Last news in Fakti

27 Ноември, 2023 20:45 1 405 12

Министър Цеков: В Разградско през изминалата нощ се образуваха допълнителни преспи от над 2 метра. Там е най-тежко

  • андрей цеков-
  • разград-
  • тежко положение-
  • преспи-
  • 2 метра

Министърът подчерта, че са проходими почти всички Старопланински проходи. "Изключение е Троянският, който традиционно е блокиран по това време с много силни навявания. Ограничено е движението на тежкотоварни автомобили в Котленския проход и отчасти в "Шипка", каза Андрей Цеков

Министър Цеков: В Разградско през изминалата нощ се образуваха допълнителни преспи от над 2 метра. Там е най-тежко  - 1
Снимка: Нова телевизия

Най-тежка продължава да е обстановката в Разградско. Там движението все още остава ограничено за всички превозни средства. Това каза в “Интервюто в Новините на NOVA” регионалният министърът Андрей Цеков.

Според него ситуацията е предизвикана от комбинация от обилни снеговалежи, надвишаващи многократно нормите, и силен вятър, който създал предпоставки за снегонавявания и образуване на преспи. „В област Разград през изминалата нощ, след като бяха почистени някои от пътищата, се образуваха допълнителни преспи от над 2 метра. Като цяло в страната ситуацията започва да се нормализира, благодарение на усилията на всички екипи – държавни и общински, до степен, при която в някои области като Шумен - бедственото положение бе отменено”.

Министърът подчерта, че са проходими почти всички Старопланински проходи. "Изключение е Троянският, който традиционно е блокиран по това време с много силни навявания. Ограничено е движението на тежкотоварни автомобили в Котленския проход и отчасти в "Шипка". Все още е ограничено движението по пътни участъци, в голяма част в Северна България. В Южна България ситуацията е доста по-лека", обясни той.

Според Цеков ресурси за справяне със снежното бедствие са налични. "Има и техника, и хора. В Разградска област в момента работят 35 снегорина, които са непрекъснато на терен. Но фактите са, че когато сме изправени пред природна стихия, това, което можем да направим, е да се опитаме да ограничим неудобствата, дискомфорта или щетите, които ни причинява тя", посочи министърът.

Той подчерта, че се е запознал с изявлението на енергийния министър Румен Радев, че в рамките на утрешния ден се очаква да бъде възстановено електрозахранването навсякъде. "А що се касае до пътищата - това е текуща дейност. Всеки ден са на терен екипите на областните пътни управления, на поддържащите фирми. Така че се надявам, че в рамките на следващия ден нормализацията ще продължи и към средата на седмицата ситуацията ще се успокои".

Министър Цеков беше категоричен, че е осигурено "зимното поддържане, има сключени договори по всички места". "Разполагат фирмите с необходимите ресурси от техника, материали, сол, пясък, химически вещества. Миналата седмица имахме неизряден изпълнител в Бургаско, който не успя да направи нуждата мобилизация. Прекратен беше договорът с този изпълнител. Поради неотложност беше възложен на алтернативни изпълнители. В момента е обезпечена и на Бургаска област. Така ще действаме във всеки един случай. В момента, в който не съумеят да изпълнят задълженията си по договор, а аз вярвам, че полагат максимални усилия по другите места, нямам наблюдения за подценяване на ситуацията от останалите фирми", заяви министърът.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кондуктора

    26 0 Отговор
    20 см сняг и цялата страна в блокаж, частните ЕРП оставиха 90% от абонатите си без ток повече от 24 часа - и всичко това в мирно време, а ако бяхме във война, какво щеше да е?

    Коментиран от #5

  • 2 Помак

    17 1 Отговор
    Човеко лъжеш безобразно ! ..нито виелици имаше нито бури ! ..живял съм в този регион. Вятъра беше западен той в дели ормана е почти безобиден ..виж източния е голяма беда ....признайте че хората ви са мързеливи и откраднахте парите ! Амсалаци
  • 3 Руснак!

    14 1 Отговор
    На тия им падна две педи сняг и тотално блокираха...!
    Това зима ли е...?!
  • 4 тоз пък

    8 0 Отговор
    А почистващите фирми колко прибират и защо?
  • 5 Да,ама...!

    10 0 Отговор

    До коментар #1 от "Кондуктора":

    Ако не си платиш тока за месеца и си резнат директно...!
  • 6 Помак

    13 0 Отговор
    Нагли- управляващи и Енергота !!!подайте си оставките, напуснете ! Окепазихте България ! ...с 10-20см сняг изтормозихте Българите и ни изложихте пред цяла европа
  • 7 Боклук

    12 0 Отговор
    Ти отиде ли да видиш с очите си? И изобщо виждал ли си 2 м сняг накуп?
  • 8 Кара Ибрахим

    11 0 Отговор
    Кога ще излязат кметовете и областните на Разград и на Шумен да дадат обяснение за почти 72 часова блокада на непочистена североизточна България!...тези чиновници Терористи ли са ..или пияници и неудачници или и двете !
  • 9 Министър Цеков

    10 0 Отговор
    В Разград откак падна снега никой не е чистил нито вчера в неделя нито днес.Има счупени клони и дървета но никой не ги разчиства както и контейнерите с боклук.Снегът не е повече от 20 см а на места има навявания до 60 см.Тези 2 метра за които говори министъра навярно е натрупан сняг от човешка дейност целяща направата на снежен човек.Ако не съм от Разград щях да повярвам на министъра защото много убедително говори.
  • 10 Чее

    3 0 Отговор
    Че ви дадем бате Бойко за кмет. Той хващаше снежинките още у въздуха кат беше кмет на село София.
  • 11 Пак полицейско насилие

    3 1 Отговор
    Какво стана с полицейското насилие, днес от Съдебна охрана са пребили до Смърт Българин в Бобов дол само защото е Софиянец!Жертвата е Мирослав Германов!
  • 12 Варналията

    2 0 Отговор
    И на мен ми е най-тежко когато си купувам винетки...чудя се къде потъват моите (и на колегите шофьори) парите от винетките.
    Това правителство е пълен провал
    Оставка,съд и затвор!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол