Last news in Fakti

6 Декември, 2023 08:40 1 494 19

Адв. Абровски: Някой да си помисли да продава земя е наглост. Имаше един опит при първия кабинет "Борисов", но го спряха

  • пламен абровски-
  • продажба-
  • земя-
  • наглост-
  • кабинет борисов-
  • опит

"Земеделска земя от Държавен поземлен фонд може да се купува само и единствено от хора, които притежават компенсаторни записи. Когато нямаш компенсаторен запис, ти не можеш да кандидатстваш на търг, а цената, която се плаща, е 40% кеш, останалото в компенсаторни записи. Надявам се, че ще се появи доклад на ДАНС, който ще каже кой стои зад това", допълни експертът по земеделско право

Адв. Абровски: Някой да си помисли да продава земя е наглост. Имаше един опит при първия кабинет "Борисов", но го спряха - 1
Снимка: Bulgaria ON AIR

"Някой да си помисли да продава земя - това е голяма наглост. Това не се е случвало от времето на хан Аспарух. Имаше един опит по времето на първия кабинет "Борисов", но го спряха и тогава. Учуди ме наглостта, учуди ме и чувството за безнаказаност. Това е схема. Земеделският министър каза, че е имал разговори и получил имейл от някакъв зам.-министър. Това е лъжа - зам.-министър не пита министър", каза адвокатът и експерт по земеделско право Пламен Абровски в студиото на "Денят ON AIR".

Според него случилото се със земеделската земя е схема.
"Изказвания от сорта на "други разходи" и пример със събирането на гъби и билки - това е абсолютно несериозно. Земеделска земя от Държавен поземлен фонд може да се купува само и единствено от хора, които притежават компенсаторни записи. Когато нямаш компенсаторен запис, ти не можеш да кандидатстваш на търг, а цената, която се плаща, е 40% кеш, останалото в компенсаторни записи. Надявам се, че ще се появи доклад на ДАНС, който ще каже кой стои зад това", допълни Абровски в ефира на Bulgaria ON AIR.

Адвокатът призова да се провери кой е купувал компенсаторки в последните няколко дни и месеци.

"А защо е в графа "Други"? Защото този приход трябва да се планира догодина, за да може да се подготвят тези продажби и да се създаде основание за това нещо. Но те са планирани за 2025, защото в Бюджет 2024 неслучайно се предвижда с бюджетна прогноза за три години. Но ти казваш какво ще правиш и как това ще има отражение за следващите години", коментира още експертът по земеделско право.

По думите му сегашният министър на земеделието с нетърпение очаква да дойде ротацията.

"Абсолютно ще бъде сменен, това е най-слабият министър, който земеделието е виждало. Той няма да бъде там, когато ще се продава тази земя. Не знам какво им става на всички министри на земеделието, но те започват да се хвалят с това, че са изпълнили своите задължения. Ти даваш пари, хвалиш се колко пари даваш, но не можеш да обясниш къде им е добавената стойност, а през 2-3 седмици има протести под прозорците", поясни Абровски.

Той разкри, че има и още нещо скандално, случило се миналата седмица.

"То е свързано със земеделската земя и онези фотоволтаици, които президентът ги даде на Конституционния съд. Сега с промени в ДОПК се предлагат промени в Закона за опазването на земеделските земи, които разширяват онези промени, които президентът даде на КС. Сега се задължава министърът да продължава. ДОПК е част от пакета закони, които трябва да бъдат приети, преди да бъде приет бюджетът. Това противоречи на правилника за устройството и дейността на Народното събрание", подчерта адв. Абровски.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Коментар

    26 2 Отговор
    Отгоре на всичкото са искали да я продават срещу нереални пари и на безценица.Тоалетна хартия на декър ще струва повече...
  • 3 кокорчо

    22 2 Отговор
    НИЕ ЩЕ ПРОДАДЕМ ВСИЧКО И ОТИВАМЕ НА ОСТРОВИТЕ
  • 4 сведетел

    14 3 Отговор
    атака ги спря !
  • 5 Къде си Ювиги?

    20 2 Отговор
    Така ли, а общинските земи и пасищата защо бяха продадени? Не кан Аспарух, а Крум трябва да се вдигне и да сече безмилостно крадливи ръце и да вади алчни очища.

    Коментиран от #16

  • 6 зрител

    5 11 Отговор
    Този "експерт" стана известен с ходенето по ловни хижи и взимането на комисио...и - да вземе да се скрие и да не се показва никога....срам ме е от такива..."експерти"....
  • 7 Браво адвокате

    18 2 Отговор
    Проблема е, че България е окупирана от мафия! ПП, ДБ, ГЕРБ и ДПС, са проекти на двата олигархични кръга, които продават и разпродават България, с покровителството на посолството на САЩ, чийто интриги изпълняват! Това обяснява и всичко което те учудва! Не обяснява само, защо народа допусна това!
  • 8 мда

    15 1 Отговор
    Земята храни. Изгубите ли земята губите и контрола над храната. Глобалистите ще я изкупят и ще ви тровят като мишки.
  • 9 Агент Гоце

    14 2 Отговор
    Американските военни бази на каква земя са?
  • 10 за Ганиела Ангелова

    6 2 Отговор
    Уважаемата госпожа е интелигентна и добре информирана но не спира да прекъсва гостите си при всяка мисъл която я споходи. Това води до объркване и словесен каламбур който е труден за гледане и изясняване на нещата, което е всъщност целта на предаването и. Вече ме отказа да я гледам.

    Коментиран от #18

  • 11 Конник

    7 2 Отговор
    Земята ни е свещена. Тя не се продава!

    Коментиран от #13

  • 12 нннн

    13 1 Отговор
    Продажбата на земя е престъпление. Не е наглост.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 1122

    8 0 Отговор
    Ние също искаме да знаем кой стои зад схемата. Все пак хиляди бяха измамени и ограбени с тези "обезщетения" за отнета земя.
  • 15 Слово пацана

    1 4 Отговор
    Адвокат а изглежда като циганин в костюм.
  • 16 Конник

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Къде си Ювиги?":

    Силно. Подкрепям.
  • 17 Тошко африкански

    0 4 Отговор
    Глупости.
  • 18 хе хе

    7 1 Отговор

    До коментар #10 от "за Ганиела Ангелова":

    Журналистите са добре обучени да прекъсват, когато някой от гостите казва неудобни неща в ефир.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол