Last news in Fakti

15 Декември, 2023 06:26 1 490 9

Борислав Цеков: Безпрецедентни за конституционната ни история промени

  • борислав цеков-
  • конституция

Всичко е затворено в черната кутия на правителствената коалиция, заяви преподавателят по Конституционно право

Борислав Цеков: Безпрецедентни за конституционната ни история промени - 1
Снимка: БГНЕС

Конституция не се променя по този начин, както правят сега. Тези промени бяха превърнати през годините в един фетиш, зад който политици и партии криеха собствената си неспособност да решават истинските проблеми на нацията и на държавата. Това заяви в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" Борислав Цеков, преподавател по Конституционно право и основател на Института за модерна политика.

"По принцип по дефиниция, а и в практиката на всички държави, в това число и у нас, за да се пристъпи към гласуване на едни конституционни промени, това е предхождано от много широка дискусия по всички текстове, не само по първоначалния проект, но и между двете четения, между първото и второто, когато се внасят много предложения, когато се избистрят, изкристализират на базата на критиките, които са получили текстовете, които ще отидат вече за третото окончателно гласуване. Сега не наблюдаваме това и то съдържа много рискове. Най-големият риск е свързан с това някои от тези текстове, които предстои да видим, да бъдат изпратени в Конституционния съд. И казвам риск, защото някои от депутатите все още си мислят, че е в сила старата практика на Конституционния съд от 2020 година, която с едно изречение гласеше, че когато една норма бъде обявена за противоконституционна, на нейно място образно казано изплува и се възкресява от нормативното небитие отменената норма. От 2020 година обаче Конституционният съд промени своята тълкувателна практика и сега, ако някои от тези норми в Конституцията, които бъдат гласувани от парламента, бъде обявена за противоконституционна, то на нейно място ще възникне правен вакуум", коментира Цеков.

По думите му може да осъмнем без институцията Висш съдебен съвет по Конституция или който и да е друг от тези текстове: "Ако се стигне до разделяне на Висшия съдебен съвет (ВВС) на два независими един от друг съвета, и Конституционният съд бъде сезиран и прецени, че това засяга формата на държавно управление по силата на прословутото решение от 2005 година, то след като отмени тази норма като противоконституционна, ние ще се озовем и осъмнем без институцията Висш съдебен съвет по Конституция или който и да е друг от тези текстове. Така че отговорността е много висока и това претупване и дежурното оправдание: "Абе ние и да го приемам, ако сме сбъркали, Конституционния съд ще ни поправи“, вече не е валидно".

Според Цеков яснота за предстоящите промени в Конституцията няма: "Това са може би безпрецедентни за нашата конституционна история промени, при които на практика всичко е затворено в черната кутия на правителствената коалиция".


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кнаус 485

    10 3 Отговор
    Промените в Конституцията са вредни
  • 2 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    13 1 Отговор
    За Над33 Години Бе Унищожена
    България
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 един българин

    12 2 Отговор
    Единствената цел, на която служат промените в конституцията е да закрепи за вечно, окончателно и безвъзвратно, властта на ДС над тукашните земи. За това пеев толкоз настоява за тях!
  • 5 срещу България.

    15 3 Отговор
    Всичко в промените в конституцията е антинародно. Дава се права на сглобката да се елиминират важна част от правата на проуратурата и на президента. Целта е доразграбване на страната и унищожаване на народа.
    Но най-важното и противно е, че се позволява на хора с двойно гржданство да заемат най-високите постове в държавата ни, за да действат в полза на чужди страни срещу България.
  • 6 професор

    11 1 Отговор
    Прав е Боре Цеков. Това не са никакви промени, а някакви козметични поправки, нещо като канцеларски допълнения .Липсва решителност, радикалност, конституционносъобразност. "Промените" са направени от непрофесионалисти, неуки хорица, дребни по своя интелект и умствено развитие.Те не познават правната доктрина и учения, нито понятията за норма, съобразеност на правната норма с по-горната, логическата връзка между нормите. Щом Деса от Дулово я готвят за конституционен съдия, представете си....Срамота!
  • 7 юрист

    10 1 Отговор
    За промените важи същото, каквото едно време казваха за партията: Какво ви даде партията ? Отговор:Нищо, но от сърце.
  • 8 Макавей Пухчев

    1 11 Отговор
    Този Б Цеков е зле подготвен
  • 9 Трендафил Акациев

    7 0 Отговор
    Аз съм Деса Простакеса,
    на гербави и мутри съм метреса.
    Готвя се за магистрат,
    ще имам мангизи за палат.
    Ще лапам по 15 бона,
    изпреварих баба Цона,
    чакар че сме еднакво прости,
    при мен дойдоха златни гости.
    За всеки важен пост,
    най-важното е да си прост.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове