Last news in Fakti

10 Декември, 2023 03:13 3 101 50

10 декември 1877 г. Плевен пада

  • плевен-
  • русия-
  • турция-
  • руско-турска война

Превземането на града е важно за войната

10 декември 1877 г. Плевен пада - 1
Снимка: Архив

На 10 декември 1877 г. Плевен пада след петмесечна обсада. Осман паша предава града и гарнизона. Превземането на град Плевен е важен момент в Руско-турската освободителна война, защото освобождавайки значителни руски сили, след битката при Шейново в началото на 1878 се открива пътят към османската столица Истанбул.

В края на юни през 1877 руската армия пресича река Дунав близо до Свищов. Руснаците превземат Никопол, а Осман паша повежда войските си към Плевен. Малко след това там започват да пристигат първите руски военни части. Обсадата и битката за Плевен протича в три щурма, като първите две атаки завършват с неуспех.

След неуспеха на двете атаки на руските войски Осман паша не успява да се възползва от преимуществото си и да отблъсне обсаждащите войски. На 31 август той все пак предприема кавалерийско нападение, което струва на руснаците 1 300 жертви, срещу 1 000 при османците. Руснаците продължават да изпращат подкрепления към Плевен и армията им достига 100 000 души под личното командване на великия княз Николай Николаевич. Генерал Скобелев, припомня в блога си Пепа Табакова.

На 3 септември Скобелев превзема Ловеч, контролиращ снабдяването на османските сили от юг. Оцелелите от ловешкия гарнизон са организирани в 3 батальона, които подсилват отбраната на Плевен. Осман паша получава и допълнителни подкрепления от 13 батальона, като армията му достига 30 000 души, най-големия брой за цялата обсада. На 11 септември руснаците предприемат ново мащабно нападение на Плевен. Скобелев превзема два редута от южната страна, а румънски части превземат важния редут Гривица от север. На 12 септември османците си връщат южните редути, но не успяват да отблъснат румънците от Гривица. От началото на септември до този момент руските загуби възлизат на около 20 000 души, докато османците губят около 5 000.

Нарастващите руски жертви довеждат до прекратяване на преките нападения и до промяна в командването. Официално начело на обсаждащите сили застава румънският княз Карол I, като негов началник - щаб става руският генерал Едуард Тотлебен, широко известен със защитата на Севастопол по време на Кримската война. Тотлебен решава напълно да обкръжи и изолира града, което е постигнато след битката при Горни Дъбник на 24 октомври. Осман паша отправя искане до командването да изостави Плевен и да се оттегли, но не получава разрешение за това. Лишен от снабдяване той в крайна сметка прави опит да разкъса обсадата. На 9 декември Осман паша пресича река Вит и атакува на трикилометров фронт, преминавайки през първия ред руски окопи. Превишавайки почти петкратно османците по численост, руснаците ги отблъскват обратно през реката, като в боя е ранен самия Осман паша. След като за кратко удържат позициите си, османците са отблъснати в града, губейки 5 000 души срещу 2 000 на руснаците. На 10 декември Осман паша предава града и гарнизона на руснаците.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Плевенчанин

    48 2 Отговор
    Човекът,който пленява Осман паша при река Вит се казва генерал Ганецки,командващ елитния гренадирски корпус.Чест и почитания!
  • 3 Име

    37 4 Отговор
    Могло е и да стане и иначе, но руснаците са имали куража и твърдостта. Колко хора са загинали, за един-два щурма.

    Коментиран от #4

  • 4 Плевенчанин

    35 3 Отговор

    До коментар #3 от "Име":

    Поради безразсъдното поведение на генерал Скобелев!Затова е бил заменен от Тотлебен,известен военен стратег и тактик.Слава на героите!Тук споменаввам майор Горталов,вдигнат на щиковете на озверелите турци.

    Коментиран от #23

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Лил

    14 3 Отговор
    Има справедливост.така ще стане и с 404
  • 7 М.Христов

    34 2 Отговор
    Именно падането на Плевен решава хода на войната кой каквото и ще да твърди обратното!
  • 8 Калпазанин

    42 7 Отговор
    Имало е чест достойнство, а сега си имаме чалга лбгт либерастия, дори враговете да се уважавали, дайте по нататък какво се е е случило с осман паша например и как са се отнесли руснаците с него. И подобно отношение има ли го при англосаксиите например. Видяхме как бе убит Саддам, Кадафи, а Усаме Бин Ладвн направо си го утреоаха и го гледаха онлайн че и не стига това ами го хвърлили в морето
  • 9 Тото

    31 9 Отговор
    Американци и украинци са превзели Плевен от турците и са ни освободили.
  • 10 Швейк

    4 29 Отговор
    Плевен пада под руско владичество и става автономия.
  • 11 Венци

    12 29 Отговор
    В състава на руските войски е имало главно украинци и финландци.

    Коментиран от #22, #45

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Мдаааа...

    37 6 Отговор
    Без руснаците да помогнат тогава нямало да има държавата България!!!

    Коментиран от #14

  • 14 По стара българска

    34 3 Отговор

    До коментар #13 от "Мдаааа...":

    Поговорка се казва. Храни куче. Да те лае 😂🤣😅
  • 15 Янис

    8 33 Отговор
    руснаците след като са искали да ни освобождават, защо не са го направили цели 500 години,и защо освобождават Гърция цели 100 години преди нас

    Коментиран от #16, #29, #35

  • 16 уйко калеко

    27 3 Отговор

    До коментар #15 от "Янис":

    А ТИ НЕ ЗНАЕШ ЛИ ЗАЩО БЪЛГАРИЯ ПОСЛЕДНА СЕ ОСВОБОЖДАВА ОТ ТУРЦИЯ.?АНГЛИЯ И ФРАНЦИЯ СА ПОДЪРЖАЛИ ТУРЦИЯ И СА БИЛИ ПРОТИВ НАШЕТО ОСВОБОЖДЕНИЕ.СТРАХУВАЛИ СА СЕ ДА ИМА НА БАЛКАНИТЕ ДЪРЖАВА ,КОЯТО ДА Е ПОД ВЛИЯНИЕТО НА РУСИЯ.ТАЗИ ВОЙНА (1877-1878Г) СЕ Е СЪСТОЯЛА БЛАГОДАРЕНИЕ НА ОБЩЕСТВЕНОТО МНЕНИЕ(СЪЗДАЛО СЕ В ДВЕТЕ СТРАНИ) ПРОТИВ ТУРЦИЯ ЗАРАДИ ЗВЕРСТВАТА ПО ВРЕМЕ НА АПРИЛСКОТО ВЪСТАНИЕ.ЕСТЕСТВЕНО ПО ВРЕМЕ НА БЕРЛИНСКИЯТ КОНГРЕС АНГЛИЯ И ФРАНЦИЯ СА ГЛАВНИТЕ ВИНОВНИЦИ ЗА РАЗПОКЪСВАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ.ТЕЗИ ДВЕ СТРАНИ ОКОНЧАТЕЛНО НИ ДОВЪРШВАТ СЛЕД КРАЯ НА ПСВ,ЧРЕЗ НЬОЙСКИЯТ ДОГОВОР ОТ 1919Г.ОТТОГАВА Е И ИЗКАЗВАНЕТО НА ФРЕНСКИЯТ ПРЕМИЕР КЛЕМАНСО,(,,НА БАЛКАНИТЕ ИМА ЕДИН ДИВАШКИ НАРОД(БЪЛГАРСКИЯТ) ,КОЙТО ТРЯБВА ДА БЪДЕ УНИЩОЖЕН)...

    Коментиран от #17

  • 17 Янис

    9 19 Отговор

    До коментар #16 от "уйко калеко":

    глупости.чети история,но не пребоядисаната от комунистите,а издадени издания преди 1940 година

    Коментиран от #20, #21

  • 18 Механик

    31 2 Отговор
    Браво бе! Браво!
    На първа страница, най-отгоре на сайта, с големи букви стърчи заглавие за бурята в Тенеси. После следва това как американците искат да "помагат" на Аржентина да добива литий (разбирай: да крадат от там литий), после има закгавие за Газа и ей тука, съвсен на дъното едва забележимо и с половин уста се съобщава, за това какво се е случило на 10-ти декември 1877=ма.
    Браво! Ашкоолсун, машалла , българи! Браво!
  • 19 Гост

    16 2 Отговор
    Тоя дето е писал новината е предател.шише се Плевен се освобождава... Предатели
  • 20 Механик

    22 4 Отговор

    До коментар #17 от "Янис":

    Ква история да четем бе? Коя история не е пребоядисана?
    Че ти като гледаш какво пишат нашите медии сега за случващото се в Украйна (например), нали ти става ясно, че в това писане няма нищо вярно??? Е, и как очакваш историята да бъде записана правилно и да се предаде в бъдеще?
    Ми те сега се опитват да ни убеждават, че турско робство не е имало, ами сме си били тука на комшулук с туркската империя. И не сам осе опитват, ами дори вече са убедили младите хора, че именно така е било.
    Само след 20 години, в часовете по история ще се учи, че по онова време много яко сме си живеели в турците и че гадните руснаци са нападнали турция, разпокъсали са я и всичко това са няправили с едничката цел, да отделят България. И по тоя начин ние сме западнали.

    Коментиран от #42

  • 21 уйко калеко

    17 4 Отговор

    До коментар #17 от "Янис":

    Това не са глупости ЯНИС,Това са исторически факти и те не могат да се променят за твое голямо съжаление. Усещам ,че мразиш РУСИЯ но за теб важи може би ,,ЛАФА,,ЧЕ ПРЕКАЛЕНИЯТ СВЕТЕЦ И БОГУ НЕ Е ДРАГ,, БЪЛГАРИЯ Е МОЖЕЛО ДА СЕ ОСВОБОДИ И ПО РАНО ,НО ТОВА НЕ Е БИЛО В ИНТЕРЕСИТЕ НА АНГЛИЯ И ФРАНЦИЯ.За пример мога да ти дам КРИМСКАТА ВОЙНА когато благодарение на тези две страни ТУРЦИЯ ИЗБЯГВА ПОРАЖЕНИЕТО.А иначе може да се поразровиш в интернет и да почерпиш информация. ИЗГЛЕЖДА ЧЕТЕШ ИСТОРИЯТА ,,КАКТО ДЯВОЛА ЕВАНГЕЛИЕТО,,.

    Коментиран от #27

  • 22 Тогава не е

    12 4 Отговор

    До коментар #11 от "Венци":

    имало ОсРайна. Било е Малорусия. След болшевишкия преврат 1917г., по приумица на Ленин, се променя името и става република от СССР. Последствията от тази "гениална" идея се виждат сега.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Сандо

    19 2 Отговор
    Интересно,в този материал по-често се говори за Осман паша и османците,отколкото за руснаците.И накрая човек остава с впечатление,че гледната точка на автора е от страната именно на османците,които както е известно пет века са ни държали в робство.Впрочем интересно е,че гледайки документалните филми по разните телевизии от типа на Дискавъри за ВСВ,човек остава с впечатлението,че те са създадени от гледната точка на нацистите,а не от тази на победителя от СССР.Такава история се създава в днешния свят.

    Коментиран от #31

  • 26 Война

    14 1 Отговор

    До коментар #1 от "Адам Хилтън":

    Било си е война, кръвопролитна и жестока, но освободителна. Тук се създание еден нов народ от българи, турци, гърци и евреи. Това е станало благодарение на православния, вярващ руски народ и император Александър Николаевич.
  • 27 Янис

    5 12 Отговор

    До коментар #21 от "уйко калеко":

    Българина обича да казва, че е бил роб и е бил освободен от Русия, защото така е научен след 9 септември (насилствено),,но не съм чул гърците да казват, че са били роби и са освободени от Русия. Може ли това да се дължи на факта, че не са били под съветско робство
  • 28 Сега сме освободени от

    7 3 Отговор
    Колониална Европа
  • 29 А Наполеон защо напада Русия

    1 5 Отговор

    До коментар #15 от "Янис":

    А освобождава балканите и Кавказ заедно с руснаците
  • 30 Наполеон напада Русия и след

    5 1 Отговор
    Като губи войната с Русия руснаците развиват военната индустрия и въоръжението става модерно и имат 24 години военна повинност и голяма армия с която воюват на балканите и Кавказ Наполеон ако си беше стоял в окупирана Европа и не беше стигнал и превзел Москва руснаците нямаше да си модернизират армията
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Точно така

    11 3 Отговор
    Този "журналист" е протурски писюр! Може да се каже извратеняк! Това че, през цялото време възхвалява турците и осман паша, не може да промени уважителното отношение към руския народ, руската армия и Руския Император Александър!
  • 33 Седесар

    1 7 Отговор

    До коментар #5 от "ГЕРБЕР":

    И мене много ме е яд на руснаците. Без тях сега щеше да е турско, но нямаше да трябва да се дерем по площадите за банани 1989 г. Предпочитам да съм турчин.
  • 34 Ще разберем какво е

    4 1 Отговор
    Колониал и колонел в колониална Европа вече сме в Европейския съюз и като въведат еврото и ни приемат в Шенген ще сме санстефанска България в ЕС
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Български Русофил

    6 2 Отговор
    Слава на нашите руски освободители.
    вечна слава на загиналите руски войници.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Морски

    3 1 Отговор
    Ей авторчето недей да изкривяваш историята щото ще ти изкривя.....
  • 40 Човек

    4 6 Отговор
    Руско-турската война не е освободителна, а завоевателна. Само много наивен човек може да вярва, че Руската Империя е жертвала хора и ресурси, за да ни освободи. Планът й от самото начало е бил да ни анексира, като ние сами го поискаме. За нея най-лесно е било да ни примами сами да си наденем хомота. Както виждаме днес, пропагандата добре си е свършила работата. Българите масово вярват в лъжата на "освобождението" и копнеят да са под руски ботуш. Още нещо - в края на 19-ти век Османската Империя е била пред финансов колапс и ние сме били напът да се освободим сами. Великите сили са знаели това, а Русия е изпреварила събитията за да спечели сърцата и умовете ни, защото това е бил единственият начин да ни подчини.

    Коментиран от #43, #44

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 0 Отговор

    До коментар #20 от "Механик":

    Душицо, ето какво: армията на Осман паша е въоръжена с пушки Уинчестър, а братушките с допотопните Берданки...За това турците отбиват 3-те руски атаки и хиляди руснаци са избити като зайци...Тотлебен заприщва с бентове 3-те реки които минават през града. След като се събира водата в язовирчетата, Тотлебен взривява преградите и Плевен е отнесен от водния порой...Осман паша предава града за да се избегнат безсмислените жертви както сред войниците така и сред гражданите, тъй като всичките припаси с храна са отнесени от пороя...За този хуманен акт, Осман паша е награден след пленничеството си, а в родния му град Токат (юмрук) е издигнат мемориален комплекс в негова чест...
  • 43 разбира се

    1 1 Отговор

    До коментар #40 от "Човек":

    Не случайно всички наши възрожденци са против руснаците тогава.....
  • 44 Сандо

    2 0 Отговор

    До коментар #40 от "Човек":

    Човеко,вместо да пишеш политкоректни простотии,да беше прегледал историята на руско-турските войни през 19-ти век.И как с учудване щеше да установиш как след всякоя от тях някой балкански народ се е сдобивал с независима държава.И как на това са гледали останалите Велики сили,една от които,Австро-Унгария,е била съвсем близо и също е имала своите имперски интереси,за които яростно се е борила без да подбира средствата.

    Коментиран от #46

  • 45 Сандо

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Венци":

    И един японецДа живее и пребъде във вековете държавата освободила ни от османско присъствие - Японската империя!
  • 46 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 2 Отговор

    До коментар #44 от "Сандо":

    Преди 1877г. руският ботуш за 3 века 11 пъти преорава земята на Българите с надеждата да ни затрие физически. Чувал ли си за Одринския мирен договор, за Кайнарджашкия? За Тракийското въстание 1828г. и ареста на организаторите и предводителя кап. Г. Мамарчев от....внимание! руските казаци??? А да си чувал за руския генерал Дибич, дето искал да избие Българите с топове, а...?
    През Априлското въстание 1876г. излизаме с дървено топче и кремъклийки срещу войските на Османската турска империя, защото Русия блокира в складовете си хилядите модерни пушки закупени за въстанието от богати Българи-патриоти... Само от търговецът Николай Миронов са закупени 8 000 пушки Уинчестър, които са ръждясали в одеските складове...
    ДА, РУСНАЦИТЕ МНОГО ОБИЧАТ БЪЛГАРИЯ, НО НЕ И БЪЛГАРИТЕ!
    А, прочети и защо Българите-опълченци се бият "с камънье и дърве" вместо с пушки...

    Коментиран от #47

  • 47 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 1 Отговор

    До коментар #46 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Българите-опълченци се бият "с камънье и дърве" вместо с пушки... КOПИ-ПEЙCТ: ......C. И. Киcoв пишe зa пушкитe „Шacпo” „тe мoжeхa дa cлужaт caмo зa ръкoпaшeн бoй”. В cъщия дух Aтaнac Бeндeрeв oтбeлязвa в cвoитe cпoмeни, чe „пушкaтa „Шacпo” лecнo ce рaзвaляшe и нeйнитe мукaвяни oтвлъгвaщи пaтрoни въoбщe рaбoтa нe вършaт”.
    Но най- голям проблем е въоръжението на бълг.опълченци с морално остарелите пушки Финансовите средства потъват в джобовете на няколко висши офицери от руската армия. Те са изпратени в Германия и закупуват на безценица пушки за претопяване с остарял иглен механизъм, който след няколко изстрела се чупи, гуменият кръг изгаря,а барутните газове опалват очите на опълченците. След няколко изстрела затворите им вече не действат. За сметка на това българското опълчение действа в основното направление към Одрин и Цариград, където ще се реши войната Още в първите боеве при Стара Загора иглените пушки цъкат, но не произвеждат изстрели. А когато стрелят, след третия изстрел отказват.Най-невралгичното място – отбраната на Стара Загора, е оставена само на опълченските дружини(РУСИЯ ИМА ТАЙНО СПОРАЗУМЕНИЕ С АВСТРОУНГАРИЯ И СУЛТАНА ЗА ВОЙНА ДО СТАРА ПЛАНИНА ЗА ДА НЕ ПОДПИШАТ РЕШЕНИЕТО ЗА АВТОНОМИЯ НА БЪЛГАРИЯ НА ЦАРИГРАДСКАТА КОНФЕРЕНЦИЯ)Опълченците разбират, че са сами срещу настъпващите пълчища,но път за отстъпление няма.

    Коментиран от #48

  • 48 чичовото

    2 3 Отговор

    До коментар #47 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Тези с изгладените мозъци от руснаците няма как да те разберат. Целта на съветския окупатор е изпълнена, успя за 45 години изтрие българската памет. Българина забрави даже, че е християнин,не случайно смениха дядо Коледа със съветския дядо Мраз,не случайно за българина нямаше Рождество Христово,с имаше просто новогодишна нощ
  • 49 Готин американец или просто Киро

    3 0 Отговор
    Никой не може да откъсне руското от сърцата ни ! Слава на героите освободили изстрадалата ни държавици! Поклон братушки !
  • 50 1914

    2 0 Отговор
    Плевен не" пада", а се освобождава. .. бг предатели,журналисти неграмотни. .
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове