Last news in Fakti

10 Януари, 2024 10:18 5 951 19

Съдът определи като "незаконно" арестуването от МВР на Георги Георгиев през октомври 2023 г.

  • боец-
  • мвр-
  • съд

Ако решението бъде потвърдено, лидерът на БОЕЦ ще може да заведе и дело за обезщетение по Закона за отговорността на държавата

Съдът определи като "незаконно" арестуването от МВР на Георги Георгиев през октомври 2023 г. - 1

Лидерът на БОЕЦ Георги Георгиев е бил незаконно арестуван на 28 октомври м.г. Това е постановил Софийският районен съд, съобщи Euractiv, като се позова на информация от адвокат Методи Лалов.

„На задържаното лице се дължи кратко, но съдържателно информиране за фактите, които са причина за задържането му. В случая това не е направено“, приема съдия Мирослав Георгиев.

Гражданският активист беше задържан за 24 часа по време на протеста срещу решението на ЦИК да отмени машинния вот в навечерието на местните избори. Причина за задържането му е увреждане на полицейски автомобил. По информация на Euractiv от МВР са настоявали Георгиев да бъде обвинен за хулиганство, но от прокуратурата няколко пъти са отказали, тъй като няма основания за това.

Съдът обяснява в мотивите си, че Законът за МВР изчерпателно изброя при какви хипотези някой може да бъде задържан за 24 часа. Например – когато има данни, че някой е извършил престъпление, когато някой съзнателно пречи на полицейски орган да изпълни задълженията си, когато някой показва тежки психични отклонения и с поведението си нарушава обществения ред или излага живота си или живота на други лица на явна опасност, при невъзможност да бъде установена нечия самоличност, обявен за издирване и т.н.

Това задържане има характер на на принудителна административна мярка.

В заповедта за задържане задължително трябва да са посочени фактическите и правни основания. В случая в заповедта е вписано като правно основание за задържането – чл. 72, ал. 1, т. 1 от Закона за МВР, съгласно който полицейските органи могат да задържат лице, за което има данни, че е извършило престъпление. Като фактическо основание е посочено „във връзка с 513ЗМК-246/28.10.23 г.“.

„Така посоченото е крайно недостатъчно и на практика представлява липса на факти“, приема съдът. И допълва, че във всички случаи в заповедта трябва да бъдат посочени обстоятелствата, които са мотивирали задържането. „Това означава най–малкото да направи кратко описание на извършеното деяние. Не е необходимо излагането в заповедта на пространна фактология, а съвсем накратко, дори в рамките на едно изречение, да се посочи поведението, което се твърди, че съставлява престъпление, и кога и къде е осъществено то“, пише съдът.

Така на човека, който е задържан за 24 часа, не му е ясно за кое конкретно свое поведение е задържан. Вписаното в заповедта „във връзка с 513ЗМК-246/28.10.23 г.“ не съдържа никаква конкретика и не дава възможност да се разбере причината за задържането. За съда може да е ясно, че в заповедта е вписан номер на полицейска преписка, която може да е и досъдебно производство, но за задържания това не е така, обяснява съдия Мирослав Георгиев.

Според него дори задържаният да може да се досети, че се цитира полицейска преписка, няма как да му стане ясно за какво конкретно негово деяние се води тя, предвид липсата на каквито и да е твърдения в тази връзка. Съдът също не може да разбере от един номер на преписка.

Съдът цитира тълкувателно решение на Върховния съд от 1975 г., според което неизлагането на мотиви не е съществено нарушение, ако фактическите основания и конкретните съображения за издаването на заповедта се съдържат в документ.

„Тази тълкувателно решение, предвид времето си на приемане, не е в съответствие със съвременното законодателство и практиката на Европейския съд по правата на човека“, посочва съдията. И обяснява, че при липсата на конкретна фактическа обосновка на необходимостта от задържането, то се явява несъвместимо с принципа за защита на лицата от произвол.

А в случая дори няма и данни фактическите основания за издаване на заповедта за задържането на Георгиев да са посочени на друго място.

Така съдът намира, че оспорената заповед е постановена в нарушение на регламентираните изисквания за съдържанието на акта. Решението на Софийския районен съд не е окончателно и почти сигурно е, че МВР ще го обжалва пред горната инстанция. Ако то бъде потвърдено, Георгиев ще може да заведе и дело за обезщетение по Закона за отговорността на държавата.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Има си хас

    23 12 Отговор
    Съда вече е усвоен от кръга капитал и НПО-тата на САЩ! Какво да отреди за тоя национален предател за някой грант?
  • 2 Шопо

    18 3 Отговор
    Няма проблем данъкоплатеца плаща.
  • 3 колко лесно се разкриват

    10 14 Отговор
    всеки който иска електронно гласуване значи е платен от задкулисието !!! няма по лесен начин да маниполираш изборите и не случайно в цял свят не се ползва само две страни го ползват и те като нас са на високо ниво с корупцията и обвързаността със мафията
  • 4 Трол

    15 7 Отговор
    Той Георги Герогиев отдавна се е самоарестувал.
  • 5 Реалист

    20 6 Отговор
    Лежеше върху патрулен автомобил на МВР на предния капак и се лигавеше и говореше ционизми на служителите от охранителна полици това поведебие се определя по закона като хулиганство. Явно в България шпионите на козяк не ги обвиняват, а поощряват от съда и прокуратурата.
  • 6 Този

    9 5 Отговор
    Този Калджийски народ Няма да се Оправи! Какъвто и закон да се приеме! Във всеки Зеакон трябва да се постанови и Съответното накаказание за да си Знае!
  • 7 Тошиба

    23 5 Отговор
    Този боооок.лук Джаба Георгиев е много нагъл
  • 8 Българин

    20 7 Отговор
    В нормални държави такива като Георгиев лежат в затвора. България отдавна не е държава, а колония на американските терористи престъпници.
  • 9 Релевантния

    18 7 Отговор
    Георгиев е маргинал от най дол.ните такива ги наемат от Америка за България
  • 10 Майора

    14 5 Отговор
    В нормали държави за такова сържане може и затвор , но явно съда на "Кспитал" и Сорос , го правдава!
  • 11 Запознат

    11 7 Отговор
    Този Георги Георгиев е освидетелстван още през 1996 и не може да носи наказателна отговорност затова не може и да бъде съден. Такива неща ги спестяват от прокуратурата и съда като информация.

    Коментиран от #12, #19

  • 12 Верно ли?

    7 4 Отговор

    До коментар #11 от "Запознат":

    Много добре си е човека,дори доста инициативен,прилагащ добър бизнес модел,който ще му носи приходи от непрекъснато осъдената държава България!
  • 13 Ювиги

    10 3 Отговор
    Гошка Георгиев е херма.фродит как да го осъдиш като няма къде да го настаниш не става за Сливенския не става и за централния Софийски, а в бобовдолския направо ше му цъфнеан.ла още първата нощ.
  • 14 Фъш КИА

    9 3 Отговор
    бойците почнаха добре, но после се продадоха като конфекция. Гнъсна история
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Сигурно

    8 1 Отговор
    Като го гледам какво добиче е сигурно е сгънал капака на патрулката.

    Коментиран от #18

  • 17 Запознат

    1 3 Отговор
    МВР да окастри заплатите за да може да плаща неустоими и психически вреди на потърпевшите . Всички своеволия се плащат от собствения джоб , тогава ще си вършат работата както трябва. Това че непознаващ закона не те прави невинен.
  • 18 Истина

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "Сигурно":

    Този паразит и нагло сьщество, тьртей, с какви средства живее,какво работи,или си искарва средства "по лесния начин"защо изобщо го коментирате, такива нищожества нямат място на този свят.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове