Last news in Fakti

5 Януари, 2024 18:52 1 752 28

Психолог: Огромно психично напрежение има натрупано в населението

  • напрежение-
  • психоза-
  • домашно насилие

Ревностната параноя ще е бич за българските семейства в следващите години, прогнозира д-р Веселин Герев

Психолог: Огромно психично напрежение има натрупано в населението - 1

„Ревностната параноя ще е бич за българските семейства в следващите години”. Това коментира в предаването „Пресечна точка” по Нова телевизия психологът д-р Веселин Герев.

По думите му причината е в натрупано огромно психично напрежение в населението като цяло.

„Най-вече по празниците и след злоупотребата с алкохол и с други психоактивни вещества. Алкохолът като психоактивно вещество е един от провокаторите на ревностната параноя, защото има свойството да намалява потентността и да увеличава либидото. Това действа много зле на мъжката психика, създава огромен импулсен потенциал за агресивност и следва домашно насилие под различни форми - психическо, физическо, а не дай си Боже и до убийство”, заяви д-р Герев.

Той коментира и случая от Стара Загора, при който след гонка и арест почина Пламен Пенев, бивш републикански шампион по борба.

„Това е едно неприятно и трагично стечение на обстоятелствата", смята психологът.

„По данни на пресата човекът е бил лекуван в психиатричната болница в Раднево. Там се лекуват тежки психични разстройства, най-често психози. Характерно за психозата е, че човек излиза извън реалността и има нереални възприятия. Това обяснява и неговото поведение - на бягство с колата, на евентуална заплаха, която отправя към случайни хора. Органите на реда няма как да разпознаят такъв тип поведение. Влошаването на едно такова състояние става, когато човек спре да си приема медикаментите и то продължително време – седмица, десетина дни”, обясни д-р Герев.

Според него органите на реда няма как да разберат, че човекът има проблем, защото не са специалисти.

„Обикновено такива хора продължават да управляват моторни превозни средства, а някои от тях дори имат и лично оръжие. И от тук идва непредвидимостта в тяхното поведение”, обясни д-р Герев. По думите му няма връзка между центровете за психично здраве и МВР.

„При едно такова тежко състояние на човек трябва временно да му се отнема правото да управлява моторно превозно средство, защото е под въздействието на тежки лекарства, или съответно на психично разстройство. Трябва да му се отнема и оръжието”, смята експертът.

Според него до 1997 г., когато центровете за психично здраве са били диспансери, е било много добре организирано наблюдението на хората с психични заболявания.

„Диспансерната система е френска система за активно наблюдение на хора с хронични заболявания. Към всеки диспансер си имаше районни психиатри, те си имаха патронажни сестри. Ако човек не отидеше да си получи лекарства и да ги приеме, те го посещаваха в дома, за да видят каква е причината. И по този начин много лесно се предотвратяваха такива инциденти. В 99% от случаите причина за влошаването на едно такова състояние е спиране на лечението. Човек, ако си взима лекарства, няма да има нереални възприятия, няма да чува гласове, няма да има халюцинации, които да го карат съответно да има и агресивни прояви към околните”, обясни експертът. След като диспансерите стават центрове за психично здраве, няма кой да проследява болните и отговорността да си пият лекарствата е била вменена на близките.

„Ако близък не подаде сигнал до прокуратурата, тя не може да се задейства и човекът не може да бъде настанен принудително в заведение за лечение. Близките сами се страхуват да подават такива сигнали, защото когато излезе от заведението човека, става ужасно”, обясни д-р Герев.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Всичко идва от травмиращата

    10 25 Отговор
    руска пропаганда, която побърка русофилите!

    Коментиран от #5

  • 2 Мдаааа.

    22 3 Отговор
    Умен и интелигентен човек!
  • 3 логично

    25 3 Отговор
    Психично болните с власт водят до натрупване на психично напрежение. Тогава обаче никой не смееше нищо да каже.
  • 4 Еми то населението се спасява само

    23 3 Отговор
    Измамено , ограбено , в процес на унищожаване. 12 години ГЕРБ. Сега пак Тиква , Киро , Доган , Нинова.
  • 5 повторение като фарс

    5 3 Отговор

    До коментар #1 от "Всичко идва от травмиращата":

    Всичко идваше от опитите да имитираме диктатора.
  • 6 Енгелс

    33 2 Отговор
    Говориш глупости Герев. Капитализъм е, дълбоко антагонистично общество. Все повече и повече масите обедняват, а кастата богатее и живее. Хайде замисли се, кого обслужва въздушният Шенген? Обслужва кастата, чийто богаташи ще си водят безпрепятствено метресите в столиците на ЕС и другата група послушните мисирики, които ще въртят задници из модните къщи в Европа да си купуват лъскави парцалки. Обикновеният шофьор, ТИРажията ще стои като Гюро Михайлов с часове пред затвореното КПП на съответната държава от ЕС.
  • 7 д р фройд

    14 10 Отговор
    Доктор Герев открито застана на страната на убийците!

    Коментиран от #10

  • 8 Майна

    23 2 Отговор
    Ами вие принудително настанихте Михнева в такова ,,лечебно,, заведение и най-ужасното, че работещата за определено ,,ведомство,, в Швейцария, нейна дъщеря съдейства за това..
    Михнева работеше по някакво разследване и подаде нееднократно сигнал,че я заплашвана..
    Що никой журналист не дава гласност?!
  • 9 Намерете информация

    15 0 Отговор
    За броя само убииства. Никой не я показва.
  • 10 Енгелс

    9 5 Отговор

    До коментар #7 от "д р фройд":

    Логично! Той е от прислугата на Кастата!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Тирекс

    14 9 Отговор
    Герев е платена персона.Той е психолог колкото аз съм тиранозавър Рекс!!!
  • 14 билкаря

    14 2 Отговор
    Относително може населението да се самолекува по следния начин: минимално новини, телевизия и пропаганда, подбираш си филмите и сериалите внимателно, социални мрежи се ползват минимално, не пиеш и не взимаш дроги или пиеш минимално, концентрация върху близките и поддържане на човешки отношения, учене на полезни неща, работа, която поне малко харесваш. Имало стая за гняв - подаряваш им неработещ уред и, ако много се вбесиш, отиваш да си избиеш енергиите там.
  • 15 Румен Американеца

    18 2 Отговор
    Написах че колкото и да са психически напрегнати, овцете си остават овце. Изтриха го. Затова сега ще променя. С натрупването на психично напрежение, овцете се превръщат в лъвове, вълци, орли и акули

    Коментиран от #16

  • 16 Майна

    15 0 Отговор

    До коментар #15 от "Румен Американеца":

    Задава се нова порода създадена от ,,глобализма,,( еволюцията)-,,овца вълкодав..,,

    Коментиран от #18

  • 17 Виц

    7 0 Отговор
    Какво каза психиатърът на пациента, който си заминал, преди да заплати сметката?

    "Изглежда, че има източници на невъзприемчивост към финансови реалности!"

    Вица е измислен от изкуствен интелект.
  • 18 ха ха ха

    4 0 Отговор

    До коментар #16 от "Майна":

    В матрицата смяната на ролите може да става спонтанно. Който не внимава ще си изпати.
  • 19 ха ха

    5 1 Отговор
    с психоза е 70% от населението гледащо телевизия , на което съвсем умишлено искат да променят възприятията за реалността , а мога да се обзаложа че доктора си говори сам от време на време и то защото не ще да чуе гласовете в главата си или пък да се порадва на халюцинациите си
  • 20 Овце и лъвове

    7 2 Отговор
    Защо лъвът никога не пита овцата за съвет? Защото тя винаги отговаря с "Меее ...
  • 21 Овца и Лъв

    3 2 Отговор
    Какво казва лъвът, когато овцата го пита как се чувства? "Като лъв в овчарник, когато си признае, че яде трева."

    Коментиран от #23

  • 22 Питам:

    10 0 Отговор
    Видния психолог - доктор : При кои семейства ревностната параноя ще избие по-силно, при хетеросексуалните или при МТЛБ "семействата ?
  • 23 ха ха

    6 0 Отговор

    До коментар #21 от "Овца и Лъв":

    Това е най-малкият проблем. При лъвовете има канибализъм, това вече е сериозно.
  • 24 Едно време имаше жълти книжки

    9 1 Отговор
    Органите на реда защо носят оръжие сред цивилно население и защо на цивилни хора психиатри издават разрешителни за оръжие
    Защо здравната каса няма направления за психолози
  • 25 Стар ерген

    6 1 Отговор
    Този плешив чиновник едва ли някога е докосвал жена, камо ли пък да създаде семейство. Най- вероятно е стар ерген.
  • 26 Деций

    5 0 Отговор
    То това е щото сме в клуба на богатите,и икономиката се развива стремглаво,във следствие на мъдрото държано ръководство ,и непрестанната им мисъл и загриженост,за спокойствието,за финансовото и биологично здраве на гражданите!Да живее Демокрацията ,да живеят евроатлантическите ценности!
  • 27 Миладин

    4 0 Отговор
    Десет полицаи върху един човек току-що претърпял катастрофа? Явно е бил Роки. Един гл. секретар така стреля по заключил се в къщата си с гранатомет. Това се казва приемственост.
  • 28 ...

    1 1 Отговор
    Зависи психиката на човека от много неща, безпаричие, лоши думи, кво да ви кажа, доктор психиатър Леков, добър човек беше, явно не е между живите, имаше три момичета и ги бе водил при него в психодиспансера и трите момиченца бяха с психични отклонения. Същото е и днес. Горе подлудиха долу овцете. Дима, пушека идеше и иде отгоре, но вече народа не иска да ги гледа по телевизия и то не овцете, а умните и търсел пари у болница умният еродираният, а то било да гледа спорт псувал горе по ред, днес младо и той псувал, а х го слушал и не го еня,, 700 лева да им дадете горе на хрантутниците и на първия месец ще се оплезят от глад, а кво да кажат ромите без хляб и чакат някой да им купи баничка. Силните хора ще оцелеят и глупавите, но не и чувствителните. Те и докторите са за Раднево, и всеки може да попадне в дупка, но.. Един случай, но.. Преди 1989. Една жена бе се обадила с молба до прокурора да бъде приет мъжа й в психодиспансера за лечение, но си го желае, а той към жена си. Дядо ми умря, а под възглавницата некролог на жена... Отключил младежа.. Да пази господ. Бъдете силни, млади хора. Старите видяха и хубаво и лошо, но днес с тия руски войни до нас е нелицеприятно, но дълго продължи, ще умрат овцете, а вълците ще оцелеят в Бегето
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове