Last news in Fakti

30 Ноември, 2023 23:30 1 416 5

Важните новини във ФАКТИ на 30.11.2023 г.

  • асен василев-
  • бюджетна комисия-
  • татяна дончева-
  • сергей станишев-
  • антон кутев-
  • борис бонев-
  • тодор тагарев-
  • калоян методиев-
  • диана ковачева-
  • медицински хеликоптер-
  • здравеопазване-
  • валентин димитров-
  • работодатели-
  • съд-
  • глоби-
  • шофиране след употреба на алкохол-
  • иван таков-
  • георги георгиев-
  • мария габриел-
  • мзх-
  • момчил мавров-
  • непълнолетен-
  • кончина-
  • заместник главен секретар на мвр

Министърът подчерта, че за да се повиши заплащането на труда, бизнесът трябва да направи съответните капиталови инвестиции, които да доведат до увеличение на производителността. Възможност за това дава и Националният план за възстановяване и устойчивост

Важните новини във ФАКТИ на 30.11.2023 г. - 1
Снимка: МФ

Асен Василев: Следващите 4-5 години ще се стремим да наваксаме нивата на заплатите

„През следващите 4-5 години ще се стремим да наваксаме нивата на заплатите и да успеем да достигнем 70% от средноевропейското ниво на заплащане.“ Това каза финансовият министър Асен Василев по време на кръгла маса с европейския комисар по икономика Паоло Джентилони и представители на водещи компании в България. Министърът подчерта, че за да се повиши заплащането на труда, бизнесът трябва да направи съответните капиталови инвестиции, които да доведат до увеличение на производителността. Възможност за това дава и Националният план за възстановяване и устойчивост, съобщават от пресцентъра на финансовото министерство.

Бюджетната комисия каза "не" на "донос-бонус", приравняването на гражданските с трудовите договори и "данък бакшиш"

Прагът на кешовите разплащания се запазва на 10 000 лева, реши бюджетната комисия на парламента. Комисията отхвърли и облагането на бакшишите, приравняването на гражданските и трудовите договори и мярката "донос-бонус". Това стана при второто четене на данъчните промени, което ще продължи във вторник, съобщават от БНР.

Татяна Дончева: Вместо да създават институция за гонене на бандитите, те решават да наврат прокуратурата в ъгъла

"Съдържанието на внесените текстове от Конституцията е откровено противоконституционно. Голяма част от тях са от компетентността на Великото Народно събрание“, каза лидерът на „Движение 21“ Татяна Дончева в "Лице в лице" по bTV.

Станишев: Бюджетът трябва да бъде гледан много внимателно. Да не стане една каша, която няма очертания и приоритети

Голямо лицемерие е всичко, което се случа от страна на ПП-ДБ. Това каза пред БНР Сергей Станишев, евродепутат, бивш лидер на БСП и бивш премиер.

Антон Кутев: В парламента едва ли има 30 души, които са писали закони, а те са тръгнали да пишат нова Конституция

Наблюдавам с мъка и болка политиката, но и с удоволствие, че вече съм извън нея. Лошото е, че днес скандалът беше кой ще е подуправител на НЗОК, а не за това, че здравеопазването е в много тежко състояние. Това ежедневната картина - днес се карат за НЗОК, утре за друго, но никой не мисли за проблемите на хората. Имам чувството, че няма кой да управлява и приземи самолета в момента, а той е тръгнал да пада. Това каза в "Още от деня" по БНТ Антон Кутев- говорител на служебните кабинети на президента и бивш член на БСП, цитиран от novini.bg..

Борис Бонев: 19 фирми имат договор за поддържане на зелената система на София и всяка работи по различни правила (СХЕМА)

Общинският съветник от ПП-ДБ, Спаси София Борис Бонев разкри в "Лице в лице" по bTV, че са получили много притеснителен сигнал за активен саботаж в почистването на София. „19 фирми имат договор за поддържане на зелената система на София и всяка една от тях работи по различни правила. Това е само част от причината за хаоса на София. Информацията е много. 17 млн. лева вече са дадени на тези фирми. Единствената наложена глоба е била само една за 15 000 лева. Видяхте, че вече е наложена глоба от 150 000 лева“, обясни Бонев, цитиран от novini.bg.Той показа в ефир и разпределението на фирмите в София.
„В завода за отпадъци ситуацията е страшна. Не знам как той функционира. Има тежки технически проблеми на завода. Тежки проблеми има и с план-сметката на София, касаеща необосновани разходи. Това е наследството на ГЕРБ“, каза още той

Тагарев: За "Страйкър"-ите имаме пълна подкрепа от широката не-коалиция. Предвиждаме купуването и на бойни дронове

За „Страйкър“-ите имаме пълна подкрепа от широката не-коалиция. Те не са против превъоръжаването на армията, каза в „Лице в лице“ по bTV военният министър Тодор Тагарев.

Калоян Методиев: Борисов в момента разпродава ГЕРБ на парче, за да спаси себе си. Играе в тясно сътрудничество с Радев

„Държавата е в разпад и това не е тайна за никого. Не функционира нито на ниво Народно събрание, нито на ниво Столичен общински съвет, институции, държавна администрация… всичко е блокирало. Да се надяваме, че от хаоса винаги се ражда ред и от този хаос, на който сме свидетели в момента, ще се роди ново, здраво начало, за да се възстановим да вървим напред политически и икономически.” Това коментира в предаването „Пресечна точка” Калоян Методиев - политолог и бивш началник на кабинета на президента.
По думите му всяко управление има алтернатива и това го решават гражданите, в случай че имаме честни избори. „В момента виждаме една уникална ситуация: управляващата коалиция, т. нар. „сглобка”, която е в непоносимост сама в себе си и във вътрешноуправленска война. В същото време имаме два вида опозиция – едната е казионна, която е част от сглобката, визирам „Възраждане” и ИТН, които категорично днес след гласуването в парламента се видя, че обслужват ДПС и ГЕРБ”, добави той.

Депутатите от бюджетната комисия ратифицираха договора за "Страйкърите" и купуването на бойна техника за флота

Депутатите от Бюджетната комисия в НС ратифицира договора за бойните машини за пехотата "Страйкър" от САЩ, съобщават от БНТ.

Омбудсманът: Водата поскъпва до 80% на места от Нова година

Омбудсманът Диана Ковачева възрази остро срещу поредното увеличение на цените на водата средно с 15% от 1 януари догодина.

Увеличението ще засегне повече от 30 населени места в страната.

Общественият защитник дава и конкретни примери, където увеличението надхвърля посочените 15% - в Берковица ВиК услугите скачат с 80%, в Сливен с над 40%, в Сапарева баня с над 37%, във Видин с над 28%, Габрово с над 20%, Добрич с над 16%.

В становището си омбудсманът подчертава, че най-висока комплексна цена на водата е предложена за ВиК Разград - 6,08 лв./куб. м, като при други ВиК оператори (Силистра, Варна, Шумен, Смолян, Търговище) цената се вдига и става над 5 лв./куб. м.

Диана Ковачева обръща сериозно внимание, че тези цени не са окончателни и домакинствата тепърва ще са принудени да отделят все повече средства, за да могат да плащат сметките си за вода, защото към това увеличение предстои да се прибави и инфлацията за м. ноември 2023 г.

„В институцията на омбудсмана през 2023 г. значително се увеличиха жалбите във връзка с лошото качество на ВиК услуги - често и продължително спиране на водата, неспазване на обявените периоди на въведени режими на водоподаване, неотстраняване на аварии в срок, лошо качество на водата след продължително спиране, слабо налягане и др. Гражданите основателно продължават да задават въпроса – какви са ползите от непрекъснатото увеличение на цените на ВиК услугите“, посочва омбудсманът.

Тя подчертава, че видно от Годишния доклад за ВиК сектора на КЕВР за м.г., увеличението на общите загуби във водоснабдителната система е с над 61 на сто.

Затова общественият защитник пита, при така предложените цени на ВиК услугите, как КЕВР защитава интересите на потребителите – принцип, от който би следвало да се ръководи съгласно чл. 7 от Закона за регулиране на ВиК услугите.

„Увеличението, например, на цената на ВиК услугите в Сливен с над 1 лв. спрямо действащата в момента - 2,78 лв./ куб. м, ще доведе ли до подобряване на всеобщия достъп на вода за населението в града и околните села“, пита Диана Ковачева.

Задава и друг въпрос - дали увеличението на комплексната цена на ВиК услугите в Търговище - от 5,13 лв./куб. м, ще реши проблемите с водоснабдяването в гр. Омуртаг, където хората са на драстичен воден режим и получават вода само два пъти в седмицата по 5 часа.

Според общественият защитник предложеният механизъм за определяне и изменения на цените на ВиК услугите, разработен от КЕВР през 2015 г., в сила от 2016 г., единствено постига значително повишение на цените на ВиК услугите, което обаче не се отразява в подобряване качеството на предоставянето им.

Омбудсманът е категорична, че проблемите във ВиК сектора трайно не се решават и с всяка измината година се задълбочават, което налага да се помисли за анализ и промяна в ценообразуването на ВиК услугите, в т.ч. и относно социалната поносимост.

„Определената социална поносимост на цените на ВиК услугите за 17 области е с над 10% стохастична грешка при изчисляване на годишните доходи на един член от домакинство. Това са областите: Враца - 17,3%; Ловеч - 12,6%; Монтана - 10,4%; Велико Търново - 11,5%; Габрово - 11,4%; Разград - 17,2%; Русе - 11,4%; Силистра - 11,4%; Добрич - 17,9%; Търговище - 15,9%; Шумен - 11,4%; Стара Загора - 11,8%; Ямбол - 17,4%; Кюстендил - 11,7%; Кърджали - 12,9%; Пазарджик - 12,1%; Смолян - 18,4%. По информация на Националния статистически институт, над 10% стохастична грешка означава, че данните са ненадеждни“, обобщава проф. Ковачева.

Посочва, че в Ямбол социалната поносимост от 1 януари 2023 г. е била 5,53 лв./куб. м, при степен на грешка 15,9%, а от 1 януари.2024 г. социалната поносимост ще е 4,964 лв./куб. м, при степен на грешка 17,4%. Това е намаление на социалната поносимост с 10,31% спрямо предходната година, като това не е действителното положение на средните месечни доходи на едно лице от домакинството в област Ямбол.

Първият ни медицински хеликоптер е готов, идва у нас на 15 януари

Хеликоптерът е вече готов, излязъл е от поточната линия. След преминаването на тестовете, ще бъде приет от приемо-предавателна комисия и на 15 януари хеликоптерът ще пристигне, извършвайки полет от Италия до България. Това заяви министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков, който участва в заседанието на ресорната парламентарна комисия, цитиран от БТА.

Мими Виткова: България намаля с 2 милиона души, а приетите в болница са скочили два пъти

В момента берем плодовете от реформите в здравната система, които започнаха някъде в края на 90-те години и доведоха нещата до тук. Това каза за "Фокус" д-р Мими Виткова, бивш министър на здравеопазването.

По думите и, всяка година, колкото и да се увеличават парите за здраве, толкова се увеличава и неудовлетворението на пациентите, пък и на работещите в системата от нейното функциониране.

"Мисля, че всички негативни резултати, които берем в момента, са резултат точно на това политическо намесване. Защото ние реформирахме системата си като изцяло я приравнихме на търговска организация, и в момента се чудим защо колкото да се увеличават средствата, резултатите са негативни. Колкото до това, че Здравната комисия не одобри бюджета, това е някакъв временен мораториум, както те го наричат, докато се изработила здравната карта да не се разкриват нови болници. Само че ние допуснахме 20 и няколко години вече да се разкрият толкова болници, така че сме водещи в Европа по отношение на брой болнични на глава от население и на брой болнични легла, макар и половината от тези легла да бездействат, както се казва. Но в същото време виждаме, че колкото растат болниците, толкова расте и броят на хоспитализираните в болница", каза д-р Виткова.

Тя посочи още, че България е намаляла с 2 милиона жители, а в същото време броят на приетите в болницата, в сравнение с периода преди промените, които бяха настъпили, е два пъти по-голям. Медиите изнасят вече поредица от случаи на абсолютно фалшиви хоспитализации, така че хората въобще не знаят, че някой ги е хоспитализирал и ги отчел към НЗОК за болнични.

"Така, че здравната система е заредена със страшно много конфликти. А в момента това, което се случва, между другото по-интересно е решението на Бюджетната комисия, която също не прие бюджета, тъй като там освен разкриването на нови болници и това прехвърляне на отговорностите за онкомедикаментите от Министерството към Касата, там бяха изложени доста съществени мотиви. Основният въпрос, който беше зададен е увеличавайки наистина обществените средства за здравеопазване с повече от 1 милиард, какви промени позитивни ще дойдат за системата? Т.е. какви реформи ще бъдат направени? Основно ще намалеят ли средствата, които ние вземаме от джоба на болния човек, за да финансираме здравната система? И знаете, ние сме коментирали с вас много пъти, че този процент е уникален за Европа – 48% от общите разходи за здравеопазване са от джоба на болния. И сега, когато даваме още 1.1 милиарда обществени средства, какво се случи с тези частни разходи, защото никой не казва: "Ние ще увеличим бюджета за здравеопазване, но същото време ще намалим тези разходи от пациентите“, такова нещо няма", добави Виткова.

Според нея, че се говори изобщо по съществените, по важните въпроси в системата. А колкото до прехвърлянето на търговете и обществените поръчки за медикаменти, най-вече за медикаменти за онкоболни към Касата, това е проблем, който д-р Дечев е поставил преди много години, и ние продължаваме в същия дух. И той е породен най-вече от това, че допуснахме и продължаваме със законовите норми да допускаме частните лечебни заведения, частните болници да не правят обществени поръчки за всичко, което купуват, включително и за онкомедикаменти.

"Д-р Дечев посочи, че благодарение на това, което сме разписали в закона, ние имаме лечебни заведения, които купуват за седем пъти по-високи цени онкомедикаментите от други лечебни заведения. Ясно е, че при този липсваш контрол от страна на държавата в здравната система, резултатите са дотук", добави д-р Мими Виткова.

Шефът на „Пирогов“: Не съм длъжен да се съобразя с решението на комисията за Шивачев

Не съм длъжен да се съобразя с решението на комисията, ще отсъдя по съвест, така че да се вземе най-доброто решение за „Пирогов“, каза пред журналисти д-р Валентин Димитров, директор на болница „Пирогов“, по повод резултат от конкурс за началник на Клиниката по детска хирургия.

Пред болницата се събраха работещи в клиниката и родители в подкрепа на досегашния началник на клиниката проф. Христо Шивачев, който е получил оценка 4,14 на втория етап в конкурса, обявен за началник на клиниката.

Работодателите се разтоварват от плащането на един ден болничен, но другите им проблеми с болните служители остават

Работодателите се разтоварват от плащането на един ден болничен, но другите им проблеми в отношенията със служителите, които са болни, остават. За това алармира в "Денят на Фокус" по Радио пред "Фокус" Дамян Станев, експерт по безопасни условия на труд. Той коментира промяната в законодателството, според която от 2024 г. първите 3 дни, които са за сметка на работодателя ще бъдат намалени на 2.

Фалстарт на делото срещу мъжа, заплашил министър Тодор Тагарев

Процедурни нередности попречиха да започне делото срещу Григор Димов, заплашвал министъра на отбраната Тодор Тагарев. На първото заседание по делото се оказа, че Димов не е получил в срок обвинителния акт.

Улесняват плащането на глобите на пътя

Автомобилите за контрол на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация” вече са оборудвани с ПОС терминални устройства, съобщиха от пресцентъра на Министерството на транспорта и съобщенията. Те са свързани с електронната система за контрол на Агенцията, в която са генерирани и наказателните постановления.

ПОС терминалните устройства дават възможност за плащане на наказателните постановления от нарушители, които са чуждестранни граждани без постоянен адрес на територията на България, както и български граждани.

В случай, че нарушителят не желае да обжалва глобата, може да я заплати веднага чрез ПОС терминал или по банков път в 14-дневен срок, като и в двата случая стойността на глобата се намалява с 20%.

Чрез въвеждането на този метод на заплащане ще бъде завишена събираемостта на глобите и ще се намали административната тежест, уточняват от министерството.

Оборудването на автомобилите с ПОС терминали започна поетапно в началото на месеца. До момента над 10% от нарушителите без постоянен адрес на територията на България са се възползвали от този начин на заплащане на глобите, показват данните на Министерството на транспорта и съобщенията.

Припомняме, че през ноември МВР съобщи за нова практика за известяване при издаден фиш, електронен фиш или наказателно постановление за нарушение на Закона за движението по пътищата. Новият метод е чрез кратко текстово съобщение по телефона (SMS), по електронна поща или Вайбър.

50-годишен мъж ще лежи 3 години в затвора заради шофиране след употреба на алкохол и бягство от полицията

Съдът в Казанлък осъди на три години затвор 50-годишен мъж, който е шофирал пиян и е избягал от полицията. Това съобщиха от Апелативната прокуратура в Пловдив, като се позоваха на обвинителния акт на Районната прокуратура в Стара Загора. Това съобщава БТА.

Иван Таков: Така нещата не могат да продължават. Няма преговори за мнозинство в общинския съвет с ПП-ДБ-СС

"Така нещата не могат да продължават. Аматьорщината ще доведе до пагубни последствия за София и за столичани“. Това заяви Иван Таков от БСП-София, след като Столичният общински съвет за пореден път не успя да си избере председател, предаде репортер на "Фокус“.

Георги Георгиев след заседанието на СОС: Предупредих ви за сглобката, която се готви и за театъра, който се готви

ПП-ДБ-СС е крайно време да разберат, че те спечелиха изборите, те искаха да управляват, имат най-голямата група. Обаче по нищо не си личи да се държат като такава. Това коментира след днешното заседанието на Столичния общински съвет Георги Георгиев от ГЕРБ-СДС. Днес отново не бе избран председател на СОС.

Мария Габриел и Антъни Блинкън напуснаха Скопие заради Лавров

Българският вицепремиер и министър на външните работи Мария Габриел си тръгна от Скопие снощи, за да не присъства на днешното заседание на ОССЕ, на което е и руският външен министър Сергей Лавров.

Освен Габриел, в македонската столица не е и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън.

България не допусна прелитането на самолета на руския външен министър, защото на борда му е пътувала и говорителката на МВнР Мария Захарова.

Захарова нарече "опасна глупост" решението на българските власти.

Кирил Вътев за протестиращите: Това не е лицето на българското земеделие

Министърът на земеделието Кирил Вътев отхвърли претенциите на протестиращите фермери и животновъди пред МЗХ и заяви, че е изпълнил всичко по закон и регламент. Това съобщи Нова телевизия. Той каза, че те са недоволни по неоснователни причини и че това не е лицето на българското земеделие. Той добави, че е внесъл за нотификация допълнителна помощ за енергийни разходи, която е над техните искания.

Новият подуправител на НЗОК с първи думи след избора

"Аз съм доволен от оказаното ми доверие, но дали съм доволен, че съм избран по този начин, бих казал, че съм със смесени чувства, тъй като имаше доста дълъг дебат и доста неща се казаха в залата. Доволен съм от оказаното ми доверие да бъда подуправител на Националната здравноосигурителна каса. Това е признание за мен. За първи път чух, че лобирам за частни болници и за секретен доклад на ДАНС наскоро от статия във вестник "Капитал" и сега за втори път в пленарна зала. Никога не съм чувал преди това за това, нито съм бил викан за справки, становища, обяснения по някакъв такъв случай".

Непълнолетен открадна кола и катастрофира на АМ "Тракия"

Непълнолетен открадна кола в пловдивско село и катастрофира на АМ "Тракия", Няма пострадали при инцидента.

Почина професор Ивайло Знеполски

На 83-годишна възраст почина проф. Ивайло Знеполски, съобщиха за БТА от семейството му.

Заместник - главният секретар на МВР е освободен от поста

Поредна рокада във вътрешното министерство. Станимир Станев е освободен от поста заместник-главен секретар на МВР, съобщи bTV. Той бе на поста от януари 2022 г. Причините за отстраняването му остават неясни. Знае се само, че Станев беше дълго време в болнични. Към момента постът заместник главен секретар се заема от Димитър Кангалджиев.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Наивник на средна възраст

    2 0 Отговор
    Нищо ново на бг хоризонта - стари артисти с изтъркани роли на политически сводници.И вечната актуална новина - така няма да се оправим.„Изобщо вече не става дума да обсъждаш какъв трябва да е достойният човек, а да си такъв човек.“ - това нашите управленци няма да го проумеят - не се връзва с моралът им,доколкото въобще има такъв...
  • 2 Още един наивник на средна възраст

    1 0 Отговор
    Тоя защо ни смята за балами, че може с кредити да увеличава заплати? Заплати се увеличават, когато се увеличава производството и БВП, а не когато се трупат кредити!
  • 3 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    3 0 Отговор
    НА КОИ ЗАПЛАТИ НА ВАШИТЕ ДЕПУТАТСКИТЕ НА ДЪРЖАВНИТЕ СЛУЖИТЕЛИ ДРУГИТЕ РЯПА ДА ЯДЪТ

    Коментиран от #4

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол