Last news in Fakti

15 Декември, 2023 23:30 1 268 28

Важните новини във ФАКТИ на 15.12.2023 г.

  • шенген-
  • атанас славов-
  • майка-
  • любомир кючуков-
  • кирил петков-
  • атанас пеканов-
  • весела лечева-
  • манол пейков-
  • параходство български морски флот-
  • дете-
  • казахстан-
  • административен съд-софия-
  • дадо коледа-
  • кзп-
  • васил божков-
  • антон хекимян-
  • демонтаж-
  • достъпно за вас-
  • паметник на съветската армия-
  • промени в конституцията-
  • дядо коледа-
  • урсула фон дер лaйен-
  • васко кръпката-
  • мария габриел

Крайното решение за вдигане на ветото трябва да бъде взето от парламента на Нидерландия. Това ще стане другата седмица, ако всичко е наред, каза премиерът

Важните новини във ФАКТИ на 15.12.2023 г. - 1
Снимка: EPA/БГНЕС

Правителството на Нидерландия взе решение за България и Румъния в Шенген, Денков е оптимист

Очакват се позитивни новини от Нидерландия за присъединяването на България към Шенген. Това заяви премиерът Николай Денков от Брюксел, съобщи bnt.bg.

Атанас Славов: Следващата седмица ще бъдат гласувани промените в Конституцията. Местенето на ПСА закъсня с 33 години

Сроковете, които бяха заложени в правилата за промени в Конституцията, казват, че следващата седмица ще е второто и третото гласуване. Преместването на Паметника на Съветската армия е закъсняло с 33 години. Дългото сбогуване със символите на тоталитаризма е един от проблемите на нашето общество. В демократичните държави тези въпроси отдавна са решени, жалко е, че ние спорим 33 години по-късно. Това каза в "Панорама" министърът на правосъдието Атанас Славов, цитиран от novini.bg.

Майката на момичето, живяло в кокошарник: Наказах я, защото тропаше. Тя много лъже

Само по Нова телевизия проговори майката на 7-годишното дете от село Крушовица, което беше открито от полицията да спи само в стопанска постройка без отопление. Пред камерата тя заяви, че това било единичен случай. На място в селото пристигна образователният министър Галин Цоков. За да потърси отговор на въпроса защо никой не е реагирал на разказите на детето, че живее с паяци и мишки.

Любомир Кючуков: "Да"-то от Нидерландия не ни дава пълен и неограничен достъп до Шенген, но е позитивна стъпка

Ако Нидерландия отблокира членството ни, остава Австрия. Това не е самото членство, а облекчаване условията за пътуване със самолет. То не ни дава пълен и неограничен достъп до Шенген, но е позитивна стъпка. Това каза бившият зам.-министър на външните работи Любомир Кючуков в „Още от деня” по БНТ, цитиран от novini.bg.

Кирил Петков за решението на Нидерландия: Действията на кабинета и парламента ни са възвърнали доверието в България

Днешното решение на правителството на Нидерландия да подкрепи България за членство в Шенген е еднозначна висока оценка за работата на България. Това написа в профила си във "Фейсбук" съпредседателят на ПП Кирил Петков, след като се разбра, че Нидерландия е казала "да" за присъединяването ни към Шенген.

Атанас Пеканов: Трябва да откажем на предложението за Шенген само по въздух

"По всички европейски правила България заслужава да стане член, както всички други страни. Трябва да откажем на предложението за Шенген само по въздух. Поздравявам премиера, който заяви, че не трябва да се съгласяваме, а да се борим". Това каза в студиото на bTV бившият вицепремиер Атанас Пеканов, цитиран от novini.bg. "Добри новини от последните дни, дълъг път бе извървян в последните 2 години. България е изпълнила всички технически условия за Шенген, бяха направени и стъпки по отношение на съдебната реформа. Нека да не се успокояваме и да казваме, че всичко е готово. Това е добра промяна на мнението на Австрия, която дълго време казваше, че няма да има никакво отстъпление. Това е развитие, но не пълно, коментира в "Лице в лице" още той.

Весела Лечева: Пълен театър е желанието на Нинова за обединение на всички леви сили в страната

„Отказвам да приема факта, че БСП стана второстепенна по сила и влияние политическа партия, а ръководството на партията не осъзнава това обстоятелство. Отказвам да приема и че ръководството започна една братоубийствена война срещу президента Румен Радев, който бе избран с гласовете на всички леви хора в страната. Като личност той нито в един момент не предаде избирателите на БСП и левите хора в България. Пет пъти бе даван мандата на БСП, и то когато Нинова водеше лична война с него – това е само пример на политическа последователност.“ Това каза в ефира на bTV Весела Лечева, бивш спортен министър и вече бивш член на БСП.

Манол Пейков: "Възраждане" вдигат парламента на главата си, но много добре знаят интереса си

"Възраждане" имат изключително разрушително поведение. Но те много добре знаят интереса си. Понеже не успяха да направят впечатление в общественото пространство с многолюдни митинги, разбраха, че единственият начин да направят впечатление е да "вдигнат парламента на главата си". Това каза в "Лице в лице" по bTV депутатът от ПП-ДБ Манол Пейков за проваленото събрание на парламента днес. С блокажа на парламента малцинството налага волята си, добави той, цитиран от novini.bg.

Корабът "Руен" е под контрола на похитителите си, казват от Параходство "Български морски флот"

От Параходство "Български морски флот" разпространиха официално съобщение за похитения техен кораб "Руен", информират от БНР.

Гаврата с детето от село Крушовица: Учителите мълчали заради страх от пастрока и семейството. Момичето е в ново школо

Учителите на детето, живяло в кокошарник в село Крушовица, казват , че не са предприели мерки, защото ги е било страх от семейството и пастрока на момиченцето. Същият страх имало и у другите хора в селото, разказват от Dariknews.bg.
Тeзи факти излязоха на светло при посещението в селото на министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков. Той разговаря както с училищния персонал, така и със самото момиче, което вече е прехвърлено в друго училище. На детето е осигурена и допълнителна психологическа и педагогическа подкрепа за по-бързото ѝ адаптиране.

В Пловдив откриха Почетно консулство на Казахстан

Посланикът на Казахстан Виктор Темирбаев направи официално посещение във втория по големина град в България - Пловдив, съобщиха от посолството в София.

По искане на "Възраждане": Административният съд- София е образувал второ дело за демонтажа на ПСА

Административния съд в София е образувал второ дело по искания за спиране демонтажа на Паметника на Съветската армия. Новото искане към съда е от партия "Възраждане", съобщават от БНР.

Снежанка доведе Дядо Коледа в София с хеликоптер

Управляваният от Снежанка хеликоптер кацна днес в авиобазата на „Гранична полиция“ на летище София и доведе най-чаканият от децата гост – Дядо Коледа. Малчуганите нямаха нетърпение да се снимат с тях.

Шефът на КЗП се самообяви за "добре подготвено експертно лице" и отказа да подаде оставка

В свое становище председателят на Комисията за защита на потребителите Стоил Алипиев твърди, че оставката му е поискана заради оплаквания на търговци, които комисията е санкционирала заради нарушени права на потребителите.

Андрей Янкулов: Какво се е случило и къде са теглените в брой огромни суми от Васил Божков?

"При всяко заемане на поста от нов главен прокурор виждаме едни такива действия, които първоначално дават някакво основание да се смята, че прокуратурата едва ли не ще тръгне по нов път, ще има по-голяма откритост, започват някакви дисциплинарни производства срещу определени прокурори, някои, които са били неглижирани, им се дава шанс за изява, но доста скоро се оказва, че това са едни проформа действия и никаква реална промяна не се случва. Сега наблюдаваме същото - няма реална промяна в прокуратурата".

Хекимян: Венелине, кажи си. Лично ми водеше Борисов в студиото преди интервю

Общинският съветник от ГЕРБ-СДС в столицата Антон Хекимян отговори на казано от Венелин Петков по време на интервюто му пред Генка Шикерова от "Свободна Европа". В него Петков твърди, че Борисов държал интервюта с него да прави единствено Антон Хекимян.

Скулптор: Паметникът не може да бъде харесван, защото е лошо направена скулптура, една претупана скулптура

Демонтирането на Паметника на Съветската армия е професионализъм, а не варварство. Това обясни скулторът Тодор Тодоров в ефира на „Добро утро, Европа“ по Евронюз България. Според него този паметник е на окупатора и една уважаваща себе си страна не бива да има такъв монумент.

Документите за демонтажа на ПСА са публикувани от областната администрация

Областната администрация продължава да следва стриктно одобрения от Столична община План за безопасност и здраве при свалянето за реставрация на фигурите от Паметника на Съветската армия. Днес тя публикува и документите за демонтажа на ПСА.

От 10 до 40% намаление има при някои от храните от първа необходимост за първия месец на "Достъпно за вас"

Само за първия месец от началото на инициативата „Достъпно за вас“ се наблюдава намаление в цените на част от основните хранителните стоки от поне 10%, а при някои продукти то достига и до 40%. Това отчитат резултатите на кампанията на Министерството на икономиката и индустрията на база на сравнение на цените на предлаганите стоки спрямо тези преди стартирането ѝ.

Дипломати срещу деконструкцията на Паметника на Съветската армия

Българското дипломатическо дружество (БДД) изразява своето възмущение от поредния акт на деконструкция – разрушаването на Паметника на Съветската армия.

Преди второто четене: 166 депутати внесоха последните предложения за промяна на Конституцията

Дйстващият Висш съдебен съвет (ВСС) ще продължи да кадрува поне 9 месеца след приемането на промените в Конституцията – няма да може да назначава само председатели на върховните съдилища и главен прокурор. Това следва от внесените от депутати от ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС, начело с Христо Иванов, предложения за промени в проекта им за изменения в Конституцията преди второто му четене. Те съдържат преходни и заключителни разпоредби, каквито нямаше в първоначалния проект. Това съобщи lex.bg

Дядо Коледа кацна с L-39 ZA на летище "Пловдив" СНИМКИ

За първи път ръководството на летище "Пловдив" и авиобаза Граф Игнатиево зарадваха заедно малчуганите с пристигането на Белобрадия старец.

Politico: Карл Нехамер обсъдил на четири очи с Фон дер Лайен приемането на България и Румъния в Шенген

Канцлерът на Австрия Карл Нехамер е отсъствал от залата, когато ръководителите на страните-членки на Европейския съюз са постигнали споразумение да приемат 12-ия пакет от санкции срещу Русия, съобщава изданието Politico, като се позовава на трима европейски дипломати.

Според събеседниците на редакцията Нехамер е напуснал залата, за да обсъди с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен въпроса за присъединяването на България и Румъния към Шенгенската зона. Не е ясно обаче какви точно са били дискусиите между двамата.

По-рано бе съобщено, че австрийската страна е деблокирала приемането на 12-ия пакет от санкции на ЕС срещу Русия, но той все още не е официално одобрен.

Източник от срещата на върха на ЕС в Брюксел по-рано разкри пред репортери, че унгарският премиер Виктор Орбан също е напуснал залата за срещи, когато лидерите на останалите 26 страни от ЕС са обсъждали започването на преговори с Украйна за присъединяване към Общността. Преди началото на срещата Орбан предложи този въпрос да не се включва в дневния ред, като отбеляза, че Украйна не е изпълнила необходимите условия и не е готова за тази стъпка.

Васко Кръпката: Моят избор е направен отдавна - избрах китарата пред "Калашников"

„Обичам София! Обиколил съм половината свят, обаче винаги завръщането в София ми е най-сладко“. С тези думи специалният гост в „Радиокафе“ по БНР Васко Кръпката посрещна слушателите.

Мария Габриел: Няма как да ни отделят от Румъния за Шенген

България е изпълнила всички условия и трябва да бъде в Шенген. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел по време на заседание на Комисията по въпросите на Европейския съюз, Шенгенското пространство и Еврозоната, цитирана от "Фокус".


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Стига...

    10 2 Отговор
    Ни го показвахте тоя смрадлив корумпиран плъх. Имитатор на премиер.

    Коментиран от #2

  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "Стига...":

    Точни Сте
  • 3 Кучето от крайния квартал

    4 2 Отговор
    Понеже ми доскуча от политика и гледам, че има новина за Кръпката, да питам: Знае ли някой дали този световен идол още се учи да пее или вече е минал в друго поприще?
  • 4 Този човек

    6 2 Отговор
    И сглобката му се опитват да яхнат народа. И да го крадат.
  • 5 Куку

    2 2 Отговор
    За да се промени конституцията трябва Велко народно събрание бе кравари
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Артилерист

    2 0 Отговор
    Язък за научната общност. Денков ми става все по-противен и май с основание бившият върл седесар, конституционен съдия и депутат Георги Марков, го нарича сламен човек. Не ми се мисли как ще се отрази взора ми Габриел, ако се стигне до РОТАЦИЯ с Менков...
  • 28 Шенген

    1 0 Отговор
    удолетворява единствено и само глобалистите. Цели: затриване на националните държави и НСР, с контрол от дигитални технологии - цифрово евро, биометрични данни паспорти, цифрови портфейли, софт за лицево разпознаване в реално време виж Китай, социален рейнинг, земя и ресурси на ТНК-та, намаляване население ГМО, лпса на продукти, ГМО, личен въглероден отпечатък, предаване на контрол национални граници на чужди служби, глобални. Не знам как хората, не осъзнават какво се случва, и Министерство на истината, правоверна информация.
    Следва чипирането на дясна ръка и чело. Тамън като в Апокалипсис.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол