Last news in Fakti

25 Ноември, 2023 21:30 3 822 34

Снеговалежите предизвикаха затруднения в движението в някои региони на страната

  • снеговалеж-
  • пътища-
  • движение

От Пътната полиция напомниха, че колите трябва да са добре подготвени за зимни условия, а ако не е наложително, да не се предприема пътуване

Снеговалежите предизвикаха затруднения в движението в някои региони на страната - 1
Снимка: АПИ

Силният валеж в Западна България затруднява движението по основни пътища. Изцяло ограничено преминаването по магистрала Струма между Мало Бучино и Перник, както и през Прохода на републиката.

Ограничени за камиони над 12 тона са участъци от трите магистрали, достигащи София. Заради силния снеговалеж и протичащото почистване ТИР-овете не могат да се движат между пътен възел Бобошево и столицата на Струма, и в двете посоки между Пловдив и София на "Тракия" и от Ботевград до София по Хемус. Тежкотоварният трафик е ограничен и в посока Благоевград на магистрала "Струма", както и в цяла Северозападна България.

По-рано днес снеговалежите доведоха до проблеми при преминаването през прохода Петрохан и някои други пътища в Монтанска област, които впоследствие бяха почистени.

Ограничено е движението на товарни автомобили над 12 тона в посока София от пътен възел "Долна Диканя" до София на автомагистрала "Струма" поради силен снеговалеж и почистване, съобщават от агенция "Пътна инфраструктура". Необходимо е водачите изчакват на място, като спазват указанията на служителите на "Пътна полиция".​ Същото е ограничението и в двете посоки​ по автомагистрала "Тракия" в участъка от Пловдив до София и по автомагистрала "Хемус" от Ботевград до София

Временно е ограничено движението на товарни автомобили над 12 тона и в областите Плевен, Враца, Монтана и Видин поради силен снеговалеж и снегонавявания. Шофьорите на леки автомобили да се движат с повишено внимание и съобразена скорост в Северозападна България. ​Ограничен е тежкотоварният трафик в посока Благоевград на автомагистрала "Струма" поради снеговалеж и почистване. Временно движението по пътя Царево - Лозенец се осъществява двупосочно в едната лента поради катастрофа.

Възстановено е движението при километър 14 в посока Варна на автомагистрала "Хемус". В ранния следобед то беше временно ограничено за отстраняване на аварирал тежкотоварен автомобил.

Три ТИР-а, които са авирали при местността Черна нива, затрудняват движението по пътя Дупница - Кюстендил, сигнализираха водачи, пътували по направлението след 18 ч. Камионите са спрели в дясното платно на разстояние около 50 м. един от друг. Обвазувала се е дълга колона от изчакващи автмобили, а камионите пречат и на почистващите снегорини. Край Кюстендил в момента вали мокър сняг, като през вечерните часове валежът е започнал да се усилва.

През целия ден продължи работата на екипите, ангажирани с почистването на столицата през зимата. На терен са 171 снегопочистващи машини. Извършени са обработки със смеси против заледяване на пътната мрежа в районите с по-висока надморска височина „Панчарево“, „Витоша“, „Банкя", кв. Горна баня“, както и на пътните платна на Южната дъга.

Пътищата в природен парк „Витоша“ - „Драгалевци“ - хижа Алеко и „Бояна“ - местност Златни мостове са опесъчени.

Продължава разпръскването на смеси против заледяване на пътната настилка по част от улиците на район „Триадица“. Следят се и нивата на язовирите, които се намират на територията на общината. 10 екипа на дирекция“ Аварийна помощ и превенция“ извършват обходи и подпомагат работата на инспектората и почистващите фирми. Техниката и екипите, ангажирани със снегопочистването ще останат на терен през нощта.

Водачите да карат със скорост, съобразена с пътната обстановка, както и да спазват дистанция, призовават от Столичната община.

30 машини се включиха в почистването на снега в област Монтана и пътищата вече са проходими при зимни условия. Тази сутрин за няколко часа бе спряно движението на околовръстния път край Монтана. С помощта на Гражданска защита бяха изтеглени закъсали ТИР-ове. Към обяд над равнинната част на региона заваля дъжд.

На прохода „Петрохан“, с малки прекъсвания, цял ден вали сняг. Натрупаната снежна покривка е над 20 сантиметра. 4 машини почистват и опесачават пътя през прохода. С настъпване на вечерта температурите се понижават и на места е възможно да се получи заледяване. Шофьорите да са изключително внимателни и да се движат със скорост, съобразена с пътната обстановка, препоръчват от Областно пътно управление.

Предупреждения за опасно време днес са в сила за цяла България. Най-висока степен на опасност - червен код - е обявена за целите Ловешка и Габровска област, за планинските части на областите Велико Търново, Враца и Монтана, и за почти цялата Русенска област.

Снегопочистващата техника на територията на Ямболска област е в готовност за разчистване на републиканската пътна мрежа, осигурени са и достатъчно количества инертни материали. В момента в региона вали дъжд, а температурите са все още положителни. Обстановката е спокойна. Почти през целия ден в региона вали дъжд. Няма заледени участъци дори и в планинските райони на общините Елхово и Болярово, тъй като температурите и там остават над нулата. Директорът на областното пътно управление инж. Галин Костов уточни, че в готовност за разчистване са 59 машини, 13 от които за 35-километровия участък от автомагистрала „Тракия“. Осигурени са и достатъчно количества инертни материали на опорните пунктове:За утре червен код заради очаквани снежни виелици е обявен за четири области от Североизточна България - Шуменска, Разградска, Силистренска и Добричка. В тези области се очаква ураганен вятър със скорост, надхвърляща 100 километра час. В комбинация със снеговалежа ще има условия за преспи и навявания.

От Пътната полиция напомниха, че колите трябва да са добре подготвени за зимни условия, а ако не е наложително, да не се предприема пътуване.

Източник: БНР


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Нашийник

    37 0 Отговор
    "...а ако не е наложително, да не се предприема пътуване"

    Предполагам, че ходенето на работа не е наложително, та... Мисля да покажа на началника тая препоръка, белким спестя някое и друго уволнение.
  • 4 от село

    42 3 Отговор
    Печката бумти ,мезето цвърчи ,и каната с вино се поти ,а вие дремете в снега !

    Коментиран от #12

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 след разбиването

    26 1 Отговор
    на областните пътни управления все по весело, демонокрация
  • 7 Зима е стига кражба, време е за работа

    43 0 Отговор
    Толкова мрънкане за нищо, че вали сняг, ами то е зима ненормалници прости!
  • 8 Ветеринарен психолог

    28 0 Отговор
    В Аляска ни се подиграват

    Коментиран от #23

  • 9 Да, бе

    37 0 Отговор
    И като се почне да вали един ми ти сняг през зимата, а пък сме взели едни пари и сме ги изхарчили... И кво праим! Виновни са другите, че карат с несъобразена с корупцията скорост...
  • 10 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    12 2 Отговор
    Природата Няма Приятели
  • 11 ХАРОН

    23 0 Отговор
    Бедни сме, чакаме да натрупа, та ако може с едно движение да отпушим батака. Е, няма как, тук на юг падне ли мраз, затваряме държавата. Да се чудиш как живеят и се справят в Германия, Швеция и Швейцария....!?
  • 12 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    9 2 Отговор

    До коментар #4 от "от село":

    Приятна вечер на Вас и на Всички Хора
  • 13 Гост

    32 0 Отговор
    Абе баламурници, кой опесъчава днес бе. Само солна фракция 1-2 милиметра, 1 час преди валежите. След това с тандем 2-ма един след друг с дъските и отзад пак ръсене със солна фракция. Нямате ли метео радари, техника бол днес. За какво взимате пари бе крет-ни
  • 14 Безхаберие ,

    28 0 Отговор
    майка!!! Всички метеорологични сайтове от 10 дни казаха и показаха. Кметове – стари и нови, институции и инстанции – кой чул, кой видял. Все тая!!! Винетки и гуми да имаш, ама ако някой можеше да прелети снощи ( 19ч.) Петрохан към Монтана/ Видин и обратно днес 12 на обяд Монтана – Берковица – София . Зима като зима! Отговорни , на които им плащаме заплатите – " Изненадани"!!!
  • 15 БгТопИдиот🇧🇬

    17 2 Отговор
    Снеговалежите предизвикаха затруднения в движението в някои региони на страната


    При кирчовците и сапуненините "академици" е така !
  • 16 Падна сняг

    20 0 Отговор
    Глад и мизерия. ПУТИН е виновен !

    Коментиран от #18

  • 17 Гошо

    11 0 Отговор
    Демек, спира снега и отваряме пътищата
    Уууууууууууееееееее
  • 18 Поправка

    2 2 Отговор

    До коментар #16 от "Падна сняг":

    Сталин и Брежнев ... Путята поддържа "огъня" ... Справка - " белите държави" ..
  • 19 бай Спас

    15 1 Отговор
    Путин е виновен за непочистените пътища в северозапада да му се търси отговорност и кажете какви пари са прибрали тия фирми за почистването

    Коментиран от #21, #25

  • 20 Помним много добре

    11 3 Отговор
    Баце хващаше снежинките във въздуха, а снегорините чакаха строени в дясното платно да падне първия сняг. До Бояна, Горна баня и Витоша градският транспорт се движеше по график. Всички спирки бяха изчистени от сняг.

    Сега обаче има промяна. Ще я видите в справката от Пирогов.

    Коментиран от #27

  • 21 Бай Страсе ,

    3 13 Отговор

    До коментар #19 от "бай Спас":

    Путин рано или късно ше го дуе .. въпрос на време да го спре някой да разбърква кацата с гомн@tа ..
  • 22 Виждаш ,

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "Виждам тука":

    На БАЦО кландерките ... 🤭 Кучито хапи ли те ?
  • 23 Боруна Лом

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "Ветеринарен психолог":

    И В СИБИР СЪЩО!
  • 24 Чочо

    10 0 Отговор
    Е, че почистващите фирми го чакат през Май. Те сега нямат готовност.
  • 25 Д. Иванков

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "бай Спас":

    Моята "Мизоти" не е взела и една стотинка. Врачани са си доволни. Питайте Баце.
  • 26 Факт

    7 1 Отговор
    Никой няма сметка от решаването на проблемите защото оцелявя благодарение на тях.

    Коментиран от #34

  • 27 Гласове от зайчарника в Банкя

    7 1 Отговор

    До коментар #20 от "Помним много добре":

    Хващаше Бацо, щот снежинка-стотинка, снежинка-стотинка, а тоя новия аджамия Терзия още не е схванал, как се пълни шкаф, хи хи!
  • 28 Мхм

    1 6 Отговор
    Толкова лесно би се изчистил пътя ако се използваше разпрескване на гореща вода загрявана от топлината на двигателя през дюзи вградеби в греблото на снегорините

    Коментиран от #30

  • 29 Мда

    5 1 Отговор
    Сега Боби, шефът ба БФС е на пето уиски, Ненормално е за него да пие толкова малко, но заваля сняг. Оня в
    Банкя е на шесто, ама от мъка по Боби...
  • 30 Кривоглед

    5 1 Отговор

    До коментар #28 от "Мхм":

    Не занимавай да мислиш че не ти се отдава на тази тема. Двигателя на снегорина не може толкова течност да загрява и после тая вода като изтине и замръзне какво ще правиш??? На балет ли ще ходиш?

    Коментиран от #31

  • 31 Мхм

    1 4 Отговор

    До коментар #30 от "Кривоглед":

    Замръзва ако е нула градуса къде е казано че температурата в предполагаемият резервоар е толкова.
  • 32 А къде в България

    5 0 Отговор
    НЯМА ЗАТРУДНЕНИЯ ?
  • 33 Жоро

    0 1 Отговор
    Навремето обичах да карам при такова време. Имах стара Шкода със задно предаване. Веднъж на един черен, заснежен път закъсах, едното колело заора в смес от кал и листа под снега край пътя. Успях да си помогна сам. Отворих капака на мотора, той е отзад, нагласих смукача на леко повишени обороти, за да не изгасне като забоксуват колелата, запалих двигателя, излязох и отидох отзад и почнах ръчно да давам газ с жилото на карбуратора и да бутам, и колата излезе на нормалния сняг, след това дръпнах централния кабел от делкото и двигателя изгасна. След това си тръгнах без проблем.
  • 34 1111

    1 0 Отговор

    До коментар #26 от "Факт":

    Този филм свърши.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове