Last news in Fakti

14 Януари, 2024 14:43 1 985 57

Георги Бърдаров: Рецепта за излизане от демографската криза няма

  • демографска криза-
  • образование

Реалните проблеми са свръх високата смъртност, остър дефицит на младо активно население, териториални диспропорции и образованието при ромите, смята доцентът в СУ

Георги Бърдаров: Рецепта за излизане от демографската криза няма - 1

Можем да обърнем тенденцията и да излезем от демографската криза, заяви пред БНР демографът доц. Георги Бърдаров от Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Преди няколко месеца той направи тревожни прогнози за демографското състояние в България и изчисли, че българите ще са под 5 млн. в края на XXI век., също така отчете огромен процент необразовано население, както и демографски области, превърнати в демографска пустиня.

Това са процеси, които продължават вече 30 години, подчерта доц. Бърдаров. Според него това ще се случи, ако не се предприемат мерки. Той даде примери с държави, които са били в много по-тежки демографски ситуации и са излезли от тях.

"Рецепта няма. Има целенасочена политика с много мерки в различни сфери - последователно, методично, надграждащо, за да се излезе от тази ситуация", категоричен бе демографът.

По думите му първо трябва да идентифицираме кои са реалните демографски проблеми на България. Според него раждаемостта, която се изтъква като проблем, е абсолютно нормална за развита европейска държава. Той посочи последните данни на НСИ, според които страната ни е на трето място по този показател в ЕС.

Доц. Бърдаров е категоричен, че реалните проблеми са свръх високата смъртност, остър дефицит на младо активно население, териториални диспропорции и образованието при ромския етнос. Според него в тези насоки трябва да се работи.

"Някой очаква да се споменат някакви конкретни демографски мерки, които да обърнат ситуацията. Такива мерки не съществуват. Просто в различни сфери трябва да имаме промяна, за да постигнем увеличаване на дела на младото активно образовано население и това е единственият изход от демографската криза в съвременния свят", коментира доц. Бърдаров.

Според него с негативното говорене се дава много негативно послание на младите хора, от които се нуждаем. По думите му трябва да се промени философията на образователната система, защото тя изостава от реалностите на пазара на труда и развитието на технологиите. Той добави, че тя е най-консервативната в целия свят. Според него финландската образователна система е най-добрата и тя трябва да бъде адаптирана към България.

Доц. Бърдаров отбеляза още, че все повече млади хора искат да живеят в България. Това е малко начало на тенденция, но е позитивен елемент, категоричен бе той.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Факт

    5 24 Отговор
    Йой разви ромите а ми бае Тодар.Откога почна да пада раждаемостта а ми при бае Тодар.Кой дори една магистрала не построи за 60 години а ми бае Тодар.

    Коментиран от #43

  • 2 Този

    9 20 Отговор
    да си пише книгите и да не се занимава с населението. Раждат се много деца напоследък, в София няма места за децата в ясли и градини. Истината е, че последното преброяване не е вярно. Който успя да се преброи електронно успя, другите не бяха обходени, защото имаше ковид, и НСИ не си свърши качествено работата. Тези българи, които живеят и работят в ЕС, същи са бг граждани. Дали ги преброиха?

    Коментиран от #3

  • 3 Мхм

    36 1 Отговор

    До коментар #2 от "Този":

    Чак па много.Просто всичко дойде да живее в София.
  • 4 Фнфн

    34 0 Отговор
    Има една шепа хора наречени олигарси които с помощта на мафията който унищожават държавата и Народа вече 33 години ,след тях идват синовете им и така нататък.Всичко ще тръгне когато тези хора заедно с марионетките си в парламента бъдат хванати и съдени .
  • 5 явно се оказва че тези акълии професори

    11 8 Отговор
    на могат да вденат че има и друг начин за справяне с намаляващото население като свеждане абортите до минимум и вместо да бъдат убивани бебетата преждевременно, на съгласните да родят и отглеждат се дават по няколко хиляди на месец. Ако не иска да го гледа, дава го на държавата осигурила качествени приемни семейства или самата държава да ги отглежда в много добри условия, а на родилите ги им се дава 100 000.
    Но естествено няма кой да го предложи от тези бърборковци а и парите отдавна са в чекмеджета и офшорки

    Коментиран от #38, #50

  • 6 Георги Бърдаров-Демограф!!

    32 4 Отговор
    Рецептата е има написана от Орбан, Работи безотказно в Унгария! Само трябва да дойдат Китайски магистрати и полицай и Присъдиде на Крадците на Милиарди и милиони да се изпълнявт на Площади или Стадиони!! Докато няма Работеща съдебна система и държавата се Управлява, от най богатите Крадци, демографската криза ще става все по Страшна!! Това е положението Бърдаров!!
  • 7 Слава на Евроатлантическа България

    32 5 Отговор
    Пари за Украйна, "бежанци" и БАНАНИ има, но за демографската криза няма.
    Пък и какво ги интересува това от посолствоТО.
  • 8 До 6 Присъдите

    6 0 Отговор
    Присъдите
  • 9 Име

    21 2 Отговор
    Не минахме през лустрация и това ни разказа играта!
  • 10 Коментар

    20 6 Отговор
    Няма как да е по друг начин,защото това е една от точките за изпълнение в плана Ран-ЪТ.Даже една посланичка каза,че нв им трябваме над 4 милиона.Правят всичко възможно да ни е гадно и да се изнасяме на Терминал 2.
  • 11 шумен

    10 5 Отговор
    70-те години започва този този процес, но реално след 89-та можеше това да се промени ако имахме читави политици!
  • 12 Счетоводител

    6 8 Отговор
    Коментар 5 е смислен и има логика да се приложи подобен подход. Друго важно е да има поне три деца в семейство, за да има положителен прираст. Ама те реват, киселят се, искат възпитание, грижи, занимание на площадка, а Ганьо иска мачле, телевизор и телефон да бърше, да забърше някое ке, а буля Ганьовица иска шопинг, пилинг, лифтинг и други модерни, завършващи на -инг неща.
    Само с висока раждаемост може да се оправи БГ, ама петолъчковците и панелистите ме бяха оплюли за подобно мнение, дето го бях казал за ранното пенсиониране. Другото важно е оптимизиране на учебния процес и начина на работа, благоприятстващи горните разсъждения.
  • 13 Пешо

    15 0 Отговор
    Има рецепта, бре доценте. "Лекарствата" са известни, ама "докторите", сиреч управляващите са негодници.
  • 14 зевзек

    8 2 Отговор
    всичкото Мара втасала, само за финландската система не се сетила, откъде пари и ресурси за такава система Бърдаров, Англия и Франция не са в състояние да я въведат, а искат да го направят, ние ли ще успеем, пак комсомолски ентусиазъм и дръзновение, ами въведете я тогава
  • 15 Запада

    8 3 Отговор
    Ей момче, аз казал ли съм ти да говориш? Няма да ми съсипваш делото!

    Коментиран от #44

  • 16 Гост

    17 2 Отговор
    Трябва икономика, култура и образование едновременно. Работни места, които да стимулират младите хора да стоят там, където са израстнали и да могат с това да градят семейство. Култура, която стимулира умни хора да говорят по телевизията за философия, история и политика, а не да се гледа Чеченеца в Тик-Ток. Образование, което създава мислещи и критични личности, а не конформисти, на които всичко им е ясно.
  • 17 Краватар

    17 5 Отговор
    Рецептата е асна - бутаме още няколко паметника и всичко потръгва от самосебе си, нали...кузеци?
  • 18 Генерал Гъби Гъбев

    24 2 Отговор
    Нека го признаем вече - България е обречена. Обрекохме я самите ние гъбарите с невижданата си глупост. Но това е в реда на нещата - нефелните народи изчезват и други ги заменят
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Чуш Копек

    10 3 Отговор

    До коментар #19 от "Асошиейтед прес":

    И това ще стане, в списъка със задачи на сглобката е, но от деловодството на посолството го бавят
  • 21 Читател

    12 3 Отговор
    Тоя се прави на умен,а всъщност всичко е разруха на територията.Кажете ми 1 нещо да е наред няма.Никой не ни е виновен.Сами се докарахме до това положение.
  • 22 Сатана Z

    12 3 Отговор
    Отрицателният подбор върши чудеса в държави като България .
    След разпадането на сиц.системата в Източна Европа след 1989 г. САЩ спуска нова информационна желязна завеса и започва Втората студена война, като "модерира" по свой опит и подобие създаващите се нови политически елити на "младите демокрации" в Източна Европа и ги направи добра играчка в техни ръце за провеждане политиката на САЩ в Европа"Разединяване Европа на две, за "Слаб ЕС"и не позволи сътрудничество между ЕС и Русия", младите демокрации от източна Европа нищо да не знаят за постиженията на западноевропейците и тяхната реална демокрация.
    През 1992 г. Държавният секретар на САЩ Джеймс Бейкър почти повтори думите на Алън Фостър Дълес и заяви пред техния конгрес:
    “Ние изразходвахме над 30 хиляди милиарда долара, за да победим в студената война срещу СССР и неговите сателити, за да предизвикаме материален и духовен срив”.
  • 23 💠♻️🔆

    13 4 Отговор
    Простичко е, леля ми Асена Василева, Кирчо Петков и ДБ с ГЕРБ, с ДСП и БСП, трябва да прокарат закон за:

    На всяко младо семейство със завършено Средно Образование, за деца:
    1. 20 000 € , евро
    2. 25 000 € , евро
    3. 30 000 € , евро
    4. 35 000 € , евро

    Родителите подписват Декларация за следващите 25 години да живеят в България и най малко да се погрижат за Средно Образование за децата им.

    Толкоз.

    Коментиран от #49

  • 24 Мда

    15 0 Отговор
    Как да няма решение, 36 години целенасочено избиват българите за да си настанят ордите завоевателите някъде от юг.
    За тях няма демографски срив... само за простите роби от територията.
  • 25 Е най-накрая

    13 0 Отговор
    Някой да признае, че политиката по обезбългаряване на България е успешна. Я кажете кои са великите изпълнители, вече 30 години получават възнаграждения и са милионери.

    Коментиран от #28

  • 26 ТаУмВзе

    14 1 Отговор
    Аз я имам Рецептата бре! Политягите на Стадиона Еднопосочно и Публично.
  • 27 Биби Кинк

    1 7 Отговор
    Има рецепта, Асенчо одавна я показа по телевизора- По малко четеме,повече сееме!Я па друго измислих- До ка четеме задължително сееме! Ма каде си требе, не каде падне! Кво сееме и с кво сееме? Ми сееме с онуй дрво кое не цъфти, па врже плод!Внетен ли сме?
  • 28 Дааа

    8 9 Отговор

    До коментар #25 от "Е най-накрая":

    Нали си спомняш. Некадърника селянин, назначен за директор на предприятие, като го съсипеше, го назначаваха за шеф на отрасъла... да съсипе и него. После Луканов им раздаде куфарчета (кредити) и ги назначи за милионери и вече 30 години доубиват България.
    Ама какво може да се очаква от едни крадци от мандри преди 1944 год. Като видели, че царската полиция не ги търси, слезли от планината и се врекли във вечна вярност на руските окупатори, ако не ги съдят за кражбите. Крадци... от кофтия матриал.
  • 29 А50

    13 2 Отговор
    Образователната ни система преди демокрацията и малко след това си беше добра. Всичко започна да се скапва с въвеждането на тестове. Децата не се учат да разказват и мислят, а наизустяват конкретни данни без да търсят логическа връзка и смисъл.

    Коментиран от #30

  • 30 Мхм

    6 10 Отговор

    До коментар #29 от "А50":

    Глупусти.точно комунизма въведе зубренето
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Дааа

    12 2 Отговор

    До коментар #31 от "Тц тц тц":

    Ти сляп ли си, нямаме армия, скарахме се с всички, просто чакат удобния момент да бутнат бариерата... кой ще се противопостави? Динко милионера с червените фенери от Ямбол? Българите изчезват. Няма няма.
  • 35 Деца се правят лесно но трудно и

    10 0 Отговор
    Бавно се отглеждат до зрели индивиди
  • 36 Трак

    14 1 Отговор
    Имаме демографски проблем защото нямаме социална политика не доцентче измислено при-стак !! ЗАЩОТО ХОРАТА НЯМАТ ФИНАНСОВ ТЕСУРС ДА ОТГЛЕЖДАТ ДЕТЕ . Защото не може на евро цени на всичко да взимаш африканска заплата . Защото СРЗ трябва да е поне 5 000 лв нето за да си позволиш да раждаш и да гледаш дете . Ясно ли ти е менте доцент ! Не образование или друго !!

    Коментиран от #46

  • 37 Ами да

    8 0 Отговор
    Но политиците не се интересуват от това! Искат само власт и пари!
  • 38 Ха ха

    9 0 Отговор

    До коментар #5 от "явно се оказва че тези акълии професори":

    Не разбрах.По 100 000 на всяка ромлянка изоставила детето си е "Майчин дом" ли да се дава? НПО"Бангу Васил "ти изпи мозъка(ако си имал такъв ).
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 БгТопИдиот🇧🇬

    4 1 Отговор
    Ро-бове.те не щаТ ДА раждат ро-бчета на френдовете от Д.а-вос !

    Коментиран от #45

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Алоо

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Запада":

    Дедо, бъркаш посоките, твоите господари са на Изток.

    Коментиран от #47

  • 45 ъхъ

    1 1 Отговор

    До коментар #42 от "БгТопИдиот🇧🇬":

    Първо ще изринем Т0пИди0тите!

    Коментиран от #52

  • 46 водех си записки

    2 0 Отговор

    До коментар #36 от "Трак":

    Б@йХ0й каза, че храна имало и друго не ни било нужно.
  • 47 Дедото от Изток

    2 0 Отговор

    До коментар #44 от "Алоо":

    Ама тогива немаше демографски срив и депопулация дедовото, а сега ако сина ти доведе зет Манго требва да си щастлиФ, че какви ли не вече ще ни набутват.
    Айде късмет.
  • 48 Има

    0 0 Отговор
    Има! Но трябва да си смениш Очилата! И Акъла може би!

    Коментиран от #54

  • 49 Заплата!

    0 1 Отговор

    До коментар #23 от "💠♻️🔆":

    Заплата!
  • 50 Не може ли да ги прибере

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "явно се оказва че тези акълии професори":

    Не може ли да ги прибере тези пари! Ами ще ги раздава!
  • 51 С поличбата

    3 0 Отговор
    С поличбата ГЕРБ, СД№С, ПП-ДБ прираст на пнаселението е невъзможен!
  • 52 БгТопИдиот🇧🇬

    2 2 Отговор

    До коментар #45 от "ъхъ":

    Ние сме на всеки километър (министерство) от тук до каря на светО !
  • 53 касапина

    2 0 Отговор
    Дайте пари на циганите да създават паразити
  • 54 Защо ли

    0 0 Отговор

    До коментар #48 от "Има":

    тежко болен съм събирам пари за мозъчна трансплантация
  • 55 балкански

    1 0 Отговор
    това проф.И.Христов, това Каркачанов и много други го говореха от преди 10 години! но тогава управляваха чичковите червенотиквеничковчета!!
  • 56 бай Тошо беше решил проблема навремето

    3 0 Отговор
    Рецептата е комунизъм.
  • 57 Рецептата

    0 0 Отговор
    50% съкращения в полицията ,50 % съкращения в администрацията ,вдигане на доходите на образованите българи , ергенски данък ,разследване и конфискация на бързо забогателите , разследване под лупа на корумпираната съдебна система от комисия от небългарски прокурори и полиция ,това стига за начало.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове