете както Луната залязва всяка сутрин!
  • 32 интересно

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "ПП Манипулатори":

    Фактите не са в този сайт, а на страницата на ЦИК.
    За парламентарните избори недействителни хартиени 3,96% (44 617 от 1 126 785).
    Верно ни имат за канарчета.
  • 33 ПОПРАВКА

    2 0 Отговор
    КАКВО ПРАВИТЕ БЕ ХОРА ДС СРЕЩУ КОЕТО СЕ БОРЕШЕ МОЕТО ПОКОЛЕНИЕ ?!НЕ МОГА ДА ПОВЯРВАМ ЧЕ ТОВА СЕ СЛУЧВА ВИЕ ПРЕДАВАТЕ КАУЗАТА СДС!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 34 Милен

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "ха ха":

    Ами то като при другите бюлетини, пускаш си бюлетината па какво ще пише в протокола си е друга работа 😂😂😂😂
  • 35 Данчо

    2 1 Отговор

    До коментар #21 от "Боздуган":

    Чалгата не прощава!
  • 36 Време е за Възраждане

    2 2 Отговор
    ДА ОТГАТНЕМ ЧИИ СА НЕДЕЙСТВИТЕЛНИТЕ БЮЛЕТИНИ
  • 37 Бай Иван

    3 1 Отговор
    Защо толкова някои политици са загрижени за голямото количество недействителни бюлетини? Отговорът е много елементарен-защото тези бюлетини са пуснти от неграмотни гласоподаватели на които същите тези политици са дали по 50 лв. да гласуват за тях! С една дума хвърлили са едни пари на вятъра! Та затова е този "смешен плач"!

    Коментиран от #40

  • 38 Нострадамус

    2 1 Отговор
    Докато мафията управлява държавата да се гласува с машини.След отвоюването и (овладяването на купения вот).може да се премине на бюлетини.
  • 39 Хохохо

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Пич":

    А ти защо крякаш срещу машините?
  • 40 Амии

    4 0 Отговор

    До коментар #37 от "Бай Иван":

    не. Подкупни комисии правят недействителни и изхвърлят бюлетините с гласовете на неудобната им партия. Ако се отворят чувалите с недействителни бюлетини ще се види колко действителност печелят ГЕРБ и ДПС.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Коко

    0 0 Отговор
    По добре 20% невалидни пред 20% манипулирани!
  • 44 Асен

    1 0 Отговор
    ДБ е пълно със странни птици. Отдалече му личи на това момче, че нещо не е добре.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове