Last news in Fakti

3 Декември, 2023 21:54 1 518 13

Диана Ковачева: Пострадалите от спирането на тока да предявят писмено всички щети

  • диана ковачева-
  • омбудсман-
  • ток

При спиране до 30 часа на тока обезщетението е 50 лева, а след това на всеки 12 часа по 20 лева, уточни омбудсманът

Диана Ковачева: Пострадалите от спирането на тока да предявят писмено всички щети - 1
Снимка: БГНЕС

Все още нямам отговор нито от Министерството на енергетиката, нито от КЕВР, но аз имам своя отговор защо се случи така. Самите енергоразпределителни дружества не са поддържали тези сервитутни зони, не са окастряли дърветата. Хората коментираха, че от години наблюдавали, че жиците и кабелите са стари. Стълбовете са проядени. Това е задължение на енергоразпределителните дружества.

Това коментира пред bTV oмбудсманът проф. Диана Ковачева.

Тя посочи, че енергоразпределителните дружества се позовават на своите условия и на форсмажор. Според нея има "съпричиняване“, тъй като те не са използвали своите задължения.

Проф. Ковачева заяви, че институциите трябва да направят проверка и да се произнесат, за да може хората да получат обезщетения.

Омбудсманът посочи, че при спиране до 30 часа на тока обезщетението е 50 лева, а след това на всеки 12 часа по 20 лева.

"Аз не мисля, че това е особено голяма сума, за да обезщети преживяванията на тези хора“, коментира Ковачева.

"Когато спре токът, спират помпите, спира топлото, спира газта. Всичко. Тези хора пет дни са живели като в Средновековието, без никакви условия. Пет дни са студували, а сега трябва да ходят да се разправят с ЕРП-тата. Не смятам, че трябва да е така. Хората трябва да бъдат обезщетявани със следващите сметки, без да бъдат сезирани. Явно няма да стане така. Съветвам хората писмено да предявят всички щети, които са понесли. Някои са загубили дори зимнината си и това за тях е истинска драма“, коментира още тя.

"Смятам, че това е един добър урок, който трябва да се даде на монополите, за да си изпълняват задълженията и да не разчитат на монополното си положение. Затова, че човек няма къде да отиде другаде“, посочи омбудсманът.

"Има един човек, който се свърза с мен и буквално плачеше, защото три пъти му е изгорял хладилникът“, каза проф. Ковачева.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да бе

    25 3 Отговор
    Хората да опишели щетите. И после какво? Ще им остане само писането. Пълни безполезници на държавна софра.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Дам

    9 7 Отговор
    Хаха тая кифла само като я видиш и ти спира тока ;)

    Коментиран от #7

  • 4 да питам

    3 3 Отговор
    дияна ковачева я виждаме
    къде е оная оплювчица дияна дамянова
    „пиар на Простите Политици
    две години плюва
  • 5 Кондуктора

    14 1 Отговор
    Тая гавра със спирането на тока с цели дни от безхаберието на частниците от ЕРП-та и "държавата" ако се беше случило в нормална държава, всичко щеше да бъде пометено с огън и жупел!
  • 6 Наивник на средна възраст

    17 0 Отговор
    Лицата продали стратегически отрасли за държавата,скривайки се зад колективни решения и радващи се на тлъсти комисиони,да бъдат задържани,осъдени доживот.А тук по темата може и на арменския поп да се оплачете,файда няма да има -- "фосмажорни" обстоятелства,заваля лошият сняг и трая два дена,ужассссс някакъв...
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 тома

    11 1 Отговор
    А трябва ли да го адресираме до арменския поп
  • 9 Писменото хубаво!

    8 0 Отговор
    Трябва обаче и ръчно! Шамари големи, мускули големи, както се пееше в песента! По ще хване дикиш, ще разберат чувствата на хората, които им плащат! Първо в енергото, после в Банкя, после в дупките, където се крие карабас барабас , при драг кралиците на Асенья и Кире Измамникот И ВСИЧКО ЩЕ СИ ДОЙДЕ НА МЯСТОТО!
  • 10 Реалист1

    8 0 Отговор
    Омбудсманката е права. Не може обикновен сняг да бъде обявен за "непреодолима сила", както твърдят ЕРП-тата. Трябва да платят. И да си свършат работата.
    Но в бъдеще може да се говори за застрахователно събитие, вместо "непреодолима сила" и ЕРП да си плащат премии на застрахователи.
    Доколкото знам за да има "непреодолима сила" (форс мажор) трябва да бъде обявено от БСК (Българска Стопанска Камара). Което e доста несериозно.
  • 11 Умно

    5 0 Отговор
    Малко са им 50 лв, заради студовете сега всички вкъщи сме болни, 250 лв дадох за лекарства и дано да е само това.. Кой ще ни обезщети?
  • 12 един

    2 0 Отговор
    Всичко това е плод на "разслабената държавност",отговорност и дисциплина в нашата държава!Не може едни на върха да крадат,да си строят с крадени пари разни Сараи,хотел Берлини,къщи в Барселона,а надолу да искаш хората да са отговорни и да си вършат съвестно работата!И тук идва баналната истина за рибата и главата!Банална-банална,ама е самата истина,в пряк и в преносен смисъл!Така,че Диана Ковачева като има претенции първо да помисли за това/а дали и тя е невинна/!
  • 13 Тая тьотка знае ли

    2 0 Отговор
    че е абсолютно независима , т.е от нея нищо не зависи, само става за смях и подигравки
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове