Last news in Fakti

26 Ноември, 2023 14:03 2 303 24

Бедствено положение в областите Силистра, Разград, Варна и Шумен. Отвориха за коли Прохода на Републиката

  • бедствено положение-
  • силистра-
  • варна-
  • разград-
  • шумен-
  • проход на републиката

С помощта на верижна бойна машина пожарни екипи евакуират 20 човека, заседнали с автомобилите си на пътя над Аксаково.

Бедствено положение в областите Силистра, Разград, Варна и Шумен. Отвориха за коли Прохода на Републиката  - 1
Снимка: ФАКТИ

Повече от 24 часа екипи на полицията и пожарната са на терен заради усложнената зимна обстановка в страната. От началото на деня до момента на тел. 112 са получени 5 275 съобщения. Заради натоварването н линията апелът е хората да остават на линия до получаване на отговор от оператор. Това съобщават от МВР на база информация от страната към 13.00 часа. Към момента силите и средствата на екипите на "Пожарна и аварийна безопасност" участват в локализирането и ликвидирането на 144 произшествия, със 149 единици техника и 459 служители. До 12:00 ч. днес огнеборци и спасители са реагирали на около 300 сигнала, свързани с метеорологичната обстановка.

Обявени бедствени положения към 12:00 ч.: област Силистра и Разград, общ. Вълчи дол, област Варна; област Шумен (без гр. Шумен).

Ето и каква е ситуацията в различните части на страната:

Област Враца:

Към момента се разчиства пътят към хижа „Леденика“, където според подадения сигнал, са 35 души. Около 42 населени места без електрозахранване.

Област Силистра:

Сигнал за бедстващи хора при селата Средище и Срацимир, насочен е екип с верижна бойна машина от РДПБЗН – Силистра.

Област Кюстендил:

Населени места без ток в общините- Треклянска, Рила, Бобошево, Невестино, Бобов дол, Дупница, Кюстендил. Населени места без достъп – няма.

Пътят за ГКПП – Гюешево е затворен за тежкотоварни автомобили, пътищата са мокри и заснежени, но проходими при зимни условия.

Област Видин:

Населени места без електрозахранване - 11.

Област София:

Пътят до с. Гълъбовци е блокиран от преспи и непроходим за автомобили и пожарна техника. Населени места без електроподаване – на територията на общините Ботевград, Елин Пелин, Годеч, Правец, Костинброд.

Област Варна:

С помощта на верижна бойна машина пожарни екипи извършват евакуация на 20 човека, заседнали с автомобилите си на пътя над Аксаково. Над 100 населени места са без ток, а 30 са без достъп. По информация на АПИ са затворени пътищата: Аксаково – Добрич, Аксаковска панорама – с. Кичево, с. Неново – с. Равна общ. Провадия, общинските пътища на териториите на община Аксаково и община Вълчи дол, където е обявено бедствено положение.

Област Сливен:

Евакуирани са 6 човека, пътували с лек автомобил и закъсали на пътя между селата Стара река – Раково.

Област Русе:

Главните пътни артерии са затворени. Евакуирани са две деца, блокирани на пътя Русе –Бяла до с. Волово. В много малки населени места няма ток.

Област Шумен:

Евакуирани са 2 деца и игумена на манастир до гр. Велики Преслав. . Всички пътища на територията на Шуменска област са непроходими.

Област Разград:

Оказано е съдействие на ЦСМП за достигане до трима болни хора. Евакуирани са и 9-ма, пътували в три автомобила. Затворени са всички пътища за снегопочистване. Затворен е гл. път Е-70 Русе – Шумен /изградени са КПП на РУП /.Над 80 процента от населените места са без електричество, поради липса на ток е затруднено и водоподаването.

Област Стара Загора

Екипи на РСПБЗН – Казанлък са оказали съдействие на линейка, превозвала лекар до с. Хаджи Димитрово. Помощ е оказана и на закъсали хора, пътували в автомобили.

Започна почистването на пътя за Бузлуджа, за да дадем възможност на туристите в четирите хижи да тръгнат към гарда в светлата част от денонощието.

Област Велико Търново

Проходът на Републиката вече е проходим за леки автомобили. На територията на областта всички първокласни пътища са проходими при зимни условия. Продължават да работят аварийни екипи на енергото.

Затворени пътища:

- главен път - i-4 посока Варна до с. Железарци- фадрома на МО е на място.

- път - ii-53 гр. Елена - гр. Златарица поради нападали дървета, работи се ОПУ

- на път - i-5 от с. Поликраище до с. Самоводене има множество тирове, закъсали в лентата посока към гр. Велико Търново.

Голяма част от подадени сигнали, на които аварийните екипи работят и към момента, са за паднали клони и дървета, които препречват пътищата.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 защо

    12 4 Отговор
    честити ни ПП и ГРОБ - снега им бил мокър - да внесат сух за някои милиард
    - всички пътища водят до снегорините
    - ще вдигат данъци - от 2025 г тока по 2,5 3 - газта си казаха пак ще вдигат и др горива
    - само теглят кредити за купища млрд-и вече
  • 2 пълен леж

    22 3 Отговор
    Ами ако зимата продължава цяла седмица? Пълен евролеж.
  • 3 мдаа

    29 4 Отговор
    Тотален хаос след 10см сняг! Продължаваме Промяната!
  • 4 защо

    18 1 Отговор
    за тока как ни сготвиха - на свободен пазар - конкуренция - каква конкуренция - като по реггионите си работи само по една фирма разпределителна - гова е монопол - от 2025 на свободен пазар
    - американските блокове за аец ще са за 32 млрд-а - вече е сключен договора - а тряваше за беляне още 8 и да стане
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    11 0 Отговор
    Пратете сапунения сурикат, про100кирчу и ококорения да почистят, с лопати!
  • 7 Роитерс

    9 1 Отговор
    Путин е виновен ,сега бежанците не могат да шпорят с джипките свободно .Ех бедни украински бежанци .Путин и тук ви прави сечено ;)
  • 8 Читател

    15 1 Отговор
    Зимата отново ни изненада с любезното съдействие на крадците от парламента.
  • 9 Питам се

    13 1 Отговор
    Питам се къде е Киро тъпия. Той на всички места огрява!
    Ей жълтопаветници как сте, как спите?
    Крепостни селяни сте

    Ч
  • 10 глупаци,30см сняг не е бедствие

    19 0 Отговор
    това че изсъхнали дървета не се премахват и на тяхно място не се засаждат нови и при първия по силен вятър се чупят и падат по пътя или по колите е пресъпление на общините и държавата а не природно бедствие

    Коментиран от #18

  • 11 защо

    8 0 Отговор
    700000 декара държавна земя асенчо продава на краварите - ще ни платят с парите за самолеетите или за бтр-ите
    - това го наричат тотална разпродажба и правене на държавата на крепостени селяни на соросоидите

    Коментиран от #17

  • 12 4 мм граифер които е разрешен за зимата

    1 0 Отговор
    върши работа при ниски температури но не и при каране на заснежени пътища,тогава трябва специално зимна мека гума и по голям граифер,
  • 13 защо

    1 1 Отговор
    поне и с истанбулска конвенция ни набутаха - да е добре за шарените дето откраднали дъгата на децата
  • 14 оня с коня

    7 1 Отговор
    НЯМАТ НУЖДА от оплакване "бедстващите" в Североизтока защото отлично знаят че Снега е Жизненоважен за Посевите,т.е. Догодина по това време "Алчните" Арендатори ОТНОВО ще захранят Банковите им сметки със съответната Тлъста рента.
  • 15 защо

    6 1 Отговор
    бързат и решение след решение за съсипване на държавата и то мн бързо - после ще си избягат назапад - нали си имат и паспорти там
  • 16 5836

    8 0 Отговор
    Силистра, Разград, Шумен и Варна ги пишат, ама от Търговище никой не подава информация, че даже вътре в града не е разчистено. От снощи улици и шосета са затрупани, до 15 часа не се появи нито 1 снегорин да разчисти страничните улици. Ще чакаме снегът да се стопи.
  • 17 това е украинския сценарии

    9 0 Отговор

    До коментар #11 от "защо":

    за унищожаване на една в миналото суверенна държава

    Коментиран от #19

  • 18 защо

    11 0 Отговор

    До коментар #10 от "глупаци,30см сняг не е бедствие":

    прав си какво бедствие 30 см - преди години по мн повече и по няколко пъти - и стари машини ама чистеха по добре и беше ок - сега минат през улица с вдигнати гребла не чистят до асфалт

    Коментиран от #21

  • 19 защо

    9 0 Отговор

    До коментар #17 от "това е украинския сценарии":

    да в украина казаха че 52%-та от земята е на американски фирми
  • 20 от Варна

    11 0 Отговор
    Ние вече всяка събота сме в бедствено положение. Започнатото от герб се довършва от подмяната. Задуха силен вятър и всички красоти в града започват да хвърчат в посока на вятъра - то не са стиропори, то не са санирания, покриви от някакви супер, хипер модерни материали, то не са лошо залепени облицовки на модерни уж жилищни сгради с над 2000 евро квадратния метър, падат спирки, билбордове, то чудеса ви казвам. Между бедственото положение миналата седмица и сегашното, минаха и нарязаха здрави дървета, а оставиха изсъхналите и болните, поради което тази нощ те си паднаха самички. На фона на цялата тази красота искат да вдигат местните данъци, сякаш като ги вдигнат ще станат по-кадърни управници.
  • 21 така е

    9 1 Отговор

    До коментар #18 от "защо":

    Ама тогава нямаше частни фирми, които да лапат милиони, а когато трябва да си свършат работата никакви да ги няма. Тогава държавата си вършеше работата и имаше пари за всичко, а и нямам спомен преди 1989 г. да е обявявано бедствено положение за каквото и да било, още по-малко заради свяг и виелици. Днес вече развихме капитализма и бедствено положение се обявява всяка седмица.
  • 22 Цялата Държава е БЕСТВАЩА

    12 0 Отговор
    Не ти ли УВРЯ БОБА бе Санчо , че криминални КО ПЕ ЛЕ ТА под партийни формации ни КЛАТЯТ тридесет години и никакви ИЗБОРИ не ще променят този КРИМИНАЛЕН КАПИТАЛИЗЪМ !

    Нужен е ОТЕЧЕСТВЕН ФРОНТ с национална Идеология , иначе ИЗДЪХВАМЕ като коне без история .
  • 23 ПАРИ НЯМА !

    8 0 Отговор
    Всичко и РАЗГРАБЕНО !
  • 24 А50

    2 0 Отговор
    Екипите били на терен, вероятно да почистят за мача на Лудогорец?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол