Last news in Fakti

29 Декември, 2023 05:01 8 628 63

Боян Чуков за Шенген: Страна-инвалид ли сме?!

  • боян чуков-
  • шенген

С какво сме по-лоши от останалите, попита международният анализатор

Боян Чуков за Шенген: Страна-инвалид ли сме?! - 1
Снимка: БГНЕС

"България да не би да е страна-инвалид в ЕС? С какво сме по-лоши от останалите държави? Останалите така ли ги приемаха – едното дотук, а след това ще изчакате за другото. На мен това ми прилича като предновогодишна почерпка със захарен памук, пуканки и газирана вода – дават ти нещо, но то не е кой знае какво".

Това коментира пред БНР международният анализатор Боян Чуков по повод потвърденото от премиера Николай Денков, че е постигнато принципно съгласие с Австрия за приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство първоначално по въздух и вода. По-рано румънски медии обявиха, че това ще стане на 31 март, а през цялата нова година ще се водят преговори и за контрола по сухопътните граници, който да отпадне през 2025 година.

"Не съм убеден, че 2025 г. ще се случи това, което очакваме вече толкова години. Тук въпросът не е технологичен, а чисто политически. Трябва да си зададем въпроса – защо в крайна сметка големият препъникамък се оказа Австрия?", продължи коментара си Боян Чуков.

Според него обаче правителството ще отчете това като голям успех:

"В края на тази година то не може да се похвали с някакви изключителни, забележителни успехи, с които да оправдае присъствието си във властта през изминалия период".

Той посочи предимствата за бизнеса, а също и за обикновените граждани от влизането ни в Шенген. За обикновения българин ще е далеч по-приятно да пътува в Шенгенското пространство, отколкото на всяка граница да бъде спиран и да обяснява, че страната е в ЕС, но не в Шенген, добави анализаторът. И още:

"Проблемът е друг – че вече икономически и България, и Европа има страшно много проблеми и хората, които ще могат да се възползват от тази придобивка, стават все по-малко и по-малко. Този плюс ще бъде за относително много по-малко число наши сънародници. Една част от младите българи, които са в Западна Европа, постепенно започват да се връщат в България. Ние нямаме обратния поток от хора, който беше през изминалите 15-20 години".

В предаването "12+4" Боян Чуков отбеляза, че живеем в епоха, в която все по-често употребяваме израза "хибридна война". Китай в момента води война със САЩ във възможно всички фронтове, с изключение на въоръжения, даде пример той.

По думите му събитията в Украйна и тези в Ивицата Газа имат различни интерпретации. Те зависят от интересите на глобалните и регионални фактори, смята той. Според него все повече изборите през следващата година в САЩ ще оказват влияние върху отношението на Вашингтон към събитията в Украйна. Освен това, САЩ отдавна не са в тази финансова и военна форма, в която бяха преди 15-20 години, подчерта също анализаторът.

"Сега се оказва, че те нямат ресурс. Вече трябва да започнат да избират дали да се включат някъде или няма да могат", коментира той. По думите му военната помощ за Украйна е пряко свързана с тази за Израел. Неговата прогноза е, че през 2024 г. арабският свят ще бъде основен терен за противоборство.

За изборите в САЩ Чуков изрази съмнение, че Доналд Тръмп ще бъде допуснат до участие в изборите. Според него ако бъде допуснат, той няма как да не ги спечели.

В предстоящите президентски избори в Русия няма някаква страшна загадка и няма да има особена борба, коментира още международният анализатор. По думите му в момента Владимир Путин отделя голям ресурс за вътрешните битки.

"2023 г. ще се запомни преди всичко и най-вече с всеобхватното стратегическо партньорство между Китай и Руската федерация", категоричен бе Чуков.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 56 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 омбре

    23 3 Отговор

    До коментар #1 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    НЕ СЕ ПЕНЯВИ ---И ТЯХ ШЪ ПРЕДАДЕМ
  • 4 Страшна глупост бе че

    16 22 Отговор
    Европата прие бъгъ в европа...бъгъ си е за диарбекира....хората не са хора

    Коментиран от #7

  • 5 С нищо не сме по лоши

    45 7 Отговор
    Но Европа не иска мутри.
  • 6 М да

    17 62 Отговор
    Това агентите на КГБ СТЕ ВНЕДРЕНИ САМО ЗА ТОВА ДА СЕЕТЕ РАЗДОРИ ПО ЗАПОВЕД НА МАСКВА.
    Макар че каквато и отрова да пръскате в случая е ясно че това е значима крачка напред

    Коментиран от #9

  • 7 УНТЕРМЕНШЕН

    26 6 Отговор

    До коментар #4 от "Страшна глупост бе че":

    КВА ЕВРОПА 2 ро КАЧЕСТВО-МЕИБИ БЕИБИ
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 омбре

    15 2 Отговор

    До коментар #6 от "М да":

    ИЗСТЪРВАЛ СИ БУКВА Ъ В НИКА ПОСЯХТЕ РАПИЦА НАСРЕД ЖИТНО ПОЛЕ
  • 10 Перо

    79 14 Отговор
    През 2024 г. Австрия ще ни пусне и за подземния Шенген, който също ще се отчете от мишока Денков за кардинален успех на режима! Единственият начин да станем пълноправни членове на Шенген е да спрем всякаква военна, финансова и мигрантската помощ за ционисткия режим в Украйна! Тогава от всякъде ще ни предлагат Шенген, иначе пълним кацата без дъно и ни се подиграват!
  • 11 Стамболов

    18 66 Отговор
    Защо давате трибуна на тази руска подлога?

    Коментиран от #13, #36

  • 12 Българин

    87 10 Отговор
    Не сме държава инвалид,а сме държава упрвлявана от безмозъчни инвалиди,докарали България за ТЕЛК пред ЕС.
  • 13 БКП

    34 8 Отговор

    До коментар #11 от "Стамболов":

    Много демократично.... Браво!! Трибуна, само на правилните.....

    Коментиран от #39

  • 14 Пеевски налага цензурата

    31 4 Отговор
    В полза на Борисов.
  • 15 00001

    22 4 Отговор
    Проблема не е Технически нито е Географски, и никой не иска да ви третира като инвалиди.Проблема че между собственни,партийни,държавни и ЕС интерески.Българската управленска и политическа класа избира собстгвенните си икономически интгереси на първо място,следват партийните, след това са Държавните и на ЕС. А ЕС са всички други държави в семейството.Българскитре Управляващи и най-вече НС, са по заинтерисувани как да ограбят богатството изкарано с труда на собственния си народ, след това как да откраднат ЕС фондовете, след това как и да вземат подкупи за пропускане на нелегални емигранти и стоки. И да ги приемат в Шенген нали има всички технически средвства на гранницата. Едно техническо средство е толкова добро колкото е добър оператора му, и колко % от времето реално го използва. Та проблема е в лошо качество на човешкия материал нает да работи на високо ниво, ключови и отговорни държавни длъжности.България още през 2007 трябваше да разреши проблема със Корумпираната съдебна система,( не с прокуратурата) , с корпуцията и организираната престъпност.Приета беше по политически причини без да е постигнала критерии за влизане в ЕС. Сега е 2024 и проблемите са същите от преди 2007.Само с лъжи, не правене на реформи, не смяна на проблемните служители,и кражби и измами , напред не се върви. Всичко се вижда от другите страни в ЕС , само в България не било така, лъжели били другите страни и ги третирали като трето разрядна дтрана.

    Коментиран от #58

  • 16 пламен

    13 45 Отговор
    Да, страна инвалид сме защото има бгруски хибриди като чуков
  • 17 Българин

    13 46 Отговор
    Петата колона на Москва няма да пропусне повода да разпалва антиевропейски настроения в обществото.
  • 18 Евроатлантик Шиши

    14 7 Отговор
    Ако сме страна-инвалид, аз съм ви социалния асистент !
  • 19 Кано

    48 14 Отговор
    Шаика крадци и продажници е сглобката.Вижте Орбан какво прави за страната си ве.никакъв шенген за България.
  • 20 Фен

    55 6 Отговор
    Аз лично, предпочитам да загубя още 10 минути на летището, пред това, да ни напълнят с афганистанци!
  • 21 Факт

    14 45 Отговор
    Този пита, "с какво сме по-лоши...": ами, с такива русороби и руски подлоги, като тебе!!!
  • 22 Не, за ЕС сме само територия,

    55 10 Отговор
    в девета глуха сме. Приеха ни в ЕС само за територията, това беше условието на НАТО! Какво ни се сополивеше евреина Соломон Паси, и без него, краварите щяха да се довлекат в България. Пак отваряме работа на Русия, отново да ни чисти обора!?

    Коментиран от #63

  • 23 Боян Чуков! Ние сме Мафиотска държава!

    30 6 Отговор
    Мафиоти милиардери е Управляват, като Бащиния! Всичките са марионетки на чужди посолства и служби!! Меко казано сме държава инвалид!
  • 24 Софиянски

    15 34 Отговор
    Не Чуков, хората са душевни инвалиди - такива като теб и дузина копейки и полезни ид….

    Коментиран от #27

  • 25 Боян Чуков Трафиканти на наркотици сме

    25 1 Отговор
    От много години! На кораба хванаха, 500кг Кокаин във Камион във Франция 560 или 590кг Кокаин в Български камион??? Полиция ДАНС, Разни, БОБ
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Чуков

    13 32 Отговор
    Ами примерно такава държава влязла поетапно е самата Австрия. Подгответе се, преди да се изказвате. Този го е пратил Радев да критикува. Вредителите на България пак ги активира Митрофанова. Онзи п о д л и з у р к о Волгин дал интервю на забранена руска телевизия от ЕС. Тотален нещастник.
  • 29 Чичо Вра

    11 32 Отговор
    Вие не сте "международен анализатор", а прост пропаганден фатмак на заплата от Москва, другарю!
  • 30 Не, ченге,Чуков!

    11 31 Отговор
    На заради такива кремълски слугинкато теб пътят ни е по-труден!
  • 31 копейка чук

    11 26 Отговор
    Щом копейките са недоволни ,значи вървим добре! И Австрия и Словакия са влезли на 2 етапа!
  • 32 Михаил Ганев

    7 8 Отговор
    Ква страна сме ние не дърт комунист.
  • 33 колония

    38 6 Отговор
    Не страна инвалид, г-н Чуков! Страна от третия свят! С марионетно правителство, наредено в посолствоТО!

    Коментиран от #35

  • 34 !!!?

    8 25 Отговор
    Чуков е инвалид...както всички говорители на Кремъл !!!?
  • 35 !!!?

    9 2 Отговор

    До коментар #33 от "колония":

    Не си страна от третия свят, а страна от азиатския "мир" !!!?
  • 36 Това

    32 5 Отговор

    До коментар #11 от "Стамболов":

    че е един добър анализатор и не продал се за грантовете на жалките НПО-та, не го прави руски! Или всеки който не е жалък продажник и майкопродавец, е руски?
  • 37 Най добрият анализатор

    26 4 Отговор
    Гледал съм му интервю 2015 година и е описал всичко в момента, като почнеш от интригите на САЩ и как ще докарат война в Украйна с Русия, за газопроводите как ще се елиминират и как САЩ ще внася газ през Полша и още един терминал беше! И куп още неща, които дума по дума, се сбъднаха! Не си спомням пред коя телевизия беше, но със сигурност го има по нета!
  • 38 Буци

    15 0 Отговор
    От ЕС просто не вярват на нашите политици, не много казват директно, заради евроатлантическата ориентация. Чисто лицемерие!
  • 39 Българин

    4 15 Отговор

    До коментар #13 от "БКП":

    Ами така е в Матушката ти!
    Нали трябва да копираме нещо от нея? 😂
  • 40 Буци

    13 0 Отговор
    От ЕС просто не вярват на нашите политици, не много казват директно, заради евроатлантическата ориентация. Чисто лицемерие!
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Шаран БГ

    18 2 Отговор
    Международният анализатор , уважаемият господин Боян Чуков, прекрасно знае в какво и до каква степен сме ПО-ЛОШИ от много държави в Шенгенското пространство !!
    Ако аз ,шарана от блатото наречено България, започна да изреждам ПО-ЛОШИТЕ НЕЩА и да се обосновавам, с безспорни доказателства, всички вкупом ще гракнат по мен, че : не съм българин, че съм русофил, некадърник мразещ страната и народа си и прочие и прочие.
    Вярно е и друго ! Има страни в тоя бленуван от политиците ни и дано да е много, много, ама много добър за страната ни - Шенген, които са дори по-лоши по редица показатели от нас.. НО , на милите и "обичащи" България и народа ни западняци , ония им са нужни за користни и алчни , бих ги нарекъл престъпни античовешки цели!!
    По начина, с който се отнасят към Румъния и България, и най-вече към нашия народ, обвинявайки ни в "безкрайна любов" към Русия, те действително безогледно подклаждат такива настроения у нашенеца. А и нашите пишман-политици не правят разлика между " благодарност" и " любов "!! В желанието си да изкярят някой- друг долар или евро, губят представа за реалността и а-ха, да станат по-големи католици от Папата римски !?
    И от там жалкият слугинаж и безпринципност съчетани с безмилостно отношение /вече капиталистическо/ към трудовият човек !!
    Тъй както я карат , и в три Шенгена да ни вкарат, прокопсия няма да има !!!

    Коментиран от #59

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Ха ха ха

    7 17 Отговор
    Точно заради такива руски подлоги като Чуков не сме в Шенген....

    Коментиран от #62

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 без коментар

    5 0 Отговор
    Бижте пресата у нас: 24 часа, пик, близ, факти, уикенд, епицентър, фрог, фактор и кавито други вестници се сетите!
  • 51 Неук

    11 1 Отговор
    Точно и перфектно казано! Да, май сме с "ампутиран" крак и търсим патерица за придвижване към "заветната" цел!
  • 52 От Варна

    11 1 Отговор
    Нещо не мога да проумея, каква е ползата за летищата. Пътувал съм често до Лондон, до Мадрид, до Лисабон,до Виена, даже до африкански държави. . Навсякъде едно и също, показваш си паспорта, особено с новите системи за самообслужване минаването става бързо. Всички хора от самолета минават контрол. Не съм забелязал да питат кой е”шенгенец” и да го посрещат с кафе или да му носят багажа! Поредна измишльотина, за да превърнат държавата ни в бежански лагер. Слава Богу, че самите бежанци търсят всякакви възможности, за да стигнат до самите шенгенци.
  • 53 ТРОЯНСКИ КОН

    3 9 Отговор
    копи-пейст: "..........Бивши служители заемат влиятелни постове в политиката, бизнеса и академичните среди и усърдно се месят в политиката на страната от ЕС. И то въпреки факта, че в хода на присъединяването към ЕС преди 15 години правителството отвори архивите на Държавна сигурност и въведе задължителна проверка на кандидатите за всички изборни длъжности....."
    НА ВСИЧКИ ПО-НИСКИ НИИВА Е ПЪЛНО С РУСКИ АГЕНТИ! Около 1/10 от състава на разните фирми, служби и организации са вербувани...
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Интелигентен

    1 2 Отговор
    Чуков
    с този зададен въпрос, ти малоумен идиот ли си?
    Цялата държава е в разруха -- къщи и сгради - съборетини, Парламента е пълен с бандити и мръсници доносници от Държавна сигурност, Мафията управлява държавата, - ти настояваш за Шенген - да се присъединим към УРЕДЕНИТЕ държави.
  • 57 Едуард Петров

    2 0 Отговор
    Орбан не ни пуска в Шенген, защото България се очертава като най русофобската страна, ръководена от профашистка банда НЕГОДЯИ! А къде избягаха Три милиона млади биологични българи!
    Затова казваме и утвърждаваме, е ДУХОВНОТО Е ДАЛЕЧ ПО ПРЕВЪЗХОДНО ОТ биологичното!
  • 58 Едуард Петров

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "00001":

    Общо взето, правилно се изказваш!
    Но, нищо не казваш, защото си страхлив, понеже си забрави името!
  • 59 Едуард Петров

    2 0 Отговор

    До коментар #44 от "Шаран БГ":

    Шаран, шаран! И добре да си се изказал, но каквото ти е името, такава ти е и същността - страхлива!
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Путин

    1 0 Отговор
    Чуков. За. Какъв. Чеп. Ни. Е. Този. Ебания. Шенген. И. Този. Ебан. Евро. Съюз. След. Пет. Години. Няма. Да. Го. Има
  • 62 Путин

    0 1 Отговор

    До коментар #48 от "Ха ха ха":

    Този. Шенген. Си. Го. Наври. Във. Задника. Чифутчия. Миризлив
  • 63 Путин

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "Не, за ЕС сме само територия,":

    Рано. Или. Късно. Русия. Пак. Ше. Освободи. България. Фердинанд. Е. Казал. Винаги. Със. Германия. Никога. Против. Русия
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове