Last news in Fakti

24 Ноември, 2023 09:34 2 595 19

Подлагали деца на нечовешки условия в детски център в столицата

  • деца-
  • детски център-
  • софия-
  • условия

Сигнал е подаден към РЗИ. Оттам казват, че са извършени множество проверки и центърът е бил глобяван. Родителите подават сигнал за селективно насилие и към полицията

Подлагали деца на нечовешки условия в детски център в столицата  - 1
Снимка: Нова телевизия

Деца между 2 и 4 години са били принудени да спят на земята в детската градина. Този сигнал подадоха до Нова телевизия родители на малчуганите. След проверка от страна на майките и татковците се оказва, че частното детско заведение дори не е лицензирана детска градина, а детски център, където по закон децата не трябва да спят или да се хранят.

Според притеснените родители дори е имало дни, в които на децата не са давали храна. Веригата има два детски центъра - в "Дружба" и "Младост".

„Началото на септември детето само сподели, че спи на земята и от това има болки в гърба и крачетата”, споделя майка. След като е попитала персонала възможно ли е това, отговорът е бил, че такова нещо няма и вероятно детето се е объркало.
„Моето дете посещаваше за кратко центъра. Въпреки това беше страшно травмирана като чуеше думите „сън” или „детска градина” - изпадаше в истеричен плач, сънуваше кошмари и не можеше да заспи, разболяваше се по-често. Минахме през Ад. В момента посещава друга детска градина и спря да плаче на втория ден”, уточни друг родител.

„Детето ми също ходеше за кратко, не знаех, че има чак такива нередности. И то се оплакваше, че го боли тялото. Реално я отписах, защото тя много протестираше сутрин когато я оставяхме, вечер се будеше от кошмари. Беше доста обезпокоена, личеше си, че минава през силен стрес”, добави майка.

При записването родителите са били уверени от директорите, че децата спят и се хранят, също така, че центърът е еквивалент на детска градина. „Те ни показаха мобилни легла, на които децата спят. Увериха ни, че това канадски модел и е много добре за децата”, съобщи баща на дете.
Една от майките се свързва лично с възпитателка, която полага грижи за децата. В началото не е искала да сподели, но след това обяснила, че предположенията са истина – децата спят на земята и храненето е изключително нередовно.

Сигнал е подаден към РЗИ. Оттам казват, че са извършени множество проверки и центърът е бил глобяван. Родителите подават сигнал за селективно насилие и към полицията. От МВР заявиха за NOVA, че има преписка при тях и се работи приоритетно по случая.


Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ромео

    8 22 Отговор
    Само така се правят от децата хора в нечовешки условия.
    Трябав да се калят, за да могат да оцеляват.
    Не оправдавам насилието, но живота е суров и без съответната закалка от детска възраст си негоден да се справиш с трудностите.

    Коментиран от #2, #3

  • 2 хмм

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "ромео":

    Децата на ръце трябва да се носят, защото знаете кой се грижи за тях, пък и не само...

    Коментиран от #5

  • 3 Паскал

    24 2 Отговор

    До коментар #1 от "ромео":

    Личи че нямаш деца и гледаш много филми с Брус Лий. Ти самия колко пъти си спал на земята?
  • 4 Сандо

    19 3 Отговор
    Нечовешки?Някога,като бяхме малки деца и всички се съберяхме на село и не можехме да се съберем на кревата,баба си ни нареждаше на един юрган на пода,мяташе един юрган върху нас и всички бяхме доволни.След доста години,когато имах големи проблеми в кръста,сам пожелах да спя на пода за да се излекувам и успях.Да не споменавам пък при какви условия се е налагало да спим при походи в планината.Изпитанията каляват хората,и това трябва да започне още от детска възраст - това е моето мнение,без да се преминава в крайности разбира се.

    Коментиран от #11

  • 5 Сандо

    17 1 Отговор

    До коментар #2 от "хмм":

    Тате носи,мама - меси,нали?И после държавата отчита,че стотици хиляди млади хора в държавата нито учат,нито работят.

    Коментиран от #9

  • 6 Триста

    7 0 Отговор
    Готвят ги за спартанци :)
  • 7 редник

    16 0 Отговор
    /...да спят на земята в детската градина. /

    Авторката, да се спи на земя и на пода са две различни неща...
  • 8 дядо поп

    20 5 Отговор
    Ами продължавайте да плюете бай ви Тошо. Да ама тогава имаше детски градини и то безплатни за всички деца , сега има МОЛове и банани.

    Коментиран от #10

  • 9 това не е мой проблем

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Сандо":

    Накарай ги да работят! Нали си много умен!

    Коментиран от #16

  • 10 Попе,

    3 12 Отговор

    До коментар #8 от "дядо поп":

    Заминавай за Русия, там още управляват комунисти!

    Коментиран от #14, #17, #18

  • 11 Печалбарство

    11 0 Отговор

    До коментар #4 от "Сандо":

    Това е проблемът. Родителите плащат, а са измамени. Има ги много такива целодневни центрове,без необходимите условия за целодневно пребиваване на децата. Обикновено са натъпкани в някое приземно помещение и нямат дори място за игра навън в зоната на "центъра". В Стара Загора имаше едни такива,които влачеха децата по средата на една тясна уличка да ги заведат в парка. Най-нагло окупираха баскетболна площадка и затварят вратата отвътре. Малко по-нагоре има няколко площадки за игра, но децата искат гледане. Най-много им се чудехме как ги прекарваха по тясната уличка без грам да се замислят какво ще стане, ако някой пиян, или дрогиран ги връхлети с колата, че и само един мотор стига да стане белята. Иначе ти ако платиш почивка примерно 3 звезди, съгласен ли си да те настанят в мизерна дупка.
  • 12 Павел пенев

    10 4 Отговор
    Да се спи на земята не е нечовешки условия. Като деца на село и ние сме спяли на земята,дори е много здравословно.
  • 13 Дааа

    6 2 Отговор
    Нормална евроатлантическа практика!
  • 14 Какво му обясняваш

    1 6 Отговор

    До коментар #10 от "Попе,":

    Никой не може да изтрие спомените от показалката на учителката по главата му. И ушите му станали магарешки от дърпане, а шамарите зад врата даже и от лелките са оставили траен отпечатък. Он си иска издевателствата, ами на ето, сега ги има и си трае. Само в псуването са ненадминати деформираните мозъци и не се замислят как и откъде им се това стовари на главата и си блеят по бае си Тошо.

    Коментиран от #19

  • 15 тома

    5 0 Отговор
    Ужас в кой век сме не стига,че им вземат от храната и вечер си отиват с пълни чанти и в училищата се облажват от закуски,плод и обяди даже
  • 16 Сандо

    0 1 Отговор

    До коментар #9 от "това не е мой проблем":

    Идиот ли си или да?И изобщо мислиш ли когато нещо пишеш?
  • 17 Сандо

    5 1 Отговор

    До коментар #10 от "Попе,":

    Комунисти има само в главите на хора,които още не могат да изтрият срамното си минало.Ако не вярваш,виж цялата ни управляваща банда.
  • 18 дядо поп

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Попе,":

    Акъл не ща , имам си. Ако имаш парици , виж тях ще ти ги измъкна с голям кеф!
  • 19 дядо поп

    1 1 Отговор

    До коментар #14 от "Какво му обясняваш":

    Имаше и такива работи , но станахме хора. А вие , определихте ли се какви сте и какви са вашите деца , ако имате такива , защото доколкото знам , за това е нужен нормален брак между мъж с жена!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове