Last news in Fakti

10 Ноември, 2023 14:21 1 810 87

Копринка Червенкова: Нищо от това, което си представяхме на 10 ноември, че ще се случи, не се случи

  • 10 ноември-
  • демокрация-
  • надежди за промяна

Колко случайни хора са управлявали тази държава в тези 34 години. Това са едни съвършено случайни хора и понеже ни обещават разни работи, ние им вярваме, каза журналистката

Копринка Червенкова: Нищо от това, което си представяхме на 10 ноември, че ще се случи, не се случи - 1

През тези 34 години наблюдавахме и избирахме случайни фигури, изказа мнение пред БНР журналистът Копринка Червенкова.

"10 ноември празник ли е или не? Празник е идея за бъдеще. На 10 ноември 1989 г. идея за бъдеще имаше у повечето хора. Сега видимо идеята за бъдеще са я попилели някъде, загубили са я по пътя. Толкова хора си занулиха биографиите, изчегъртаха ги, изчистиха ги, за да започнат на чисто. И какво се получи? Това, че те занулиха биографията си допусна до управлението на държавата случайници. От вчера си мисля колко случайни хора са управлявали тази държава в тези 34 години. Това са едни съвършено случайни хора, които отнякъде се явяват и понеже ни обещават разни работи, ние им вярваме", обясни тя.

По думите ѝ Бойко Борисов е едно от най-големите разочарования на голяма част от хората, както и едно от "най-големите недоразумения в този наш преход". Той, заедно с Делян Пеевски, продължава да управлява държавата, добави Червенкова и прогнозира обаче, че това няма да продължи дълго:

"Мисля, че вече на негово място дойдоха други случайности – тия т.нар. харвардски случайности. Те сега ни управляват. Те са абсолютно случайни фигури, които се добраха до властта. Първоначално им се зарадвахме, но сега мисля, че всички разбраха, че това е едно голямо недоразумение".

Според журналиста 34 години след 10 ноември се завръща и цензурата:

"За съжаление, това също е една от илюзиите, която имахме на 10 ноември. Демокрация. Каква демокрация? Думата демокрация изчезна. Няма я. Сега се говори за прозрачност. Каква прозрачност? Не съм щастлива днес, макар че съм посрещнала този ден със страшно много надежди и идеи за много добро бъдеще".

Ако нещо се е променило в тази държава, то се е променило въпреки управлението ѝ, категорична бе Копринка Червенкова.

"Нищо от това, което си представяхме, че ще се случи, не се случи. Не си дадохме труда да избираме хора, които са качествени. Не, случайници, самодейци…", каза в заключение тя.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Така е

    27 5 Отговор
    Какво да се случи, като се оказа, че сме били свидетели на вътрешнодворцов преврат, в който Москва смени българския селски хитрец Тодор Живков, с гражданина със съветски паспорт Петър Младенов?

    Коментиран от #6, #74

  • 2 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    22 10 Отговор
    Вече 33 Години Див Капитализъм
  • 3 честен ционист

    10 2 Отговор
    Станахте 4-ти по ритнитопка. И това ви бе много.
  • 4 видял

    24 6 Отговор
    Преди тази дата крадяха шепа хора ,а сега - стотици , без никакъв проблем , и за това народа стана отново робски!!

    Коментиран от #16

  • 5 Тодор Живков - откровения

    4 9 Отговор
    По-късно Живков ще натърти за съветския натиск над него, без да си спомня, че Москва е влязла в обичайната си роля, която тя играе от 9 септември 1944 г. насетне и я превръща в задължителен елемент на контрол върху висшето ръководство на БКП, чрез който и самият Живков накрая няма да може как да не се съобрази. Ето как в неговия случай обяснява напрегната ситуация:

    „Знаех, че моите намерения и разговори за оттегляне са дали тласък на задкулисни интриги и борби. Жалко е, че някои нашенски „бабаити” започнаха да търсят чужда помощ. Съветското посолство предприе усилени разговори с членове и кандидат-членове на Политбюро. Още тогава разполагах с информация за обработването на хора, от чийто глас зависеше избора на бъдещия приемник за поста на първи партиен и държавен ръководител.

    Знаех, че съветският избор за Петър Младенов съвсем не е най-подходящият вариант за България. Той беше неподготвен, откъснат от кадрите, лековат... при други условия за всички интриги и опити да се натрапи един или друг неподходящ ръководител не бих се поколебал да реагирам по подобаващ начин. Винаги съм отстоявал позицията, че кадровите въпроси трябва да се решават в София, а не в Москва.”
  • 6 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    8 3 Отговор

    До коментар #1 от "Така е":

    и Петър Младенов бе казал по Добре да Дойдат Танковете
  • 7 Сложи

    2 2 Отговор
    си други очила !
  • 8 Александър Лилов

    10 3 Отговор
    Александър Лилов посочва:
    „Наивно е да се смята, че както в България, така и в другите европейски социалистически страни можеше в условията на Варшавския договор и СИВ да се предприемат сериозни политически промени без консултации с Москва, още по-малко – против Москва. Несериозно е да се отричат консултациите с Москва, активността на съветския посланик в подготовката на 10 ноември 1989 – неговите неколкократни срещи с Живков”.

    Тогавашният съветски посланик в България Виктор Шарапов по-късно ще потвърди ролята на Москва:

    „СССР действително изигра определена роля в събитията от 1989… Тогава Съветският съюз само даде пример за демократично преустройство… Ние приехме с удовлетворение промените”.
  • 9 Прасе От Бсп

    14 0 Отговор
    ачи викаш ГЕРБ са създали ДПС навремето?След това Борисов и Доган са се целували на площада?ГЕРБ и ДПС са правили също и тройната коалиция.Мая Манолова никога не е предлагала Пеевски за шеф на ДАНС, а пък БСП и ДПС никога не са го избирали за шеф на ДАНС.
  • 10 Пич

    18 0 Отговор
    Е , само "видните деятели " не схващате , че ви използват , само защото сте видни глупаци !!! Независимо дали при комунизма , капитализма , феодализма , или каквото щете !!! Винаги глупаци се слагат начело !!!
  • 11 Стига бе верно ли

    10 2 Отговор
    Eй eднo врeмe кaкви прaвитeлcтвa имaшe!Тoвa Лукaнoв,тoвa Жaн,тoвa Cтaнишeв,тoвa cAРЯ,тoвa Oрeшaрcки...Къca ми ca cърцeтo кaтo cи cпoмня...Тo пaри,тo чужбинa, круизи,пoчивки нa Ривиeрa...Муцaрeлa жизнь...
  • 12 бокоБРАВО КИРОАЛОООХЕРКОВ Е СВОБОДЕН КОЛ

    24 8 Отговор
    КОПРИНКЕ СЛУЧИ СЕ ВСИЧКО ОТ КОЕТО СЕ ОПАСЯВАХМЕ .
    1.ЛИКВИДИРА СЕ ПРОМИШЛЕНОСТТА
    2 ЛИКВИДИРА СЕ СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО
    3 ЛИКВИДИРА СЕ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД ОТ 9 МИЛИОНА СТАНА 5 МИЛИОНА
    4 БЪЛГАРИЯ СЕ УПРАВЛЯВА ОТ МАРИОНЕТНИ ПРАВИТЕЛСТВА НАЗНАЧЕНИ ОТ АМЕРИКА
    5 БЪЛГАРИЯ СТАНА КОЛОНИЯ НА КРАВАРИТЕ И ТЕ СЕ РАЗПОРЕЖДАТ В ДЪРЖАВАТА
    6 ПОЛЕЗНИТЕ ИЗКОПАЕМИ СЕ ПОДАРИХА НА КРАВАРИТЕ БЕЗПЛАТНО
    7 ОКУПАЦИОННА АМЕРИКАНСКА АРМИЯ СЕ НАСТАНИ В БЪЛГАРИЯ
    8 ВСИЧКО ПОСТРОЕНО ЗА 45 ГОДИНИ СЕ ОКРАДЕ ОТ НОВИТЕ СИНИ КОМУНИСТИ
    9 БЪЛГАРИЯ СТАНА "НЕЗАВИСИМА " ОТ НЕЯ НЕ ЗАВИСИ НИЩО

    Коментиран от #15

  • 13 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    14 7 Отговор
    Това Което Социализъмът Построиха Днешните не Могат Го Боядисаг
    Съсипана Икономика Индустрия
    Здравеопазване
    Безакония
    заличени Села
    Фалити
    Много
    Хора си
    Заминаха
    Преждевремено
    Безработица
    Глад
    Болести
    Мизерия
    Смърт
  • 14 Сделано в СССР

    8 2 Отговор
    На 10 ноември 1989 в България е финалът на вътрешнопартиен дворцов преврат, чиято подготовка започва в пряка зависимост от "перестройката" в Съветския съюз, организирана от Михаил Горбачов четири години по-рано. Всички последствия на този преврат запазват родилните белези на произхода на събитията от съветската, а по-късно от руската имперска политика на Балканите. На този ден пленумът на българската комунистическа партия приема оставката на Тодор Живков като генерален секретар, която оставка той подава предишният ден на заседание на Политбюро под натиска на най-близките му съратници Добри Джуров, Димитър Станишев, Гриша Филипов и други и на съветския посланик Шарапов. Искането за оставка е организирано от Андрей Луканов и Петър Младенов, който става генерален секретар н БКП. Тодор Живков се опитва в предходните години да се пригоди към реформаторския курс на Горбачов с изказвания от рода на "Социализмът е едно недоносче, имаме работа с едно недоразвито общество", но Москва не вярва на диктатора, отказано му е посещение в Съветския съюз и той става жертва на партийната номенклатура, която иска да капитализира политическата си хегемония. Събитието е предшествано от режисирани обществени изяви на организации като "Екогласност", възглавени от хора от рода на Петър Берон, агент на шесто управление на държавна сигурност с агентурно име "Бончев" от 1969 година. Така неизбежната демократизация на страната и проевропейската й ориентация след падането на Берлинскат
  • 15 Звездочел олигофрен

    6 11 Отговор

    До коментар #12 от "бокоБРАВО КИРОАЛОООХЕРКОВ Е СВОБОДЕН КОЛ":

    На Андрешко все другия му е виновен - забравя че и по соц време пак бяхме последни в целия източен блок

    Коментиран от #32, #77

  • 16 Чекмедже бабаит

    12 2 Отговор

    До коментар #4 от "видял":

    НЕ краденето се промени, тогава се крадеше от държавата сега се краде от народа защото тогава имахме държава която вкарваще във белене всеки осмелил се да обере или изнудва български гражданин а сега законно ни дерат кожите и то уж държавни агенций и фирми с латинки букви или побългарени преводи. не ни е виновен ни запада и изтока що се наивници
  • 17 ТаУмВзе

    12 2 Отговор
    Нали дечицата на Номектлатурата станаха демократчета, под слугинство на краварчето! Демокрацийка ли“ Никога не е имало демокрация бре.
  • 18 11111

    9 0 Отговор
    Когато се говори за Делян Пеевски,трябва да се кажат следните неща:
    1) Делян Пеевски е продукт на царя и Тройната коалиция (НДСВ,БСП и ДПС)
    2) Пеевски беше лидер на младежкото НДСВ
    3) по нареждане на царят,Пеевски беше разхождан като 🐕 при мутрите като Илия Павлов и Васил Божков,да се учи от тях на бизнес
    4) БСП и ДПС дефакто узакониха Пеевски и наложиха модела Пеевски,след като едните(БСП) го предложиха,а другите(ДПС) бяха партията,която той представляваше и от която беше част
  • 19 Голям зор

    11 1 Отговор
    Нали останахме да помогнем да се оправят нещата за няколко години и да бъдем като Европейци.Много съжалявам,всичките ми познати дето излязоха са на светлинни години
  • 20 Чупката бе!!!

    6 0 Отговор
    Пеевски е продукт на НДСВ и БСП. Пеевски и Корнелия Нинова бяха зам. министри в правителството на тройната коалиция. В правителството на Орешарски Пеевски беше избран за шеф на ДАНС. Къде е тук Борисов?

    Коментиран от #21

  • 21 хе хе

    3 2 Отговор

    До коментар #20 от "Чупката бе!!!":

    Пеевски си е продукт на КГБ.
    А БСП и НДСВ са по-ниско в йерархията на КГБ от ДПС и резидента с кодовото име Ахмед Доган. ДПС си е руска структура създадена от КГБ. Лютви Местан го разбра по трудния начин. Сега и Карадайъ. А почетния председател на партията е Персона нонграта в Турция.

    Коментиран от #29

  • 22 Тодор Живков - откровения

    4 2 Отговор
    Генезисът на марксизма-ленинизма е казал ясно и категорично, че социализмът е посткапитализъм, след капитализма, а не преди него. Никой не може да ме убеди, че може да се изгради социализъм с буржоазно-помешчишка Русия.

    Аз се учудвам за тези 10 млрд. долара задължения. Учудвам се, че с такива бързи темпове са се увеличили задълженията и ни мога да си представя как ще се излезе от кризата. Вината не е на Тодор Живков.
  • 23 По Радой Ралин

    9 0 Отговор
    Случи се! Последните станаха първи, а първите паднаха в кърви.

    Коментиран от #26

  • 24 Гост

    21 2 Отговор
    Точно и ясно! Пробутаха ни фалшива демокрация. Просто започнаха да ни дерат от друг ъгъл, докато ни залъгват с приказки за демократични реформи, пазарна икономика и свобода на личността. Пак сме в чужд съюз. Пак сме най-бедните в съюза. Пак строим някакв строй, а все не го дострояваме. Пак изнасяме ценни ресурси, а за нас все нямало. Пак сме прецакани, ама този път сме демократично прецакани.

    Коментиран от #27

  • 25 Честито

    15 4 Отговор
    Вече 34 години банани по магазините!
  • 26 Гост

    12 1 Отговор

    До коментар #23 от "По Радой Ралин":

    Последните по образование и култура станах първи в държавата.
    Последните по трудолюбие и способности, станах първи в далаверите.
  • 27 не си схванал важното

    4 7 Отговор

    До коментар #24 от "Гост":

    Набутаха ни насила в ЕС и НАТО, но като Троянски кон на Москва. И понеже европейците не ядат доматите с колците, затова хем сме в ЕС, хем не съвсем.

    А Пьотр Толстой от Единна Русия си го каза - България сме си я купили и си е наша!

    Коментиран от #35

  • 28 Резултатите са видими 😡

    13 2 Отговор
    Населението е на половина, последна икономика, първи сме по сърдечно-съдови заболявания, най-ниска продължителност на живот, здравната система е лоша и с най-голямо доплащане в Европа, промишленост няма, заводите пълнещи хазната с пари бяха закрити, златните мини са в чужди ръце, чуждите инвестиции са по-малки от Косово . Нещо, което имаме е външен дълг за десетки милиарди и икономиката е в дефицит. В малките села и градове, живота е спрял, а хиляди села изчезнаха и сградите в тях се разпадат.

    Коментиран от #30

  • 29 Гост

    8 3 Отговор

    До коментар #21 от "хе хе":

    Когато в Кърджали почнат да изучават засилено руски, тогава ще повярвам, че ДПС и Пеевски са продукт на КГБ.

    Коментиран от #33

  • 30 мхм

    2 5 Отговор

    До коментар #28 от "Резултатите са видими 😡":

    В представения му документ е направен разчет на плащанията по външния дълг по главницата и лихвите. Посочено е и общата задлъжнялост (само по външния дълг) на страната в края на 1987 г. – „около 6000 млн. валутни лева”, което е над 7 млрд. долара. Дадена е и информация за предстоящите плащания по външния дълг за следващите три години, както и данни за по-високите лихви, които НРБ трябва да плаща при положение, че външната ѝ задлъжнялост се увеличи. На финала председателят на БНБ подчертава, че единственият начин да се обслужва нормално външния дълг е взимането на нови кредити.
    Под непосилното бреме на тоталната задлъжнялост на НРБ към западните банки Коларов информира генералния секретар на БКП, че „е прието за нормално плащанията за основния дълг и за лихвите на една страна да не надхвърлят 25 на сто от общите ѝ валутни постъпления. У нас те са повече от 100 на сто.” Тодор Живков обаче отказва да приеме истината и вкарва страната в нови огромни дългове, за да остане на власт и да продължи да поддържа илюзията на „развития социализъм”. Към края на 1989 г. режимът на Живков и БКП натрупва близо 11 млрд. долара външен дълг.

    Новият генерален секретар на БКП Петър Младенов, който наследява през ноември 1989 г. Живков, също верен човек на Кремъл, знае истината за тежкото икономическо положение. Той обаче не го разкрива пред българския народ, а го споделя само пред ръководството на МВР и Държавна сигурност в края на ноември 1989 г., като заявява, че управле
  • 31 Хайде сега

    9 4 Отговор
    Ако бяхме оставили социализма щяхме да сме като Китай. Вижте ги колко са зле и пред фалит. Важното е да се слушат лъжите на радио свободна Европа.
  • 32 Гост

    9 5 Отговор

    До коментар #15 от "Звездочел олигофрен":

    Говориш глупости. В източният блок бяхме на едно от челните места по производство и качество на живот. Чехите бяха по-напред от нас. За румънците може да поспорим. Като цяло, в България и тоталитарната диктатура беше по-мека, отколкото е била в СССР. Аз, през 80-те години ходих на кино да гледам Индиана Джоунс. По радиото пускаха много западна музика, а по телевизията даваха доста западни филми, докато в някои държави от блока това беше забранено.

    Коментиран от #34

  • 33 нали?

    6 1 Отговор

    До коментар #29 от "Гост":

    Нали Пеевски купи Булгартабак. Какво стана с тази знакова българска фирма?

    За какво руснаците му почупиха кокалите в Абу Даби, та се стопи на половина?
  • 34 мхм

    3 5 Отговор

    До коментар #32 от "Гост":

    Тодор Живков също не прави признания пред българския народ, нито понася политическа отговорност за краха на страната. В показанията си под клетва, дадени от него, пред Главна прокуратура по дело №4/1990 г. за икономическата катастрофа на БКП обаче той признава:

    „Аз не твърдя, че народът е живял в изобилие – такова беше времето. Ние сме идеализирали Съветския съюз. Той за нас беше образец. И трябва да бъда сега подлец, за да кажа, че още тогава съм бил наясно какво е било положението в Съветския съюз. Ние постепенно виждахме и започнахме постепенно да чувстваме, че съветските хора живеят по-лошо от българските граждани. Очевидно е, че ЦК на БКП и генералният му секретар са били под влиянието и в плен на илюзията, че победата на социализма в Европа е гарантирана.

    И накрая, понеже говоря откровено, искам да подчертая, че тази политика за тогавашните условия беше правилна, но започна да ражда своите парадокси и противоположности. Бавно, но сигурно бяхме осъдени на технологично и информационно изоставане, тъй като нашият пазар беше главно социалистически. От 1985 г. моделът на развитие, който бяхме избрали, започна да се руши. Ясно беше, че той крие в себе си предпоставките за своето ликвидиране.”

    Коментиран от #37

  • 35 Гост

    12 4 Отговор

    До коментар #27 от "не си схванал важното":

    Нещо не ти се получи. В ЕС влязохме само за да ни държат на каишка и да ни точат ресурсите срещу комисион за проводниците от парламента.
    В НАТО влязохме само за да доближат границите на алианса по-близо до територията на Русия.

    Коментиран от #36

  • 36 мхм

    5 8 Отговор

    До коментар #35 от "Гост":

    и кои точно ресурси ти източиха гадните европейци?

    Коментиран от #40, #58

  • 37 Гост

    6 1 Отговор

    До коментар #34 от "мхм":

    Да, в СССР стандартът на живот беше доста под нашия. Те нямаха много неща, които ние имахме. Като идваха тук се чудеха, как всичките ни колбаси са наше производство. Нямаха дори дъвки. Но строят ни не рухна заради нещо друго, а точно защото вишестоящите го цедяха. Мислехме си, че строим социализъм, а се оказа, че им строим палатите по чужбина. Просто ни обраха, като се бяха скрили зад идеята на комунизма. Сега правят същото, но прикрити зад идеята на демокрацията.

    Коментиран от #39

  • 38 Kирил

    10 3 Отговор
    Те и на 09 септември 1944 идват едни случайни бандити, от там тръгва пропадането.
    През предвоенната 1939 , статистиката отчита че сме пред Гърция и на равно с Португалия.

    Коментиран от #44

  • 39 така е

    5 1 Отговор

    До коментар #37 от "Гост":

    и са си същите червени кланове.

    Коментиран от #41

  • 40 Гост

    7 1 Отговор

    До коментар #36 от "мхм":

    Чувал ли си за канадската фирма в 4ел0пе4? 9 до 12 тона злато на година, как ти се виждат? Комисионът от 3% не стига за нищо и е капка в морето, сравнено с това, което изнасят от земята ни. И това е само златото. Потърси в нета, как е с другите ни ресурси. Виж и на кого са отдадени на концесия и останалите отрасли в икономиката ни. Почти нищо не остана българско тук.

    Коментиран от #43

  • 41 Гост

    6 0 Отговор

    До коментар #39 от "така е":

    Съгласен съм. Само се пребоядисаха, за да повяраме, че сменят пиесата.
  • 42 мхм

    2 3 Отговор
    През февруари 1990 г. със строго секретно от особена важност писмо относно: Състояние на плащанията по ползваните кредити от чужбина, подписано от председателя на БНБ Иван Драгневски и председателя на Българската външнотърговска банка Веселин Ранков председателят на Министерския съвет Андрей Луканов е информиран за критичното ниво на външната задлъжнялост на комунистическото управление, което към 31 декември 1989 г. възлиза на 10,6 млрд. долара. Посочено е, че през 1990 г. предстоят плащания по различни кредити и лихви в размер на 3,9 млрд. долара. Те могат да бъдат частично погасени само с останалите 528 млн. долара в т. нар. стратегически резерв.

    Банкерите изтъкват, че „на международните кредитни пазари банката среща изключително сериозни и почти непреодолими трудности по договарянето на нови кредити”. От ноември 1989 г. не е договорен нито един такъв. „Като мотиви за тази въздържаност се изтъкват високата задлъжнялост на страната, сумата на която е надхвърлила критичната граница”, признават банкерите. Те предлагат да бъдат прекратени плащанията по външния дълг, като банката уведоми кредиторите за това. През следващия месец Андрей Луканов се опитва да изпроси 1 млрд. долара от СССР, за което пътува лично до Москва, но Горбачов му отказва, тъй като и самото съветско управление е във финансова криза. На 31 март 1990 г. Луканов прекратява едностранно плащанията по външния дълг без да предупреди кредиторите, което допълнително утежнява положението на Бълг

    Коментиран от #49

  • 43 ужаст

    3 4 Отговор

    До коментар #40 от "Гост":

    С нашите 9 до 12 тона злато годишно сме девалвирали световния златен пазар и сега света минава към рублата. Абе, дръжте се осериозно. Моля.

    Коментиран от #45

  • 44 Гост

    2 1 Отговор

    До коментар #38 от "Kирил":

    През 1944 г комунистите завземат властта, като яхват вълната на народните протести и бунтове. Поне половината от разбунтувалите се срещу буржоазията в България селяни не са знаели, че превратът ще бъде яхнат от комунистите. Много от обикновените хора не са съгласни с това и се сформира съпротива срещу комунистическата върхушка, насадила се на ометеното. Започват горянските движения, които на два пъти почти свалят комунистите от власт. После се намесва Сталин и горяните биват ликвидирани. Следват 45 г цирк, маскиран като социализъм, който няма много общо със социализмът в развитите социалистически страни.
  • 45 Гост

    4 3 Отговор

    До коментар #43 от "ужаст":

    Кой ти говори за девалвиране и за рубли? Дръж се сериозно ти, моля те! Намерии тук поле за изява на клишираните си фрази. Никой не ти говори за рубли.
  • 46 мхм

    2 3 Отговор
    Главният счетоводител на УБО Георги Георгиев описва параметрите на тази всеобхватна дейност:

    „В годините обслужването имаше определена тенденция на нарастване – както на обхвата, така и на обема. Какви бяха основните направления на обслужване: ремонтно-строителни работи по жилища и вили, които правоимащите изграждаха, като се започне от проектирането до предаването на обекта на съответното лице; поддръжката на изградените вече обекти – ремонт, боядисване, преустройства, ВиК. Комунално битови услуги, свързани с поддържане на наличното имущество, закупуването на ново имущество, както от страната, така и от чужбина, направата на мебели по поръчка и друго обзавеждане в работилниците на УБО; извършване на транспортно обслужване с автомобили на УБО, доставка на лични автомобили, както социалистическо производство, така и от капиталистически страни по предварителна заявка, поддържането на тези автомобили, осигуряване на гориво-смазочни материали за тях, авточасти и други.

    Осигурявахме хигиенни работнички, камериерки за поддържане на вилите и домовете, перални услуги, химическо чистене, бръснаро-фризьорски услуги, предоставяне на наш жилищен и вилен фонд с обзавеждане за ползване заедно с принадлежащите паркове и градини. Поддържането им също се извършваше от УБО. Извършване на тапицерски услуги, шиене на пердета, обкантяване на килими, пердета и други.
  • 47 мхм

    3 4 Отговор
    Осигурявахме производство на хранителни продукти – меса и местни произведения, плодове и зеленчуци, произведени по традиционни технологии – с естествена тор, без никакви химикали и с провеждане на системен лабораторен контрол за наличие на вредности. Тези хранителни продукти се осигуряваха в прясно или преработено състояние по желание. Заплащането от правоимащите се извършваше на базата на определените единни държавни цени на дребно, независимо от тяхната себестойност. Разликата между цената на дребно и себестойността за някои продукти е значителна и тя оставаше за сметка на бюджета на управлението. Ежегодно тази дотация възлизаше на 500 000 до 700 000 лева.

    Осигурявахме също така почивното дело и санаториалното лечение на правоимащите в почивните домове и резиденции на УБО. Пребиваването в двата балнеосанаториуми в Хисар и Наречен бяха безплатни за правоимащите, а всички разходи се поемаха за сметка на УБО. В Евксиноград почивките се заплащаха 60% от правоимащите, а останалите 40% от УБО. В Евксиноград почиваше само висшия ешалон. Останалите правоимащи, които почиваха в комплекса „Златни пясъци", заплащаха цялата стойност на почивката. На чужденците, гости на ЦК, разходите се поемаха от УБО. Освен това при пътуванията в чужбина на правоимащите УБО се занимаваше с отпускането на средства за командировки и обмяна на валута."
  • 48 мхм

    4 3 Отговор
    Специално място в обслужването на правоимащите заема комплекс „Рила", създаден в центъра на столица в близост до основните партийни и правителствени институции. Освен с ограничен достъп той се слави с това, че в него може да бъде намерено всичко онова, за което обикновените българи дори не могат да си представят, докато висят на традиционните за комунизма постоянни опашки в магазините за хранителни или други дефицитни стоки. В „Рила" работят два ресторанта за правоимащите. По указание на Секретариата на ЦК на определена група лица храната се подготвя и доставя по домовете (зам.-министри и министри). Консумацията в столовото хранене за 1988 г. възлиза на около 120 000 лева, а разкритият щанд за продажба на хранителни стоки годишно реализира около 1 млн. – 1,1 млн. лева. Началникът на УБО ген. Милушев дава повече подробности:

    „Особените функции на комплекса „Рила" бяха публична тайна поне за София. Хората говореха със завист и негодувание за този малък остров на благоденствието, скрит от погледите на простосмъртните с плътни пердета. Но вероятно и най-жлъчните одумвания не са отгатвали мащаба на предприятието, не са подозирали какъв перфектен готвач и снабдител бе военизираният отряд, наречен УБО."
  • 49 Гост

    4 1 Отговор

    До коментар #42 от "мхм":

    Точно! А по-интересното е как се стигна до тази ситуация. Прекъснати пазари от вън. Няма вече преработен руски петрол, който изнасяхме и който беше основно перо в икономиката ни. Нямаше вече и онези силни пазари за оръжия по руски лицензи, които сме изнасяли за страните от близкия изток. Там се намесиха сегашните ни западни приятели, които ни резнаха връвчицата и кравата ни отиде, та се изгуби. А, отношенията си със съюза влошихме с възродителния процес, който не искаше да го свързват с подобни акции, които са били характерни за предишният век и днес са намирани за варварски.

    Коментиран от #51, #52

  • 50 мхм

    3 2 Отговор
    „Задължение на УБО бе да храни, снабдява и обслужва не друг, а висшия ешалон, т. е. двадесетина души. Но на практика на яслата на специалното снабдяване беше целият номенклатурен апарат на ЦК на БКП, Държавния съвет, Министерският съвет с техните семейства и доста други, за които имаше специално разрешение на ЦК. Нека никой не се заблуждава, че „най-правоимащите" ползваха услугите на комплекса „Рила". За тях бе създаден отделен стол и снабдяване в комплекса на „Панорамен път". Там всичко преминаваше през предварителен лабораторен анализ."

    В комплекса „Рила" е изграден и специален магазин за западни промишлени и битови стоки и дрехи, достъп до който е „свит" за най-правоимащите. Право да влизат в него е ограничен до около 60 души, но не липсват и изключения. Сред тях са лица, които изобщо не попадат в категорията на правоимащите, според решението на Политбюро. Такива са племенничките на Тодор Живков Христина и Яна Маркови други негови роднини.
  • 51 мне

    2 1 Отговор

    До коментар #49 от "Гост":

    Умря далаверата на Кинтекс.
  • 52 мхм

    2 4 Отговор

    До коментар #49 от "Гост":

    С пет курса на български кораби от май 1984 г. до юни 1984 г., под маскировка и пълна секретност, са превозени оръжия и тежки верижни машини, с които е предотвратено нахлуването на войски от съседен Хондурас. От благодарност за помощта един от най-опасните квартали в никарагуанската столица Манагуа е кръстен на Георги Димитров (Barrio Jorge Dimitrov). По данни от 1997, щедрата подкрепа за Никарагуа струва на България 230 млн. щатски долара. С отчитане на инфлационния индекс, в наши дни това се равнява на близо половин милиард долара
  • 53 мхм

    1 2 Отговор
    "Димитровски район" в Манагуа

    На Никарагуа България дава безвъзмездно над 12 млн. лв. - под формата на оръжие, интендантско оборудване и обучение на военни кадри и милиционери. Там са изпратени и десетки военни лекари и други специалисти, сред които има кадри на МВР и Държавна сигурност. Такова решение Политбюро взема на 18 април 1980 г., като помощта е за милион и половина лева. Към онзи момент в Никарагуа от няколко месеца на власт е сандинистко ляво правителство, формирано от обединената опозиция срещу фамилията Сомоса, която управлява страната от 1934 г. до 1979 г. Новата власт получава от НРБ и две полеви болници с по 200 легла, 1000 автомата “Калашников”, 3000 пистолета “ТТ”, патрони и полеви телефони с кабели. Голяма част от никарагуанската армия заприличва като две капки вода на БНА – благодарение на 10 000 чифта зелени летни униформи и толкова войнишки обувки, пристигнали от България.
  • 54 мхм

    1 3 Отговор
    Асад с Димитровска награда. За мир.

    оНа същото заседание от 22 януари 1962 г. Политбюро дава съгласие и за продажба на оръжие и военно оборудване на Сирия. България дори иска да продаде и употребявани изтребители МиГ-15 и уведомява за тези преговори „големия брат" - ЦК на КПСС. София преговаря още за строителството на военни летища и други военни обекти, както и за обучението на сирийски пилоти, танкисти и друг военен състав.

    Добрите връзки със Сирия продължават и след преврата, извършен от социалистическата партия БААС през март 1963 година, в който голяма роля има Хафез Асад, бащата на сегашния президент Башар Асад. През 1980 г. в Сирия е изпратена българска военномедицинска бригада от 50 души. През 1984 г. Хафез Асад, който вече е президент, получава дори “Димитровска награда за мир, демокрация и социален прогрес в света”. За разлика от много други държави, Сирия плаща голяма част от доставените оръжия. През 2010 г., след посещение на Бойко Борисов, сегашният президент Башар Асад връща 24% от дълга на обща сума 74 млн. долара.
  • 55 мхм

    1 2 Отговор
    Тодор Живков и приятелят му Ясер Арафат

    На заседанието на Политбюро от 18 април 1980 г. е взето решение да бъдат приети за военно обучение общо 115 членове на Организацията за освобождение на Палестина (ООП) - лично по молба на лидера ѝ Ясер Арафат. Той и Тодор Живков демонстрират приятелски отношения. Централата на ООП през това време е в Ливан, а самата организация се смята за основен виновник за Ливанската гражданска война - конфликт, който ту тлее, ту избухва в периода между 1975 г. и 1990 г. Във войната живота си губят 90 000 души, 115 000 са ранени, а 20 000 се водят безследно изчезнали. Близо 800 000 ливанци бягат в чужбина. В други свои решения българското Политбюро приема да обучи още над 150 палестински офицери и сержанти във военния университет във Велико Търново или в курсове с продължителност от 4 до 6 месеца.

    Пак през същата година България приема да обучи и кадри на въоръжените сили на Социалистическа република Етиопия - 20 младежи във ВУЗ за офицери и петима във ВИФ “Георги Димитров”. Последният император на Етиопия Хайле Селасие, е свален чрез преврат през 1974 г. от промарксистки настроени офицери. През 1977 г. властта и страната взима Менгисту Хайле Мариам, който поема курс към социализъм. Менгисту е известен с жестокото си управление, срещу което избухват няколко бунта. Свалят го от власт през 1991 г.

    Пак през 1980 г., на 6 май, българското ръководство решава да подкрепи и Социалистическа република Виетнам с военна помощ на сто
  • 56 мхм

    1 2 Отговор
    С германски картечници, автомати „Шпагин" и фланелени гащи БКП подпомага световната революция

    1980 г. явно е била преломна за световната революция, защото на 31 юли Политбюро решава да помогне с оръжие и на току-що обединилите се революционни организации в Салвадор. Страната от няколко месеца е в състояние на гражданска война. В слчуая оръжията са за скромните 234 500 лв. В дарението са включени 1000 автомати “Шпагин”, 25 картечници “МГ”, плюс съответните боеприпаси. И двете оръжия са още от Втората световна война: картечницата е била на въоръжение във Вермахта, а автоматите „Шпагин" са свалени от въоръжение в СССР още през 1951 г.
  • 57 мхм

    2 2 Отговор
    На 11 юни същата година българска помощ на стойност 100 000 лева - във вид на пистолети, чаршафи и фланелени гащи - стига чак до островната държава Гренада, чийто суверен е британската кралица. Министърът на вътрешните работи и член на ЦК на БКП генерал Димитър Стоянов обяснява в доклада си, че помощта е по искане на просъветския премиер на Гренада Морис Бишоп, с посредничеството на кубинските другари. Целта била да се укрепят МВР и Държавната сигурност на Гренада срещу “враждебната дейност на САЩ, Венецуела и Барбадос”. Бишоп тъй и не успява да задържи властта, която е взел с почти безкръвен преврат през 1979 г., и на 19 октомври 1983 г. е екзекутиран при неясни обстоятелства – най-вероятно от своите някогашни съратници. Седмица по-късно САЩ започват инвазия в Гренада.
  • 58 Вальо

    4 2 Отговор

    До коментар #36 от "мхм":

    Европейците източиха и източват най-важния ни ресурс - хората , няма хора (за работа) в България след 34 години демокрация.

    Коментиран от #59

  • 59 мхм

    2 4 Отговор

    До коментар #58 от "Вальо":

    Какво са ти виновни европейците???
    По-скоро кльона на границата и минираната бразда бяха в основата на многото българи преди 1989та. Интересно, че кльона бе като Берлинската стена - пазеше ние да не отидем в загнилия капитализъм, а не вражеските шпиони да влезнат у нас.

    Така че тази мантра не върви.
  • 60 мхм

    2 0 Отговор
    "Скритият транзит” – така е било официалното название в партийните, правителствени и държавни документи на тоталитарна България, а още повече в документите на тайните ни служби – тоест на различните управления на бившата Държавна сигурност, на държавно-организираната контрабанда.

    Под термина “скрит транзит” или “скрита транзитна търговия” се разбира държавно организираната и издигната в ранг на държавна политика контрабанда на оръжие, наркотици, алкохол, цигари, злато, сребро, луксозни стоки и всичко това, върху което тежат редица международни забрани, но пък е изключително доходоносно.
  • 61 мхм

    3 0 Отговор
    Партийно замислена, държавно организирана и осъществявана от Държавна сигурност, контрабандата е донесла милиарди долари приходи. Първоначално - на държавата. Милиарди, изнесени зад граница чрез задграничните външнотърговски дружества. Дружества, хитро останали извън обсега на държавния контрол, скъсали пъпната си връв с България и официалните й органи, но не и със създателите си. Милиарди, които сега се реинвестират обратно тук, но вече под прикритието на офшорни зони и чуждестранни регистрации. И канали, които не загинаха заедно с тоталитарния режим, и не просто оцеляха, а са по-живи и по-доходоносни от всякога. Канали, заради които се водиха всички гангстерски войни и се извършваха всички поръчкови убийства от зората на демокрацията досега.
  • 62 мхм

    3 0 Отговор
    Като свързани с бившата Държавна сигурност се коментираха убийствата на Илия Павлов, Фатик, Тодор Толев, Стоил Славов, Иван Тодоров – Доктора. Този род убийства дори се коментират като резултат от войната между наследниците на Второ и Шесто управление на Държавна сигурност за надмощие над контрабандните канали, създадени от ДС и известни в разработките й като “скрит транзит”. Казват, че в момента превес взима Второ главно, което реално управлява държавата. За това кой създаде, контролира и приватизира каналите на Държавна сигурност за скрит транзит, дал генезиса на организираната престъпност у нас, за оперативното взаимодействие между Държавна сигурност и монополиста върху транзитната търговия “Кинтекс”, за стария Шабан, създал каналите, и за сина му Фатик, който продължи след него, за фирмите-папки, през които преминаха милиардите и за това кой е стоял на върха на пирамидата – за всичко това ще си говорим в поредицата за скрития транзит.

    Ще чуете и какво разказва за всичко това съветникът на Тодор Живков Костадин Чакъров.

    Част от документите, които показват как се е осъществявал скритият транзит, се оповестяват за първи път. Те бяха разсекретени от МВР съвсем неотдавна. За съжаление, вътрешното министерство е разсекретено засега само част от служебния архив и нито лист от оперативния.
  • 63 мхм

    2 0 Отговор
    Каналите за оръжие, наркотици и луксозни стоки функционират винаги в сътрудничество с властта и с протекция на висши държавни чиновници. Твърдението, че тоталитарната държава се е справила с престъпността, се оказва абсолютно невярно. Защото самата държава е била мафията.

    Основната цел на скрития транзит е била да се печелят милиони от контрабандния внос и транзита на техника, алкохол, цигари, злато и сребро, оръжие и наркотици, като се заобикалят международните забрани, ембаргото над България и забраните и ограниченията на КОКОМ. На базата на контрабандни технологии у нас са се развивали цели отрасли от икономиката. В края на 70-те и началото на 80-те години се създават и прословутите “фирми-папки” в Австрия, Швейцария, Лихтенщайн, и на други места, където са изнесени парите от транзита. В периода 1987-89 г. на отделни лица е предоставен контролът над част от тези канали и огромните права да се разпореждат с фирмите под прикритие. По данни на МВР към 1991 г. в тези фирми официално са инвестирани около 160 милиона долара, износът на български стоки през задграничните дружества възлиза на повече от 600 млн. долара, а стокооборотът им е за над 1 милиард долара.
  • 64 мхм

    2 0 Отговор
    Истината за генезиса на българската организирана престъпност за това, че в основата й стоят групировки, финансовата мощ на които е с източник точно тези канали за скрит транзит, се появи за първи път официално в секретен доклад от 1991 г. на Христо Данов, министър на вътрешните работи тогава. Докладът не е оповестяван официално. С решение на правителството на Димитър Попов от 27 януари 1991 г. е била създадена правителствена комисия за обследване дейността на бившите органи на ДС и свързаните с нея структури с цел разкриване на истината и установяване на престъпления и нарушения на законите в годините на тоталитарното управление.

    На 8 март 1991 г. в МВР е проведено съвещание и със заповед от 25 март е създадена централна група, която да го извърши. Тя се състои от хора на тогавашната Национална служба за защита на конституцията – сега Национална служба “Сигурност”, или казано иначе – контраразузнаването. Под доклада обаче стои подписът на министър Христо Данов. Анализът е направен за месец и няколко дни – от 25 март до 30 април. Докладът започва с това, че дейността на органите на ДС се регламентира с два указа на Държавния съвет на НРБ – от 16 юли 1974 г., строго секретен, и от 20 август същата година, както и след това от редица правилници, инструкции, заповеди и други подзаконови нормативни актовe.
  • 65 мхм

    0 0 Отговор
    В секретния указ се казва, че ДС осъществява своята дейност под ръководството и контрола на Централния комитет на БКП, респективно на Политбюро и първия секретар на ЦК на БКП. Уточнява се и че министърът на вътрешните работи ръководи непосредствено дейността на ДС и я отчита пред ЦК на БКП, респективно пред Политбюро и първия секретар на партията. Това предопределя редът на взимане на всички решения, включително и на това да се прави държавна контрабанда: първо се взимат партийни решения, после правителствени, и накрая следват конкретни заповеди на МВР и Държавна сигурност. В доклада на Христо Данов се дава и определението на това що е скрит транзит:

    „Скритата транзитна търговия е била държана политика, осъществявана от наши фирми, като са използвани и чужди граждани. Обхващала е стоки, поставени под особен международен контрол, за които фирмите доставчици в повечето случаи са нямали официално вносно разрешение. Освен обичайните за скрития транзит стоки като злато, валута, битова електроника, цигари, напитки и др., в тази дейност са били включени реекспортът на оръжие и боеприпаси, както и износът на медикаменти, намиращи се под контрола на международната здравна организация. За осъществяването на тази дейност с Решение на МС номер 189 от 1967 г. в системата на министерство на външната търговия е създадено ВТП „Кинтекс”. До прекратяването на дейността с Решение на МС номер 163 от 1985 г. Кинтекс от горните операции е реализирало значителни валутни постъ
  • 66 Иван

    2 2 Отговор
    100% вярно. И става все по лошо, 1984, който не е чел тази книга при възможност да я прочете. Едно време викахме дружно СССР а сега е великият СЕСР ( Съюз на Европейските Социалистически Републики). Знае се как завърши комунизма, да видим този новия експеримент.

    Коментиран от #68

  • 67 Иван

    3 0 Отговор
    100% вярно. И става все по лошо, 1984, който не е чел тази книга при възможност да я прочете. Едно време викахме дружно СССР а сега е великият СЕСР ( Съюз на Европейските Социалистически Републики). Знае се как завърши комунизма, да видим този новия експеримент.

    Коментиран от #69

  • 68 ЕС е клуб

    2 0 Отговор

    До коментар #66 от "Иван":

    Който не желае не членува. Чух, че на два пъти Великобритания прави запитвания за връщане на страната в ЕС. Бъдещето ще покаже.

    Коментиран от #83

  • 69 ние българите сме пичове

    2 0 Отговор

    До коментар #67 от "Иван":

    Обичаме на европейците придобивките, но не и задълженията им!
  • 70 мхм

    0 0 Отговор
    С това в ДС се е занимавало Второ главно управление. То е назначавало в отрасловите министерства и фирмите, които имат отношение към скрития транзит, служители на ДС по сигурността и режима. Данов конкретизира: “Съществуват данни, че на някои звена и отделни служители на ДС са възлагани задачи по осигуряване пропускането (без митническа проверка) на стоките през границата, но в нормативната база, регламентираща дейността на тази категория офицери, такива задължения не са вменявани”.

    Въпреки че през 1985 г. началникът на управление “И” във ВГУ официално е поискал от ръководството на МВР управлението да бъде освободено от задължението да подпомага и осигурява в контраразузнавателно отношение скритата транзитна търговия и да продължи работа само по разкриване и пресичан дейността на чуждите спецслужби по контрабандния канал, след преглед на документите на МВР докладът съобщава, че тази дейност е продължила до 1989 г. Заради зачестилите случаи на изтичане на информация и реалната опасност от компрометиране на държавните предприятия, а оттук и на самата държава, тогавашното Министерство на външната търговия се позовава на решение на МС 163 от 1985 г. и разпорежда да се открие представителство в София на фирма “Икомев”-Лихтенщайн към ВТО “Интеркомерс”, фактически поело дейността на Трета дирекция на “Кинтекс”, обаче без скрития транзит на оръжие, уточнява докладът.
  • 71 мхм

    0 0 Отговор
    В “Икомев” се вливат фирмите на “Кинтекс” – “Олтрейд” и “Сокотрейд”, като същевременно “Икомев” участва в “Лотос ООФ” – българо-австрийска фирма за специфични банкови операции и други фирми. Данов обяснява, че за ликвидиране запасите от оръжие на стойност 20 млн. долара, подготвено от “Кинтекс” за реекспорт, е създадена фирма”Инар”. На отговорни длъжности във всичките тези фирми, поели от монополиста “Кинтекс” скрития транзит, са били назначавани действащи и бивши служители на ДС, които и преди това са се занимавали с каналите. После Данов очертава как се разширява кръга от фирми, занимаващи се със скрит транзит, търговия с оръжие и износ на лекарствени средства под контрол: в такава дейност са засечени и фирмите “Тюркмен”, “Ширио”, “Оварас”, “Тератон”. Характерно е че в повечето от тях също са назначени бивши служители на ДС, особено след съкращенията в МВР през 1990 г. – 14 души.

    “И без този доклад в МВР имаше информация за т.нар. скрит транзит, за начина, по който тогавашната държава е набавяла средства. Тези канали бяха приватизирани от лицата, които са ги правили преди това професионално, коментира през 2003 г. друг бивш вътрешен министър – Богомил Бонев, и уточнява, че след 1990 г. те са го вършили изцяло за себе си.
  • 72 мхм

    0 1 Отговор
    Със секретно разпореждане № 131 от 8 юли 1966 г. по предложение на министъра на външната търговия Министерският съвет създава ново Външнотърговско обединение за износ на специално имущество по второ направление - “Кинтекс”. Името означава “кинкалерия и текстил”, макар че още от самото си създаване “Кинтекс” далеч не се занимава с кинкалерия и текстил, а с търговия с оръжие. Година по-късно, с друго разпореждане – лично строго секретно - № 189 от 19 юни 1967 г. на “Кинтекс” се възлага цялата скрита транзитна търговия. Ако тази дата се приеме за официалното признаване на началото на контрабандата като държавна политика, то документите от архива на МВР обаче сочат, че скрит транзит или контрабанда на стоки е осъществявана от държавни фирми далече преди това. От строго секретна справка на заместник началника на “Валутно отделение” на Комитета за Държавна сигурност от 7 април 1966 г. става ясно, че контрабанда са правили Държавните стопански предприятия “Тексим”, “Булет”, “Деспред”, “Разноизнос”, и дори “Родопа”. Справката показва как държавните предприятия са сключвали официални писмени договори с различни чужденци, предимно арабски граждани, за контрабанда на най-различни стоки. Чужденците са влизали съвсем спокойно в сградите на предприятията и по кабинетите на чиновниците, и дори са давали съвети как България да си организира по-добре контрабандния транзит, така че той да стане още по-печеливш.
  • 73 НОРМАЛНО СКЪПА МИ КОПРИНКЕ

    1 0 Отговор
    Нормално е нищо от това което си мислила на десети 11 1989 г да не се случи!!! Все пак народът ни не случайно казва, че мозъкът не се вижда, но липсата му е зрима…та за тази поговорка се сетих, като прочетох какво си мислила преди няколко десетилетия!
  • 74 КОСТОВ

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Така е":

    СМЕНИХМЕ ЖИВКОВ СЬС СОКОЛА

    Коментиран от #75

  • 75 мне

    2 1 Отговор

    До коментар #74 от "КОСТОВ":

    Москва смени Живков със Сокола. И съвсем случайно Сокола си направи летния сарай в зоната на руското пристанище Росенец.
  • 76 мхааа

    5 0 Отговор
    Сличи се, случи се. Точно това, което бяха планирали дрогарете. Заграбиха икономиката и земята на хората. Отроците им станаха водещи фигури в държавата. Да ЖИВЕЕ ДЕМОКРАЦИЯТА на дрОгарете.
  • 77 бокоБРАВО КИРОАЛОООХЕРКОВ Е СВОБОДЕН КОЛ

    4 3 Отговор

    До коментар #15 от "Звездочел олигофрен":

    СЪРРВУЛ БЯХМЕ НА 3 МЯСТО В СВЕТА НА ГЛАВА ОТ НАСЕЛЕНИЕТО ПО ПРОИЗВОДСТВО НА ИЗЧИСЛИТЕЛНА ТЕХНИКА ????АЛОО А СЕГА КЪДЕ СМЕ ...МИЗЕРИЯТА НА АФРИКА

    Коментиран от #78, #81

  • 78 даммм

    4 3 Отговор

    До коментар #77 от "бокоБРАВО КИРОАЛОООХЕРКОВ Е СВОБОДЕН КОЛ":

    Бил си първи в производството на правешки лачени цървули.

    Коментиран от #85

  • 79 Рамбо

    3 0 Отговор
    Бойко е политикът, който най-много прилича на всеки нормален българин. За това той е вечен и ще бъде избиран и преизбиран, докато има Българи и България!
  • 80 Матей преображенски

    1 1 Отговор
    Грешка,случайниците не са това ,което са,те са старателно подбирани от американците,34г. ни управлява тяхната агентура,по-рано от ДС,а после от където падне,от Англия юпита,от Канада харвардци.Някои са всеизвестни бандюгани и това не им пречи да се кипрят на власт по 12г.,предадоха държавата на разтерзание и разложение,сега и във война ще склонят да ни вкарат.ДПС стяга бойни редици,готвят шишкин да оглави властта,финалните акорди на народа се пишат в партитурата на козяк.

    Коментиран от #82

  • 81 бил си ... чушки

    2 4 Отговор

    До коментар #77 от "бокоБРАВО КИРОАЛОООХЕРКОВ Е СВОБОДЕН КОЛ":

    Чрес сложна логистична опрация на ДС чрез задграничните си дружества по света, ДС успява да закупи поточните линии на фалиралата американска фирма RANA Systems и с тях прави световно неизвестния завод за микрокомптри в Правец. Точно с тези линии си бил на трето място в света бе? Или с българските флопидискови устройства на ДЗУ, които никой не искаше.

    Коментиран от #86

  • 82 Александър Лилов

    0 0 Отговор

    До коментар #80 от "Матей преображенски":

    Александър Лилов посочва:
    „Наивно е да се смята, че както в България, така и в другите европейски социалистически страни можеше в условията на Варшавския договор и СИВ да се предприемат сериозни политически промени без консултации с Москва, още по-малко – против Москва. Несериозно е да се отричат консултациите с Москва, активността на съветския посланик в подготовката на 10 ноември 1989 – неговите неколкократни срещи с Живков”.

    Тогавашният съветски посланик в България Виктор Шарапов по-късно ще потвърди ролята на Москва:

    „СССР действително изигра определена роля в събитията от 1989… Тогава Съветският съюз само даде пример за демократично преустройство… Ние приехме с удовлетворение промените”.
  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 хе хе

    0 1 Отговор
    Ако някой иска да сравни материално двете системи, може да сравни създаденото в разделена Германия – ГДР и ФРГ. Тази техническа нация при социализма роди коли като „Трабант“ и „Вартбург“, а при другата система – Фолксваген“ и „Опел“ (мерцедесите и беемветата да не ги споменаваме). ФРГ стана световен икономически лидер и изнасяше лекарства, химикали, техника, бира и т. н. ГДР се самозадоволяваше, поддържаше с усилия стандарта на живот, макар да беше т. нар. витрина на социализма.

    Тази борба между двете системи роди вица в България, че капитализмът бил като мушмула – колкото повече загнива, толкова по-вкусен става.
  • 85 бокоБРАВО КИРОАЛОООХЕРКОВ Е СВОБОДЕН КОЛ

    2 2 Отговор

    До коментар #78 от "даммм":

    Б00КЛУК ПРЕДИ ПРАВЕЦ СЕ ПРОИЗВЕЖДАШЕ СЕРИОЗНА ИЗЧИСЛИТЕЛНА ТЕХНИКА . НО КОЙТО Е ТЪЪП НЕ ЗНАЕ ...
  • 86 бокоБРАВО КИРОАЛОООХЕРКОВ Е СВОБОДЕН КОЛ

    4 2 Отговор

    До коментар #81 от "бил си ... чушки":

    МАЙ НЕ СИ ЧУВАЛ ЗА ГОЛЕМИ ИЗЧИСЛИТЕЛНИ МАШИНИ ..МНОГО ПР00СТ НАРОД ЕЙ ...КАКЪВ ПРАВЕЦ БЕ ..ТИЯ МАЩИНИ БЯХА ПО 20 ШКАФА АПАРАТУРА ...НО ТОВА НАПРАВИХА КРАРВАРИТЕ ОПРОСТАЧИХА НАРОДА И ДА ЗАБРАВИ МИНАЛОТО А МУ ОТКРАДНАХА И БЪДЕЩЕТО
  • 87 такаа...!

    1 1 Отговор
    До МХМ.Чудя се,защо на твоите публикувани истини се "удрят"минуси.Значи истината и след 34 години не се признава за такава.Субекти които удрят минуси на истината,желаят това да се завърне.Те ся тук,сред нас?Е,как ще се променим?Как ще отречеш,че е нямало "Рила",привилегиите,следване без приемни изпити?Децата им не ходеха прости войници или трудоваци,а в школата в Плевен и ВНВМУ-Варна.Затворени магазини само "за тях",съществуваха и във Варна.Та питам:защо отричате истината?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове