Last news in Fakti

17 Януари, 2024 05:41 779 3

Андрей Новаков: Няма знаци приемането ни по суша да е приоритет на белгийското председателство

  • андрей новаков-
  • евродепутат-
  • шенген

Въпрос на време е България да бъде приета изцяло в Шенген, смята евродепутатът

Андрей Новаков: Няма знаци приемането ни по суша да е приоритет на белгийското председателство - 1
Снимка: ГЕРБ

Беше плод на много усилия и е въпрос на време България да бъде приета изцяло.

Това каза за БТА евродепутатът от Група на Европейската народна партия (Християндемократи) Андрей Новаков за приемането на страната ни в Шенген по въздух и вода от месец март.

Той отбеляза, че много хора са допринесли и то много дълги години. Не мога да не отлича и това, което Борисов направи, включително във финалния етап на преговорите, за да може да направи така, че България да стане част от Шенгенското пространство, да взима решения заедно с всички останали, които членуват в Шенген, да могат поне онези седем, осем милиона пътници, които пътуват през международните летища в България да се ползват от това облекчение, а надявам се съвсем скоро и всички, които пътуват по суша, каза още евродепутатът.

Според Новаков до отпадане на проверките и по сухопътните граници ще доведе резултатът от изборите в Австрия. Почти няма човек, който да не вярва, че политическите мотиви България и Румъния да не бъдат приети изцяло в Шенгенското пространство, са само и единствено опасенията на настоящото правителство в Австрия, че това би довело до по-нисък резултат на изборите, смята той. Според него историята показва, че подобно поведение със сигурност не води до успех. Никога няма да привлечеш евроскептични гласоподаватели към себе си. Това, което можеш да направиш, е да отблъснеш проевропейските, защото и колеги тук от Австрия, с които коментираме, казват, че трудно намират аргументи, с които могат да обяснят това поведение, посочи Новаков.

Опасявам се само влиянието на евроизборите на Запад да не е негативно, тъй като в миналото, още преди да стане ясно как точно ще бъдем приети в Шенгенското пространство и в какви срокове, у хората усещах негодувание от това, че страната ни се третира по този начин и надявам се то да не е покълнало до степен, в която да е необратима, коментира Новаков влиянието на европейските избори на процеса на присъединяването ни към Шенген.

Тук не мога да не отлича и усилията на вицепремиера Мария Габриел, която благодарение на солидните си контакти и в Европейската комисия, и в Съвета, и тук, в парламента, направи така, че институциите тук да се произнасят многократно в подкрепа на това България да бъде незабавно приета, каза още евродепутатът.

Не виждам знаци, в които белгийското председателство да е припознало като приоритет разширяване на Шенген и приемане на България и Румъния по суша, заяви Новаков. Според него това може да се промени с времето, но лично той няма особени очаквания. Белгия не е държава, която лесно би припознала такъв приоритет, смята евродепутатът.

Предполагам, че стратегическите интереси на държавата са съвсем други и са свързани по-скоро с отбрана, отбеляза Новаков. По думите му това е тема, която е актуална в цяла Европа и за жалост става все по-актуална, но според него приемането на България в Шенген би повишило сигурността в цяла Европа, защото това би помогнало на нашата държава да пази още по-добре границите си, възползвайки се изцяло от ресурсите на Европейския съюз. По думите му едно е да пазиш външна граница на ЕС с Атлантическия океан, а съвсем друго е Черно море, където се водят боеве. Не че омаловажавам усилията на властите в Белгия и в Нидерландия, но фактите са такива, коментира Новаков и припомни, че имаме и непрежалими загуби, в които гранични полицаи се простиха с живота си, пазейки българската граница.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ама

    4 0 Отговор
    нали сме вътре по въздушно-капков път ! 11
  • 2 Андрей Новаков

    4 1 Отговор
    Върви на М. А. Й. Н. А. Т. А. Си, заедно с твоя ШАНГЕН!
  • 3 Че какъв

    0 2 Отговор
    Че какъв интерес има Белгия от Нас?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове