Last news in Fakti

19 Декември, 2023 07:11 2 154 32

Банско, Разлог, Белица и Якоруда поискаха втора кабинкова линия

  • банско-
  • зима-
  • втори лифт-
  • разлог-
  • белица-
  • якоруда

Не е приет и новият план за управление на парка

Банско, Разлог, Белица и Якоруда поискаха втора кабинкова линия - 1
Снимка: БГНЕС

Изграждане на втора кабинкова въжена линия са поискали кметовете на общините Банско, Разлог, Белица и Якоруда. На среща с председателя на Народното събрание Росен Желязков, кметовете са поставили проблема с нормативните пречки пред развитието на туристическата инфраструктура в района, съобщи БНР.

Кметът на Банско Стойчо Баненски е посочил, че повече от десет години не намира решение изграждането на втори лифт, който да свързва града със ски-зоната на територията на Националния парк „Пирин“.

Единайсет поредни години Банско е най-добър ски курорт на България и световна дестинация, но той остава с един кабинков лифт.

За да се изгради нов, би следвало ясно да се разпише в Закона за защитените територии, че е допустимо изграждането на нови екологични транспортни съоръжения на територията на националните паркове. Не е приет и новият план за управление на парка.

Кметовете са определили като пречка пред развитието на туризма и рестриктивната уредба в Закона за горите, според която е невъзможно каквато и да е инвестиция в спортни съоръжения.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БайБоцимир

    20 8 Отговор
    А като се качиш горе с кабинката, къде ще ходиш? Там има повече писти и лифтове ли? Бутайте безумните комплекси, които построихте!
  • 2 Борче и скиорче

    13 1 Отговор
    Най-приятното преживяване в Банско е да чакаш няколко часа на опашката за лифта.

    Коментиран от #9, #11, #12, #13, #15, #17

  • 3 До долния

    13 3 Отговор
    Че кой нормален слага ски курорт в защитена територия
  • 4 Да но

    7 1 Отговор
    Пък стопираха проекта за писта край Белоградчик.
  • 5 Той

    13 8 Отговор
    Това е крайно належащо и вече задължително да има втори лифт, но също така и още няколко писти с лифтове към тях и горе в планината, защото курорта ще залезе, няма как да платиш 100лв за карта и да се редиш с часове за лифт, това е абсурд.
  • 6 фен

    12 1 Отговор
    Ами ако изхвърлим зелената мафия, може да доживеем и лифтове на Витоша!?🤔
  • 7 Абсурдистан

    7 9 Отговор
    Да орежем гората и да бучнем кабинка до кабинка.
  • 8 Цецо

    8 3 Отговор
    Някой трябва да плаща за защитата на защитените територии. А пари откъде? От мечките ли? Трябват да има нови ски писти и нов лифт
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Райко

    1 3 Отговор
    Кат ви пекна, кат ви блесна и трети лифт ша опнете.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Симов

    8 2 Отговор
    Кметовете на Разлог, Якоруда и Белица защо не поискат нещо за развитието на техните части от Рила и Пирин, ми толкова милеят за Банско.

    Коментиран от #21

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Човече

    6 1 Отговор
    Наистина не е приятно чакането, но изграждането на нова кабина ще премести чакането от долните станции на горните станции на съответните лифтове. Защо? Защото човече, трябва паралелно с новата линия да се обособят терени за нови писти. Настоящите са достигнали своя максимален, дори над максималния капацитет. Премествайки опашката от долу нагоре няма да доведе до отпушване на задръстването, напротив, то ще се случи много по бързо и ще бъде горе на мястото на пистите. Скиорите, бордистите, които карат в малкия промеждутък от време докато се качат повечето хора и за пълнят пистите няма да могат да си позволят това. Уви, това време ще бъде изпълнено с хора, които вече ще са горе.
    Също така разширяването на зоната разбира се не е невъзможно, но тя все пак има капацитет и той, макар все още да не е на своя предел се доближава. Разширяването ще реши част от проблема, (тук не е Алпите и зоната не е голяма, просто има предел, който още малко и ще го достигнем без да нарушим природата) но с този вид държавно управление и контрол, с този Наистина не е приятно чакането, но изграждането на нова кабина ще премести чакането от долните станции на горните станции на съответните лифтове. Защо? Защото човече, трябва паралелно с новата линия да се обособят терени за нови писти. Настоящите са достигнали своя максимален, дори над максималния капацитет. Премествайки опашката от долу нагоре няма да доведе до отпушване на задръстването, напротив, то ще се случи много по бързо и щ
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Селяните

    9 2 Отговор
    от района си мислят, че планината е тяхна. Както и ония покрай морето. Да, ама не. Те са на всички ни, и са прекалено осрни от вас за да допуснем това да продължи. С една дума дух..те.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Бамби

    1 6 Отговор
    По-точно защитената територия е проектирана върху курорта, за да спре развитието му.

    Коментиран от #23

  • 21 Некой си

    7 0 Отговор

    До коментар #14 от "Симов":

    Дебелянчо от 10 години подготвя терена в Семково. Догодина почва да строи. Очаквайте примени в закона специално за нацинален парк Рила и изваждане на територик от държавен горски фонд.
    А с тази липса на сняг и сезон от два месеца е ясно на всички, че става дума за пране на милиарди, а не за ски-туризъм.
  • 22 Наблюдател

    4 0 Отговор
    Ибанско
  • 23 Бимбо

    6 1 Отговор

    До коментар #20 от "Бамби":

    Заради Бансо убиха ски спорта на Витоша, да си ... мамта
  • 24 Че как иначе?!

    2 0 Отговор
    Украинските туристи,се местят от морските,в зимните ни курорти...!
  • 25 мнение

    5 0 Отговор
    за сравнение в Австрия на по-малка леглова база (само Банско е над 50000 вече) пистите са едно 10 пъти повече като километри. Отделно са разсредоточени по различни склонове на планината с множество връзки по между им, както и между селата в подножието. У нас построиха цял град (щото Банско си беше едно забутано село преди 20 години) и сега зор да качат целия град на единствения връх над него. Що не развивате и съседните зони - над предела и Добринище. Само Банско ли е важно там, че и Якоруда и видиш ли се борят за новия лифт на алчните банскалии....
  • 26 Дидо

    0 1 Отговор
    Дано! Банско има нужда от втори лифт и то не от сега, ама...все не става.
  • 27 Иво

    0 0 Отговор
    Откога се молим!!!
  • 28 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 0 Отговор
    Проблем не са лифтовете, а че ако се реализира проектът за втора кабинка, с предвиден капацитет 3 000 човека/час, в ски-зона Банско, природата в района ще се съсипе ОТ ЧОВЕШКИЯ ПОРОЙ. „Хората в Банско" искат да вкарат СЛОН В АПАРТАМЕНТ!!!
    Всичко може да си направим,-лифтове, хотели, магистрали, молове, небостъргачи, заводи, ....ПРИРОДА НЕ!
    Втори кабинков лифт там не е потребен. Проблемите на Пирин и Банско ще се решат с оформянето на теснолинейката в Разложка долина като ЖП пръстен и се свържат селищата: Белица, Якоруда, Разлог, Банско, Добринище.... и т. н.
    Повече от половината пръстен отдавна е построен. Той е само малък участък от теснолинейката която минава през Родопите. Остават около 20 км. да се затвори пръстена. Площа на цялата Разлошка долина е приблизително колкото София. Влакчетата по "Пръстена" да бъдат луксозни, с отопление и най-важно -на често. При лошо време е неземно удоволствие за скиора, да разпусне в минералната баня на Добринище, а и други минерални извори има в долината които могат да се използват. СЪЩЕВРЕМЕННО ЩЕ СЕ ПОЛЗВАТ ОТ СКИОРИТЕ И СЪСЕДНИТЕ СКИ ЗОНИ, КОЕТО ЩЕ ПРЕМАХНЕ СТРУПВАНЕТО ПО ПИСТИТЕ НА ВРЪХ ТОДОРКА. Тъй като Разложката долина е оградена и от още две велики БЪЛГАРСКИ планини: Рила, и Родопите, може да се изградят и нови ски зони в тях. Ако на кабинката има много хора, ще може да караш по пистите на Добринище -Безбог, Беталовото, Семково и по други бъдещи нови писти.
    Сега, като се закотвиш в Банско, вариантите са с
  • 29 Беличанино

    1 0 Отговор
    Банскалиите какво са напънали?Станаха милионери!1989се копа да се направи лифт на Меченец в Белица,на Семково лифт и длек,всичко се продаде и открадна от Лобисти на Банско,същото и на Трещеник,а на Катарино и Реденка и на Бетоловото,кой им е крив на Разложението ,че са прости?Белица и Якоруда са много по-зле от Банско и Разлог и трябва да са с предимство!
  • 30 Гогурето от Белица

    1 0 Отговор
    Едно време през комунизма,Беличанин и Якорунчани колега и бесеха в Благоевградска област и след промените накупиха къщи по Бояна и Драгалевци и апартаменти по София и Благоевград и нищо не направиха за Белица и Якоруда,оставиха на бабечене(помаци от Родопите)-Да се разпореждат там,па сега некой друг ни е виновен!Има един хотел в Белица,Дека не работи от 25г,собственост на министерство на туризма,така си седи,оти не го са развили до сега,Ото в Банско с Предимство ,тия мързеливи люде в Банско,ама са комити и немаа бабечене като в Якоруда и Белица!
  • 31 Троянски кон

    2 0 Отговор
    Преди години имаше семинар за туризма на Семково,в Хотел Рила,който сега не съществува!Аз съм беличанин,Чорбаджиев ми е фамилията и ги питам,лекторите,дали некой нещо научи,разбра и тн-единия вика"не вдева никой нищо"огромно самочувствие ,без покритие!Същите са хората и в Якоруда и Разлог и Баня и Банско,нема кадри,идват хора от София да работят!А верно е ,че В Белица седи един хотел Белица и се руши и е собственост на Министерството на Туризма,но и нема кадри,в Банско 1000хотела и не е там за родни туристи,може ли на първа кабинкова станция кебапчето и кюфтето да струват 4лв!Нема един голем хотел да е собственост на Банскалии или Разложен или други от околията,всичко е на Софиянци и Варненци!А относно Кабинковия лифт,докато има такива като Цеко Минев,дето са алчни ,нема да има нищо никъде!
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове