Last news in Fakti

17 Януари, 2024 05:56 979 12

Предлагат създаването на кметства след референдум или подписка

  • кметства-
  • референдум-
  • избори-
  • подписка-
  • томислав дончев

Те ще бъдат по-малко на следващите местни избори

Предлагат създаването на кметства  след референдум или подписка - 1
Снимка: БГНЕС

По-малко кметства ще има на следващите местни избори. Това става ясно от законопроект за изменение и допълнение на Закона за административно-териториалното устройство на страната. Вносители на промените са от групата на ГЕРБ-СДС, начело със заместник-председателя на партията Томислав Дончев, предаде ФОКУС.

В мотивите на законопроекта е написано, че измененията се предлагат с цел да бъде намалена административната тежест и разходите в държавния бюджет.

От ГЕРБ-СДС предлагат кметства да се създават с решение на общинския съвет, а не както досега при наличие на поне 100 души на дадено населено място. Освен това, едно кметство ще може да отговаря за няколко населени места.

Сред новите условия за създаването на кметство се предвижда жителите по постоянен адрес да бъдат поне 300 души, а също така то да може да изпълнява своите функции. За да се създаде кметство най-малко 25% от живущите на територията на населеното място/места ще трябва да се подпишат на искане, което да бъде изпратено до общинския съвет. До конституирането на нова административна единица ще се стига след провеждането на референдум или чрез подписка до жителите, и двете организирани от общинския съвет.

Законът се предвижда да влезе в сила от 1 януари 2027 година. В същата година ще се проведат и следващите местни избори.

Последните промени в закона са правени през 2020 година. Тогава се въвежда и възможността кметства да се създават, при условие че на дадено населено място има поне 100 жители. Идеята е била да се създаде по-голяма организационна и финансова самостоятелност на кметствата и възможност да участват в европейски програми.

Според Томислав Дончев и група народни представители от ГЕРБ-СДС обаче до ефективност не се е стигнало. Пример за това било Габрово, където на последните местни избори са избрани 11 кметове на едно населено място, а останалите 122 села щели да се управляват от кметски наместници, което било огромен разход за бюджета.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Доротея

    6 0 Отговор
    Кметищата да се назначават, а не да флиртуват с еректората от махлата, което опорочава обществените взаимоотношения! Общината да си назначава подходящи старешини, да си пресмятя финансите и проектите, което не може да правят почти всички селски кметчета, освен да крадат.
  • 2 Оставка

    10 0 Отговор
    Унищожихте България!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Парадокси

    12 0 Отговор
    Административната тежест е в градовете. Населението на страната намалява, администрацията расте. Парадокс.
  • 5 Гост

    13 0 Отговор
    И депутатите са в голяма тежест, да се намалят на 60
  • 6 Пак врътки

    7 0 Отговор
    Всичко е заради броят бюлетини. Машата на дпс, герП крякат каквото дпс им суфлира. Де факто турците прекрояват държавата и законите ни чрез маронетни формирования и лица като бойко и герП. А когато Трифонов проведе референдум за броя на дУпетатите дали да са по-малко и да няма субсидия на глас беше популизъм и патриотарство, нали? Прав е Слави, няма такава държава!
  • 7 ха ха

    4 0 Отговор
    пак мафиотски модели за раздаване на евро проекти
  • 8 Пенчо

    2 0 Отговор
    Махнете кметските наместници, няма полза от тях.
  • 9 Преди

    4 0 Отговор
    Преди да продължиш да се Кълчиш! Е добре да върнеш Законноста в Тази Държава!
  • 10 Ами

    6 0 Отговор
    Нали референдуми те на територията са забранени практически от вас бе? Референдума на Слави, Референдума за запазване на лева и т.н.Нали бе, мракобесници!
  • 11 Ъ?!!!

    3 0 Отговор
    Това е капан. Така ще ускорят обезлюдяването на цели райони. После ще дотътрат някъФ си "стратегически инвеститор" който благородно ще сложи ръка на обезлюдения район и ще бъде невъзможно да бъде заселен отново с българи. Как стана обезлюдяването? Закриване на работни места. Закриване на здравни пунктове. Затваряне на училища и детски градини. Изчакване на младите да се махнат, старците да измрат и ХОП няма хора. Няма нужда и от кметства. И изведнъж долита томиславчо на бял катър с "гениалното решение" на въпроса. И всичко под сатанинските лозунги в името на димУкрацията, "човешки права", пазарна икономика и др., подобни клишета.
  • 12 категорично съм против

    0 0 Отговор
    Доскоро закриваха населени места, сега ги откриват с само с подписка.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове