Last news in Fakti

14 Декември, 2023 13:00 2 438 88

Д-р Любомир Канов: Ръката на нашественика беше отрязана и открехна хоризонта към загубената ни отдавна свобода

  • моча-
  • паметник на съветската армия-
  • окупация-
  • терор

Каква беше цената на този истукан, на този символ на подтисничеството, в което живя нашият народ всичките тези години?

Д-р Любомир Канов: Ръката на нашественика беше отрязана и открехна хоризонта към загубената ни отдавна свобода - 1
Снимка: БГНЕС

Символичен и може би преломен ден за България е този 12 декември. Денят, в който бронзовата Ръка с Шпагина беше отрязана с флекс. Ръката на нашественика в нашата България, нахлул като мрачен и жесток окупатор, престорил се на наш спасител и освободител, беше свалена от хоризонта на нашия град и открехна хоризонта ни към планината и към загубената ни толкова отдавна свобода.

Не напълно, не изцяло, но достатъчно, за да обнадежди онези от нас, които бяха загубили надежда, че някога мрачната сянка на този съветски автомат с консервената кутия отдолу ще освободи небето ни.

Следва да бъдат демонтирани раболепните статуи на слугите на завоевателя, да бъдат отрязани напуканите му ботуши и след това разформирована цялата робска войска, с нейните мотоциклети, калпаци в стил Чапаев, тачанки и всички подли сталинистки стереотипи на комунистическата пропаганда, излети в бронз, които в кичозни пози пазеха онзи отгоре, с автомата.

Е, отрязаха го!

Не беше никак трудно, но за това чакахме близо 70 години. Един цял човешки живот и то, ако имаш късмет да го дочакаш.

Каква беше цената на този истукан, на този символ на подтисничеството, в което живя нашият народ всичките тези години?

Пребройте всички съсипани съдби, несбъднали се хора, убийства по долове и урви, масови гробове, лагери, страдания и загуби на любими хора, регрес на морала, упадък на националните цели, заместени от съветските... И още - разорен стопански живот, погубеният бит, житейски уют и земеделски традиции, страхът на затворените зад телените мрежи и подивяването в изолация от културния свят. Доносите, номеклатурата, установяването на най-отвратителното класово разделение на "наши" и "ваши", и то под претенцията за "класова борба"...

Неизброими са бедите причинени от това нескопосано автоматично оръжие в ръката на бронзовия войник с разпрани ботуши пълни с бетон, от колосът с бетонните нозе, срещу който България не беше в състояние да воюва или да се спаси сама. Върху танковете и американските камиони Студебейкър, натоварени с пияни съветски солдати, се качиха местните шумкари, криминали и лумпени, взеха властта и я упражняваха безмилостно. Днес децата и внуците им продължават да си я искат. Ридаят, искат си шмайзера обратно, готови са да пуснат кръв.

Но, ръката която го стискаше, беше отрязана! Окончателно.

Нека вият на умряло от Москва, нека тукашните им потомствени слуги да се хвърлят срещу неизбежната си съдба, с риска да си порежат някой крайник. И те, заедно с бронзовия кенотаф, който им беше закрилник, отиват завинаги на бунището, както се изразяваше техният учител Маркс. Нека да вървят след Сатаната, техният предводител и никога да не се връщат повече. Имат да изкупуват много грехове.

А аз, в своя толкова често опровергаван оптимизъм, се надявам, че срязването на тази ръка с Шпагин е само началото на очистването на България от комунистическата напаст и нейните отвратителни монументи, стърчащи навсякъде из прекрасната ни Родина.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 93 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 така така

    26 25 Отговор
    Мая Манолова ще поправи тази грешка!!

    Коментиран от #38, #43

  • 2 Пич

    66 14 Отговор
    Гледайте сега , идиотията ! Едни нови паветници , които без изключение са потомци на ДС на БКП , са " новите надежди " !!! Обаче , управляват с Баце и Пеевски , като ви бях казал , в " ползу роду " !!! И никой паветик не може да обясни , защо така бе , Миме ! И сега , новите , от старото БКП , имат опозиция , от новото БСП !!!??? Егати идиотията !!! Как да не врякаш за безмислени неща , като паметници !!!

    Коментиран от #11, #50

  • 3 Електорат

    68 16 Отговор
    До автора:
    Алоу психиатърчето......Ама децата и внуците на тия къде са го строили го бутнаха, бе? Ти за тях гласуваш с отвращение, нали?!!!
  • 4 Сила

    27 47 Отговор
    А сега и на копейките....... ПАРИЧКИТЕ, РУБЛИЧКИТЕ, СУБСИДИЙКИТЕ, 4 те хиляди, най милото на путинистите

    Коментиран от #71

  • 5 Към "политиците" и депутатите:

    60 30 Отговор
    Тези които взеха решение да режат и тези които режат ДА ИМ ИЗСЪХНАТ РЪЦЕТЕ! А Канов да си ходи в идеала си САЩ, защото тука САМО "УМНОТИИ" РЪСИ !
  • 6 Ганьо

    49 11 Отговор
    Може само да краде , лъже , и троши.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 вие си ги избрахте

    56 29 Отговор
    1944 ако не са влезли руснаците, турция е чакала да влезе, ние сме били победени във война и си плячка. Избрали сме по малкото зло. Но за простотията винаги се плаща. Днес видяхме цената унгарското Да за шенген. Ше дойде и руската сметка за нашето поведение след 2007 г. особено последните 10. Цената ше е това което е било другия вариант 1944. Турция ше си вземе Кърджали, сиреч пак по малкото злото, шото можеше и повече. Но днк увредения бг материал първо действа после МОЖЕ БИ мисли ко стана.... Русия вече е по свързана с турция отколкото с нас... това си има цена

    Коментиран от #41, #42, #51

  • 9 провинциалист

    40 19 Отговор
    Вероятно от Витоша Черно море изглежда като Атлантическия океан и това обяснява някои логически несъответствия в мирогледа на нашенския праведен евроатлантик като текущото - позицията срещу Русия да се защитава със събаряне на паметник на Трети украински фронт...
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Атомик

    54 25 Отговор
    Вчера в едно руско студио коментираха бутането на паметника. Един от участващите "посъветва" разрушителите да се оглеждат до края на живота си!
    Незнам, незнам............

    Коментиран от #82

  • 13 Гост

    32 41 Отговор
    Гледайте филма "Второто освобождение" , там всичко е показано с документи и архивни кадри за съветската армия "освободителка" как са се гаврили с нашия народ.

    Коментиран от #19, #25

  • 14 ввв

    38 14 Отговор
    Защо трябва да слугуваме на някоя империя. Не може ли да на правим нещо за нас. Така и като става въпрос за човешки добродетели защо трябва да загърбваме историята си вместо да се поучим от нея. И Луй не знам си кой си е изтрепал на гилотината сумата и французи, ма още мостовете са кръстени на него. Не съм русофил но тук става въпрос за национално достойнство. СРАМУВАМ СЕ.
  • 15 Абориген

    41 18 Отговор
    Каква свобода бе, психар продажен! Това е зловещо и отвратително!
  • 16 Азз

    31 13 Отговор
    психиатре..що не идеш при някой добър психиатър...
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Родина

    44 18 Отговор
    Колко пъти да четем мнението на един ренегат? Бягал, връщал се, българин, американец, объркан по принцип човек. Хора които са като семена на глухарче не могат да дават мнение за камъните, които си тежат на мястото!
  • 19 Верно ли

    22 7 Отговор

    До коментар #13 от "Гост":

    Мхм, ама и вие много хубаво го гледайте, па и четете по документите. Например тази памятка около 7мата минута, дето авторът чете изречение от средата, за което твърди, че е краят на памятката, а под него има заповед към Трети украински фронт как да се държи с българският народ! Аааа, ама ти не знаеш руски, па може и на български да ти е трудничко, а?
  • 20 Путинист

    27 7 Отговор
    Когато не е прието да се пие, но всички пият и ти не можеш да кажеш че не пиеш, но пък и не е морално да кажеш, че пиеш... казваш, че пиеш, но с отвращение!!!

    Из един стар руски виц

    Бог да пази България с управляващи, които работят в името на народа, но не го питат какво иска вече 34 години!!!

    Коментиран от #40

  • 21 Бойкот на алчния сайт О.Л.Х.

    39 12 Отговор
    Този GLUпак ходил ли е в Берлин, виждал ли е Трептов парк?
    Цял парк на Съветската армия в центъра на Берлин,
    на армията победила Германия във войната!
    Паркът и паметниците там са много, много по-големи от този в София
    и никой не мисли да ги събаря, а само грижливо ги поддържа.
    Който не вярва, може да провери в Гугъл мапс...
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 справедлив

    37 15 Отговор
    КОНОВ ЛИ СИ КАТЪРОВ ЛИ СИ Я ВЗЕМИ СЕ СКРИЙ ЧЕ МИ ОМРЪЗНА ОТ ТАКИВВА ТЕМЕРУТИ.
  • 25 Сила

    19 33 Отговор

    До коментар #13 от "Гост":

    И ти се кефиш, че алкохолизирани ушанки с мания за имперско величие заплашват открито свободни български граждани в собствената им държава?!?....... не знам къв си и къде "гостуваш"

    Коментиран от #74

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Сталинчо

    18 22 Отговор
    Това е специална реставраторска операция след нея следва втора -екскурзия за русовилите(напълно безплатно) до Сибир да се радват на великия советски саюз- ха да им е честито и двете придобивки

    Коментиран от #65, #70

  • 28 Сталинчо

    11 18 Отговор

    До коментар #26 от "Но Пасаран":

    Всички комуняги при сталин

    Коментиран от #73

  • 29 Верно ли

    31 8 Отговор
    Тези са болни от някакъв сериозен когнитивен дисонанс - децата и внуците на комунистите бутат паметници срещу фашизма, построн от техните дядовци за да почетат трети украински полк, същевременно съдират българина за да пращат пари на бандерите и с бодра стъпка пълзят към възроденият в Окрайна фашизъм, само и само да са на върха на хранителната верига! Абе и на тях не им е лесно, ама сега им остава само да се молят Русия да не вземе наистина да излезе победител, че както е тръгнало.... скоро още по-трудно ще им бъде! А можеше България да бъде неутрална!
  • 30 ами

    24 4 Отговор
    ура бурнахме паметника сега всичко ще тръгне в държавата и ще настане светлото бъдеще - това е - заради паметниците не можем да се развием правилно
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Гошо от Почивка!

    15 18 Отговор
    А альоша Кога?
  • 33 Да,...

    23 8 Отговор
    И сега вече станахте свободни!??? Робът си е роб,и винаги търси (и намира),на кого да се кланя.
  • 34 защо така високопарно

    15 5 Отговор
    Още вчера се разбра, че режат шмайзера за да го пратят спешно на Украйна.

    Коментиран от #39

  • 35 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    17 7 Отговор
    И тоя сигурно си пази партийната книжка от БКП....
  • 36 Ми,да

    23 12 Отговор
    Талибаните,като дойдоха на власт в Афганистан,обстрелваха с танкове вековни паметници,сега нашите талибани с флексове и кранове...
  • 37 Глупаци

    7 6 Отговор
    Мога май се 💩💩💩💩💩💩💩 а копейкини 😆😆😆
  • 38 КАКВО ... ?

    1 3 Отговор

    До коментар #1 от "така така":

    Та тя самата е грешка, освен когато е пияна !
  • 39 Пак съм аз

    4 4 Отговор

    До коментар #34 от "защо така високопарно":

    Не, шмайзера е за да си смениш вибратора !
  • 40 Путинист

    11 8 Отговор

    До коментар #20 от "Путинист":

    Понеже виждам, че има много недоразвити тук а също и говеопоклонници, искам да допълня нещо:
    Заменете думата пие с краде, за да разберете. След което, ако има навити, може да обсъдим защо двама харвадци, с бизнеси за милиони в САЩ и Канада се прибират в България!
  • 41 зле

    2 4 Отговор

    До коментар #8 от "вие си ги избрахте":

    ГЛУПУСТИИИИИ

    Коментиран от #47

  • 42 5 септември Съветският съюз обявява вой

    11 9 Отговор

    До коментар #8 от "вие си ги избрахте":

    5 септември Съветският съюз обявява война на Царство България. 5 септември Съветският съюз обявява война на Царство България. 5 септември Съветският съюз обявява война на Царство България. 5 септември Съветският съюз обявява война на Царство България. 5 септември Съветският съюз обявява война на Царство България. 5 септември Съветският съюз обявява война на Царство България. 5 септември Съветският съюз обявява война на Царство България.
  • 43 ККК

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "така така":

    С уста и дОпе!
  • 44 Трижди

    9 3 Отговор
    Децата и внуците на номенклатурата и ДС режат паметниците построени от родителите им. При тунингованите .Илюминати е така - приемат те когато като Павлик Морозов трижди се отречеш от родата си
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Чекмедже бабаит

    1 12 Отговор
    какво следва бузлужа, Шипка, Плевенската панорама, Камбаните, Пантеоните и всичките исторически монументи построени преди демокрацията за запазване на културното наследство?

    Коментиран от #49

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 007

    12 14 Отговор
    Най после след 30 години демокрация и свобода се намериха смели хора да скъсат робската нишка , оплела ни в рашистка окупация и диктат от червено-кафявите русо робски предатели!!!🇧🇬🇪🇺🇺🇦🇺🇲🇧🇬
  • 49 зле

    10 3 Отговор

    До коментар #46 от "Чекмедже бабаит":

    кво общо има шипка и плевенската панорама с 9 септември 1944? и защо трябва да се събарят. какво общо има съветския съюз със имперска русия че ги слагата под общ знаменател /БРАТЮШКИ/Ю??
  • 50 мдаа

    7 4 Отговор

    До коментар #2 от "Пич":

    Вие също бяхте готови да управлявате с Баце, но ви изпревариха. А за паметника... то си беше ясно, че не трябва да остават много червени линии, които да ни разделят. Ще го преживеете...

    Коментиран от #55

  • 51 зле

    5 0 Отговор

    До коментар #8 от "вие си ги избрахте":

    На 8 септември сутринта Червената армия с формирования на Трети украински фронт и Черноморския си флот навлиза на територията и акваторията на България през североизточната и морската ѝ граници и окупира градовете Варна, Русе, Силистра, Добрич, Бургас.17 По нареждане на правителството българските войски не оказват съпротива, а вместо това се обнародва решението му за обявяване война на Германия. Така страната се озовава във война едновременно от една страна с великите сили САЩ, Великобритания, СССР, и от друга страна с Германия.
  • 52 Тома

    14 10 Отговор
    Ако този с шпагина не беше влязъл в България ти батко щеше с цървулите да водиш още воловете на нивата и да ореш

    Коментиран от #56, #66

  • 53 фбр

    10 7 Отговор
    МаЛоУмНиК ! Краварска подлога !
  • 54 ИНЖ

    8 8 Отговор
    Дано Правосъдието, което не успя да въздаде Държавата, го стори онази сила свише, с още по-страшна сила!!! За Народния съд, лагерите и т.н. Нарязването на този тотем е само малка стъпка в правилна посока.
  • 55 Пич

    4 4 Отговор

    До коментар #50 от "мдаа":

    Паветник , нали ! Личи от компетентността ви в тясно партийните плоскости на говорене ! За мислене - не казвам.....

    Коментиран от #58, #67

  • 56 Диамантената ръка

    4 9 Отговор

    До коментар #52 от "Тома":

    Бе то хубаво влязъл, ама и останал 45г., че и не ще да си ходи, това е проблемът...
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Крепостен си, нали?

    3 1 Отговор

    До коментар #55 от "Пич":

    Личи си от непознаването на правописните правила за използването на интервал (шпация), както и от отговорът ти, в който липсва органична свързаност с твърдението на пост 50.

    Коментиран от #62

  • 59 Ами ти

    10 4 Отговор
    Докторе що не си запазиш остроумието за себе си?Не всички са длъжни да мислят като теб,сега какво почваме да се кланяме на англичани и американци така ли? Кажете едно единствено нещо което да е добро за народа направено от тях? Чърчил е искал София да стане картофено поле, американците с бомбардировките се опитаха но не се получи и по този повод вдигнаха паметник на пилотите които са летели и хвърляли бомби тук,ето това е подлагане и раболепие, честно казано робско подчинение.
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 д-р цветеслива злобната

    4 2 Отговор
    Споделям напълно!! Прекрасен коментар!!!!
  • 62 Тизе

    2 1 Отговор

    До коментар #58 от "Крепостен си, нали?":

    Си крепостен у акъло си. Човеко ви направи льохави , ама тия дека се фуклявите с писаньето , най не стаете за нищо. Отговори му нещо , ако можеш.

    Коментиран от #63

  • 63 СТи за какво ставаш, голубчик?

    3 3 Отговор

    До коментар #62 от "Тизе":

    За любовница на Копейката?

    Хаххахах

    Коментиран от #72

  • 64 отрязаха главата на руския терорист

    6 7 Отговор
    Един хубав ден за демокрацията!
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 този със шпагина блокира БГ

    7 8 Отговор

    До коментар #52 от "Тома":

    Ако русия не беше окупирала България ,щяхме да се Швейцария на Балканите. А ние останахме като ГДР да подсмърча до ГФР...
  • 67 хе хе

    1 0 Отговор

    До коментар #55 от "Пич":

    Нищо общо с паветата! Прадядо ми беше строител, но правеше къщи.
  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 резервист

    6 2 Отговор
    Бля, бля, бля! Този не е лекар а пациент.
  • 70 Никъде няма да ходим,

    8 0 Отговор

    До коментар #27 от "Сталинчо":

    но соросоробите, ако не се изнесете за обетованата ви земя филаделфия, ще се наложи да се борите за място на колесника на самолетите.
  • 71 резервист

    5 1 Отговор

    До коментар #4 от "Сила":

    Едно си баба знае, едно си бае! За немощта в леглото пак путинистите ли са ти виновни? Айде пикай па си легай!
  • 72 Тизе

    4 2 Отговор

    До коментар #63 от "СТи за какво ставаш, голубчик?":

    Си любовница на Асенча , оти сите откъде паветата се правите на овни , а сте офци , и само овен чекате.
  • 73 Ха ха ха ха

    7 2 Отговор

    До коментар #28 от "Сталинчо":

    Върхът на издигане в кариерата на всеки соросороб е назначението му за личен асистент на Памперсмен - отговорник за памперсите.
  • 74 Никой

    7 2 Отговор

    До коментар #25 от "Сила":

    На теб пък какво ти е свободно? Свободен си само в тоалетната и то не по желание ,а по нужда.Заблудени хора колкото щеш.Никога не сме били истински свободни,защото играем по чужда свирка,нямаме сили да сме свободни по много причини.Икономиески е първата и много важна.За това,който плаща,той поръчва музиката.Иначе празни приказки може да си говорим,полза никаква.
  • 75 3.14К

    5 4 Отговор
    Още не се е родил психиатър който може да помогне на Канов!

    Коментиран от #79

  • 76 Малии,

    7 3 Отговор
    Що патос,що апломб лее нашият психодесен.Абе, шмиргел,знаеш ли какво са цели 33 години за един човешки живот? Почти половината от разумният! Та психодесния,цели 33 г няма нито окупанти,нито руснаци,нито СССР,нито комунизъм.Какво направихте Вие- антируснаците за да се подобри живота в държавата? Грабеж, след грабеж.Шепа мултимилонери ,дори милиардери,останалото в тинята.Ако беше толкова добре вярваш ли,че щеше да има носталгия към онова предишното? Няма такъв луд,който ако сега живее по добре,да търси миналото,да желае то да се завърне.
  • 77 Пси Хиатър

    5 3 Отговор
    Бутнахте паметника, който в крайна сметка напомня за историята, ама в крайна сметка си избрахте за кмет внучето на тия където вкараха хора по лагерите... и управлявате с доказани криминални... И това ако не е биполярно разстройство...
  • 78 Поклон

    3 4 Отговор
    Респект за точните думи .

    По добре не може да се опише
    Окупацията на Червените Чаршафи.
    И Руски и Родни Комундета.
  • 79 Да няма

    3 2 Отговор

    До коментар #75 от "3.14К":

    Комунистически Психиатър , вярно .

    Нема кой ,защото от психиатри имат нужда Родните Копейкаджии.
  • 80 Уточнения=

    6 5 Отговор
    този паметник не е на руската, а на СЪВЕТСКАТА армия, която освобождава Европа и света от фашизма . В нея - съветската армия - участват воини от всичките републики на тогавашния Съветски съюз - в този смисъл той е жест на уважение и преклонение към всички тях, а събарянето на паметник за подобна саможертва е неуважение ъм всички тях. Второ - Съветската армия НЕ Е окупатор на България - просто военните действия следват своята логика. Трето - имаше даже такъв филм от един много талантлив режисьор по сценарий на некадърна историчка, "професор" - че България е платила висока цена за присъствието на съветски воини на нейната територия, но нищо не е споменато за парите, които България трябва да плаща по репарационното споразумение след войната, колко и от кого тези пари са опростени, колко и кому България наистина плаща . Изобщо - преди да коментираме историята, следва да бъдем коректни относно фактите. А що се отнася до събарянето на този паметник и доводите, предшестващи това събаряне - като се почне от "конструктивни и строителни грешки" и се стигне до обикновен реваншизъм - винаги могат да се изтъкнат поводи, защитаващи едно или друго решение. Основателността им обаче невинаги е убедителна. Хайде да погледнем все пак и в бъдещето - паметникът е махнат - е,и? Може би разделението е преодоляно? Единствено сигурното е, че в днешна България човек, нарушил Конституцията и човек с доста съмнителна диплома на юрист ще пишат нова Конституция. Интерполирано към ситу

    Коментиран от #84

  • 81 !!!?

    9 6 Отговор
    Когато България се отърсва от отровната съветска плесен това е Песен !!!?

  • 82 МОЧА за смет

    3 2 Отговор

    До коментар #12 от "Атомик":

    Трогателно ! Направо пуснах сълза !
  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Иван4о

    3 0 Отговор

    До коментар #80 от "Уточнения=":

    СССР обявява ВОЙНА на Б-я на 5 септ.1944г. в момент, когато страните ни са в нормалн дипломатически отношения. У нас нямало германски войски, дори една пушка не е пукнала с/у Червената армия, когато е нахлула. Защо са ни обявили война - за да ни ограбят и заробят за 45 год. Можем и без паметник, който унижажа националното ни достойнство. Вече преживяхме кротко премхването на подобен - на Сталин, намиращ се на входа на Борисовата градина, т.е. сега шумът на политици е излишен, дори вреден.
  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 123456

    0 0 Отговор
    колко мазни плъхове изплуваха за този пир
  • 87 Българин

    0 0 Отговор
    БРАВО, Д-Р КАНОВ !!!
    СТРАХОТЕН КОМЕНТА!!!
    КАТЕГОРИЧНО ТОВА Е ИСТИНАТА!!!
  • 88 Име

    0 0 Отговор
    Сега всеки ще изпълзи, независимо, дали е кадърен - да се изкаже. На практика - сме жертвали 15 000 войници.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове