Last news in Fakti

13 Декември, 2023 19:23 1 275 28

Николай Василев: Реформи отдавна няма в държавата, сега и с този бюджет категорично няма да има

  • бюджет-
  • еврозона

Политиките от последните 3 години на финансовия министър не водят до влизане в еврозоната, водят до отдалечаване, каза бившият вицепремиер

Николай Василев: Реформи отдавна няма в държавата, сега и с този бюджет категорично няма да има - 1

„Реформи отдавна няма в държавата, сега с този бюджет категорично няма да има. Бюджетът е левичарски, популистки, държавно-комунистически. Той е разхитителен, с огромни дългове и нулеви реформи. Вървим в посока държавен комунизъм, а не модернизация”. Това заяви бившият вицепремиер и министър на икономиката Николай Василев в предаването „Денят на живо” по NOVA NEWS.

Държавните дългове ще отидат за социални разходи. „Взехме парите по Плана за възстановяване, не съм чул един гвоздей да е забит, но парите отидоха за социални разходи. Няма правителство, което да се сеща, че имаме демографска криза, нищо не се прави по въпроса”, каза Василев. Той изтъкна, че страната ни няма достатъчно добри условия, при които младите хора да се заселват трайно, да създават и отглеждат децата си в България.

„За мен проблемът не са приходите, а разходите. От 80-те години досега за пръв път се вдига пряк данък – данък печалба за големите фирми от 10 на 15%. Такъв ангажимент беше поет от Асен Василев като служебен министър – служебно правителство по средата на годината подписа споразумение за обрат на данъчната политика и сега берем плодовете. Всякакви решения и отстъпки напред-назад развалят красотата и простотата на данъчната система. България имаше една от най-красивите данъчни системи в света и всяко пипване я прави по-лоша от преди това”, заяви бившият министър на държавната администрация.

Василев акцентира върху спада на чуждите инвестиции в страната ни. „В годината, когато влязохме в ЕС чуждите инвестиции бяха 9,5 млрд. евро, което беше 30% от БВП. В момента е 3%. Кой е последния завод в България, построен от чужди инвестиции”, запита той.

Относно часовникът, който отмерва държавния дълг, Василев обясни - през пролетта на 2022 г. бяхме притеснени, че дългът на България надмина 30 млрд. лева и искахме да покажем, че всяка секунда той се увеличава с по няколко стотин лева и поставихме часовник. „Това беше много притеснително за нас. Сега дългът вече е 42 млрд. лева., до края на годината ще бъде 48-49, а до края на мандата, ако оцелее „сглобката”, ще бъде около 70 млрд. Честито! Ще бъдем по-богати с огромен публичен дълг”, заяви Николай Василев.

Василев подкрепя инициативата на Финансовото министерство да се премахнат диференцираните ставки за ресторантьорите. Той акцентира, че подкрепя единната данъчна ставка и каза по адрес на депутата Мартин Димитров, че е добър десен икономист, който подкрепя комунистически бюджет в последните парламенти. „Той казва правилните неща и гласува с грешното копче”, обяви бившият министър.

В коментар на думите на Кирил Петков, че бюджетът за култура бил „рекорден”, той каза, че това са трошички и че лесно се дават пари. „Държавните разходи трябваше да бъдат с 6-8 млрд. лева по-малко, но философията на сегашните управляващи е популистка, левичарска. Ако 100 г. управляват, ще имаме 100 г. голям дефицит и огромен дълг”, заяви Василев. „Едно семейство, ако вземе преди Коледа големи кредити, за да се чувства прекрасно за 5 дни, след Нова година ще му дойдат големите сметки и лихви”, даде пример Василев.

Ако не влезем в еврозоната, ние може да бъдем приети и по милост, това ще е заради по-високата инфлация или заради дефицита, обясни финансистът. „Политиките от последните 3 години на финансовия министър не водят до влизане в еврозоната, водят до отдалечаване”, каза Николай Василев по адрес на Асен Василев.

Държавната администрация се увеличава, а населението намалява с около 1 млн. души, констатира Василев. За строежа на магистралите обясни: „Аз сигурно съм най-големия фен на концесиите, но те трябва да бъдат направени с конкурс. Има различни модели на концесиониране, не е нужно българите да плащат по пътищата”.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майна

    18 4 Отговор
    Как да няма реформи, бе..
    Без обявена война България загуби независимостта си..
    Резерват - сбран в няколко града..
    И българите още не са го разбрали..
  • 2 Ндсв

    12 8 Отговор
    Най спокойните и предвидими години за бизнеса !

    Коментиран от #9

  • 3 обективен

    18 4 Отговор
    Само провалени бивши политици ли ще казват какво трябва да се направи на абсолютни некадърници и продажници !!Тази държава копае вече и под дъното!!
  • 4 Кольо,

    15 5 Отговор
    Ей това плешиво джудже протеже на долнопробният шмекер Сакскобургота си е за панделата!

    Коментиран от #14

  • 5 Хляб и зрелище

    7 5 Отговор
    Бутането на МОЧА не е малка реформа.
  • 6 М да

    9 2 Отговор
    Уж е дребен на ръст а я какъв голям клефук се извъди
  • 7 комунистически

    7 5 Отговор
    Б О К Л У К

    Коментиран от #15

  • 8 Николайчо

    12 4 Отговор
    юпито на царчето, които ни ограбиха яко, е един г н у с е н л ъ ж е ц! Заедно с Милен Велчев са руските проксита и предатели.
  • 9 За техния

    10 2 Отговор

    До коментар #2 от "Ндсв":

    бизнес, и игричките с външния дълг. Яко се облажиха съпричастно със Симеон, построиха си хотели на морето, завладяха банки, добре ни окрадоха.

    Коментиран от #10

  • 10 Ндсв

    5 1 Отговор

    До коментар #9 от "За техния":

    ...и след ндсв дойде мафията -сик на власт ...и стана по добре нали ...Заробиха ни ! и всичко завладяха
  • 11 Росен

    12 1 Отговор
    Ееее, друго си беше при ГЕРБ -ДПС - 20 години реформа след реформа. Най-вече на Чекмеджета и Шкафове....
  • 12 Комунягите напомпаха още инфлацията

    4 2 Отговор
    Търговците веднага вдигнаха цените.
  • 13 Експерт от народа

    4 8 Отговор
    Реформи има, но не са изгодни на алчни злодеи бълващи неистини като Николай Василев. Пример въвеждане на евродирективата минималната заплата да е 50% от средната заплата за предходната година. Има реформи и в пенсионната система, но много по-плати отколкото има нужда. Конституционната промяна също е реформа и то голяма. Да видим дали ще стане.
  • 14 розово

    5 2 Отговор

    До коментар #4 от "Кольо,":

    Според този капацитет всичко в България трябва да се продаде или даде на концесия.Излизаш от вас и ако ползваш тротоара плащаш минаваш през пешеходна пътека плащаш качваш се на колата излизаш от гаража или паркомястото плащаш.Ами толкова гладни наши фирми трябва по някакъв начин да да се хранят.
  • 15 Експерт от народа

    5 2 Отговор

    До коментар #7 от "комунистически":

    Сега се пребоядиса на чалгарски б о к ... преди целуваше задника на Симеон Сакскобурготски, сега на Слави Трифонов.

    Коментиран от #26

  • 16 Вервайте

    1 0 Отговор
    Реформи, само там горе !
  • 17 Зевзек

    4 1 Отговор
    Червен Гаргамел от организацията БКП/ОЧЗ/, учил в Лондон.
  • 18 Ироничен

    3 6 Отговор
    Трудно го понасях, но на фона на Кокор изглежда като икономичиски гигант.

    Коментиран от #21

  • 19 Бравос

    3 0 Отговор
    Откри Америка!Същинский Х.Колумб!
  • 20 Минцунер

    4 0 Отговор
    Изкаме още 40 % увличение заплати и още двеста иляди ушеви , щот сме малко
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Зевзек

    6 0 Отговор
    Стига сте го показвали този ляв пе...дал, а широка задна чалга халка.
  • 23 Защо вадите

    5 0 Отговор
    От архива такива мухлясали екземпляри?Това са изчерпани хора които могат да говорят само за миналото.
  • 24 Този левент

    2 0 Отговор
    така наречения мики маус , много взеха да го активират нещо!?
  • 25 Ван дер Любе

    2 0 Отговор
    Може ли пропаднали крадци, бивши политици да не се изказват. Не са показали качества, когато бяха в управлението, та сега ли.
  • 26 пръкал се е в

    0 1 Отговор

    До коментар #15 от "Експерт от народа":

    Тежко комундерско семейство. От тези нищо добро не очаквай.
  • 27 аха

    0 0 Отговор
    Кой беше този? Ники Маус дето не можа да изчисти тоалетните на митниците и се занимаваше с надписите на табелите.
  • 28 емигрант

    0 0 Отговор
    Трагедията е че българското общество преживя тежка конвулсия по времето на Жан Виденов и грамотните хора отидохме да работим на Запад. В резултат останаха хора които са се крепили на връзки, на татко и мама. Сега е техен ред да осигуряват сигурност на децата си, но те са свикнали да получават без да дават. И така, се обръщат към държавата. Докато се самоизяде. А до това време АВ ще е натъпкал Офшорката със пачки. Той и Радев е недоволен от суспая който са му обещали, но ако не слуша може и да го лишат.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове