Last news in Fakti

12 Януари, 2024 10:05 1 199 9

Социолог: Всяка една от партиите, ако реши, че ще счупи това управление, просто се оттегля от мнозинството

  • управление-
  • дпс-
  • коалиция

ДПС има да решава въпроса с лидерството си и води ли то до промяна в позиционирането на партията в публичното пространство, отбеляза Марчела Абрашева

Социолог: Всяка една от партиите, ако реши, че ще счупи това управление, просто се оттегля от мнозинството - 1

Условията, които поддържат това мнозинство - Украйна, еврозоната, Шенген, продължават да бъдат това, което споява коалицията, както и заявеното от двете страни продължаващо признание, че те в момента не виждат друга алтернатива".

Това коментира пред БНР социологът Марчела Абрашева.

"Ротацията трябва да премине през пълна парламентарна процедура, която не е толкова формална. Но дори преди това имаше всякакви поводи да се дискутира, че има конфликт в управляващите и те ще се разпаднат. Струва ми се, че не гледаме нещо съществено ново. По всяка вероятност смяната на правителството и вероятно подмяна на министри ще следва курса на това, което наблюдавахме досега в последните 1-2 месеца - повод за преговори и взаимни компромиси между трите части на управляващата некоалиция в името на това тя да продължи. Освен това се наблюдава в последния месец и половина, че се понаучиха като че ли да си взаимодействат. Какви ползи носи на обществото в по-дълъг план - предстои да разберем".

По думите ѝ вследствие на това, което се случва около нас (бел. ред. Украйна), се промениха полюсите, на които седят политическите сили, които е възможно да си взаимодействат.

Дори мандатът да е на ГЕРБ, всяка от двете партии продължава да държи червения картон в джоба си, коментира Абрашева.

"Всяка една от партиите, ако реши, че ще счупи това управление, просто се оттегля от мнозинството".

Според нея "каквито и да са промените на министри, при положение, че бъде запазен премиерът (засега разговорът се върти около съгласуваната формула това да бъде Мария Габриел), струва ми се, че това ще бъде преодоляно с цената на очакващи ни в следващите 2 месеца всякакви конфликти".

ДПС има да решава въпроса с лидерството си и води ли то до промяна в позиционирането на партията в публичното пространство, отбеляза социологът.

"Гледайки всички, те изглеждат в момента като такива, които ако се счупи договореността в управлението, по скоро ще е въпрос на сериозен инцидент отколкото на интереси или намерение".

Отстрани изглежда, че основата, на която тези договорености стоят, не са се променили особено, каза тя и добави, че и двете страни са намерили възможности да взаимодействат.

Относно изборите, които предстоят в регулаторите, Марчела Абрашева напомни, че формулата на тяхното взаимодействие е всеки да излъчи свой кандидат и той да бъде приет. По думите ѝ Десислава Атанасова ще стане конституционен съдия и тя ще е политическо назначение. Двете страни са се споразумели за тези кандидатури, отбеляза социологът и прогнозира, че така ще бъде и нататък.

"Пълната воля на едната страна или на другата няма как да бъде зачетена. Това е нещо, което се повтаря от началото на това управление. Въпросът е когато се намират такива приемани от двете страни компромиси - това добре или зле е за обществото. Двете партии, особено едната от тях, най-вероятно ще плати съответната електорална цена".

По думите ѝ това може да се очаква и за останалите регулатори. А те имат изключително важно значение не само за институциите, но и за икономиката на страната.

"Взирането в процеса на тяхното взаимодействие е важно за нас. Аз не получавам отговори на тези въпроси. Не се случват принципни неща, не се случват по правила, не се случват по начин, по който разбираме какво и защо се прави. Няма как да очакваме, че това ще тече по друг начин".


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да ама не

    10 1 Отговор
    ПП е правена от Тиквата и Сокола. А ДБ са ненормални национални предатели.
  • 2 Мъдрият

    8 1 Отговор
    На народът взе да му писва тотално от тая сглобка и съвсем скоро ще му прекипи, и ще се вдигне и ще ги измете!

    Затова, тия ако им е останал и малко "акъл" - да се разглобяват сами докато е време!
  • 3 !!!?

    1 5 Отговор
    Ами Радев и съветските ОПГта защо не си сделат една "сглобка", ама не могат,...нищо че на Полсолья му се иска !!

    Коментиран от #7

  • 4 Миро

    1 6 Отговор
    Задавам сериозен въпрос:
    Защо от страна на Радев няма посещаемост на Народното събрание?Това ли е истинското му отношение като политик?

    Коментиран от #8

  • 5 Само глупости ръсите

    7 0 Отговор
    за някой лев и вменявате пропаганда. Къде ще ми се позиционира ДПС, като е мафиотски, олигархичен проект! И какви условия били на управлението Украйна, еврозона и шенген? Всеки трезвомислещ, му е пределно ясно, че даване на оръжия и боеприпаси, обслужва интересите и интригите на САЩ и води до разрушения и жертви. Даваме пари да се избиват, вместо да платим операцията на някой българин. И всеки трезво мислещ пречещ на тези продажници, ги обсипват с лъжите и глупостите, за русофили, путинисти, против Шенген, еврозона и т.н! Колкото и да вменявате глупости, ПП, ДБ, ГЕРБ и ДПС са мафиотски структури, обслужващи интересите на САЩ и вредни за България!
  • 6 Това е Претекста за сглобката!

    2 0 Отговор
    Това е Претекста за сглобката! Причинити са Други!
  • 7 Дай Боже!

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "!!!?":

    Дай Боже! - Демек дано най-после да се сети!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове