10 Януари, 2024 10:04 1 066 18

Николай Денков: Няма промяна в уговорката за ротацията на премиерския пост

  • ротация-
  • еврозона-
  • шенген

Ако ГЕРБ държат на предложението си, няма нищо лошо Асен Василев да бъде втори вицепремиер след ротацията, коментира премиерът

Николай Денков: Няма промяна в уговорката за ротацията на премиерския пост - 1

Министри ще бъдат сменяни, само ако с Габриел сме съгласни с дадена рокада. Много по-добре е министрите да изпълнят програмите си. Смени ще бъдат правени, само където е необходимо, очаквам да са единични случаи. Ако ГЕРБ държат на предложението си, няма нищо лошо Асен Василев да бъде втори вицепремиер след ротацията. Това заяви премиерът акад. Николай Денков, който отговаря на въпроси на граждани във Facebook.

"Важно е всеки министър да бъде оценяван според работата, която е свършил. Медийните изяви не са основа за смени. Следващите дни ще обсъдя с Мария Габриел информацията, която съм събрал относно това кой как се е справил с управленската програма. Когато ние двамата имаме консенсус, отиваме при партийните лидери", поясни министър-председателят, цитиран от Нова телевизия.

Той подчерта, че няма промяна в уговорката за ротацията на премиерския пост.

"След разговори с ПГ на ДПС ще се реши дали ще разчитаме на тяхната подкрепа, но няма да правим компромиси. Ако те са готови да подкрепят състав на кабинет, който ние смятаме за добър, тогава ще приемем подкрепа от тях. Председател на НС може да е както Никола Минчев, така и Атанас Атанасов", допълни Денков.

По думите му повече експерти, отколкото политически лица са удачни за позиции в съдебната система. "За конституционен съдия би бил подходящ не политически оцветен човек, а такъв, който има богат опит в сферата. Не смятам за правилно ген. Атанасов да бъде кандидат, а по-скоро лице от юридическите среди", заяви Денков.

"Това, че Радев представя пред КС промените в Конституцията, не е лошо. Той не атакува правосъдната система, а ограничаването на неговите права по отношение на назначаването на служебни кабинети. Причината е, че промените са направени така, че да се избегне еднолично управление на президента. Неприемлив е езикът, който държавният глава използва. Държи се като опозиционен лидер. Да направи партия и да спечели избори, ако иска да говори така. Всичко друго не съответства на позицията му", смята премиерът.

"Президентът имаше възможност да вкара България в Шенген със служебния си кабинет. Трябваха промени в закони и в Конституцията, затова нищо не се реализира. Без редовен парламент България нямаше как да бъде приета нито по въздух, нито по вода. Некоректно е Радев да критикува по тази линия. Сред ползите от присъединяването ни са това, че няма да се чака на опашки, а и туристите ще са облекчени в придвижването си. За бизнеса е много важно да паднат и сухопътните граници. Реалистично е да търсим решение за пълно присъединяване в края на 2024 г. и началото на следващата. Преговорите със сигурност ще започнат през настоящата година", категоричен е Денков.

Дезинформация, която плаши хората - така той окачестви информациите, че България се е съгласила да приеме хиляди бежанци срещу влизането в Шенген по въздух и вода. "Ще създадем координационно звено към МС за борба с дезинформацията. Обсъжда се и приемане на отделен закон или допълване на текстовете за Националната сигурност", посочи Денков.

"Единственото, което ни спира в момента за еврозоната, е по-високата инфлация. Тръгваме от по-ниски доходи. Срещнах се с президента на ЕЦБ и тя каза, че единствено инфлацията е това, по което трябва да работим. С финансовия министър обсъждаме какви още мерки можем да предприемем за намаляването ѝ. Част от нея идва от по-високите доходи за последните години, но е и заради наваксването и по-високия растеж на БВП - близо 2%", обясни той.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мишок

    12 2 Отговор
    скрий са бе
  • 2 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    11 2 Отговор
    Ротация няма, ще си подадеш оставката бе сапунен мехур!
    Прочети конституцията?
  • 3 честен ционист

    11 2 Отговор
    Габриел не живее в България от над 10 год и има 3 гражданства и още кой знае, за колко е кандидатка. Това е все едно да сложиш за Министър председател чужденец.
  • 4 Българин

    10 2 Отговор
    Лошо е да имаме за "премиер"-сурикат,но още по-лошото е,че след този се задават по-големи свинщини.
  • 5 евро сглобка

    3 10 Отговор
    Продължавайте все така! Копейките да си плачат!

    Коментиран от #9

  • 6 Шопо

    10 1 Отговор
    Единствения законен начин за смяна на правителство е оставка.

    Коментиран от #14

  • 7 € $ € $......€ $ Размяна.

    6 1 Отговор
    Пълни джобчета. Народа плаща.
  • 8 ДПС,ГЕРБ,ППДБ най-голям враг наБългария!

    10 1 Отговор
    Академик сапунов пак лее акъл, това което няма!!!
  • 9 Мутро сглобка

    6 1 Отговор

    До коментар #5 от "евро сглобка":

    ОСТАВКА.
  • 10 Българският народ

    3 1 Отговор
    трябва да ви ротира при Бай Ставри, всичките унищожили държавата 34 г. Първите са ПП, ДБ, СДС, ГЕРБ, ДПС, БСП.
    Такова предателство, низост не е притежавало нито едно управление на България, тежкозависими индивиди, продажници и чужденци ни управляват. Оставка!
  • 11 Боклуци вън!!!

    6 0 Отговор
    Оставка на продажното марионетно фашистко правителство!!
  • 12 Цар плъх

    7 0 Отговор
    Ники фашиста пяната на сглобката
  • 13 шахматист

    6 0 Отговор
    Рокада и дай Боже шах и мат !
  • 14 Хмм

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "Шопо":

    Да ама те са просто Огранизирани престъпници и някаква си уговорка е над закон
  • 15 Дедо ви....

    7 0 Отговор
    Никога в историята на Трите Български царства не е имало толкова много предатели като сега
  • 16 Пръц пръц

    4 0 Отговор
    Зеленски е бил професионален клоун преди да го направят президент! А Коко на БОКо стана професионален клоун когато го инсталираха като "премиер" - преди това е бил клоун-аматьор, разсмиващ партийците с ректални сапунени балони, миришещи на свеж "научен" "академичен" кeнeф!
  • 17 Банкянски пърдеж

    6 0 Отговор
    Това партийно "сапунче" въобще не се замисля, че след изпадането му от властта ще трябва да се се движи сам през подлезите без полицейска / УБО / ИПОН-охрана!
  • 18 Ком

    3 0 Отговор
    "Няма по-големи врагове на собствения си народ от възпитаната от колонизаторите, интелигенция.". Джавахарлал Неру.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове