Last news in Fakti

21 Ноември, 2023 08:21 1 180 14

Даниела Везиева: Бюджет 2024 е "гурме обяд"

  • даниела везиева-
  • бюджет

Аз не виждам например защо не залагаме по-високи концесионерни такси, които биха ни дали доста добро решение в приходната част, защо само залагаме на косвените данъци, което ще убие и доубие малкия и средния бизне

Даниела Везиева: Бюджет 2024 е "гурме обяд" - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

Продължавам да твърдя, че Бюджет 2024 е "гурме обяд". Това каза в аудиокаста на "Фокус" "Това е България" бившият министър на икономиката Даниела Везиева.

"Аз не виждам например защо не залагаме по-високи концесионерни такси, които биха ни дали доста добро решение в приходната част, защо само залагаме на косвените данъци, което ще убие и доубие малкия и средния бизнес. Ако идеята е да накараме хората да не искат да работят, значи това са стъпките. Защото малкият и средният бизнес няма как да оцелеят по този начин. В същото време ние не виждаме и през бюджета, което е фискалната рамка в края на краищата, не виждаме ясно послание към индустрията, към производителността. Брутен вътрешен продукт (БВП) се изгражда през индустрия, през производителност", добави Везиева.

Предвид на това, че несъбираемостта е много голяма от последните данни, ние до тук изоставаме със събирането на данъците почти 3 милиарда, изтеглихме дълг. Предстои да видим дали ще се справим с 3-те процента, най-вероятно да, чисто математически, но какво ни дава това като реални показатели в развитието ни е по-скоро въпросът. Виждаме, че инфлацията е висока, което по дефолт дава възможност бюджетът да се пълни по-добре, защото когато инфлацията е голяма, тя по естествен път увеличава и преходната част. При положение, че ние сме с почти 2% отгоре над средната европейска инфлация, и това виждаме като прогноза и в следващите три години, около 6% инфлация за страната ни, това означава, че малко от малко би следвало в тая преходна част да има глътка въздух. Въпросът е обаче в разходната част, дали с тези приходи ние ще заложим на инвестиция, ще заложим на структурни проекти, които биха дали съвсем различна добавена стойност на икономиката ни, или ще продължим да плащаме социални разходи. Иначе 3% заради влизането в Еврозоната – това е задължително условие", добави Везиева.

Според нея, това, което предстои на политиците в Народното събрание, е да решат дали бюджетът, който се предлага за 2024-та, и въобще макрорамката за три години, отразява тяхната управленска програма. Дали дава числата, за да изпълнят приоритетите в управленската програма.

"Това означава, че трябва да има такава управленска програма за три години, така че този бюджет да я отрази. Към момента обаче аз поне не съм видяла, в публичното пространство няма обявена такава, което означава, че им предстои да го направят. В противен случай ще водим разговори дълго. Ние видяхме много критики от страна на политици, от страна на експерти. Политиците започнаха да говорят за парещите проблеми. Пак се връщам на демографията, защото тя е един от основните ни проблеми, и това няма да се реша с еднократни помощи. Решаването на регионалния дисбаланс изисква дългосрочна програма. Еднократните помощи, те са допълнения към тези политики и към тези проекти, които ние сме се поставили като цел за изпълнение, за да намалим този дисбаланс. Това е дългосрочна политика", каза още Даниела Везиева.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Везирев

    7 2 Отговор
    Какво стана с дисертацията на тази русенска "експертка", бивша счетоводителка на техникум в Русие? Кой е написал докторската дисертация? И тя като шефката на ЦИК- няма ли хора от София, та ги домъъкнали чак от Русие? А покрай тях и други-приятели, колеги, близки, роднини?
  • 2 Гочоолу

    6 2 Отговор
    Откъде ги намират тия, сякаш времената на бай Ганьо са се върнали.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 00001

    4 1 Отговор
    В България най бедните плащат най много данаци, чрез ДДС и акцизи, а богатите плащат най малко данаци-Данък общ доход.А стотиците хиляди Българи извършващи авто монтьорски услуги, електро и охладително,оптоплителни услуги,групите извършващи ремонти на покриви,строене, шпакловане, боядисване, полагане на плочки по домовете, зъболекари и доктори вземащи пари на ръка, архитекти не плащащи данъци на 80% от доходите си, и други такива не плащат данаци напълно или много малко, А работешите бедняци ги издържат с данаците си.С такъв бюджет и такава структура на държавни разходи, се отива към още по голямо обедняване,Българската икономика не работи като свободна пазарана икономика, и няма и как да бъде просперираща и богата държава.Тези икономически политики са за затягане на коланите, пари няма от къде да дойдат в бюджета, икономиката на страната се прави от малките и средни фирми от там идва просперитета на една нация.Държавни заеми за ядене и пиене не се вземат, след яденето и пиенето идва и сметката за плащане, А сметката се плаща чрез инвестиция и работа, възвращаемост на инвестицията и печалба, след това е вечерята. В българия заема се взема за ядене и пиене,но след като преди вземането на заем не си имал пари за ядене и пиене, как ще плащаш сметката след хубавата вечеря в ресторанта?
  • 5 хитруша

    3 2 Отговор
    Тази сигурно реве за нова служба, не и се прибира в родното Русе. А от какво разбира? Разбира да си разхожда тоалетите и чантите по софийските улици, обича жълтите павета.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Какво е "гурме"?

    5 0 Отговор
    Аз ли съм пропуснал някой урок по Български език?
  • 8 Роки

    2 1 Отговор
    Най-мразя да ми дават акъл недоучили лелки с 99 процента преписана докторска дисертация. Скрий се в обора, Даниелке!
  • 9 инж. Ганчо Илков

    3 0 Отговор
    Поредният "Икономист" дава пост комунистически съвети от времето на Живков. Има основание за повишаване на Концесионните Вноски. Но там концесионните договори са дългосрочни и трябва да се заложат големи суми за обезщетение. В този сектор големи чужди фирми вадят огромни печалби от природните ни богатства за сметка на бедните българи но богати Олигарси. Защо никой от този тип Икономисти не обръща внимание на Акциите от Приватизационните Фондове? Кой се плаши от повишението на Пенсиите и Минималната Работна Заплата?. До кога Партийните Проекти ще се издържат от Държавната Партийна Субсидия? Лидерите на тези Проекти смучейки от своите Дарители, поддържат Олигархичните Бизнесмени превръщайки се в Милионери (Борисов, Пеевски, Корнелия, Костадинов, Трифонов). Бизнес на гърба на Бюджета не се прави. Пазарът има своите Правила, Закони, Принципи и те задължително трябва да се спазват. Учудващо е как до сега Псевдо Икономиката на България не се е сринала напълно, а предоставя на Олигарсите и Проектните Лидери да пълнят бездънните си джобове.
  • 10 г-н

    2 0 Отговор
    Правилно да се вдига данъка на Концесионерите,че изнесоха и златото,а не данък сгради
  • 11 Гост

    2 1 Отговор
    Тази още ли си играе на семейство с другарката кунева?
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Пенсионер

    1 0 Отговор
    Коледна добавка към пенсията ще има ли? В Гърция на 2 милиона пенсионери дават по 250 евро Коледна добавка. В Румъния от 1.1.2024г., увеличават пенсиите с 40%. У нас нищо.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове