Last news in Fakti

6 Декември, 2023 07:36 2 318 67

Каракачанов: САЩ ни продават "Страйкър"-ите 3 пъти по-скъпо. Стар модел, не отговаря на изискванията за бронезащита

  • красимир каракачанов-
  • сащ-
  • страйкъри-
  • по-скъпо-
  • стар модел

Едни натегачи подаряват въоръжение, което сме плащали българските граждани, за да си правят имидж навън, коментира бившият министър на отбраната 

Каракачанов: САЩ ни продават "Страйкър"-ите 3 пъти по-скъпо. Стар модел, не отговаря на изискванията за бронезащита - 1
Снимка: Bulgaria ON AIR

Бившият министър на отбраната Красимир Каракачанов смята, че президентът Радев правилно е наложил вето на решението за безвъзмездно предоставяне на бронирана транспортна техника на Украйна.

"Полезното от това вето е, че по подобни теми се говори в обществото. Това правителство не обяснява на общество какво прави и защо го прави. Не е въпросът да си играеш на солидарност или да си изпълняваш чужди поръчки. Не е нормално да подаряваш едни машини, когато нямаш достатъчно средства и ресурси за борба с бедствия и аварии, мигрантският поток се засилва. Ще ги ремонтираш, ще им сложиш по една картечница и ще ги дариш. Не може да ставаме донор, след което да закупуваме", коментира той в "Денят ON AIR".
Гостът съобщи, че БТР-ите са били на разположение на МВР и са произведени в края на 80-те години, като вече не отговарят на изискванията за съвременната война. Могат единствено да превозват жива сила далеч от фронта, защото са много уязвими. Най-вероятно украинците ще ги продадат, смята Каракачанов.

"50 от тези 100 бройки бих ги продал. Цената на въоръжението се вдигна. Могат да се вземат между 100 хил. лв. и 100 хил. евро за една бройка. С половината пари ще ремонтираш другите за охрана на границата, ще ги оборудваш за бедствия и аварии. Стават за използване на гасене в пожари високо в планината", заяви бившият министър на отбраната пред Bulgari ON AIR.
Каракачанов е против "нещо, за което народът е давал пари, безотговорни български политици да го подаряват, за да си купуват индулгенция".

"Нашите сегашни политици нямат гръбнак. Има едно неестествено натегачество, тези хора са готови да взривят всичко. Едни натегачи подаряват въоръжение, което сме плащали българските граждани, за да си правят имидж навън", изтъкна бившият военен министър.

По думите му САЩ ни продават "Страйкър"-ите на 3 пъти по-високи цени. Стар модел, който не отговаря на изискванията за бронезащита и е свален от въоръжение, отбеляза Каракачанов.
"Купуваш нещо, което не отговаря на условията за съвременна война. Купуваме стар модел за 2,5 млрд. лв. Плащаме нашите 200 бройки, плащаме подаръка, който САЩ направиха на Украйна и Полша, и остава печалба за САЩ", посочи той.

Каракачанов настоя, че счупени и развалени ракети няма, а дискусията у нас е за такива с изтекъл ресурс.

"Трябва да се подмени горивото или дребна резервна част. Но това не пречи подобни боеприпаси да се използват. Най-вероятно крият какво дават, за да не стане ясно, че извършват престъпление", на мнение е бившият военен министър.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 50 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ХАХАХА

    58 12 Отговор
    Еее ти какво искаш да ни ги подарят ли ? Абе ти плати сумати милиарди за чертежи на стари ефки ,сега си се загрижил за някакви си бронетранспортьори . Не ставай завистлив ,ФАЩ са казали ,че за продажници ще имат пари . Магаренко е същия като тебе.
  • 2 Софиянски

    32 2 Отговор
    По тъпотията ще ги познаете
  • 3 Шкембе войвода....

    52 2 Отговор
    И ти за съжаление си от тях......гешефт да има!
    Заради тази алчност изчезваме всеки ден...бавно и сигурно! Само пари са ви в главите. И това ще свърши....
  • 4 Сибирският бръснар

    43 5 Отговор
    Назначеният от Козяк шпионин Тошо им върши на пръв поглед чудесна работа. Естествено, че посредством агента за влияние ни пробутват 3-кратно по-скъпа и негодна военна техника, която в случай на война, ще бъде изтърбушена в първите схватки. Като имаме налице нагласата на НАТО, че единствения противник за запада е Русия, може да се усъмним, за много тънка игра на ГРУ, което е вербовало Тошо още в първите му години на обучения в генерал-щабната академия в Москва. Дадедна му е линия на поведение да обслужда американските интереси, но като качество, военната им техника, която би тръгнала срещу руската армия да бъде слаба и уязвима. С един куршум - три заека, това е ролята на Тошо шипона. И руснаци, американци и украинци доволни, българите прецакани отвсякъде. Айде кажете, кой работи за България!!!???

    Коментиран от #18

  • 5 АГАТа Кристи

    20 5 Отговор
    Друго си е да слизаш от самолета с торбичка "Била"....

    Коментиран от #49

  • 6 Каракачак

    23 0 Отговор
    Нали то поръча и предплати на америте самолети, които още няма? А? То ако америте не печелеха от войни нямаше да ги правят.
  • 7 ЧУДНА РАБОТА..............

    33 0 Отговор
    ЕДИН СЛУ ГА СМЕНЯ ДРУГ СЛУ ГА И СЛЕД СМЯНАТА НА ......СМЕНЕНИЯ МУ СЕ ОТВАРЯТ ОЧИТЕ ..............ЩО ТАКА...........!?!?!?
  • 8 Гледай как,

    33 0 Отговор
    когато им ,,избяга" кокала ,всички почват да виждат нещата реално. Какъв е изводът? Глад .... ,,,, .....и сръбска музика?
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Казуар

    13 2 Отговор
    Имахме военен министър антинатовец, смешен патриотар.
  • 11 Ццц

    11 0 Отговор
    Много по добре щеше да е да купят пластелин за тези пари. Децата щяха да направят не само БТР. Щяхме да имаме самолети, хиликоптери, танкове и джавелини със същото качество! А сега? Остана да се надяваме, че Ванга ще познае и висок мъж ще върне душата при тялото.
  • 12 Перо

    12 0 Отговор
    БТР-те Пума на Бундесвера са сто пъти по-надеждни и модерни!
  • 13 Пиш

    9 6 Отговор
    Кога едно шкембе взе да разбира от военна не ника!!!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Опа

    19 1 Отговор
    Защо България е длъжна да дава всичко без пари старо или ново и защо на България се дава всичко за огромни пари старо или просто на хартия?. Българите живеят най-добре ли или страната е най богата и безгрижна?
  • 16 Търновец

    21 3 Отговор
    Stryker нямат нито активна нито пасивна защита срещу неприятелски снаряди и ракети и нямат собствени ПВО за защита от дронове и Javeline През 2016 сухопътните сили на САЩ вземат решение танковете и всички БМП да се въоръжат с Израелската активна протекция Trophy но тя се монтира само на танковете, Stryker u Bradley нямат все още протекция. Вместо това Американците монтират на Stryker тръбни винкели което е примитивно. Друга голяма слабост на Stryker е малката мощност на двигателя от 360 коня а за сравнение последната Турска БМП има двигател 810 коня. Жална България.

    Коментиран от #33

  • 17 Оооооо,

    3 1 Отговор
    ти се появи!?
  • 18 Хохо Бохо

    10 4 Отговор

    До коментар #4 от "Сибирският бръснар":

    Не е само магарев, всичките видни евроатлантици са вербувани от ГРУ. Шами, Съби, Noефф.....че и кремче ленче работят против България
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Спукан балон

    19 4 Отговор
    Натовският балон се спука. Грамотен човек не би повярвал на локумите, които се разтягаха. Жал ми е за неграмотните украинчета, които отидоха на заколение, защото се вързаха на англосаксонската въдица. Англосаксонците (САЩ и Обединеното Кралство) предизвикаха войната още преди 10 години с ясното съзнание, че много славяни ще умрат, а континентална Европа ще бъде отслабена за сметка на долара и лирата. В ЕС също много зелки се вързаха, но да обеднееш е по-добре, отколкото да умреш за чужд рахат...
  • 21 запасняк

    15 4 Отговор
    И самолетите са така, бронираните машини стари.....Тагаренко иска да избие българските войници....Народен съд....оставка ....
  • 22 Жоро Бекъма

    16 1 Отговор
    За жалост в България има патриотизъм само извън властта

    Коментиран от #58

  • 23 Кирил петков

    8 3 Отговор
    С комисиона ще водя лена на почивка хехе АМЕРИКА ПОБЕДА!
  • 24 Исторически парк

    9 5 Отговор
    Ние ако бяхме купили 200 ейбрамса щеше да излезе по евтино.. 1 страйкър ни го продават на цена за 2 танка

    Коментиран от #27

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 без имена

    2 9 Отговор
    никой путинист не харесва каракачанов.това се вижда ясно.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 За това мойто

    2 6 Отговор

    До коментар #25 от "00001":

    Момче на него има по 4 Джавелина.А те правят руските танкове на скрап.
  • 29 Посолството

    3 1 Отговор
    Ха, Каракачанското пале сме го забравили, нищо, 100 бона и ще млъкне
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 запасняк

    10 1 Отговор
    Партийте на "Говорещите неистини" / ГЕРп, ДПсе и ПП/ целят БА да не може да защити националния суверенитет, да се купят техники за комисионни , а не за победа....Вижте с какво са въоръжени съседите и ги сравнете с нашите....В България започва производството на бронирани машини "Рила" с далеч по добри ТТ данни, но ние сме васали и си плащаме "свободата"....... оставка....

    Коментиран от #36

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Гост

    6 2 Отговор

    До коментар #16 от "Търновец":

    Честно казано като гледам кадрите от Украйна мй нямат вече много значение бтр танкове и прочие джавелините всичко пробиват и тем подобните им. Така че ми се струват тия страйкъри безмислени!

    Коментиран от #50

  • 34 Знаете ли каква

    4 1 Отговор
    Е разликата с боеприпаси и части и без такива.С гар.обслужване и без такова .Разликата е в пъти и стига писали небивалици без да знаете параметрите.Така е с патрулните кораби ,въоръжението струва още толкова.И те така те.
  • 35 Бамбука

    1 3 Отговор
    Безполезно е да се пита БИЛЛА, какво направи за българската армия, като министър. Нито от въоръжение, нито от финанси разбира "капацитета" софраджия.
  • 36 В България

    0 4 Отговор

    До коментар #31 от "запасняк":

    Тепърва започва да сежстрои завода.А Рила е образец който е тестван само на полигони .Др Запасняк.
  • 37 Иван

    4 2 Отговор
    Да ме прощават служителите на Била, ама откога разбират от въоръжение?
  • 38 Наблюдател

    6 3 Отговор
    Доносника от ДС с агентурно име Иван е доволен единствено когато се наливат стотици милиони на Русия за ремонт на стари самолети.
  • 39 Страйкър

    5 8 Отговор
    Каракачанката пак е неподготвен. Последната модификация на страйкър , която купуваме е с ммого подобрена броня. Нищо общо с нашите щайги.
    Армията ни заслужава ново оборудване.
  • 40 Мишел

    5 2 Отговор
    Когато лидер на ВМРО беше Иван Михайлов в организацията членуваха хора като Владо Черноземски и Мара Бунева. Когато лидер на ВМРО стана агент Иван от ДС в организацията намериха място същества като Александър Сиди, Карлос Контрера, Кристиян Шкварек и Костя Копейкин.
  • 41 Тома Неверни

    6 2 Отговор
    Браво бе Войводо и ти взе да говориш истини...
  • 42 Коментар

    6 3 Отговор
    Може да направят Никулден национален празник,защото по-големи шарани от нас няма.Ние сме единствената държава в целия свят,която дава милиарди за чертежи като не се знае дали и кога ще получим купеното.Няма друга държава такава.Всички като дадат пари получават веднага купеното.Отгоре на всичкото по договора за Ф-16 има с малки букви написано,че могат сащисаните без предупреждение да увеличат цената с 10%.Е,вече са я увеличили.Още 200 милиона отгоре на договореното ще даваме,защото нашите са шарани.
  • 43 ДС каракачанката

    4 1 Отговор
    да сподели какви безумни договори подписа с немците за военни кораби преди години, когато се изживяваше като патерица на боко.

    Коментиран от #65

  • 44 Само питам

    3 3 Отговор
    Какво направи това чучело за превъоръжаването на българската армия докато беше министър на отбраната? Май само даваше милиони на Русия за ремонти?
  • 45 Дядо ви кУрти от Село ПиПеРкОвО

    9 0 Отговор
    Шкембе войводата изведнъж стана много загрижен за България..А точно той с престъпника Боко тиквата са най големите престъпници...
  • 46 опик@н ваевода

    2 1 Отговор
    взели си торбичка от билла?
  • 47 Артилерист

    3 3 Отговор
    Ако в България беше проведена лустрация каракачанката нямаше да бъде нито министър на отбраната, нито шеф на партия, нито щеше да прави проруска пропаганда.
  • 48 един

    3 2 Отговор
    Друго си е да платиш 100млн.за ремонт на двигатели и да ти върнат двигателите неремонтирани,и по-късно пак да повториш упражнението и резултатът да пак е същият!А ве,казано директно Каракачанов подари на руснаците едни 200млн.лв. от нашия джоб,и сега тоя наглец прави изречения за Страйкърите!Проследи парите/терасите/ и ще узнаеш истината!
  • 49 Некой с

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "АГАТа Кристи":

    Това с торбичката беше колаж ☺
  • 50 Търновец

    1 0 Отговор

    До коментар #33 от "Гост":

    Последните модели Немски танкове и БМП имат и собствено ПВО срещу дронове и Javeline, а освен това и ат актив а протекция с малки анти ракети а също и пасивна защита която отмества БМП от траекторията на атакуващия боеприпас. Русите демонстрират активна протекция Арена но но е широко внедрена а Руски конструктори от танковото бюро и имигрираха в Израел и се появи танк Меркава и активната протекция Trophy която видимо не е надеждна и в Газа Израелски танкове горят като факел. Много хубави работи се чуват за Японската бронетанкова техника.
  • 51 Шкембе войвода

    4 1 Отговор
    Шкембе войвода е като Славчо учиндолския...Некадърник с амбиции!
  • 52 Констатираща

    2 2 Отговор
    Най-после нещо разумно от Каракачанов!
    Доста се беше компрометирал, когато каза на една репортерка за ромите, че като толкова ги съжалявала, дето им събарят къщите посред зима, да ги приберяла у тях. Това беше толкова възмутително и направо хулиганско изказване, че дълбоко ме разочарова!

    Коментиран от #57

  • 53 Пенсионер

    4 3 Отговор
    Стига, спрете тия лакардии. Вие 33 години не се спряхте да крадете. Затова сме на туй дередже.За празниците оставихте пенсионерите без Коледна добавка. Засрамети се. В Гърция дават на хората по 250 евро, тука нищо. С какви пари възрастните хора ще посрещнат празниците?

    Коментиран от #62

  • 54 инж. Ганчо Илков

    5 2 Отговор
    Каракачанов, след като остана на сухо от Властта, сега разработва по подобие на Корнелия нов Политически Проект. На тази основа демонстрира лежарноста си към Президента и Проекта ВЪЗРАЖДАНЕ. Очаква да го огрее. Украинците ще донастроят дадените им БТРи и ще ги ползват по предназначение. Притежават Технологична База за това. Помогни в труден момент, а не мисли какво ще прави изпадналия в това състояние с предоставената помощ. България по времето на Комунизма имаше Армия. Въоръжението отговаряше на Технологичните Изисквания на Стандартите на Варшавския Договор. Сега, нещата стоят по коренно различен начин. Не може да участваш в бойни действия със Съюзниците с различно оръжие от тях. Остатъка от Варшавските оръжия са непригодни в новите условия. Това трябва не да се омъглява пред Общественоста, а да се изяснява. Критиките на загубилите Власта псевдополитици е с една Цел- влизане отново в Парламента без да подбират средства за това. Очаква се в следващите Парламентарни Избори Без Принципна Коалиция между ВМРО, РАДЕВ, БСП и ВЪЗРАЖДАНЕ към които може да се присъедини и Шоумена Слави. Такъв нов Политически Проект е възможен, но за кратко след което ще се разпадне. Парите, а не Реформите са главната стратегическа Цел.
  • 55 Гоце

    3 2 Отговор
    Шкембе войвода иска през русоробите пак да се върне в парламента
  • 56 Истината

    2 1 Отговор
    „Др. Живков увери др. Андропов,

    че Държавна сигурност на НРБ е филиал на КГБ на Съветския съюз.“

    Министерство на вътрешните работи, Лично строго секретно! Информация № 724, Относно: Състоялите се разговори с пребивавалата у нас делегация на КГБ начело с др. Ю. Андропов, екз. № 7, София, 24 декември 1969 г.

    Коментиран от #63

  • 57 Факт

    3 3 Отговор

    До коментар #52 от "Констатираща":

    Каракокала отново почва с проруските простотии
  • 58 Констатираща

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "Жоро Бекъма":

    Така е, защото всеки, който се кандидатира за управлението, се кани да прави добро, но когато отиде там, му поставят "чатал" на врата и той е заставен да вижда действа и играе по свирката им, а когато се махне, започва да мисли трезво.
  • 59 Агент Иван!

    2 3 Отговор
    Поредният манипулатор, лъжец и крадец! И Кремълска Настия!
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Тоя пък

    1 1 Отговор
    какво разбира от военна техника. Завършил е история. Това трябва да се преценява от машинни инженери. В България Сульо и Пульо се изказват по всякакви теми, които не разбират.
  • 62 Драги

    0 1 Отговор

    До коментар #53 от "Пенсионер":

    от вчера пишеш, Ами с увеличението на пенсиите, а не еднократна ниска добавка, и то за хора, които не са се осигурявали.
  • 63 Гай Турий

    2 0 Отговор

    До коментар #56 от "Истината":

    Само че тоя фалшификат не е съставен в ДС. Тя спря да съществува още през 1990 г. Какви са тия дати 1997 г. на корицата на "делото"???! На всичко отгоре всички дела ги изгориха, преди което ги снимаха. Въпросът е, къде са филмите?
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Българин

    1 0 Отговор
    Смъртна присъда за тагаренко
  • 67 Ддт

    0 0 Отговор
    Как смени тона, когато го изритаха от софрата.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол