Last news in Fakti

28 Ноември, 2023 07:14 5 436 41

До август са закрити 323 кравеферми и 305 овчарници

  • кравеферми-
  • овце-
  • кошари

Върху държавни земи се развиват нови сортове храни, даде пример той

До август са закрити 323 кравеферми и 305 овчарници - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

„Случващото се в млечния сектор в България е страшно. До август са закрити 323 кравеферми и 305 овчарници. Ако досега беше около 50% сухото мляко в продуктите, сега ще е около 70-80%. Къде останаха думите на министъра (Кирил Вътев), който трябваше да върви по веригата и да стимулира българското производство. От министър на земеделието той се превърна в министър на преработвателите с вносна суровина”. Това заяви в предаването „Денят на живо” доцент Огнян Буюклиев от Института за икономически изследвания към БАН.

Той даде пример с хляба, който в големите вериги се приготвя от заготовки. "Не е от наше зърно, смеските са вносни. В България няма биопшеница, въобще няма ръж. Когато изчислихме колко ще струва хляба, ако е от българско биозърно, стана ясно, че цената му ще е около 5 лева. За да стане това, трябва да се снижат и добивите, и да се работи с по-леки машини. Ставката от 0% ДДС върху хляба стимулира вносителите", заяви икономистът.

По повод закриването на кравеферми и овчарници Буюклиев цитира настоящия министър. „Преди дни земеделският министър Кирил Вътев заяви, че „сухото мляко някога е било свежо” и няма нищо притеснително в него. Не може традиционно българско кисело мляко да го произвеждаш със сухо мляко и то внесено от чужбина, предимно от Полша”, заяви Буюклиев. Той даде пример, че най-големият завод за производство на сухо мляко е до Киев и е построен в съветско време, след аварията в Чернобил (1986 г. ядрената електроцентрала „Чернобил”). Когато изсушаваш млякото, изчезват половината от полезните вещества от него, допълни доцентът.

Икономистът показа опаковка на млечен продукт от Франция, където държавата е изкупила фалиращо предприятие, оздравила го е и постепенно го прехвърля на работещите там.

Буюклиев описа и проблемите с месните продукти. „Статистиката говори, че количеството преработено месо показва, че не повече от 20-30% от това месо е произведено в България. Има некачествено месо, това е публична тайна. Знам, че той (земеделският министър) работи в неговото предприятие с такова месо, но той твърди, че е качествено”, каза икономистът.

Според него трябва да се гледа на храната по друг начин, преди време в страната ни бяха консумирани компоти, тази традиция се променя.

Буюклиев изтъкна, че е неразумно да се продава земя от държавния поземлен фонд. „Така изведнъж да решиш да обявиш за продажба държавния фонд, който може да носи печалба, да бъде буфер, пасища, развитие на животновъдството е странно... Още повече съм смутен и от думите на земеделския министър Кирил Вътев, който обвинява синдикални лидери от земеделието, че седят в министерството – това е тяхната работа, да водят диалог. От лятото насам се загуби добрият тон и няма комуникация”, каза Буюклиев.

Според него това са земи, които са в научните институти. Върху тях може да се произвеждат български сортове, да се поддържат български породи. Буюклиев даде пример с Франция, където земеделските производители на биохрани и на местните производители получават помощ от държавата. „Ако произвеждаме истинска храна – традиционно българско кисело мляко, традиционно саламурено сирене, това ще бъде скъпо”, заяви икономистът и допълни, че стремежът трябва да бъде производство на качествена храна и борба с ниските доходи. Ние сме приели, че трябва да произвеждаме 10% биохрани, обясни той.

По думите му, ако няма такава новина – да се продава държавният поземлен фонд, вероятно президентът Румен Радев няма да наложи вето върху Закона за Бюджета. „Първият, който трябваше да реагира, беше министърът на земеделието, но той нищо не каза”, обясни икономистът.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 38 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Он ончов

    30 41 Отговор
    А ревяхте от Б. Б.... Ха сега ходете да махате ПП

    Коментиран от #18, #27

  • 2 Въпрос ?

    67 5 Отговор
    А абсурдистан кога ще се закрива ?

    Коментиран от #4

  • 3 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    86 6 Отговор
    БЛАГОДАРЕТЕ НА КИРЧО КОКОРЧО И КОЗЯК И МИСЛЕТЕ КАК ДА ГИ ИЗРИНЕМ В НУЖНИКА И ТО ПОНАЙ БЪРЗИЯТ НАЧИН

    Коментиран от #29

  • 4 ЗНАЕЩ

    68 6 Отговор

    До коментар #2 от "Въпрос ?":

    КОГАТО КОКОРЧО ПРОДАДЕ ГРЕШКА ПОДАРИ ЗЕМЯТАНИ НА КОРПОРАЦИИ ОТ ФАЩ ИЛИ НА НЯКОИ БЕЙ
  • 5 Генерал Атанасов

    39 9 Отговор
    Путин е виновен за всичко.

    Коментиран от #14

  • 6 Кравеферми

    66 2 Отговор
    без крави и овчарници без овце , всичко на хартия .

    Коментиран от #12

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Шабан

    68 1 Отговор
    Защо само случващото се в млечният сектор??? То във целият животновъден сектор е така! Държавата когато трябваше да договори адекватни субсидии за сектора и да създаде необходимото за да съществува този трудоемак сектор, обслужваше само интересите на едрите земевладелци и арендаторите, защото там са крупните стопанства и се въртят големите субсидии и кражби, а животновъдите кучета ги яли, защото са разчетени за малцинствата и по-малките стопанства и там няма много за крадене, не и в мащабите на едрите зърнопроизводители. И понеже на хората им писна да робуват за жълти стотинки и да си продават продукцията за без пари дори 500мл вода струва повече, за това и българина ще пие вода и ще яде боклуците и химията на Света, а ще купува натурална продукция през крив макарон. И ще създава пласмасови хора........
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Че българите

    45 1 Отговор

    До коментар #6 от "Кравеферми":

    Напълно заместват кравите и овцете ,за какво са овчарници и кравеферми? Такова безразличие и непукизъм е присъщо само на гореспоменатите животни.

    Коментиран от #17

  • 13 Ердован Исмаилов

    43 1 Отговор
    Нема да се плашите! Без естествена храна пътя е ясен... Лекарства ще има в аптеките за тези ,който могат да си ги плащат на абонамент до края на пътя... Останалите даже не са в сметките...
  • 14 един

    10 32 Отговор

    До коментар #5 от "Генерал Атанасов":

    За всичко може и да не е,но за много работи е!Е виновен за грабежа на финансови средства от българската хазна и икономика,е виновен за това че с български пари му построихме за 3млрд. газопровод,е виновен за това,че Лукойл ни ограби с десетки милиарди за поне 15год. и на всичкото отгоре и като най-печелившо предприятие не плати и 1лев данък печалба,е виновен за това,че ограби голяма част от парите на КТБ,е виновен за това,че той като държавен ръководител допусна службите му да провеждат най-различни терористични мероприятия като се започне от взривовете на военните заводи,смъртта на много работещи в тях и се стигне до загадъчната смърт на Ваньо Танов!Чувам ама не бил той,а сигурно аз съдействах Доналд Тръмп да стане президент на САЩ,и сигурно аз чакам с нетърпение отново да влезе в Белия дом!На който не му е ясно,в Кремъл се подвизават мафиотите на света и путин е "Капо ди тути капи",затова че хайде да спрете с тоя лаф,"путин е виновен",виновен е да!Виновен е и за хилядите /а вероятно и милион/ избити и ранени в Украйна,Сирия и на много други места по света!

    Коментиран от #20, #21

  • 15 Загрижен

    6 17 Отговор
    Закрити са тези, които без дейност вземаха субсидии, спокойно! На ББ и ДП касичките!
  • 16 Тома

    15 12 Отговор
    Няма нищо притеснително за сухото мляко само дето ни цакат с цената понеже сме прости.Нъл тъй батко
  • 17 Шабан

    31 1 Отговор

    До коментар #12 от "Че българите":

    Българите са безразлични към животновъдният сектор, понеже е планирано с него да се ангажират малцинствата, тоест най вече турците и ромите! Но малцинства не останаха в България, защото разбраха че е по-изгодно да си кравар, овчар или чистач и мияч на чинии в Западна Европа, отколкото да живееш в България! Но това е едната страна на монетата! Другата е още по-нелицеприятна........ но не искаме да я видим, защото си мислим че като имаме пари и ще цъфнем и вържем! Да ама не!

    Коментиран от #19

  • 18 Че то това да не е станало

    22 1 Отговор

    До коментар #1 от "Он ончов":

    за последните три години, флуфенедер?
    Това става за последните 30 години.
    Включително и бойковите.
  • 19 ХАХАХА

    10 0 Отговор

    До коментар #17 от "Шабан":

    С последния абзац от коментара ти съм напълно съгласен ,то е така от старо време !
  • 20 Тизиби рибата бе калорифер!

    18 3 Отговор

    До коментар #14 от "един":

    Само за Тръмп да ти кажа:
    Оказа се, че не била Русия.
    Оказасе, че едни 50 служители на секретните служби били излъгали за Русия.
    За друго не ми се ще и да пиша, щото се съмнявам, че ще има ефект.
    А, и ао гащите са ти нацапани да знаеш, че е Путин.
  • 21 Бинго

    16 3 Отговор

    До коментар #14 от "един":

    Един си да и какво от това. Ти мери ли си сутрешната телесна температура или още не можеш да си го извадиш пустият му термометър? И ако е така, да знаеш Путин е виновен.
  • 22 Eдин

    17 1 Отговор
    Споко! Всичко върви по плана - оформяме се като пазар за ЕС стоките !
  • 23 Защо унищожават храната на българите?

    34 1 Отговор
    Цинизмът е в това, че тези които силово ни натискат да правим "реформите", на практика ликвидират държавата. Благодарение на тези "реформи" българите се намразиха помежду си, намразиха и държавата си. ... Вместо да обичаме България нашата Родина, се чуват обидните определения - кочина, гето, и омраза към прекрасната ни райска земя България. .... Това е била целта - вече е от ясно по-ясно: с тези реформи да се ПРОГОНЯТ българите от собствената им земя. Циничното коварство е, че хем насилствено ни карат да правим техните "реформи", хем открито ни се подиграват, че не можем да управляваме сами успешно държавата и да се грижим за децата си. Коварство и цинизъм на ента степен. .... Това добри хора ли го правят? Тези, които ни насилват и ни казват на нас българите, как да живеем в собствената си държава са на вратата на България и най-нахално и безсрамно се готвят да ни вземат и погълнат всичко.

    Коментиран от #26

  • 24 Бай Митко

    32 1 Отговор
    Внасяме основни хранителни продукти, които през социализма сме произвеждали в изобилие, задоволявали сме вътрешния си пазар и сме изнасяли по света!
    Свинско месо за консумация 70% внос
    Говеждо и телешко месо за консумация 70% внос
    Овче, шилешко и агнешко месо за консумация 70% внос
    Пилешко месо за консумация 45% внос
    Кокоши яйца за консумация 40% внос
    Кашкавал 50% внос
    Сирене 40% внос
    Прясно мляко 80% внос
    Кисело мляко 30% внос
    Захар 100% внос /от 2007 год./
    Готварска сол 50% внос
    Хлебна пшеница 50% внос
    Плодове и зеленчуци 90% внос
    Катастрофално е, внасяме дори магданоза и лютите чушлета от Турция.
    Какво ли произвеждаме? Какво ли не внасяме? КРАХ!

    Коментиран от #36

  • 25 Бесен-_ Язовец

    21 1 Отговор
    Този колбасар Вътев има бизнес в САЩ с брат му и обслужва единствено интресите на посолството.
  • 26 Шаро

    15 2 Отговор

    До коментар #23 от "Защо унищожават храната на българите?":

    Много си прав! И в Украйна и в Македония и в Молдова ще се случи същото! Защото траем тези наши продажник "управляващи".
    Трябва да играе голямата метла и да изтраем един Сталин за 7-8години!!!
    Лошото е, че нямаме този Сталин, който да мисли първо за държавата, а после за себе си.
  • 27 Само че

    15 3 Отговор

    До коментар #1 от "Он ончов":

    ние вече 34 години си ревеме и въпреки това не правим нищичко, и продължаваме да плюем, това което е било преди 34 години създадено от нашите бащи и деди - създадено от народа!
  • 28 незнайко

    10 2 Отговор
    Затвориха заводите , сега затварят кравеферми и овцеферми а следващата стъпка ще са птицефермите докато не ни УНИЩОЖАТ РОДНОТО ПРОИЗВОДСТВО !!! Така ставаме ТОТАЛНО зависими от вноса а с това и обедняването на нацията и нейното УНИЩОЖЕНИЕ !!! Сега ХОРА разбирате ли що е демокрация ??? АРИСТОКРАЦИЯ в ДЕМО ВЕРСИЯ - ДЕМОКРАЦИЯ !!!

    Коментиран от #31

  • 29 Запознат

    9 0 Отговор

    До коментар #3 от "ДОНЧО ГОРСКИЯ":

    Главата,жената и цялото семейство,,Цар Борис-Покръстването". Това е метода приятел!
  • 30 Иванчо

    1 4 Отговор
    Ти да видиш, цялата работа била да се похвали пРезидентчето (т.е. да му се подмажем) колко е велик и загрижен за народа, а като ни натресе турската Боташ, дето тоя народ ще плаща стотици милиони годишно за 13 години. Ама един предал жена си и децата си, няма да продаде останалите.
  • 31 Запознат

    12 0 Отговор

    До коментар #28 от "незнайко":

    Ако,ние народа и държавата върнем ,,Булгарплод ", ,,Родопа",без прекупвачи и шарлатани, БДС,ОТК стандарт, институтите по зърнени храни и животновъдство,тези 240 нескопосанци и за овчари не бих ги назначил. Толкова са неграмотни, че немогат да си преброят овцете, трябва да ги кръщават с имена, Пена,Гана,Мара,сите са тука:):)Я най добре да си върнем НРБ.

    Коментиран от #34

  • 32 и кво от това?

    2 4 Отговор
    Ура , краварите в българия намаляват!
  • 33 ЧИТАТЕЛ

    10 0 Отговор
    ПОРЕДНОТО БЕЗОБРАЗИЕ, КОЕТО ЩЕ ЗАСЕГНЕ ВСИЧКИ НАС.
    УПРАВЛЯВАЩИТЕ МИСЛЯТ САМО ЗА ПЕЧАЛБИТЕ СИ. ТЕ ЗАТОВА СЕ БОРЯТ ЗА ТЕЗИ ПОСТОВЕ, А НЕ ЗАЩОТО ИСКАТ ДА ПРОСПЕРИРА ДЪРЖАВАТА.
    ЗАТОВА НЕПРЕКАСНАТО СЕ СЛУЧВАТ ПОДОБНИ ПРЕСТЪПНИ БЕЗОБРАЗИЯ.
  • 34 Само че

    12 0 Отговор

    До коментар #31 от "Запознат":

    нищо не можем да си върнем вече - ни НРБ, ни селско стопанство, ни промишленост, ни пазари, ни образование, ни здравеопазване, НИЩО! От 34 години сме подвластни на посолството, което определя кой послушко ще яхне коня!

    Коментиран от #37, #38

  • 35 Стоян Манев

    13 0 Отговор
    Министър Вътев, много се изложи, не беше подготвен. Уж е бивш спортист, топ бизнесмен, производител на месни продукти и деликатеси, язък му за белите коси!
    Значи, той си е уредил децата и банковите сметки и имоти, милионер е, а ние и българските деца, да ядем боклуци, заради това, че той не може да вкара нещата в ред?! А, може би и не мисли за българите, а само изпълнява разпорежданията на ЕС и на Козяк? Не знам, но не са добре нещата.
  • 36 ОСМАНАГИЧ 🇹🇷

    4 1 Отговор

    До коментар #24 от "Бай Митко":

    🎃 Тикви, зеле,лютеница ( с турски домати ) 🐵
  • 37 Запознат

    6 0 Отговор

    До коментар #34 от "Само че":

    Може приятел, може, и на 50 да си пак можеш, веднъж, ама редовно. Младите и толкова немогат, ние не се предаваме лесно. Лошото е че ни озлобиха един срещу друг, братя и сестри, роднини, приятели, колеги,защо го допуснахме? Вина имаме всички, избираме продажници, подлизурковци, наколенковци и т.н. Не се предавай има още кучета в тая България които лаят,но и хапят,не се знае кого и кога ще налитат! Можем да си върнем всичко обикновенните,трудолюбиви Българи.
  • 38 🇮🇱Соломон Езелшванц 🇮🇱

    3 0 Отговор

    До коментар #34 от "Само че":

    🤩Може.Моше мошеника е по умен от хитреца бай Ганьо. Създадоха Кибуци модерни АПК,🥳с модерни жилищни комплекси ,училища ,спортни съоръжения. Ние тъкмо ги построихме, ги разпродадохме.
  • 39 Германски експерт

    6 0 Отговор
    Всичко може да се оправи, ако не се кланям на запад или изток.
    Има среда между капитализма и социализма и е най-успешния строй до сега.
    Примери:
    Швеция, Норвегия, Китай, Унгария, Дания...
    Просто държавата трябва да участва в икономиката с истински държавници, а не с крадци!!!
  • 40 БПФ

    4 0 Отговор
    Оцеляването и развитието на аграрния сектор е въпрос на национална сигурност !!!! Трябва да се вземат екстрени и спешни мерки в тази насока, а виновните за настоящата разсипия: на съд за икономическа диверсия и в затвора до живот !!!
  • 41 Вангелчо

    0 0 Отговор
    Те само на чипове са ги броили май ;)
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове