Last news in Fakti

13 Ноември, 2023 12:02 1 523 29

НСИ: Средната работна заплата премина котата от 2000 лева

  • средна работна заплата-
  • чиновници-
  • учители

С най-голямо увеличение на месечните си възнаграждения са държавните служители и учителите

НСИ: Средната работна заплата премина котата от 2000 лева - 1

Средната брутна работна заплата у нас вече е по-висока от 2000 лв., сочат данните на НСИ. За септември 2023 средното брутно месечно възнаграждение е 2072 лв. Средната брутна месечна работна заплата за юли 2023 г. е 1 973 лв., за август - 1 957 лв..

Общо, за третото тримесечие на 2023 г. Националният статистически институт отчита средната месечна работна заплата от 2 000 лв. Размерът нараства спрямо второто тримесечие на 2023 г. с 2.2%.

Икономическите дейности, в които е регистрирано най-голямо увеличение, са „Държавно управление“1 - с 13.4%, „Образование“1 - с 12.2%, и „Селско, горско и рибно стопанство“ - със 7.5%.

Наетите лица по трудово и служебно правоотношение към края на септември 2023 г. намаляват с 34.1 хил., или с 1.5%, спрямо края на юни 2023 г., като достигат 2.30 млн. по предварителни данни на Националния статистически институт.

Спрямо второто тримесечие на 2023 г. най-голямо намаление на наетите лица се наблюдава в икономическите дейности „Хотелиерство и ресторантьорство“ - с 15.8%, в „Административни и спомагателни дейности“ - с 2.7%, и „Преработваща промишленост“ - с 1.4%.

Най-голямо увеличение на наетите лица по трудово и служебно правоотношение с 1.1% е регистрирано в дейност „Хуманно здравеопазване и социална работа“.

Най-голям е относителният дял на наетите по трудово и служебно правоотношение в икономическите дейности „Преработваща промишленост“ и „Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети“ - съответно 19.9 и 16.7%.

Спрямо миналата година в края на септември 2023 г. в сравнение с края на септември 2022 г. наетите лица по трудово и служебно правоотношение нарастват с 22.1 хил. или с 1.0%.

Най-голямо увеличение на наетите се наблюдава в икономическите дейности „Хуманно здравеопазване и социална работа“ - със 17.4 хил., „Хотелиерство и ресторантьорство“ - с 6.8 хил., и „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения“ - с 4.0 хил., а най-голямо намаление - в „Преработваща промишленост“ - с 9.0 хил., и в „Административни и спомагателни дейности“ - с 8.2 хиляди.

В процентно изражение увеличението е най-значително в икономическите дейности „Хуманно здравеопазване и социална работа“ - с 10.4%, „Хотелиерство и ресторантьорство“ - със 7.2%, и в „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения“ - с 3.4%, а най-голямо намаление е регистрирано в „Административни и спомагателни дейности“ - с 6.7%, и „Добивна промишленост“ - с 2.1%.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Най много кинти взимат в СОС

    22 0 Отговор
    и Парламента!
    Баламите да бачкат!
  • 2 Народните представители

    21 0 Отговор
    Харесват това :) и всички хрантутници, които са вързани към средната РЗ
  • 3 честен ционист

    11 13 Отговор
    Ганя тамън се зарадвал, че му плащат като в белите държави, и взел та минал на купонна система.

    Коментиран от #9, #11

  • 4 обективен

    25 2 Отговор
    Премина 2 бонки в София ,а във фавалите робите поличават под 800 лв.

    Коментиран от #16

  • 5 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    18 2 Отговор
    СРЕДНА работна заплата е тази която получава работника "Х" за когото получаващите по-висока и по-ниска заплата са почти равен брой❗ Тя е Медианна заплата - равноотдалечена❗
    Другото е ОСРЕДНЕНА стъкмистика тип "Свинско със зеле" ❗
  • 6 абг

    20 2 Отговор
    Ако увеличат депутатите от 240 на 1000 човека средната заплата, ще се вдигне на 2500 лв.
  • 7 Само даскали и администрация

    24 4 Отговор
    А останалите 90 процента.
  • 8 Лъжи

    25 1 Отговор
    Няма такова нещо на 1300 бруто съм, няма никакво увеличение
  • 9 Ти си виж Македонията

    6 1 Отговор

    До коментар #3 от "честен ционист":

    Мицкоски ви го е нахлузил на всички.
  • 10 Мухаа,хаа!

    18 0 Отговор
    За " бачкаторите" в Парламента - мента,мента, поредно увеличение на основното възнаграждение.Грубо изчислено - над 300 лева.Сумарно месечната им заплата( основна+ клас прослужени+ комисии+ 1500 лв " представителни- тоест безочетни отива над 12 бона.Затова НСИ отчита непрекъснат растеж на СРЗ.И там върхушката е по същата формула. За истинския бачкач- МРЗ 933 лева.Но за него няма клас прослужено време.Премахнаха го,да не им олекне кесията на крибчовците.
  • 11 Здрасти македонски цървул

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "честен ционист":

    От бясна радост бяло ти излезе от устата, дали не е от някой около теб?
  • 12 Голям зор

    6 0 Отговор
    В парламента да не може да се отрече,но те са малка част от народа.
  • 13 Стъкмистиката Маниполира яко!!

    16 2 Отговор
    Средната заплата зависи от половин милион Чиновници! Ще им вдигали пак заплатите!!!?? Значи ще се вдигне още средната заплата в Държавата!! Чиновниците са Твърдия електорат на Борисов и Ромите срещу заплащане! На това се крепи ГЕРБ и Борисов!!?
  • 14 Емигрант

    15 0 Отговор
    Това осредняване не топли никого в България, защото минималната работна заплата прави българинът най-беден в ЕС ! Със 115 лева скача за един месец, което означава само едно, че при такова дълбаене на дъното в кладенеца на мизерията много политици и администратори са откраднали повече пари за заплати от предния месец ! Покажете и съпоставете минималната РЗ на българинът и тази на румънеца който беше много след нас, ама преди ! Това много ми прилича на смешката "аз ям кюфтета ти картофи с лук, средно двамата ядем мусака".........
  • 15 С доход

    15 0 Отговор
    4000 лева, парите не стигат за домакинство без деца, и без кола. Според Евростат 70% от българите изпитват трудности да си плащат консумативите ток, вода, парно. Важното е, че глобалисткия слугинаж ни прати на борсата за ток ЕРП-та след един месец, което автоматично от януари 2024 ще вдигне цената с 40%. Важна е покупателната способност, при тази инфлация и цени храни, консумативи. Ащо ще и десет хиляди да получавам ако сградната ми е хиляда лева , в момента е толкова десет процента от чиста средна работна заплата. Само сградна при нулево потребление парно в жилището, без тръби на сградна в него., ток хиляда лева, инфлация 60%, какво ме грее. В края на месеца на нула. Не заплатата е важна, а Покупателната Способност. Чудовищна Инфлация, Чудовищна.
  • 16 Кличко

    14 0 Отговор

    До коментар #4 от "обективен":

    Аз ни виждам голяма радост в преминаването на 2000. Статията говори за брутно.
    Разбирай 1500лв. Чудо голямо. Смях в Европата.Да не говорим за часовата ставка.Бичиш като гламав.
  • 17 депутатски заплати

    12 0 Отговор
    Средната работна заплата е като "пиле със зеле" - за едни пилето, за други само зелето! България - страната с най-големи неравенства в Европа! И в голяма част от Африка......
  • 18 Васко пложи клетва

    4 1 Отговор
    и средната заплата скочи.
    Да живеят всички пеперасти!
    Да живее българо-амбасадорската дружба!
    Да живее Галя от амбасадата!
    Да живее Гном, Джеймс Гном!
  • 19 Русофил

    1 1 Отговор
    А в русията е по-голяма - 20 000 рубли.

    Коментиран от #23

  • 20 безумие

    6 0 Отговор
    Стига хвалби за доходите на българите. Това е някакъв безумен маратон между цени и доходи, в полза на цените.
    И няма ли да се засрамят тези горе, и да престанат да си увеличават заплатите по 4 -ри пъти в годината и да тръбят навсякъде как благосъстоянието на българите се е подобрили максимално.
    Не ходят ли по улиците, не виждат ли колко е унил този народ. 200-300000 семейства не са всички.
  • 21 Кирпич

    5 0 Отговор
    Тези заплати ги вземат само в НАП здравеопазването съдебната система там където най много се ГРИЖАТ за хората по точно за ДЖОБОВЕТЕ си
  • 22 Съкращавай

    4 0 Отговор
    С най-голямо увеличение на месечните си възнаграждения са държавните служители - ушевите и съдебната система
  • 23 Ти си като Мирча Кришан и краставицата

    1 1 Отговор

    До коментар #19 от "Русофил":

    Само че Мирча беше забавен а ти не си.
    Ти си много досаден, като муха от ония които лазят по знаеш какво...

    Коментиран от #27

  • 24 Петко Василев

    2 0 Отговор
    За каква измислена средна заплата говори статистиката. Реално брутната ми заплата за 10 години от 640 лв. през 2013г. е станала 1700лв. през 2023г. Това е средната работна заплата за СОФИЯ.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 кална вена

    0 0 Отговор
    да бе да, ахахахахах смях в залата, явно сметкаджийте смятат избирателно или явно някой имат много големи заплати за да се получи това число.....тва с данъците или без? ахахахахахх пишете глупости, то кат дойде гладът никой няма да ви гледа сметките, ами ще ядете дървото
  • 27 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "Ти си като Мирча Кришан и краставицата":

    От онези мухи е дето лазят върху кравешки ,,торти,,
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 КО- КО

    1 0 Отговор
    ЧЕ КОГА ТЕЯ ОТ НСИ НАУЧИХА КОЯ Е СРЕДНАТА ТЕНДЕНЦИЯ???
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове