Last news in Fakti

4 Декември, 2023 16:49 4 127 14

От КТ "Подкрепа" предлагат няколко варианта за нарастване на максималния осигурителен доход

  • кт подкрепа-
  • нарастване-
  • максимален осигурителен доход

 Част от тях предвиждат това да става според коефициент, представляващ средноаритметично от два индикатора – ръст на средната работна заплата и на инфлацията за отчетен период от 12 месеца. Друг вариант залага на прогнозни данни за ръст на тези показатели

От КТ "Подкрепа" предлагат няколко варианта за нарастване на максималния осигурителен доход  - 1
Снимка: NovaNews

От „Подкрепа“ предлагат няколко варианта на механизъм за нарастването на максималния осигурителен доход. Част от тях предвиждат това да става според коефициент, представляващ средноаритметично от два индикатора – ръст на средната работна заплата и на инфлацията за отчетен период от 12 месеца. Друг вариант залага на прогнозни данни за ръст на тези показатели, съобщават от БНР.

След среща на бизнеса и синдикатите с участието на премиера Николай Денков беше създадена работна група, която да определи механизъм за актуализиране на максималния осигурителен доход според ясни критерии.

В бюджета за догодина е заложено той да бъде 3750 лева вместо досегашните 3400.От Конфедерация на труда „Подкрепа“ припомнят, че законовото изискване е максималната пенсия да бъде 40 процента от максималния осигурителен доход, което означава, че той трябва да достигне 8500 лева. Според експертните сметки на синдиката това може да се случи в следващите пет години.

Затова въпреки че принципното становище на „Подкрепа“ е за премахване на тавана на осигуровките, от синдиката смятат, че ежегодното му увеличаване все пак е стъпка в правилната посока, но е само един елемент от осигурителната система. И че трябва да се актуализират и размерите на различни обезщетения, например тези за отглеждане на дете, както и на други, свързани с осигурителния доход на работещите.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хайде ,

    17 2 Отговор
    мерси от тези "специалисти" !
  • 2 Пенсионер

    12 6 Отговор
    Спрете тия лакардии. За празниците оставихте пенсионерите без Коледна добавка. Засрамети се. В Гърция дават на хората по 250 евро, тука нищо.

    Коментиран от #6

  • 3 ПОСЛЕДНИЯТ КОЗЛОДУЕЦ

    14 2 Отговор
    В Бегето нормално растат заплатите само на депутатите и на работещите от другата страна на ГКПП Калотина.На останалите правителството и здравната каса пожелават-Господ здраве и пари да ви дава!
  • 4 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    7 1 Отговор
    От всичко казано до тук се разбра единственно ,че максималната пенсия в момента се дава некоректно и тя не трябва да е 3400лв,а 40% от максималната заплата,която в момента е 3750лв........тоест 1500лв.......
  • 5 Дедо Пене

    10 0 Отговор
    Подкрепа са пълни б.оклуци и те са като КНСБ, защото про сегашната макс. облагаема заплата пенсията ще е 1530лв., на огромно число хора, които са взимали заплати над 10хил.лв.Утре тези хитретци ще реват, че са им малки пенсиите
    Пенсионирах се с коефициент 5,25 към средната заплата, когато нямаше ограничение за макс. осигурителен доход и все още нямам заветната макс. пенсия 3400лв.Ограничение нямат - Президент, Вице, Премиер, Конституционен съд, Председател на НС.... около40-50човека.Само 985човека вземат макс. пенсия!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 факти

    5 1 Отговор
    още малко и швепс!!!! СИНДИКАТИТЕ РАБОТЯТ ПРОТИВ РАБОТНИЦИТЕ
  • 8 ДОКОГА

    8 0 Отговор
    Докога ще ни натрапвате това пиянде? Цял живот, от баджак на жена, по тежко не е вдигал!
  • 9 Анонимен

    4 1 Отговор
    Нормално ли е МОД да е равен на максималната към момента пенсия-3400 лв.? Това е безумие!
    Изводът е ясен, щом максималната пенсия е 3400 лв., би трябвало МОД да е много по-висок.
    Или при този МОД от 3400 лв., не е нормално максималният размер на пенсията да е 3400 лв.
    Кой какво изчислява, не знам, но и така не е!
  • 10 Счетоводител

    6 1 Отговор
    Има нещо дълбоко сбъркано в цялата система - Макс ОД и макс пенсия - еднакви, което май в целия свят и дори по соца не беше така. Или трябва да се вдигне тавана на макс ОД или въобще да отпадне и всеки да има лична партида и да получава това което е натрупал като пари. Тънкия момент е, че този пенсионен фонд е празен и след 20-25 години кой знае какви пенсии ще се вземат. Защото се получава, че хора осигурявани на 3400 и на 10000 ще вземат една и съща пенсия, което дали е честно. И другия основен проблем - ами да осветят всички сектори - нека всеки си плаща реалните осигуровки и разните там авто и други майстори, фризьори, бербери, козметични и тем подобни свободни електрони да почнат да внасят. Същото се отнася за държавните служители и разните ЕТ-та дето се осигуряват на минимална и после реват. Ами от къде пари за пенсии, като сигурно 50% от пенсиите се покриват от текущи осигурителни
  • 11 Слово пацана. Кровь на асфальте

    1 2 Отговор
    Тук е скучно. Едни стари дядовци. Чакам новия епизод на филма да излезе в четвъртък. Като Бригада! "Слово пацана - кровь на асфальте".
  • 12 Шайка

    2 1 Отговор
    Ало другарю Манолов има Хора които гласуват и живеят на вересии много са милиони...
  • 13 Манолов,

    6 0 Отговор
    Стига с тия в "последващите пет години",петилетките умряха.И вярата в синдикатите умря.Що народ предадохте...И чужди и свои.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол