Last news in Fakti

3 Януари, 2024 05:07 847 3

Мартин Табаков: Все по-трудно е да говорим за международна общност в единствено число

  • мартин табаков-
  • близък изток-
  • хамас-
  • африка-
  • израел

Нямаме начертана карта от по-силния фактор при конфликта в Близкия изток, заяви международният анализатор

Мартин Табаков: Все по-трудно е да говорим за международна общност в единствено число - 1
Снимка: Стопкадър, bTV

Това, което ни завеща като конфликти 2023 година, ще се екстраполира и в международните отношения през настоящата - 2024 година.

Това каза пред "Фокус" международният анализатор Мартин Табаков.

Той поясни, че когато се случва нещо в международните отношения, това не е просто събитие, а процес, който не се ограничава с календара: "Към това, което се случва в Украйна, спокойно можем да добавим и започналата война между Израел и "Хамас" от 7 октомври миналата година. За съжаление, буквално в завършека на изминалата година станахме свидетели на много напрежение, като започнем от Южна Америка, минем през Африка.

Тук става дума за обтягане на отношенията на африканския род, между Етиопия и Еритрея, гражданската война в Судан, напрежението, което отново се появява между Сомалиленд и Сомалия. И след това продължим нашия поглед не само през Ивицата Газа, но и по-нататък, по на изток и стигнем до Южно Китайското море, където през 2023 г. отново имаше напрежение, основно между Филипините и Китай. И се боя, че всичко това ще бъде, за съжаление, повод на нашето внимание и през настоящата година".

По повод войната в Близкия изток, Мартин Табаков отбеляза, че нямаме начертана карта от силния фактор в този конфликт - Израел.

"Налага се в последните няколко месеца да коментираме това събитие и ние го правим през призмата на военните събития, които се развиват там. И за съжаление, нямаме ориентири каква е политическата перспектива на този конфликт. И това е така, защото израелските власти все още не са благоволили да запознаят международната общност с плана и какво ще се случи в деня, в който спрат военните действия. Това е повод за напрежение. Напрежение между Израел от една страна и изобщо международната общност от друга страна, като разбира се, правим уговорката, че е все по-трудно да говорим за международна общност в единствено число, тъй като тя се разпилява на отделни политически блокове", коментира международният анализатор.

По думите му е парадоксално, че по отношение на този конфликт има един сравнително широк консенсус, че неговото окончателно решение, на "това стандартно противоборство между израелтяните и палестинците, трябва да бъде във формулата за създаването на две паралелно съществуващи държави".


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИмеИве

    1 0 Отговор
    Е - кога пък имаме изобщо политици от ранга на Мейджър, Тачър, Кол, както и да е.

    Не е скучно и сега, обаче е неразумно като че ли.

    Има вече много страни вън от диктата на този-онзи.
  • 2 Днес в международен

    3 0 Отговор
    План, всеки тегли чертата към себе си. Израел иска да "почисти" Газа от хората там и да ограби тази територия за техния си народ. Русия иска да отмести границите с Европа и НАТО по-далеч от себе си, но стана обратното: Швеция и Финландия ...пак отива към задънена улица и потенциал на още по-жестоки войни. Сащ искат цял свят да им е подчинен и с Европа, Япония, Австралия и Канада са успели. Но Брикс и някои други засега не искат. И това е потенциал на бъдещи войни и съвсем скоро даже. Има и някои, които напълно откачиха: Северна Корея, но няма начин при такъв "световен ред", при който само силният оцелява. Нашите възможности да оцелеем? Ако станем независими, без да сме част от разните ЕС, НАТО, ...да не се подчиняваме и на СЗО, световна банка, ООН, "дъблински споразумения" и
    подобните... Иска се да се концентрираме само върху нас си, национална независимост и засилване на армията, индустрията, световна тежест, демографията да се оправи и т.н. никакви "цифрови пари", с тях заробването ще е 100%. Влизане в еврото е път към ада. Общият концлагер. Шенген, нали видяхте какво е? Да ни бутнат в едно гето. Осъзнайте се и да станем независими от тези чужденци... Иначе няма да ни има в буквалния смисъл на думата!!!
  • 3 Мнение

    2 0 Отговор
    Марто, говори с думи прости, за да те разбират обикновените хора!

    Значение на думата "екстраполация" - Умствена операция, с която една закономерност или практически опит се прилага и в съседни области за правене на умозаключения.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове