Last news in Fakti

1 Декември, 2023 15:07 2 982 25

За догодина: 20% скок на ВиК услугите в 6 града, увеличение под 10 на сто в други 8 населени места

  • скок-
  • вик услуги-
  • 20 процента-
  • 6 града-
  • 2024 година

Представителят на Омбудсмана възрази срещу повишаването на цените и заяви, че определянето на нивото на социална поносимост следва да се извършва въз основа на надеждни данни

За догодина: 20% скок на ВиК услугите в 6 града, увеличение под 10 на сто в други 8 населени места  - 1
Снимка: КЕВР

КЕВР проведе открито заседание и обществено обсъждане по доклад и проекторешение за изменение на одобрените цени на ВиК услуги за 2024 г. В съответствие с изискванията за прозрачност на институциите докладът и проекторешението бяха предварително публикувани на интернет страницата на Комисията.

„Изменението на цените на ВиК услугите е законово и икономически обосновано. Ако Комисията се съобрази с някои популистки искания за запазване на сегашните цени, това означава да наруши съзнателно редица изисквания – да не изпълни императивните нормативни изисквания Комисията служебно да измени одобрените цени на ВиК услуги по законовоустановения ред; да не изпълни националното споразумение за ежегодно повишаване с 15% на възнагражденията във ВиК сектора; да не отчете одобреното повишение на минималната работна заплата за страната; да не отчете изменението в цените на електрическата енергия; да не отрази натрупаната инфлация“, заяви председателят на КЕВР доц. Иван Иванов, съобщават от Комисията на страницата в интернет. . Като напълно необосновани и опасни той определи исканията Комисията да не се съобрази с тези обективни фактори.

Съгласно изчисленията на регулатора през 2024 г. за 8 регионални дружества се предвижда увеличение под 10% на цените на ВиК услугите спрямо действащите цени на ВиК услуги за 2023 г. - в областите Кюстендил, Шумен, Перник, София - област, Силистра, Стара Загора, Варна и Плевен. За 6 дружества планираното увеличение е с над 20% спрямо действащите цени - в областите Сливен, Видин, Габрово, Враца, Хасково и Ловеч.

За участие в откритото заседание Комисията покани представители на всички ВиК дружества с одобрени бизнес планове, като се отзоваха единствено ВиК Русе, Лукойл Нефтохим Бургас, ВиК Смолян, ВиК Хасково, ВиК Пловдив, ВиК Шумен, ВиК Верила Сървиз и ВиК София област.

Представителите на ВиК дружествата подкрепиха като обосновано предложеното повишение на цените на услугите, което отчита повишените разходи и натрупаната инфлация.

Представителят на Омбудсмана възрази срещу повишаването на цените и заяви, че определянето на нивото на социална поносимост следва да се извършва въз основа на надеждни данни. Браншовият синдикат към КНСБ цялостно подкрепи доклада на Комисията като отбеляза, че по-късното приемане на бизнес планове е ощетило дружествата. Синдикатът на КТ „Подкрепа“ оцени високо доклада и подкрепи изменението на цените. Неговият представител посочи, че проблемите с цените на услугите са свързани основно с ниските доходи на населението. От Гражданска платформа „Изправи се.бг“ възразиха срещу изменението на цените. Според организацията социалната поносимост не е отчетена въз основа на реални данни. Възражения срещу предлаганото изменение на цените на услугите имаха и представителите на общините Разград и Ловеч.

„Най-важната цел на решенията на Комисията е да създаде предвидимост в сектора, което е от полза както за потребителите, така и за водните дружества. Основният въпрос при увеличението на цените е те да бъдат икономически обосновани и това е водещо за регулатора. Проблемът е в ниските доходи, които в някои области достигат или надхвърлят нивото на социална поносимост“, заяви на общественото обсъждане д-р Ивайло Касчиев, ръководител на работната група и директор на дирекция „Водоснабдителни и канализационни услуги“.

Като определящи фактори за увеличението на цените той посочи заложеният ръст за 2024 г. в одобрените бизнес планове, в сравнение с предложените цени за 2023 г. Отчетената висока инфлация през периода от одобряването на бизнес плановете до момента е допълнителна причина за повишение на одобрените цени, при прилагане на нормативно определената методология. Друго основание е обстоятелството, че утвърдените за настоящата 2023 година цени на редица ВиК дружества бяха коригирани от Комисията спрямо предложените в бизнес плановете, тъй като бе отчетено неизпълнението на инвестициите и постигнатите нива на единните показатели за ефективност за изминалия период 2020-2021 г.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Палестина 2

    29 2 Отговор
    Съкращават персонал и вдигат цени, това са първите два симптома за фалиране и продаване. Без вода не може!!! Водата е мощна власт.

    Коментиран от #19

  • 2 Ясно като бял ден

    9 0 Отговор
    Сега и тези на магистралата като си поискаш да им посетиш ВиК-то, ще искат 20% повече.
  • 3 а ааа

    20 4 Отговор
    Тази омбусманица само шушне, но файда от нея йок, но иначе хранилката храни.
  • 4 ТаУмВзе

    22 0 Отговор
    Щавията при Гепията си бичи, докато се щави Робът Овца, който си Трае!
  • 5 Делю Хайдутин

    28 0 Отговор
    Трае си народа наш, има пет вековен стаж!

    Коментиран от #11

  • 6 От Варна

    24 1 Отговор
    Най-голямата мафия-ВиК! Накъде вече да увеличават-кубик е 5.0 лв.??? Друга далавера е дистанционното отчитане. Откакто го въведоха се повиши значително разликата между общата отчетена вода и индивидуално потребената. Във входа сме10 апартамента. Следим показанията и всеки да е редовен в плащането на индивидуалната вода. И пак имаме по 8-10 кубика на месец за допълнително разпределение. Никой не обръща внимание на жалбите ни. Възможно ли е сам човек да има разходвани 3 кубика в домакинството за месец и да плаща още един кубик от т.нар. “Обща вода”. Голямо ограбване, оплакване при “ арменския поп”!

    Коментиран от #9, #24

  • 7 Киро Парапета

    23 2 Отговор
    Честито ! Сега ще ви дигна и газта !
  • 8 Макарон

    27 1 Отговор
    Кат сте за войната,радвайте се на цените. Днес ток,утре вода,газ,танкове и самолети.На гол тумбак тъпак.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    10 1 Отговор
    КЕВР са Мафия
  • 11 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    10 1 Отговор

    До коментар #5 от "Делю Хайдутин":

    защото сме с робско съзнание ПОЛИТИЦИ
    ОЛИГАРСИ
    КАПИТАЛИСТИ
    ЕДРИ ЗЪРНАРИ
    ни Стрижат и
    Доят
    Вече
    33 Години
  • 12 Павел пенев

    21 0 Отговор
    От нова година никой у нас да не плаща такса вода,докато КЕВР не определи разумна цена за кубик. Включете се всички. Не може при социализма 0,4 лв за кубик, а сега 6,00 лв. Нагли простаци крадат от тока, водата,храната,въздуха и слънцето у нас.

    Коментиран от #15, #18

  • 13 честито

    21 0 Отговор
    по-време на недоразвитият социализъм, никой не правеше сметка колко струва водата, тока, парното или бензина... защото струваха стотинки... след 35 години демокрация, битовите сметки изяждат 50 % от доходите на средностатистическо Българско семейство...
  • 14 Чичо

    8 0 Отговор
    Така да бъде.
    Но 15% ежегодно.....
    Само ,ако имат печалба.
    Не ,като вдигат цените.
    В фирмите ,вдигат заплати само ,ако имат продажби,с не , защото си вдигат цените за по големи заплати.
    Така,че,ако ВиК са частна фирма.....заплатите да дойдат от свършена работа,с не защото трябва.
    Като при всички други фирми и дружества.
  • 15 Некой си

    6 1 Отговор

    До коментар #12 от "Павел пенев":

    Ти къде живееш ? Това е Овчеландия.
  • 16 Търновец

    6 0 Отговор
    Защо трябва да има повишения на заплати - БВП се повишава много по бавно, България трупа дълг, а качеството на водоснабдяването е същото
  • 17 ГЕРБ НА БУНИЩЕТО

    13 2 Отговор
    Нагоре, нагоре и все нагоре по... парапета. Барабар Петко с Тиквата, Ристю Лъжеца, Гнома, Шиши и Тагаренко! И всичко в името на САЩ и Украйна.
  • 18 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "Павел пенев":

    Ум Умува Ум Робува Ум Патки Пасе
  • 19 Търновец

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Палестина 2":

    Ливан беше богат като Швейцария и беше Християнски - Палестинците убиха много Християни ислямизираха страната и сега е пред банкрут и моли за помощ. А много Ливанци бягат от родината си. В Търново имаше един Акрам от Палестина от военното училище не поиска да се върне а се ожени за местна жена и почна далавери

    Коментиран от #25

  • 20 Обикновен

    3 0 Отговор
    У Варна водата е пет кинта кубика, още десет процента…..
  • 21 Обикновен2

    10 0 Отговор
    И водата вдигат и тока вдигат, кога ще го вдигнем във въздуха е въпросът
  • 22 Българин

    7 1 Отговор
    В най -бедния областен град- Видин, 20% увеличение на водата.Карйте така и няма да има на кой да продавате вода, гадни нещастници от В и К.
  • 23 изборите

    5 1 Отговор
    минаха и започнаха увеличенията!
  • 24 1221

    0 2 Отговор

    До коментар #6 от "От Варна":

    ::::Възможно ли е сам човек да има разходвани 3 кубика в домакинството за месец и да плаща още един кубик от т.нар. “Обща вода”.:::::
    Да. Ако пет пъти в денонощието ходиш до тоалетна по шест литра на казанче са тридесет литра на ден или почти кубик за месец. Пералната грубо по сто литра на пране, къпане по 50-60 литра, миене на съдове. И така отиват към три кубика.
  • 25 Да де имаше

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "Търновец":

    Такъв,и наистина беше станал" местен фактор" ,но след това ...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол