Last news in Fakti
  Тема: Украйна

23 Ноември, 2023 20:03 2 084 32

Над 6000 украински бежанци у нас вече работят

  • украйна-
  • политика-
  • бежанци-
  • работа-
  • българия

Присъствието на украински граждани е богатство за България, категорична бе Шалапатова

Над 6000 украински бежанци у нас вече работят - 1
Снимка: МТСП

България подготвя нови мерки, за да осигури пълноценната интеграция на украински граждани в обществото. Това заяви министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова на среща с посланика на Украйна Олеся Илашчук.

Тя подчерта, че украинците трябва да почувстват не само че са защитени, но и че са напълно приети в страната ни.

Още новини от Украйна

Мерките ще включват дейности за интеграция на пазара на труда, подкрепа за образованието на децата, обучение на възрастни хора, както и възможности за социално подпомагане.

По данни на Агенцията по заетостта в периода 1.03.2022 г. - 31.10.2023 г. близо 6000 украинци са намерили работа с подкрепата на бюрата по труда. От тях над 3500 са започнали да се трудят по проект "Солидарност".

Украинският посланик благодари за предприетите мерки за адаптацията и интеграцията на украинските бежанци у нас.

На срещата беше обсъдена и възможността за бъдещи съвместни инициативи за осигуряване на по-добра грижа и пълноценно включване в обществото на възрастните хора и децата.

Предвидени са и законодателни мерки за гарантирането на правата на непридружените деца от Украйна. От началото на годината до юни дирекции "Социално подпомагане" в страната са работили по 24 такива случая, като спрямо тези деца са били предприети мерки за закрила.

Присъствието на украински граждани е богатство за България, категорична бе Шалапатова.

По нейни думи всички структури на Министерството на труда и социалната политика подхождат с огромно уважение към техните права. Целта е да бъде осигурен най-добър старт в живота на украинските деца, а също ще бъдат предприети мерки за социалното включване на възрастните хора.

Социалният министър отбеляза, че на 62 души от Украйна е отпусната месечна финансова подкрепа по Закона за хората с увреждания.

На свой ред заместник-министър Гинка Машова заяви, че България е направила промени в Закона за насърчаване на заетостта, позволяващи украинците с временна закрила да ползват всички мерки и програми за заетост, на които имат право и българските граждани.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    54 7 Отговор
    В новия супермаркет в квартала назначиха само украинци защото държавата им плаща заплатите.Ама само лежат

    Коментиран от #8

  • 2 Майна

    55 7 Отговор
    Присъствието на украински граждани е богатство за България - отсече бившата( и настояща) служителка на ,,шорош,, ,работила за негови организации и лично способствала за ,,светлото бъдеще,, на 20 000 деца...
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 А50

    36 8 Отговор
    Браво че са се измъкнали от кръвожадния киевски режим
  • 5 Ццц

    59 3 Отговор
    Много бих искал цялото правителство на Продължаваме Простотията да се събере, за да мога да му се изхрача отгоре. По-големи тъпyнгери България никога не е имала за управници. Как ги накарахте да бачкат, като днес четем, че в Германия не щат? Или 2 млн млади българи напуснаха, за да работят за по-малко в Германия? Да си взима богатството и да заминава където си иска тая 0вца. За нас действителдо ни струваха голямо богатство.
  • 6 Последния Софиянец

    37 4 Отговор
    ШаЛапаТова строи Кибуци за изгонените евреи от Израел а нашите соросоиди ще им работят на нивите вместо палестинците без пари.
  • 7 Наглост денкова

    39 3 Отговор
    А за нас работа няма , виж ти.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 така де

    14 2 Отговор
    Вчера ЕС е дала ощи 1-5 млрд €
    А досега за 2023 са дадени 16.5 млрд €
    където трябва
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 как така

    21 4 Отговор
    толкова много убийци в България?????? Малко ли беше от 1990 г
  • 12 Гордостта на Тара

    29 4 Отговор
    3000 по 1500лв 450000 лв отиват на вятъра .. украинец не работи яде пърдддии и пие

    Коментиран от #13

  • 13 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    11 1 Отговор

    До коментар #12 от "Гордостта на Тара":

    Не ли 4 500 000 лв ‼️

    Коментиран от #16

  • 14 Айше от маалата

    20 2 Отговор
    Тез укрините много прости бе ша работат па лежте си на соцални
  • 15 Хахахаха

    15 21 Отговор
    Евалра да са живи и здрави Християни близък манталитет, близки езици .Такива хора са ни нужни
    Мюслитата в германия там им е мястото..
  • 16 Гордостта на Тара

    5 0 Отговор

    До коментар #13 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Да клавиатура ми е дефектна като запада грешка
  • 17 Толуп.бг

    20 4 Отговор
    Малее, изместиха брадчетките на околовръстното! И несамо от местоработата, но и в помощите. А иняче , българките да го дуат.
  • 18 Сандо

    11 1 Отговор
    Даже някои работят като футболисти!
  • 19 Гаргамел

    15 3 Отговор
    Фирмата ни, само един пьт нае Руско говоряща продавачка, за30 дни. Това и беше. Приключихме
  • 20 Мръсни мръсни политици в ада да горите

    20 3 Отговор
    6009 от колко обаче, хайде кажете де? Щото през България минаха едно 600 000, постояха на олинклузива, но това ни струваше милиард. Който можеше да се даде на българите в истинска нужда!
  • 21 Механик

    18 2 Отговор
    "Над 6000 украински бежанци у нас вече работят"
    А кво правят останалите сто-двеста хиляди?
  • 22 Хъхъ

    8 9 Отговор
    Давайте им по лесно право да работят на желаещите бе господа ! Човешкия ресурс е изключително важен, да не говорим че веднъж като си построят тук бъдещето ще останат …
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Фен

    5 2 Отговор
    Най много работят украинките. И българските маже са много доволни от тях и най вече циганите.
  • 25 AMAH OT ИДИOTИ

    9 1 Отговор
    ТОВА СА ПРИКАЗКИ АЛА ЕЖК. КАЗВА СЕ, РАБОТЯТ 6000 ОТ КОЛКО. ОТ КОГА СА ТУК И ОТ КОГА РАБОТЯТ. КЪДЕ РАБОТЯТ И КОЛКО ОТ ТЯХ СА В ПАРАЗИТИРАЩИ ИНСТИТУЦИИ. КОИТО СА НА ДЪРЖАВНА ХРАНИЛКА КОЛКО ПОЛУЧАВАТ.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 един от стадото

    7 2 Отговор
    срамота. България е виждала вълни от бежанци след Балканските и Европейската/ПСВ/ с хиляди. Бедни сме били, изцедени, оредели. И руски имигранти/белогвардейци/ сме приели. Но на никой не му е осигурявано парична помощ, работа, осигуровки. Само земя от дъжравните фондове, минимално, по 6-8-10дк, Това е. И то от ниските категории. Това е можела да направи държавата за тях, това е направила. И работа, работа и пак работа се е искало от, за да оцелеят те и семействата им. И е станало. По развъртяните дори са се замогнали след години. Нищо общо със сега. Хотели, плажове, преференции, глезотии/тук не искали там искали- претенции/, Държавни фондове за тях, парични помощи, а за нашите настоящи и бъдещи безработни, трохи, ако има..
  • 28 а какво ли работят

    4 1 Отговор
    през зимата като на морето курортите са затворени или общи статистики при положение че са поне 60 000 или пропускате точния им брой тук и колко са в безплатни хотели и програми
  • 29 шалапатКова

    6 2 Отговор
    а нещо за най-добър старт в живота на българссите деца ще има ли? Нали родителите им ти плащат заплатата! И защо не обясните, че този проект "Солидарност" всъщност е плащане на заплатата и осигуровките на украинците, както и други помощи за минимум 900лв на месец от нашата държава - майка за чуждите и мащеха за своите.
  • 30 Ддддд

    2 1 Отговор
    Министър Ша лапа това да вземе да се погрижи за българските граждани - те са богатството на България! Ако смята, че украинците са по-свестни, да ходи министър в украйна и да лапа нещо друго...
  • 31 Стефанов

    3 0 Отговор
    Не са "бежанци",а мигранти!!!
    Статут на бежанец се получава в първата съседна държава,в която няма опасност за живота на дадено лице. След втората граница лицето автоматично се превръща в мигрант!!!
  • 32 Стефанов

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "Уточнител":

    Мигранти...
    Не са бежанци!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове