Last news in Fakti

22 Декември, 2023 11:10 1 613 32

Калоян Методиев: Днешните деца хулигани са утрешните шофьори, бизнесмени, продавачи. Имаме работа със социална зараза

  • деца-
  • хулигани-
  • продавачи-
  • социална зараза

Рязко трябва да се смени модела в образователната система на страната – от акцент върху образование (все по-тромаво и усложняващо се) към акцент върху възпитание, коментира политологът

Калоян Методиев: Днешните деца хулигани са утрешните шофьори, бизнесмени, продавачи. Имаме работа със социална зараза - 1
Илюстративна снимка БГНЕС

Коментар на политолога във Фейсбук

Най-често пиша за политика, но тази сутрин една новина ме потресе. Момчета и момичета между 13 и 15 години пребиват с ритници бездомна жена и го снимат с телефоните си. Колко пребити има, за които нищо никога не се е разбрало?! Слагам случката в един по-общ контекст. Почти всеки ден се возя в трамвая по една и съща линия. Само за тази седмица станах свидетел на три случки. Ученици на групи (същата възраст като побойниците) крещяха, тормозеха пътниците, лигавеха се. Скараха се с млад мъж и му се нахвърлиха като глутница вълчета. Други удряха отвън по стъклото след слизане. Момиче пушеше някакво устройство в трамвая с поредната компания шумни съученици. Възрастните се свиваха, отдавна вече не правят забележки, смачкани и обезверени. И дори не искат места – само да се повозят без проблеми. Аз не съм си мълчал, де. Но имаме огромен проблем като общество. И това не са гетата на столицата, а южните ѝ, уж хубави квартали. Тези деца, днешни хулигани, са утрешните шофьори, държавни служители, бизнесмени, продавачи, полицаи… Моделът от детството ще се претвори и в обществото. Имаме си работа със социална зараза, която се разпространи и души социума. И няма как без малко политика - когато гледат побоищата в парламента, по улиците, в училища те копират модела. Това е част от общия разпад на ценностните връзки и възпитание в обществото. Знаете, откъде се вмирисва главата.
Рязко трябва да се смени модела в образователната система на страната – от акцент върху образование (все по-тромаво и усложняващо се) към акцент върху възпитание. По британския модел, който съм наблюдавал и изучавал – първо трябва да са добри и примерни граждани, да спазват правила, да се редят на опашка, да са любезни, да уважават по-възрастните и след това да са специалисти, учени всеки според таланта си. Агресивни ще има, но гнилите ябълки (те са неизбежни) ще трябва да се изолират, защото така няма да създават модели за подражание и да заразяват другите. Това са дългосрочни неща. Но ние без подобна реформа няма да минем. Иначе продължаваме да живеем във филм като тото: дано не се случи на мен, на моите деца или роднини. На мене не ми се живее хазартно на битово ниво! Живее ми се спокойно!


Поставете оценка:
Оценка 5 от 36 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А сглобката какви са?

    29 5 Отговор
    Хулигани престъпници с власт.
  • 2 ха ха

    19 8 Отговор
    Нищо им няма. Просто им е време за война. Обществото трябва да се прочиства от време на време... Пушечното месо е станало много.

    Коментиран от #24, #26, #28

  • 3 Трол

    28 0 Отговор
    Днешните деца хулигани са утрешните политици, мениджъри и експерти.
  • 4 Шопо

    23 4 Отговор
    Няма закони в тази държава всеки прави каквото иска.

    Коментиран от #17

  • 5 Мечо пух

    10 12 Отговор
    Сетил се тоя?! Къде спа до сега, какъв политолог си с формулата от соца - "да се, ще се"? Бла, бла бла.

    Коментиран от #23

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 сигурно

    12 5 Отговор
    щото Путин е виновен ...
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Как

    21 0 Отговор

    До коментар #6 от "Сила":

    да останат , като мутро бизнесмените ще ги съсипят , нямат абсолютно никакъв шанс за развитие и са обречени ? Пипалата на оставените живи "борци" и "олимпийци" , сега костюмирани , са навсякъде !

    Коментиран от #20

  • 11 ФЕЙК

    20 0 Отговор
    Велик пример за ЦЕННОСТНА СИСТЕМА И МОРАЛ на подрастващото поколение са политиците -КОНСТИТУЦИОНАЛИСТИ , батките и силиконките, за които няма никакви спирачки в живота
  • 12 УдоМача

    6 3 Отговор
    Война требва за да се оправим...

    Коментиран от #31

  • 13 Ами да

    17 0 Отговор
    До като днешните политици не станат утрешни затворници, така ще е!
  • 14 Прокурор

    26 0 Отговор
    Томас Хобст /английски хуманист от края на 17 век/ : " В една държава в която няма законност и ред животът е кратък, гаден и евтин" !
  • 15 Некой си

    15 0 Отговор
    Абсолютно е прав автора.Но,да не забравяме,че възпитанието първо се гради вкъщи,след това в училище и накрая на улицата.Да се забрани интернета на малолетни и непълнолетни и нещата ще си дойдат на място.
  • 16 Професор

    11 0 Отговор
    Трябва да се забрани Тик Ток. Пълно е с откачалки там а китайското приложение изобщо не контролира нищо. Гледам и Волен е там вече.
  • 17 Загрижен

    22 1 Отговор

    До коментар #4 от "Шопо":

    Закони има бол!!!
    Кой да ги прилага, обаче???
    Милиционерите, които са с татуси на гангстери от щатско гето ли? Прокуратура, която работи само ако ѝ се нареди отгоре ли?!? Съдебна система, която е толкова корумпирана, че издава такива смешни присъди на явни крадци и убийци, а на кокошкарите от воле им дава десятка тъмничен пандиз, ли?!?
    Кой, кой, бе? Та това е територия, а не държава и малките со.полu много добре го разбират, и си правят каквото виждат, че правят другите престъпници...
  • 18 Дърт даскал

    12 0 Отговор
    Всичко тръгна от НАХАЛНИ УЧЕНИЦИ, БАБИ- СТРЪВНИЦИ, МАЙКИ - УСОЙНИЦИ И БАЩИ - ПОБОЙНИЦИ !
  • 19 Мутризация

    9 0 Отговор
    Както и децата хулигани от 90-те са сегашните политици, бизнесмени и политкоментатори.
  • 20 Сила

    11 0 Отговор

    До коментар #10 от "Как":

    ТОЧНО..... Интерната за агресивни и неграмотни селянчета "Олимпийски надежди" се превърна в люпилнята за гаменчета бандитчета, които после станаха бизнесМутри....... Та до ден днешен
  • 21 А пък на пияни и дрогирани

    10 1 Отговор
    Полицаи и жандармеристи калашници им раздадоха даже
  • 22 Дааааа

    9 0 Отговор
    деца хулигани са днескашните депутати . Имаме си работа със социална зараза
  • 23 някой

    5 1 Отговор

    До коментар #5 от "Мечо пух":

    соца отдавна го няма, защо го бъркаш тук бе, многоумник
  • 24 Чуха те ...

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "ха ха":

    Ще отговаряш за думите си ...
  • 25 1122

    9 0 Отговор
    Времето тече по-бързо, а родителите не прекарват достатъчно време с децата си. При цялата си заетост трябва да намират време за това.
  • 26 е, браво

    13 0 Отговор

    До коментар #2 от "ха ха":

    Дали и този студент в Прага е разсъждавал така ? Дори на шега не се пишат подобни неща, да не говорим, че е безумие човек да се отдава на подобни мисли.
    И да, смятам, че претоварените ученици загубиха всякакъв интерес към образованието, а възпитанието е на кота нула.
    Трябва да се започне от родителите. Там е разковничето на злото.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 2254

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "ха ха":

    Ми ходи да се биеш бе! Войната ти е на един xyz разстояние.
  • 29 леовлсндк

    3 0 Отговор
    Това от психиатри -криминалисти и психолози-криминалисти се нарича психопатия,букет от най-тъмните ъгълчета на човешката съшност.
  • 30 Добро утро

    7 1 Отговор
    Какво друго да очакваме от хора, които от момента, в които се родят от всички посоки чуват, че те имат САМО права, за задължения не са чували изобщо.
  • 31 Моарейн Дамодред

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "УдоМача":

    Спокойно, въпрос на време е. Некоалицията за това е създадена от амбасадата. Все пак територията трябва да се прочисттва по всякакви начини.
  • 32 прогноза за времето

    1 0 Отговор
    Късно е вече чадо . Отдавна сте отворили "Злият Дух" от бутилката. И "Злият Дух " ви е наврял бутилката там дето слънце не огрява. Нали искахте демокрация ?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол