Last news in Fakti

27 Ноември, 2023 09:23 827 26

Владислав Горанов за бюджета: Този дефицит ще доведе по-високо ниво на инфлация, което ни отдалечава от еврозоната

  • бюджет-
  • буфери-
  • инфлация

Опитът в годините да се трупат дългове и да се държи голям дефицит не е дългосрочно устойчива стратегия, каза санкционираният по "Магнитски" бивш финансов министър

Владислав Горанов за бюджета: Този дефицит ще доведе по-високо ниво на инфлация, което ни отдалечава от еврозоната - 1

Опитът в годините да се трупат дългове и да се държи голям дефицит не е дългосрочно устойчива стратегия. Това, което се предлага в 3-годишната бюджетна прогноза, не върви в правилна посока - коментира в студиото на БНТ бившият финансов министър Владислав Горанов по отношение на бюджета за следващата година.

Той смята, че ако се иска да се намали дефицитът, трябва или да се вдигат данъци, или да се режат доста разходите в бюджета, защото 3% е лимитът на възможен дефицит, а за следващата година тези 3% са свързани и с близо 12 млрд. лева нов дълг.

"Основните ми подозрения, че с този по-голям дефицит ще се помогне на по-високото ниво на инфлация, което ни отдалечава от еврозоната. Друг съществен проблем с философията на макрорамката това е твърдо оптимистично заложените приходи - добре, че се направи корекция поне по отношение на таксите, свързани с газа, за които беше предварително ясно, че няма да бъдат събрани заради начина, по който бяха въведени, а и заради липсата на възможност на практика едно чуждестранно юридическо лице да бъде обложено с такива големи суми на наша територия - говорим в случая за "Газпром", посочи Горанов.

Той отбеляза още, че когато има голям дефицит, той неминуемо върви с големи дългове. Всъщност освен, че бюджетът е на ръба на дефицита, той няма никакви буфери.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    8 14 Отговор
    Асен Василев ще разпродаде на безценица българската земя за да върже бюджета и българският народ ще обикаля и проси по Европа като укрите.
  • 2 ТаУмВзе

    14 3 Отговор
    Горанчо Гепи милиарди са не е в Панделата, докато други на Крадът, още по ЗЛОКОБНО от герберастията!

    Коментиран от #25

  • 3 крадец

    18 0 Отговор
    Къде закопа милионите бе !!!!!!
  • 4 Слаб 2+

    5 7 Отговор
    Взимат заем за да плащат пенсиите и заплатите.
  • 5 обективен

    19 0 Отговор
    А тоз трябваше да лежи 50 год. в затвора ,а той ръси умнотии по ТВ. !!!
  • 6 Дрън дрън та пляс

    20 0 Отговор
    Магнитски по медиите, магнитски в парламента.... Кога ще видим някой от магнитски в затвора?

    Коментиран от #7

  • 7 Последния Софиянец

    12 0 Отговор

    До коментар #6 от "Дрън дрън та пляс":

    Вчера Пеевски официално заяви че ще бъде следващият премиер.Вече не се крият.

    Коментиран от #22

  • 8 Дупничанин

    15 0 Отговор
    Накрая ше ми кипнат екскрементите, ше фана да дойда до големото село и поне от един престъпник да ви отърва. Па ако требва ше го лежим като за човек. Осрахте се да пълните сайта с доказани бандити, дет дават акъл на жертвите си.
  • 9 црррр

    3 2 Отговор
    Ще ловим Еврозоната с въдица.
  • 10 Демократ

    14 0 Отговор
    Този велик финансист-мошеник не беше ли санкциониран по закона Магнитски за пране на пари, финансови далавери и корупция, та дава акъл, вместо да е в затвора? Това може да се случи само в България по примера на Русия.
  • 11 Зайо Байо

    11 1 Отговор
    А какво казва МАГНИТСКИ за това момче ? Ще ни припомните ли ? Че този човек , покровителстван от друг по-висшестоящ / сещайте се сами кой / , са в основата на корупционни практики , които спъват пътя към демократичното ни развитие ! Но той има наглостта да се показва по медиите и да дава съвети , невъзмутимо-лицемерен , като един истински бойковец !
  • 12 Жгг

    8 0 Отговор
    В ЗАТВОРАААА
  • 13 Гост

    9 0 Отговор
    Тоя защо е на свобода?! Та и съвети дава
  • 14 Жаба Кикерица

    6 0 Отговор
    Аз пък мисля , че този юнак сега говори така , защото не е в позицията той да окраде и рекетира , каквото може ! В думите му прозира голямо съжаление , че неговият началник от Банкя , излезе чист и невредим , а той замина на задна , глуха линия !
  • 15 НаБАБАфърчилото

    3 0 Отговор
    Така ще е , докато хитреци , лицемери , наглеци , като този Влади , Бойко , Делян , Асен , Кирил и цялата им пасмина , стоят на върха и определят живота ни !
  • 16 българка

    8 0 Отговор
    Горанов пробва дали сме забравили какви ги е вършил. Не сме забравили, Горанов, не сме! Жалко че Божков спазари спокойствието си срещу запушената си уста, а пишеше преди "Бъдете смели"! И Божков е един жалък мошеник като кохортата Бойко, Делян, Ахмед, Иван и т.н. - много сте и все още силни, защото зад вас стои КОЙ! Народът трябва да осъзнае силата си и да ви смачка като хлебарки, кога ли?
  • 17 дебеЛ Лебед

    7 0 Отговор
    Влади , я разкажи за Божковите милиони ! Остави на мира бюджета , дефицита , инфлацията , еврозоната ! Рекета над Божков и бизнеса му биха били много по-любопитни и интересни за хората !
  • 18 доктор ОХ боли

    4 0 Отговор
    Знаете ли , че преди време , Горанов Влади , доброволно напусна управлението и парламента , защото не му носят ДОБРИ ДОХОДИ и се върна към частия си бизнес !!! А след година - две се върна обратно , за да оглави министерството !!! Какво ли толково е станало и коренно се е променило , че да се обърне 2 пъти и то на 180 градуса ??? Гарантираното от ГЕРБ ли е това ?
  • 19 към пропастта

    2 1 Отговор
    А какъв зор имаме за евро-зоната? Народът какво ще спечели, като сменят за пореден път парите? А най-лошото и опасното е, че ще премахнат и ВАЛУТНИЯ БОРД! Тогава никой няма да може да спре крадливите ни политици да теглят огромни ЗАЕМИ! Те и сега говорят, че дългът ни бил много нисък в сравнение с Евро-зоната....
  • 20 воденМАДАГАВУР

    4 0 Отговор
    Гледайки този наперен и напет младеж , веднага разбираме , че е БОЙКОВИЗИРАН до мозъка на костите си и , че вее високо знамето на ГЕРБ с извезан на него герб с лика на Борисов ! Ученикът отдава заслуженото на учителя си !
  • 21 Алигатор

    4 1 Отговор
    Внимание ! Този е активиран от Пеевски , да манипулира и лъже .
  • 22 Ян БибиЯН

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "Последния Софиянец":

    За съжаление си прав ! Делян Шиши ни казва директно в лицето - НЕ МИ ПУКА , ЧЕ НЕ МЕ ХАРЕСВАТЕ , ЧЕ СЪМ ЛИЦЕМЕР и ПРЕСТЪПНИК , аз ще казвам какво и как ще става ! С Бойко сме си плюли в устата и вече сме си разделили баницата , която вие-народа , ще ни опечете !
  • 23 затворник

    4 0 Отговор
    Само в България затворници се изказват експертно за публичния бюджет на държавата, който доскоро са ощетявали за лични облаги. Народе????
  • 24 Оракула от Делфи

    4 1 Отговор
    Още един" пишман предикант " , жертван от Долапа, в името на корупцията!

    Личен угаждач на " Шиши"- Премиерката ???


    " КГБ" пази народа от лошите"!!
  • 25 Научи се

    0 2 Отговор

    До коментар #2 от "ТаУмВзе":

    първо да пишеш правилно и смислено и после коментирай. Будала!
  • 26 Наката

    0 1 Отговор
    ПОЛИТИЧЕСКИ ФИГУРИ ЗА ЗАТВОРА СЕ РАДВАТ НА ТОПЪЛ ПРИЕМ ПО НАЦИОНАЛНИТЕ НИ ТЕЛЕВИЗИИ!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове