Last news in Fakti

22 Декември, 2023 07:39 2 940 60

Проф. Петър Стоянович: Кошлуков е един дълбоко уплашен за бъдещето си човек. ПСА е част от онова ужасно време

  • петър стоянович-
  • емил кошлуков-
  • паметник на съветската армия

Не може в центъра на една държава да има паметник на Хитлер, на Сталин или на Мао Дзедун. Човек може да харесва или да не харесва Съветския съюз, САЩ или ЕС, но има една морална линия, когато не трябва да пресича, коментира историкът казуса с ПСА

Проф. Петър Стоянович: Кошлуков е един дълбоко уплашен за бъдещето си човек. ПСА е част от онова ужасно време  - 1
Снимка: bTV

Никой от нас не е получил писмено обяснение. В случая демократическият централизъм не е на високо ниво. Със сигурност не е в пряка връзка с демонтажа на Паметника на Съветската армия. Това каза в "Лице в лице" по bTV историкът и бивш министър на културата проф. Петър Стоянович, след като по-рано днес стана ясно, че БНТ спира излъчването на рубриката на проф. Стоянович "Живите архиви" в предаването на Георги Любенов по БНТ в събота.

Щом не те интересува рейтингът, качеството, явно те интересува нещо друго. Въпросът е на кого служи това нещо. Кой е поръчал свалянето, не знам. Не знам кой го е поръчал. Аз съм малък човек, не ги разбирам тези неща, заяви проф. Стоянович, цитиран от novini.bg.

Това е един дълбоко уплашен за бъдещето си човек. В такива случаи се сещам за Гогол, който в желание да изгони бесовете от себе си, накрая умрял от недохранване в собствения си работен кабинет, посочи бившият министър на културата, визирайки генералния директор на БНТ Емил Кошлуков.

Историкът коментира и темата за демонтажа на Паметника на Съветската армия.

Въпросът за законовата база беше на едно много дилетантско ниво. Не може в 21 век една европейска държава да поставя този въпрос. Нашата Альоша си отиде, после какво става? Другата част от въпроса е чисто идеологическа. Няма значение дали някой харесва паметника идеологически. Когато един античовешки режим, какъвто беше комунизмът, съпоставим с нацизма и фашизма, си отиде, неговите символи трябва да си отидат заедно с него. Не може в центъра на една държава да има паметник на Хитлер, на Сталин или на Мао Дзедун. Човек може да харесва или да не харесва Съветския съюз, САЩ или ЕС, но има една морална линия, когато не трябва да пресича. Този паметник е част от онова ужасно време, заяви проф. Петър Стоянович.

Ние продължаваме да не сме написали тази част от историята по нормален начин. Смятам, че този разговор може да бъде проведен спокойно и на научна база. Но обикновено тук се намесва политиката и всичко става много по-различно, каза още историкът.

 


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 55 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Питане

    74 9 Отговор
    А концлагерите стоят ли като паметници , или не може... Ейй, задминахте комунистите по пропаганда и агитация
  • 2 пери

    38 54 Отговор
    Жалко, че вече няма да го гледаме и слушаме в съботите. Гледахме предаването на Георги Любенов, и канал 1 изобщо, само заради рубриката на Стоянович. На кого пък толкоз накриви, е много интересно.

    Коментиран от #15

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Пич

    82 9 Отговор
    Лаладжията професор , защото е професор , и известен , защото е известен !!! Само неговият академичен ум ли не схваща , че докато организираха разправията за паметника , едно ДПС си прокара конструкция , в която всеки Мемед може да ни стане министър , а младите и красивите , покорно се продадоха ?! А .....???!!!

    Коментиран от #41

  • 5 Зелен Демократ

    25 10 Отговор
    ДС отломките продължават да са все по-демократично настроени, навсякъде четем мнението им, браво, Респект и Поклон!
  • 6 ха ха

    60 4 Отговор
    разлика между онова ужасно време и сегашното ужасно време почти няма
  • 7 патриот

    16 51 Отговор
    Когато един античовешки режим, какъвто беше комунизмът, съпоставим с нацизма и фашизма, си отиде, неговите символи трябва да си отидат заедно с него!
  • 8 пешо

    55 18 Отговор
    пълен боклук , на такива като тоя измислен професор трябва да им се забрани да се изказват
  • 9 Аааууууууууу

    59 11 Отговор
    Още един плужек!
    Празна говорилня! Специалист по всичко....че и "професор"...
  • 10 плюс минус

    69 7 Отговор
    В онова ужасно, според Стоянович, соц време минусите бяха много по-малко от сегашните минуси.
    Всеки строй си има и хубавите ,и лошите страни,
    но защо в родната България настъпи този див капитализъм, който изостави предприятия, заводи, работещи, селско стопанство, пенсионерите с жалките пенсии....
    А, какво ще речеш, Стоянович?
  • 11 Рубриката на

    22 46 Отговор
    Професор Стоянович е едно от малките неща които с удоволствие гледам защото той не говори като политик и политолог хора които са ни омръзнали да гледаме.А що се отнася до Кошлуков да той беше борец за демокрация докато превзе този пост и повече демокрация на Кошлуков не му трябва защото е част от статуквото.
  • 12 Перо

    38 1 Отговор
    Стига вече с това самоунижение: ред сълзи, ред сополи, много важно, уволнен от един осъждан държавен престъпник, незаслужено заел поста шеф на БНТ! Онова време му осигури немската гимназия и следването във Виена! Брат му също е окупирал ефира на БНТ!
  • 13 Така Така

    37 1 Отговор
    Ужасното време е тук и сега, онова време беше нещо специално и екзотичнп, но и добро за честните и трудолюбови хора това днес е някакъв апокалипсис дано скоро си отиде заедно с фалшивите си герои и измислената си конституция
  • 14 Хубаво

    36 1 Отговор
    е направил Кошлуков, че те е освободил но е крайно време да освободи телевизията и от себе си, като подаде и своята оставка.
  • 15 Тролчо

    43 6 Отговор

    До коментар #2 от "пери":

    Ако Петър Байганьович ви е интересен,това означава,че сте.... ИНТЕЛЕКТУАЛНО НЕЗАВИСИМ!
    Няма нещо българско,по което този господин да не е плюл!Идеята разбира се е да вменява неспособност на българското общество
  • 16 БАНко

    28 7 Отговор
    БРАВО НА КОШЛУКОВ !!! ТАЗИ НАТОВСКА ГАДОСТ В ЗАТВОРА !!!
  • 17 хихи

    25 4 Отговор
    На калпав демократа вълнатаМу Пречи
  • 18 Ей. професора,

    40 4 Отговор
    А що има паметник на Рейгън в София, като не може? А? Или не знаеш за него, да те и професора, самодоволен, нагъл пуяк?!?
  • 19 Винету

    36 3 Отговор
    Не може с такава ирония да подхожда към труда на стотици хиляди хора ,които построиха тази държава. Хубаво,лошо,такива бяха времената и хората живееха в тях. Точка. Малкото му фенове и тук почнаха да ревът за любимеца си. Кофти тръпка,няма да го гледате в Събота,не и в националната телевизия,за радост на по голямата част от зрителите. В последните две предавания беше по-сдържан,но това не променя нещата.

    Коментиран от #23

  • 20 "Културата"

    12 2 Отговор
    Всеки делничен ден от 11 часа по БНТ 1 един удобно седящ културтрегер си говори с дейци на изкуството.
  • 21 Въпрос

    17 5 Отговор
    Докога сем ще държи на този пост с отдавна изтекъл срок Кошлуков?
    Докога ще хрантутим и този некадърен сем?
  • 22 Уж ,,историк"...!

    24 0 Отговор
    Пък не знае,че паметникът на Основоположника на фашизма-Дучето,стои непокътнат в Италия...!
  • 23 Каква ,,ирония"...?!

    30 3 Отговор

    До коментар #19 от "Винету":

    Тоя направо се лигавеше с труда на нашите родители,баби и дядовци...!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 а ааа

    5 16 Отговор
    Путлероробите се разквичаа на умряло.
  • 26 Аква

    17 0 Отговор
    Комунистическите номенклатури от вчера се преродиха в новите фашисти днес.
  • 27 Проницателят

    19 3 Отговор
    Най-безсилното и грозно нещо е да рушиш паметници.
    СОЦ-ът не е бил приятно нещо, както и самият паметник, но и двете са част от историята. Историята е за да се помни, за да се учим от нея!
    Социалистически паметници има в доста европейски държави, на чело с Германия. Там хората ги реновират и нямат намерение да ги събарят :)
    Безсилието и липсата на разум водят до разруха!

    Не разбрах, какво им пречи паметника, да бяха сложили една табела и да го заклеймят. Да се знае, че е соц паметник и соцът е лош, щеше да е по-лесно и по-евтино. В същото това време се запазва и историята, да лошата част от нея… но все пак историята. Не трябва ли да помним всичко?

    Коментиран от #36

  • 28 Хммм

    27 2 Отговор
    Професоре, благодарение на този режим Вие сте станали професор . Иначе щяхте да пасете някъде овцете. Социализма имаше много неправилни неща но да го наричате "античовешки" е вече прекалено. Сегашната демокрация намирам за много по-античовешка. Все още има хора които помнят .
  • 29 Не се показвай повече!

    12 1 Отговор
    Не си прав, роялисте! Отдавна не следя твоите участия, защото ми създават лош вкус в устата.

    Коментиран от #30

  • 30 Като каза ,,лош вкус"...!

    10 0 Отговор

    До коментар #29 от "Не се показвай повече!":

    Зачетох се в книгата му,седяща на рафта в книжарница...!
    Ти остави...,ами и рецептите му с лош вкус...!
  • 31 Гай Турий

    15 1 Отговор
    Тоя досаден подигравач на всичко що е било в миналото прекаляваше постоянно. Да налага от национален ефир собствените си мисли и гледни точки на цял народ, който в мнозинството си мисли на обратното на тоя умник, беше крайно противно и досадно. Напоследък като цъфне при Любенов, сменям програмата. Приемам за нормално такъв близач на западнали ценности да бъде свален от ефир, вместо един паметник да бъде нарязан и ликвидиран по идеологически причини и заповед на едно посолство на ул. Козяк.
  • 32 Джоко

    13 1 Отговор
    Кошлуков е същия палячо като началника на БТА Иво Инджев от онова "ужасно" време. А кое му беше ужасното на онова време за мен е загадка. Сега е много по- ужасно. Скъпо, фалшиво, дрогата е в училището, децата неграмотни, майките и татковците аргати на Запада, а бабите и дядовците им мизерстват.

    Коментиран от #51

  • 33 Софийски

    9 2 Отговор
    Този лешник е потомствен предател, цялата им фамилия са блюдолизци, а днес се е завъртял около царя русофил.
  • 34 Защо Кошмуков

    6 1 Отговор
    много ми напомня Боби Микайлов
    нещо много си приличат
  • 35 абе в последно време

    13 0 Отговор
    много "професори" и "академици" се захванаха не с това дето не са чели...
    като съборите всичко какво ще оставите, да бяхте построили нещо ...


    "Ние ще хвърлим всичкото злато на САЩ, цялата сила
    на САЩ за измамване и оглупяване на хората от
    социалистическия свят. Незабелязано ще подменим
    човешките ценности с фалшиви. КАК? Ще намерим
    единомишленици в тези страни и Русия. Ще разгърнем
    грандиозна по мащаби разложителна работа, ще
    изтръгнем социалната същност на литературата, ще
    насърчаваме автори, които втълпяват в човека култ
    към секса, насилието, садизма, предателството -
    тоест безнравствеността. Нужни са писания,
    осмиващи естествеността и почтеността като
    архаични отживелици. Простащината, наглостта,
    лъжата и измамата, пиянството и наркоманията,
    животинския страх сред хората, безсрамието,
    доносничеството и още много пороци заложени в
    човека трябва да се раздвижат.Така ще разклащаме
    поколение след поколение, ще предизвикваме
    ерозия и развращаване на младежта. Ще създадем
    човек с консумативна психика на елементарен
    потребител. Всичко това ще извършим под девиза:"

    "ЗАЩИТА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА И ГРАЖДАНСКИТЕ МУ СВОБОДИ”
    Фостър Дълес 1956
  • 36 ИНФО

    9 0 Отговор

    До коментар #27 от "Проницателят":

    В Берлин е срещу Райхстага в цветущо състояние ! И то е един от четирите в Берлин !
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Абориген

    12 2 Отговор
    Надменен, нагъл и глупаво манипулативен човечец. Добре, че е отстранен.
  • 39 Моряка

    9 4 Отговор
    Браво на Кошлуков.Най после махна този Лигльо от екран.Всяка събота две лигави физиономия една срещу друга половин час.Веднага превключватх телевизора.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 аааахахахааа

    1 4 Отговор

    До коментар #4 от "Пич":

    Абе, министъра го слагат хората, също така те го и свалят а не ДПС!Да ти припомням ли колко правителства си отидоха защото хората излязоха на улицата?И да ти кажа че ако министъра си върши работата няма проблем да е Мемед, Моше, Сергей/какъвто между другото имахме и при старата конституция/, Джон или пък Гонзалес.
  • 42 От Варна

    11 1 Отговор
    Предаването е любопитно. Безпристрастно се показват събития от “старите ленти”, за някои може би ще е повод да си направят изводи, сравнявайки нещата сега и тогава. Особено млади хора, които само слушат , да видят документирани събития, пък нека сами си правят изводи. Но… коментарите на господина са недопустимо злъчни и подигравателни. Той се държи, като че ли е Нобелов лауреат! А е само един “ професор” по история, даже не математик, физик, доктор, за да има това несъизмеримо с нивото му самочувствие. Вярно, израстнал е между социалистически интелектуалци, но явно нищо не е прихванал. Обикновено неудовлетворените от себе си хора са толкова неприятно критични, когато им се даде публичност. А показването на кадри е добра идея, може да бъде без коментари. Хората не са толкова глупави, колкото си го представят някои “интелигенти”, ще си правят изводи според своя си мироглед.
  • 43 От оня свят

    6 0 Отговор
    И този си мисли, че това предателско племе налазило властта ще управлява дълго, но нека знае, че още следващата година, в България ще има размирици, които ще спрат само след ликвидирането на няколко хиляди предатели по улиците, като за начало ще се започне с тези от управляващите, а и той няма да бъде подминат!
  • 44 Да, ама не

    4 0 Отговор
    За доста неща е прав, че и начетен,но когато говори за ПСА и онова време, нека има предвид, колко милиони излязоха от калта и нищетата и заживяваха човешки, че то другото експлоатация и бачкане само в името на шепа богоизбрани

    Коментиран от #47

  • 45 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 7 Отговор
    Дебатът за ПСА се породи, защото в България нямаме национално отговорни ИСТОРИЦИ, нито в БАН, нито в университетите, които да осветят цялата истина за терора над България от Москва..........Докато не бъдат уволнени всички "историци" от "Институт за исторически изследвания" към БАН и тези в университетите, няма да се оправим ....това е тъжната истина!

    Коментиран от #48

  • 46 3.14К

    6 1 Отговор
    Ценностната система на тоя професор- "титан" на демокрацията и свободата е компилация от психологическите предпоставки, които са характерни за формирането на един сериен убиец, изнасилвач, мародер, есхибиционист и най-обикновен нацист по доктрината на Гьобелс.
  • 47 вели

    4 0 Отговор

    До коментар #44 от "Да, ама не":

    Но, също да има предид, как той е живял в онова "ужасно" време, че ни омръъзна разни "демократи" да ни дават акъл и да ни смятат за прости, когато не сме съгласни с техните опорки!
  • 48 Демократ

    4 4 Отговор

    До коментар #45 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Истината съвсем умишлено се крие официално,което е печално. Истинските историци с безброй факти и документи не могат да се преборят със съветските пропогандасти ,които пишат и учебниците по история на нашите деца. Проф. по история в СУ Дарина Григорова по повод МОЧА най-безсрамно каза : Путин като приключи с денацифицирането на Украйна ,трябва да дойде да денацифицира България". След такова изказване незабавно трябваше да бъде изхвърлена, но нищо подобно не се случи,даглже няма забележка. Оказа,че тя от години е известна като кремълска пропагандистка, ама учи нашите деца. Буруджиева също,дъщеря на наемен убиец на Коминтерна, горда,че е убил нациста ген. Луков, когото комунистическите лъжи досега почернят ,а Захарова по повод МОЧА каза,че бил нацистки колаборационист, което е пълна лъжа, но и тази е непрекъснато по екраните на тв и учи нашите деца, проф. Искра Баева, свирепа комунистка също учи нашите деца и т.н.и т.н. Пълна трагедия. Напълно прав сте,докато тези учат децата ни и пишат учебници,няма как истината да пребъде.Проф. Стоянович казваше неудобните истини за комунизма, затова ченгето Кошлуков го махна. Кошлуков, направен директор от СЕМ с фалшиви документи е недосегаем, а истината отново е посочена. Цензура в полза на Кремъл, обслужван от ченгеджийницата.
  • 49 Сашко

    5 2 Отговор
    Пълен глупак пък и професор Стоянович??? пък и Министър на култура?
    В дрънголника лъжци!
  • 50 За мен онова време е прекрасно

    7 2 Отговор
    Въпреки всичко, бяхме на 26 място в света и живеехме достойно, и то мнозинството,а не шепа богаташи
  • 51 Знаещ

    2 3 Отговор

    До коментар #32 от "Джоко":

    За разлика от Кошлуков, Иво Инджев е един достоен българин.

    Коментиран от #55

  • 52 Аха

    3 1 Отговор
    Браво на Кошлуков . Отдавна трябваше да го уволни !
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 ухо до ухо

    1 0 Отговор
    до кушлук до драндаркия доносните до жебока....
  • 55 ;инджето

    1 1 Отговор

    До коментар #51 от "Знаещ":

    на барикада правеше стачка -гладна/на тъмно не ке брои/гъди,гъди....
  • 56 Нищо ново под слънцето

    1 1 Отговор
    Паметник на американските бомбаррдери има в Софето, пруфесуре Стоянович. Или Беганович?
  • 57 Преди 80 години

    1 0 Отговор
    Българският летец Списаревски загива в бой с американските бомбаррдери. След като разстрелва един бомбардировач, летяща крепост, той е обкръжен от петдесет вражески изтребители. Затова се врязва във втори бомбардировач.
  • 58 Няма да унищожите България

    1 1 Отговор
    Нов Народен съд е неизбежен.
  • 59 Този е толкова професор

    0 1 Отговор
    колкото и Кошлуков и Денков
  • 60 Даа!

    0 0 Отговор
    Има един филм от петдесетте на миналия век..Утро над Родината" .За блестящото утре на Социализма и Комунизма в България.Та познайте драги ми читатели,чия родителка играе главна роля в него? Благодарение на подобни роли, наш Стоянович,расте в пъпа на столицата, влиза в елитната гимназия ,а след това и в университет.Иначе е лесно днес,да плямпаш всяка събота от дивана при Любенов,колко ужасен е бил живота през соца.И там го раздава Енциклопедия Британика.Убеден съм,че получава предварително ,какво съдържат" Архивите са живи" до запетая в поредното предаване.За да се порови в нета и други подобни.Да демонстрира " небрежно" какъв всичколог е! Гнус безпринципна! Утре,ако дойдат китайците,ето такива ще изровят разни папируси,че пра пра пра дядото им е бил китаец.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол