Last news in Fakti

12 Януари, 2024 12:28 9 675 48

БОЕЦ сезира прокуратурата за имотни сделки на Асен Василев и Даниел Лорер

  • боец-
  • прокуратура-
  • асен василев

Според гражданската организация срещу тях има данни, които създават съмнение за “корупция, имотни, данъчни и финансови престъпления"

БОЕЦ сезира прокуратурата за имотни сделки на Асен Василев и Даниел Лорер  - 1

Знакови фигури от „Продължаваме промяната“ (ПП) бяха предадени за проверка от прокуратурата, след като гражданското сдружение БОЕЦ изпрати сигнал, базиран на разследване на Bird.bg. Прокуратурата е длъжна по закон да провери информацията, съобщи euractiv.bg.

Сигналът засяга съпредседателя на ПП и настоящ финансов министър Асен Василев, депутатът от ПП Даниел Лорер и собственичката на компанията “Интелигентни трафик системи“ Станислава Арнаудова.

Според гражданската организация срещу тях има данни, които създават съмнение за “корупция, имотни, данъчни и финансови престъпления“.

Историята с имотите

На 29 декември 2023 г. Марио Сотиров, който е управител и настоящ собственик на „СТВ Консълтинг“ и спряган за близък до Асен Василев, регистрира в Търговския регистър съдебната молба за обявяване на фирмата в несъстоятелност.

Месец и половина преди това американецът Себастиян Бретшнайдер е получил от съда обезпечителна заповед за над 5 милиона лв., с която е успял да заложил запор на сметките на фирмата, пише Bird.bg.

Бретшнайдер обаче е закъснял. Още през септември “СТВ Консълтинг” продава дворното място и пет имота в сграда на ул. “Чаталджа” 3 в центъра на София, където са се помещавали офиси на “Продължаваме промяната“. Цената е близо 3 милиона лева, а три месеца след това фирмата фалира.

При налагането на запора в сметките на фирмата има малко над половин милион лева, въпреки продажбата на имотите.

Човекът, който де факто спасява парите на “СТВ Консълтинг”, купувайки тези имоти, е Станислава Арнаудова. Тя е мажоритарен собственик в известната фирма “Интелигентни Трафик Системи” АД, която получи посреднически права да продава винетки на системата BGToll с комисионна от 7%. Това се случва по време на кабинета “Борисов 3“.

През миналата година имаше идеи тази комисионна да се намали до 3%, но и досега мерки не са предприети от новата власт.

Марио Сотиров е дългогодишен управител на фирми на Асен Василев, както и на “СТВ Холдингс” ЕООД и “СТВ България” ЕООД. Двете фирми собственост на офшорката “Акселберт” (Akselbert Ltd), регистрирана на Британските Вирджински острови. Bird.bg съобшава, че офшорката и към днешната дата е собственост на министъра на финансите Асен Васков Василев.

Другата съмнителна сделка е извършена от Станислава Арнаудова с Даниел Лорер.

Лорер също има имоти в тази сграда на ул. “Чаталджа” 3 в София. Той ги продава в същия ден като “СТВ“, но на Станислава Арнаудова в лично качество. Продажбата е извършена с огромна печалба.

Имотът на Лорер е купен от “СТВ Консълтинг” за 351 950 лв. преди малко повече от година. Тогава Лорер е министър на иновациите от Промяната. Година по-късно Лорер продава имота за 1.85 милиона лева на Арнаудова.

Въпросът, който трябва да разнищи прокуратурата, е какъв интерес има собственик на фирма, която печели от държавата, да плати 1.5 милиона лева отгоре за апартамент на политик от управляваща партия. Както и дали има формални доказателства за корупция или търговия с влияние в този случай.

Преди година служебния министър на регионалното развитие Иван Шишков разкри, че посредниците при продажбата на винетки са генерирали над 110 милиона лева печалба на гърба на държавата.

Сигналът до прокуратурата

Гражданската организация БОЕЦ изисква от прокуратурата да „извърши незабавно задълбочена и всеобхватна проверка в рамките на наказателно производство на представените данни.

“Да се разследват и данните за схемата за умишлено избягване на плащане на задължения и фалит на фирмата „СТВ Консълтинг“ чрез предварителна продажба на активите на тази фирма на компанията на Арнаудова „Интелигенти Трафик Системи“ АД“, се казва в цитирания от БОЕЦ сигнал.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 66 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Куче влачи рейс.

    84 14 Отговор
    Оставка.
  • 2 Хора

    44 10 Отговор
    без работа !
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Уви !

    102 12 Отговор
    Тези хиени , няма да мирясат, докато не опоскат тотално държавицата ни, после ще ги дирим по островите от Карибският басейн, ама ще е много късно.

    Коментиран от #29

  • 5 Няма страшно

    84 7 Отговор
    Прокурора е безопасна игла !
  • 6 Бонев

    86 9 Отговор
    Истината е че ако има акъл в пп то е в Асен Василев. Лошото е че го използва главно за схеми за лично облагодетелстване за сметка на държавата. Посредници в газа, продажба на земя,а да не забравяме че беше осъден от съдружниците си.
  • 7 няма новина

    98 7 Отговор
    Няма новина !!! Нищо ново не ни се казва !!! Всички (абсолютно всички) знаем прекрасно , че Асен В. и Д. Лорер са нарицателни имена за крадци , лъжци , мошеници , аферисти и предатели !
  • 8 Аз съм z

    57 8 Отговор
    Асен и лорер са интимни май приятели ?
  • 9 народен Съд

    63 7 Отговор
    Тези на фотото - директно за СЦЗ , до живот и без право на помилване !
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 помнещ

    68 8 Отговор
    Крадат ,като за световно или като за книгата на рекордите на Гинес ,но да не забравяме ,че ние /българите/ им дадохме тази възможност ,нали !
  • 12 Тия не са с главата си

    30 5 Отговор
    Печелила била от държавата.Ако не беше тя,друг щеше да е.Пък и ква връзка има откъде са ти парите с това за кво си ги изхарчил?Отсега ви казвам,че няма да излезе от под вола теле.Най-вероятно са си платили всички данъци и такси по сделките,печалбите и прочее и всичко е законно,а моралното го оставяме за Комсомолската организация на го обсъди и смъмри....
  • 13 га яди кифтиета ... ни рива

    53 4 Отговор
    Не ви харесват Лорер и Василев , така ли ?! Крадливи били , мошеници били , разсипници били и били майцепродавци ?! Ами , кой гласува за тях (и тем подобните) ?! Българи с право на глас ! И то , не малко ! Сега , недейте рИва !

    Коментиран от #23

  • 14 Урюрвкос

    37 0 Отговор
    всичко е чисто бяло и пухкаво най много да има иск срещу боец за репутационни загуби и морални щети
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 АРЕС

    53 4 Отговор
    Двама изключителни нагли,долни и мръсни престъпници за които затвора е вид помилване,присъдата трябва да им е по тежка.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Будител

    48 1 Отговор
    Колкото осъдиха Станишев, Румен Петков, Румен Овчаров....Бойко ...Кирил Петков...и всички останали....

    Коментиран от #35

  • 19 Иван Грозни

    38 3 Отговор
    Ама нали за това ги избрахме, бе хора. Няма да са по-назад от боко. Който влезе във властта първа грижа е да се облагодетелсва по всевъзможни начини/ дори престъпни/.
  • 20 Оги

    39 2 Отговор
    Както винаги в БГ, всичко си е напълно законно. Боко дал на някаква фирма да продава винетки с комисионна 7 % и да прави стотици милиони-напълно законно. Е, не е много морално, но никой нищо не може да докаже, къде отиват тези стотици милиони от джоба на българина. А иначе каква корупция? В БГ корумпиран няма и никога не е имало.
  • 21 Мафия ни управлява

    35 2 Отговор
    Тия двамката се оказаха изпечени мошеници !
  • 22 Боец

    13 12 Отговор
    се оказа, че са боклуци. Мразят и себе си дори. Имали съмнения, и аз имам съмнения, че сте интриганти и мръсници, но трябва да се докаже.
  • 23 Смърфиета

    27 1 Отговор

    До коментар #13 от "га яди кифтиета ... ни рива":

    Трябва да се забрани еврей да избират и да бъдат избирани и то със нарочен закон, регулиращ правата и задължанията им.
  • 24 ЕдинОтМногото

    20 2 Отговор
    Всички до един са за затвора
  • 25 Бай Ганьо банкянския

    25 2 Отговор
    тия са от гей парада и са спецове по далаверите.
  • 26 Пасито

    22 2 Отговор
    ционисти евреи само далавери правят. Особено като са комплект такъв с розови гащи с дантели.
  • 27 Чичо Манчо

    25 0 Отговор
    Какво има да нищи прокуратурата - всичко е ясно като бял ден. Чрез продажба на активи на завишени в пъти цени, обикновено се изпират пари. Това не е нещо ново, а от време оно...
  • 28 Обединен

    27 1 Отговор
    Тези боклуци участват във управлението на България Срам.На съд
  • 29 Споко

    22 0 Отговор

    До коментар #4 от "Уви !":

    Ако БОГ реши да ги накаже за престъпленията им (и не само тях) няма място където да се скрият............от човешките закони и правосъдие може и да избягат, но от БОЖИИТЕ - не могат!
  • 30 само трепане оправя нещата в бг

    27 1 Отговор
    като свински черва са навързани! само белене може да оправи нещата, и смъртната присъда

    едно от двете ако върнат нещата може й да се оправят
  • 31 мафията в кауша

    27 2 Отговор
    Айде прокурватурата дето я няма никаква, задействайте се поне срещу враговете на Баце, щом за Баце нищо не направихте....палячовци. Мафията ПП-ДБ-ГЕРБ-ДПС ни ограбва.
  • 32 разграден двор иска шенген

    31 2 Отговор
    важното е че овцете белят, тагаренко разпродава армията тия крадат като за световно първенство без дори да са бг граждани после ще бягат във канада

    Коментиран от #36

  • 33 българин

    15 3 Отговор
    Има ли един от наследниците на БКП-ДС в политиката и властта, който да не е за затвора и да няма зависимости от задкулисието?!
  • 34 Българин

    25 1 Отговор
    МИ ХАЙДЕ ПРИБИРАЙТЕ ГИ У ПАНДЕЛАТА. ИЛИ ТИА СА НЕДОСЕГАЕМИ
  • 35 време разделно

    21 1 Отговор

    До коментар #18 от "Будител":

    Досега не са осъдени, но със сигурно ще плащат за греховете и престъпленията си, по един или друг начин...........нищо чудно в скоро време пак да има народен съд в България и всички тия могат да му бъдат клиенти, а отдавна е доказано че такъв тип съдилища нямат милост!
  • 36 българин

    4 10 Отговор

    До коментар #32 от "разграден двор иска шенген":

    Така е с прогнил червен плет няма как двора да не е разграден, единствен Тагарев за сега не е в обсега и е независим от задкулисието, останалите са марионетки на статуквото.
  • 37 боко

    16 1 Отговор
    Шарлатани мръ--ни и крадливи от сглобката
  • 38 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    20 1 Отговор
    8-те джета ще изперат и тези
  • 39 Лиси

    7 0 Отговор
    Да се възползват от същия перилен препарат и да се изперат. Качеството е отлично, вижда се отдалеч :)
  • 40 само питам

    19 3 Отговор
    до кога ще ги търпим тия синове дъщери и внуци на бивши партизани комунистически издънки и ДС

    Коментиран от #46

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 дядото

    10 0 Отговор
    и тия са като стоян александровци.а за сезирането- коя прокуратура и какъв ефект очаквате.като глада как са се ококолили на снимките,не ми приличат на кокошки
  • 43 Всички политици

    8 0 Отговор
    без изключения са престъпници, но не за затвора, а за стадиона... Един стадион ще стигне перфектно!
  • 44 Кварталният Мунчо

    9 0 Отговор
    Няма да коментирам, за да не ми изтрият коментара. Хайде всички на площада и да си кажем болките!
  • 45 Болярин

    10 0 Отговор
    Лорер гордо заявява "- Аз съм ЕВРЕИН !", което явно му дава право да краде България .
  • 46 Пак съм аз

    1 1 Отговор

    До коментар #40 от "само питам":

    Хайде де, дай тон !
  • 47 КОРЕКТИВ

    6 1 Отговор
    Как ехидно се усмихва Лорерчо - типично за подлото във всеки евреин !
  • 48 Илия

    2 0 Отговор
    сарафчо от 8те джуджета
    ЗАТОВА Е ПОСТАВЕН ОТ ,,продължаваме КОРУПЦИЯТА ЗА главно ПРОКУРОРЧЕ?!
    ГРАБЕЖ И ФАЛИТ НА БЪЛГАРИЯ.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове