Last news in Fakti

10 Ноември, 2023 17:25 1 299 24

Oчаквано депутатите отхвърли ветото на президента върху Закона за енергетиката

  • президент-
  • румен радев-
  • закон за енергетиката-
  • битови потребители-
  • ток-
  • вето-
  • вето на президента-
  • българия

От 2026 г. битовите потребители излизат на свободния пазар на ток

Oчаквано депутатите отхвърли ветото на президента върху Закона за енергетиката - 1
Снимка: БГНЕС

Народните представители отхвърлиха ветото на президента Румен Радев върху Закона за енергетиката. То беше преодоляно с гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. Държавният глава спря нормите, според които битовите потребители у нас трябва да излязат на свободния пазар на ток от 2026 година. Според Румен Радев тези разпоредби ще затруднят живота на хората и те противоречат на конституционното изискване за социална държава. В пленарната зала опозицията разкритикува промените в закона. Но с част от мотивите на президента се съгласиха и от ГЕРБ, уточни БГНЕС.

Основната промяна в Закона предвижда Националната електрическа компания (НЕК) от 1 юли 2024 г. да престане да бъде обществен доставчик. Поради тази причина крайните снабдители, сред които са електроразпределителните предприятия, които доставят енергия на битовите потребители, ще получават компенсации, ако електроенергията, която закупуват, е над определен праг, който ще се определя от Министерския съвет.

Парите ще идват от Фонд „Сигурност на електроенергийната система" (ФСЕС) с правителствено решение, в което ще се посочва над каква сума те ще получават тези компенсации. Регулираните цени за крайните битови потребители ще останат до 1 януари 2026 г.

Делян Добрев от ГЕРБ-СДС каза, че аргументите на президента са сериозни. "Прав е президентът, че много от въпросите са останали неизяснени", коментира той и уточни, че тези притеснения са били изразени както от опозицията, така и от ГЕРБ-СДС. "Ако не приемем този законопроект няма да получим второто плащане по ПВУ. Има несъвършенства в този закон, наясно сме всички. Предлагам въпреки всички притеснения, които имаме да приемем този законопроект, за да не спъваме работата по ПВУ, а в следващите шест месеца да изчистим всичко в този законопроект - тук в НС с експертите да решим въпросите и проблемите по този законопроект", призова той.

Драгомир Стойнев от БСП коментира, че това е шансът им да променят решението си като подкрепят ветото на президента. Той критикува, че не е ясно откъде ще има компенсации за енергийно бедните, но и освен това, че в закона няма регламентиран орган, който да ръководи целия процес.

"С тези промени не се гарантират правата на най-уязвимите битови потребители. Това е поредната реформа, която ще заблуди ЕК и българите, че се прави нещо добро за живота на българските граждани", смята той. „Очаква ни рязък скок в цените за крайните битови клиенти”, предупреди Стойнев.

Йордан Тодоров от "Възраждане" подчерта, че ветото на президента трябва да бъде подкрепено и посочи, че неговата парламентарна група ще го подкрепи. Според него целта на промените в Закона за енергетиката не са, за да се направи добра реформа за българската енергетика и общество, а да се изпрати текст до ЕК, с който да получим средства от ПВУ. "Тези пари ще трябва да бъдат върнати. Получава се така, че управляващите получават едни пари на куп по ПВУ, разпределят ги на техни фирми, а след това българският народ ще връща тези пари", поясни той.

Павела Митова от ИТН коментира, че е крайно време българският "политически елит да спре да гледа на сектор "Енергетика" като на "дойна крава за държавната хазна". Според нея за подобни реформи са нужни повече от шест месеца, но и освен това подробен анализ. "Измененията ще рефлектират негативно върху крайните битови потребители", подчерта тя и призова колегите си да постъпят държавнически отговорно. "Не унищожавайте българската енергетика лекомислено", каза още тя.


Поставете оценка:
Оценка 1.1 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Някой

    54 2 Отговор
    Е, все пак не им пука за народа, а за поетите ангажименти към разни посолства, и обещаните за това милиони.
    Предатели!

    Коментиран от #9

  • 2 беснико

    39 2 Отговор
    Трепнье требва да има за националните предатели, иначе нема да се оправиме...
  • 3 ха ха

    43 2 Отговор
    e kak няма да отхвърлят ветото , когато това ще им донесе по няколко милиона в личните сметки , мисля че е време за всенародна стачка и граждански арест на политиците ни , иначе спасение няма
  • 4 Наивник на средна възраст

    38 2 Отговор
    Да не забравите да гласувате за тези формации и на предстоящите избори,От далече се вижда тяхната загриженост за хората.Аферим - машалла....Истината няма нищо обще с фактите...
  • 5 Румен Американеца

    32 2 Отговор
    Парите ще се получат, ще се поделят между сглобкаджиите, а частният пазар на тока ще разкатае фамилията на пенсионерите и работещите бедни. Фирмите ще си приготвят едни хубави договорчета (точно като мобилните оператори) които бабичките не разбират, като им дойде сметката ще вдигнат 220 кръвно и ще хвърлят линейни и катафалки. Тъп народ, овчедушен, мълчи, глухо роптае заслужава си съдбата.
  • 6 Перковци и слънчевици

    24 1 Отговор
    Типичен пример за лобизъм и конфликт на интереси. Ако България имаше закони, всички гласували притежаващи вейове щяха да са в панделата.
  • 7 мхааа

    19 4 Отговор
    Която и публикация да отворя упорито ми се натрапва името на копанара Делян Добрев.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Ган Йо

    20 2 Отговор

    До коментар #1 от "Някой":

    лошото е, че и на народа не му пука за народа батенце. Колкото и шансове да му дадат да промени нещо, той казва - не му пука. Еми гроб тогава

    Коментиран от #19

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 оня

    19 2 Отговор
    Трябва да се появи един български Пиночет, че да възроди държавата ни:)) Друга оправия няма. Абсолютна мафия в парламента ни:))
  • 12 Дрън дрън та пляс

    22 1 Отговор
    Да са ни честити новите безбожни цени на тока, ще се мре от студ, или ще се бяга към топлите страни

    Коментиран от #17

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 абориген

    15 2 Отговор
    абе къде е оаканата "протестна мрежа " , къде са " опозиционите лидери " , къде са " гражданските сдружения " ? или на всички са им сипали порцията помийка за мълчание
  • 16 Питам:

    11 0 Отговор
    Кое е по добре ? Да има енергийно бедни на помощи или всеки да може да си плаща енергията ? Ама пестите 1,5 милиарда които трябва да ОТКРАДНЕМ !
  • 17 абориген

    2 1 Отговор

    До коментар #12 от "Дрън дрън та пляс":

    айде надупи се още малко
  • 18 Националните предатели

    12 0 Отговор
    и мафия в България ПП, ДБ, ГЕРБ и ДПС, загробват българският народ!
  • 19 Абсолютно вярно

    10 1 Отговор

    До коментар #9 от "Ган Йо":

    Затова всеки народ, си заслужава управниците! И заслужилото наказание, да е беден, излъган и обран!

    Коментиран от #20

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Пешо

    0 0 Отговор
    Ще падат стълбове.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове