Last news in Fakti

30 Октомври, 2023 18:55 1 774 29

Рекорд: Във видинско село от 322 бюлетини, пуснати в урната - 143 са недействителни

  • местни избори-
  • невалидни бюлетини

От години неправителствените организации без успех искат ЦИК да анализира подробно причините за големия брой недействителни бюлетини на местни избори

Рекорд: Във видинско село от 322 бюлетини, пуснати в урната - 143 са недействителни - 1

Абсолютен рекорд по недействителни бюлетини във Видинско постави село Новоселци. От 322 намерени в избирателната урна бюлетини, 143 се оказват недействителни. Според комисията и експерти, до които се допитахме, причината е преди всичко незнание, съобщи БНТ.

720 са избирателите по списък в Новоселци. Гласуват малко над половината от жителите, като за тях се оказва, че бюлетините за общински съветници с преференции се оказват изпитание.

"Хората не бяха добре осведомени как трябва да гласуват. Или бяха задраскали само квадратчета с партиите - почти всички номера, които са им харесвали, или бяха предали абсолютно чиста бюлетина", казва Ваня Микова, секретар на 76 СИК в община Видин.

Броят на недействителните бюлетини изненадва и общинската избирателна комисия.

"Рекордът ни - в една секция от 322 бюлетини, намерени в урната - 143 мисля, че бяха недействителни", заяви Даниел Боянов, председател на ОИК- Видин.

Заради големия брой недействителни бюлетини членовете на СИК под номер 76 в Община Видин са били извиквани отново от ОИК рано тази сутрин, за да бъдат броени бюлетините една по една. Проверката показала, че действително 143 от тях са недействителни.

"За преференция определено за първи път ни се случва толкова много недействителни бюлетини. Просто имаше хора, които гласуват за първи път, от малцинството бяха, те са по-слабо грамотни", разказва Ваня Микова, секретар на 76 СИК в община Видин.

Около 25% от бюлетините за общински съветници в 11 -те общини на област Видин са недействителни изчисляват от Института за развитие на публичната среда.

"И през 2015, и през 2019 година наблюдаваме много висок дял на недействителните бюлетини при гласуването за общински съветници. Това сега се повтаря. Има няколко причини - недобрата информационна кампания, може би незаинтересованост от страна на избирателите за това как изглежда, какъв е дизайнът на бюлетината", смята Ива Лазарова - изпълнителен директор на Институт за развитие на публичната среда.

От години неправителствените организации искат ЦИК да анализира подробно причините за големия брой недействителни бюлетини на местни избори. А секционната комисия в Новоселци е изненадана от големия брой изборни туристи.

"Аз съм от това село - тук съм отраснала, тук живея. Пренаселено ни стана селото, повечето си живеят в града. От много години съм по избирателните комисии, сега за първи път са със 100 човека повече", казва Ваня Микова, секретар на 76 СИК в община Видин.

В Новоселци след първия тур успешно е избран кмет. Следващата неделя селото ще гласува отново на балотажа за кмет на Видин.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Град Симитли

    27 0 Отговор
    Те, римляните, пишат на санскрит, затуй
  • 2 Знаем Кои

    17 0 Отговор
    са Сиуксите....та не е чудно
  • 3 То кметовете

    19 2 Отговор
    и избирателните секции все едно пък са действителни
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 007

    19 1 Отговор
    Невалидни бюлитини. Много били, важно било...Така и никой политик не анализира ефекта на невалидните бюлетини, а логично е те да са предимно на ниско и напълно наобразованите, при които преобладава и купеният вот. Това означава че, съществена част от невалидните са елеминиран купен вот, гласуващи за партии с преобладаващо неграмотни превърженици и т.н.... С една дума, ако сте зацепили и не сте от тяхната черга ще разберете, че няма лошо в имането на невалидни бюлетини. Лошо е за партиите похарчили пари на вятъра за невалиден вот, затова политиците реват и искат машините.

    Коментиран от #7, #29

  • 6 Ром от Лом

    28 0 Отговор
    Циганин без пари не гласува никога.
  • 7 любопитен

    19 0 Отговор

    До коментар #5 от "007":

    Тези неграмотни избиратели, как ще гласуват с машини ?
  • 8 ТИР

    17 0 Отговор
    Това сигурно са гласовете на парашутистите от кв,Нов път Видин,,,
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 СЗО

    19 1 Отговор
    "Пренаселено ни стана селото, повечето си живеят в града".....без коментар.

    Коментиран от #11

  • 11 пенсионерът

    9 1 Отговор

    До коментар #10 от "СЗО":

    И това е секретар на изберателна комисися, за останалите просто няма смисъл да се говори.
  • 12 Абсурдистан

    5 1 Отговор
    Простотията е заразна!

    Коментиран от #26

  • 13 Цензура

    18 1 Отговор
    Който е неграмотен НЕ трябва да гласува. Недопустимо е бъдещето било на държавата, било на някоя община, да се определя от скoтове, които не могат да си напишат името. Ок, може и компромис - ако някой неграмотен е платил минимум 25 000 лева данъци за последните 4 години, да му се позволи да гласува с придружител.
  • 14 Леля Гошо

    9 1 Отговор
    Слабограмотни, от малцинствата... Логичен резултат
  • 15 Спецназ

    8 0 Отговор
    Още по-сложни трябва да станат за да се отсеят неграмотните.

    например отдолу 2 въпроса:

    1. напишете на колко е равно 26-7 =?

    2 27:9=?

    АКО не знаят таблицата за събиране и умножение за какво ОСНОВНО образование претендират??
    ТИЯ разбират да делят всичко на 1 за мене и

    СИчкото набрано жилезо у каруцата!!

    Иначе социалните ако не знаят си има да ги водят да си гои вземат РЕДОВНО!

    АБЕ, поне на избори не правете смех и не ни се пречкайте у краката,
    то се е видяло, че щом сме ви признали за нашенци ще ви храним!! :))

    Коментиран от #17

  • 16 Бате Бойко

    3 2 Отговор
    С такъв материал сме принудени да работим.
  • 17 А бе, спеца,

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Спецназ":

    На теб и събирането ли са го обяснявали на таблица?
  • 18 бихте ли пояснили

    4 0 Отговор
    Какво различно сте очаквали от индивиди,дето не знаят кой крак им е ляв и кой десен......но - всеобщо избирателно право, нали така !?!?!
  • 19 МММ да

    5 2 Отговор
    Имам едно питане!
    Колко са фалшивите в североизточна Б-яя?В региона на ДПС-ГЕРБ, сигурно няма нито един от тяхните нередовен.
    Не е тайна, че от години се дисквалифицират гласове при броене, ако са от неудобните.
  • 20 Бай Иван

    6 0 Отговор
    Защо толкова някои политици са загрижени за голямото количество недействителни бюлетини? Отговорът е много елементарен-защото тези бюлетини са пуснти от неграмотни гласоподаватели на които същите тези политици са дали по 50 лв. да гласуват за тях! С една дума хвърлили са едни пари на вятъра! Та затова е този "смешен плач"!
  • 21 На 16 г може още да е 3 клас

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Зависи колко години е повтарял/а -))

    Коментиран от #28

  • 22 ха, ха, ха...

    2 0 Отговор
    Е, от малцинствата били, неграмотни били, намси още какво, а га яадАха кИфтетата нямаше недействителни нали? Будалата дал, тариката взел, също като ще има машини - няма да има машини. Пък другия път умната! И сега всичко минало заминало, а кой е на кяр?
  • 23 ха сега де,

    0 1 Отговор

    До коментар #4 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Е тогава кой ще им гласува за 50 лева? По голямата част от многогодишните професионални политици ще изгубят професионалните си гласоподаватели и от стотици хиляди гласове ще паднат на трицифрени числа
  • 24 бай Иван

    2 2 Отговор
    А задавате ли си въпроса при 50 % функционално неграмотни дали това не е резултата ,че и с едни бюлетини не могат да се справят.За машини да не говорим. Може и да има фалшификации ама и от така нареченато "демократично образование" е налице феноменалният резултат на така наречените функционално неграмотни хора. Четат и то с мъка , но не могат да разберат и осмислят написаното и прочетено. Колкото един край е Северозападнал икономически , толкова и образованието му е на същото ниво.

    Коментиран от #27

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Ха ха

    1 1 Отговор

    До коментар #24 от "бай Иван":

    Неграмотните от малцинствата много добре се справят с банкоматите, с машини е по-лесно за тях, защото познават цифрите. Проблемът е, че не могат да докажат как са гласували и да си получат парите. Целта на хартиената коалиция бяха точно невалидните бюлетини.
  • 28 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "На 16 г може още да е 3 клас":

    Да из-3-ят пост
    САМО ЗАЩОТО В НЕГО ИМА ЦИТАТ ОТ
    КОНСТИТУЦИЯТА ❗❗❗
  • 29 Яяяяяя

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "007":

    Бюлетините стават невалидни след приключване на изборния ден. Тези които не ни харесват, се правят невалидни
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове