Last news in Fakti

1 Декември, 2023 17:10 1 307 36

Цената на природния газ скача с 6,5% през декември

  • цена-
  • газ-
  • кевр

През ноември поскъпването беше с 36%

Цената на природния газ скача с 6,5% през декември - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди цена на природния газ за декември в размер на 87,50 /MWh, без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. Информацията е от Комисията. Утвърдената цена от 87,50 лв./MWh е с 6,5 % по-висока от цената на природния газ през ноември, която беше в размер на 82,12 лв./MWh., но продължава да е по-ниска от цената на европейските газови пазари за м. декември, уверяват от Регулатора.За сравнение цената на природния газ през ноември беше с 36% по-висока спрямо октомври, когато плащахме 60,41 лв.

Това е цената, на която „Булгаргаз“ ЕАД ще продава природен газ на крайните снабдители и на лица, които имат лиценз за производство и пренос на топлинна енергия. От КЕВР уверяват, че решението им е взето след анализ на внесените днес от „Булгаргаз“ ЕАД актуални данни, в които са отчетени и котировките на международните газови пазари до 30 ноември т.г. включително.

Общото прогнозно количество за вътрешния пазар е осигурено от четири различни източника за доставка. В ценовия микс за декември е включено цялото договорено количество азерски природен газ, доставян по интерконектора „България - Гърция“ /IGB/, съгласно действащия дългосрочен договор с Азербайджан. Тези количества покриват 31,76 % от потреблението за месеца и имат ключово значение за постигане на благоприятни цени на синьото гориво, уверяват от Регулатора.

„Булгаргаз“ е сключил за декември два договора за доставка на втечнен природен газ (ВПГ) с търговци от региона, след тръжна процедура, при изисквания за минимална доставна цена и предложен начин на плащане. В ценовия микс за месеца общественият доставчик е включил и количества природен газ от добив от ПГХ „Чирен“. Неговата цена се формира от цената на придобиването като е отчетено и влиянието на т.нар. виртуален добив (нагнетяване през периода 01 януари 2023 г. – 30 ноември 2023 г.).

С осигурените количества се покриват ангажиментите на обществения доставчик за м. декември - към крайните снабдители и топлофикационните дружества, както и количествата по двустранните договори с индустриални клиенти.

Председателят на КЕВР Иван Иванов коментира, че тенденцията за успокояване на индекс TTF на европейската газова борса в Нидерландия ще се отрази благоприятно на решенията на КЕВР за цената на природния газ през следващите месеци. Основни причини за това са високата запълняемост на газохранилищата в цяла Европа и алтернативни маршрути на редица страни в Европа за снабдяване с природен газ.

От Комисията уверяват, че цените и наличието на газ за страната ни ще бъдат облагодетелствани от предстоящото пускане в експлоатация на газовата връзка София – Ниш (10 декември 2023 г.) и на терминала за регазификация край Александруполис, Гърция – на 1 март 2024 г. Със своето 20-процентно участие на „Булгартрансгаз“ България ще получава от газовия терминал допълнително до 1 млрд. куб. метра природен газ годишно.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 A в Еквадор ще поскъпне ли?

    23 0 Отговор
    Щото ако да, ще поскъпнат и бананите.
  • 2 Ветеринарен психолог

    28 3 Отговор
    Какво е мега ват час? Няма ли килограми литри? Тия утре и сиренето ще започнат да оценяват така.Един мегават час сирене 100 лева. 2 мегавата домати 300 лева. 1 кофа ток 500 лева??? И ние блеем и лежим на дивана.

    Коментиран от #5

  • 3 Павел пенев

    37 2 Отговор
    Как работят нашите управници, и защо работят така,че цените на всичко скачат. Това не са управници, това нагли изроди.
  • 4 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    27 1 Отговор
    как е възможно на борсата в нидерландия да имаме цена от 56лв МWh,а тук да е 87лв???Не ви ли омръзна да ни дерете.Едновреме мен ми омръзна да печеля,но при вас не,не ви омръзва да лъжете и крадете хората!

    Коментиран от #8

  • 5 Като не знаеш,

    1 9 Отговор

    До коментар #2 от "Ветеринарен психолог":

    мълчи си.

    Коментиран от #10

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Радев е подлец и крадец

    6 25 Отговор
    Как няма да поскъпне, като трябва да плащаме по 300 млн./г на Боташ, след като националния предател румен радев ни продаде на Турция за да угоди на путин.
  • 8 На Хенри хъб,

    12 0 Отговор

    До коментар #4 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    в момента е 18,84лв/МВтч, но трябва да го втечниш, натовариш на танкер, разтовариш някъде, да го регазифицираш, да платиш транспорта, такса пренос по газопровод и като му туриш ДДС-то да видим колко ще излезе?

    Коментиран от #11, #17

  • 9 Гошо

    25 0 Отговор
    Чао Газпром по Анатоли Стайков
  • 10 Ветеринарен психолог

    18 1 Отговор

    До коментар #5 от "Като не знаеш,":

    Нямам право да питам ли? Като зареждам колата плащам1,20 за литър. Като зареждам бутилката /3.70 на килограм. Тия наглите определят цената на мегаватчас? Хайде,като си знаещ обясни?

    Коментиран от #13, #24

  • 11 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    6 2 Отговор

    До коментар #8 от "На Хенри хъб,":

    Като направиш всичко това и като сложиш печалба 33%,става около 56лв

    Коментиран от #25

  • 12 Иво

    20 0 Отговор
    Браво на сглобката ,да се яви Делян Добрев - дето обещаваше за намаление на цената на газта, крие се мутрата ,но шофьорите са облъчени и не протестират, не сме народ ,а мърша!!!
  • 13 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    2 14 Отговор

    До коментар #10 от "Ветеринарен психолог":

    Руснаците го мерят на мегаватчас,а тук е бъкано с русохили и подобна паплач,та затова.логично е да се мери на килограм!В Германия,където бях преди 3 седмици килограм ЕR-ГАЗе 1€...

    Коментиран от #34

  • 14 Какво от това

    29 2 Отговор
    Важното е че защитихме нашите, пардйон, евроаналтическите ценности, които са наши, защото Ганю е истински европеец.
    И не пуснахме Лавров през въздушното ни пространство. Това ако не ви топли, значи сте противници на свободата и терористи, които трябва да бъдат изгонени в Мордор или убити.
  • 15 Дядо Йоцо гледа

    16 0 Отговор
    А пък от Нова Година,Нова суровачка ще има , и така докато сме живи за или данък че си жив и гледаш ! Дядо Йоцо гледа .
  • 16 Хохо Бохо

    13 1 Отговор
    Сбогом Газпром?
  • 17 Бай Канур

    23 0 Отговор

    До коментар #8 от "На Хенри хъб,":

    това е 87лв от тук нататък започват таксите пренос до абоната, други таксички.....докато не стане 170лв за крайният потребител ама това добрите медии няма да ти го напишат. Те пишат само колко е в тръбъта
  • 18 Евро-педал

    24 1 Отговор
    Важното е да му е гадно на Президента Путин.
    Като гледам единствено на европейците им е гадно.

    И некъпани и измръзнали да ядем банани и да плюем Русия

    Аааа забравих - Путин е виновен
  • 19 ТаУмВзе

    10 2 Отговор
    Бесният Фалит на писта у Европеистан! Под диктовка на краварчето де. Аре са Тъмен Глад на Студ, със бонус Ислямисти!
  • 20 Ицо

    14 2 Отговор
    Спокойно, като свърши зимата ще намалят цената. С по 2-3% на месец.
  • 21 Кво сте заревали?

    1 9 Отговор
    С 4 стотинки на литър!

    Коментиран от #30

  • 22 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    10 1 Отговор
    КЕВР Мафия
    кожодери
  • 23 БгТопИдиот🇧🇬

    14 2 Отговор
    Важното е банани да има !

    Коментиран от #26

  • 24 Добре, ще обясня,

    5 4 Отговор

    До коментар #10 от "Ветеринарен психолог":

    не се пали. По-рано природният газ се измерваше в 1000куб.м. при нормални условия(налягане 101320Па, 0 градуса по Целзий). При изгарянето на 1000 куб.м. газ се отделя енергия от 10,56МВтч. Не смесвай природният газ(метан) с пропан-бутана който се получава като "отпадък" при преработката на нефт. Преминаването в МВтч прави сравнението на еленергията и тази получена при изгаряне на метан по-лесна. Например дневната енергия за битови абонати е 0,24лв/кВтч, нощната 0,13лв/кВтч или 240лв/МВтч и 130лв/МВтч. Сега се вижда, че цената от 87,50лв/МВтч = 0,0875лв/кВтч на природния газ е по-изгодна от еленергията, дори от нощната тарифа. Питай пак ако нещо не е ясно.
  • 25 Интересно как

    4 0 Отговор

    До коментар #11 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    го пресметна, откъде знаеш колко струват тези операции/услуги/данъци/такси?
  • 26 Когато нямаше банани

    0 8 Отговор

    До коментар #23 от "БгТопИдиот🇧🇬":

    нямаше и много други неща, но като започна да ги изброявам ме трият.

    Коментиран от #31

  • 27 Наблюдател

    16 0 Отговор
    МОШЕННИЦИ....за два месеца увеличение с 42%.
    Това е геноцид срещу народа, не се наядохте. Ако сте забравили....катафалката джобове няма
  • 28 Бай Дън

    6 0 Отговор
    Споко това е малко все още има да се подържа изкуствено Булгаргаз след нова година ще е удара. Сега трябва да успокоим хората за празниците след тях шок и ужас!
  • 29 Ванко шемета

    0 2 Отговор
    Копелет@ аз газ НЕ ползвам 😆 все ми е тая 🤣
  • 30 Опа

    5 0 Отговор

    До коментар #21 от "Кво сте заревали?":

    Как 4ст? За два месеца газта се вдигна 40%
  • 31 Баце ЕООД

    1 1 Отговор

    До коментар #26 от "Когато нямаше банани":

    Върви си търси разсъдъка тогава, вместо да пишеш небивалици.. Нямало и други неща, сега ги има освен с България при демокрация. Пак ли комунистите са виновни?

    Коментиран от #36

  • 32 ГЕРБ ДПС СДС ПП ДБ

    2 0 Отговор
    Ние декларирахме , че цената на газта само ще пада след като шутираме ГАЗПРОМ.
    Ама ви излъгахме, щото това не е чеп да пада, да става.
  • 33 джо изкуфелият

    2 0 Отговор
    Малa...мните и лицемерните предатели се радваха както -- лудият се радва без да знае защо и за какво се радва - така и нашите бяха писали" Чао Газпром " Чао на Руският газ " не са започнали студове ако започнат тогава цените ще направя таван. Чакалите в Брюксел казват на своите граждани ако трябва да гладуват и да стоят на студено за да навредят на Русия.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Коко

    1 1 Отговор
    Фашисти.Долу ЕС.Завинаги и само с велика Русия.
  • 36 Да си чувал нещо

    0 1 Отговор

    До коментар #31 от "Баце ЕООД":

    за затворени граници, вноска за кола, вноска за апартамент, жителство, открит лист, режим на тока, задължителна казарма, липса на черна и бяла техника, стригане на коса за момчетата, меренето на широчината на крачола на чарлстона и печати по краката на момичетата носещи къси поли, Белене, ученически, студентски и войнишки бригади (ангария), забранената упадъчна западна музика, чупене на грамофонни плочи на границата...? Има и още: Ергенски данък. Ленински съботници, партийни секретари, вечни и несменяеми номенклатурни кадри, АБПКФ със големи привилегии и народни пенсии, КОРЕКОМ пред който само се облизваш и извадил долар отиваш в МВР(биещото сърце на Партията), привилегиите на чужденците пълнещи Албена, Златни пясъци, Русалка, а ти на квартира. Изучаването на история на БКП и КПСС, политикономия и научен комунизъм във ВУЗ и разпределението след завършване като възпитател в някое забутано селце. Изключването от Комсомола и от студентството като следствие. Отнемането на земите и добитъка по селата и ползването им без рента за собствениците...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове