Last news in Fakti

11 Ноември, 2023 13:42 1 393 14

Икономист: Трудно ще се докаже дали „Лукойл“ нарушава санкциите

  • лукойл-
  • дерогация-
  • износ-
  • петрол

Ако ние изнасяме за страна от ЕС, а нямаме право, отговорността попада и върху техните митнически служби, защото отговорността е споделена

Икономист: Трудно ще се докаже дали „Лукойл“ нарушава санкциите - 1

Проблемите с налагането и прилагането на икономически санкции не са нещо ново за света. Такива дебати имаше още, когато започнаха първите пакети за санкции през 2014г., че част от тях могат да бъдат заобиколени. Рано или късно винаги стигаме до въпроса за приложението на тези санкции, просто защото компаниите винаги се опитват да намерят вратичка, така че да заобиколят ограниченията. Не е стигнато до някакво крайно решение. Не сме изненадани. Рано или късно винаги се стига до тази ситуация.“

Това коментира в студиото на „Добро утро, Европа“ главният икономист в Института за енергиен мениджмънт Калоян Стайков.

Не само тук, но и в другите пакети от санкции са намерени някакви вратички. Един от по-известните примери беше плащането в рубли за руски газ.

„Много е трудно да се каже категорично дали санкциите са нарушени или не. Един от коментаторите дефинираше санкциите като швейцарско сирене, защото са пълни с дупки“, посочи Стайков.

Според него доказването на подобни злоупотреби е много трудно, просто защото ситуацията не е черно-бяла.

„Едната страна смята, че не е проблем, другата, че е проблем. Въпросът е къде е истината. Прилагането на санкциите не падат само върху страната вносител, но и върху страната производител“, отбеляза икономистът.

Ако ние изнасяме за страна от ЕС, а нямаме право, отговорността попада и върху техните митнически служби, защото отговорността е споделена.

„Какво последва, когато различни компании в ЕС решиха да плащат в рубли за руския газ? Нямаше никакво последствие. Това означава, че отношението към този казус на Комисията също няма да е различно. И тогава си задаваме въпроса какъв е смисълът от тези санкции, защото едни страни ги спазват и понасят последствия, а други не ги спазват. Ако санкцията беше забраняваме какъвто и да е внос от Русия, то тогава може да се търси първоизточникът“, смята икономистът.

„Отпадането на нещо от днес за утре винаги е проблем, защото създава шокове. Крайната дата за влизане в сила на тази мярка по дерогацията беше декември миналата година, тоест досега имаше време да се осигурят различни от руските доставки на петрол за рафинерията в Бургас, но виждаме, че и тази както и миналата година компанията „Лукойл“ разчита само на руски петрол“, коментира Стайков дерогацията за преработка и износ на руски петрол

„Трябва да е ясно, че до средата на следващата година няма да има промяна в цените на тока за битовите потребители. В следващите 6 месеца няма да има промени. Те започват след това и то доста плавно. Запазват се регулираните цени, които няма да се определят от КЕВР, а от правителството и разликата между тези цени и крайните цени, на които купуват ЕРП-тата, предстои да видим как ще се компенсира, когато е необходимо. Този механизъм ще продължи до края на 2025г. И тогава вече ще има някаква промяна. Дотогава трябва да се измислят механизмите за субсидиране на енергийно бедни и т.н.“, каза икономистът.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 0 Отговор
    Защото Покрито Мляко котките не могат да го Лочат
  • 2 Биби

    7 1 Отговор
    Как тъй трудно, Пеевски и Делянчо Добрев са корифеи на мисълта и ще го докажат!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Всички санкции са незаконни впрочем

    6 2 Отговор
    Не са гласувани в ЕП а само предложение за това има в ЕП. Няма законни санкции, не са криминализирани нарушенията на тези "санкции" и глоби даже за нарушителите не са определени ! Кога най после ще се разбере че всичко е една измама на ЕК ..... Влизате в сайта на ЕП и проверявате дали не съм прав.
  • 5 Ъхъъъъъъ мозък

    3 2 Отговор
    =====Трудно ще се докаже дали „Лукойл“ нарушава санкциите===== Невъзможно!
  • 6 Кой нарушава "санкциите"

    4 1 Отговор
    Продавача или купувача ? А кой е купувача а?
  • 7 Ако някой трябва да бъде съден

    5 5 Отговор
    То това категорично е ЕК ! И много добре се знае от всички които поне малко се интересуват от европейското законодателство !
  • 8 Верно

    2 4 Отговор
    Нарушава щом изнася продукти за Окраина, защото Окраина е Русия !
  • 9 Сандокана

    3 1 Отговор
    Има само двама икономисти в пределите на татковината ни, а всичко друго е пълнеж.
    Най-добрите в сферата са , г-н Василев и г-н Харпацумян.
    От техните анализи се ръководете единствено, само те разбират от микро и макро икономика и са способни от 2лв да направят 2 милиона!!!
  • 10 За протокола

    5 1 Отговор
    Глупости на търкалета.
    Как се изнасят хиляди тонове гориво, без митниците да знаят къде отива?!?!?!
    Ако те "не знаят," значи държавата е в играта и политиците да не се правят на ощипани ученички.
    Да им проверят и документацията ако трябва. Какво се усукват!
  • 11 Искренно но не лично

    3 1 Отговор
    Тоя икономист е научил от соца само това:
    - Икономиката икономична - дело на всеки !
    Под този девиз практикува и прави анализи
  • 12 Аятолах Хомейни

    2 2 Отговор
    Не, не нарушава санкциите щом на летище София зарежда американски военни самолети.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове