Last news in Fakti

17 Януари, 2024 13:23 3 463 49

Момчето ми стана жертва заради пари, твърди майката на починало в "Пирогов" 17-годишно дете

  • пирогов-
  • операция

В „Пирогов“ няма достатъчно персонал и болницата взема такса „придружител“ за близките на пациентите, които искат да бъдат до тях, казва Диана Ангелова

Момчето ми стана жертва заради пари, твърди майката на починало в "Пирогов" 17-годишно дете  - 1

Майката на 17-годишно момче, починало в „Пирогов“, разпространи до медиите и обществеността отворено писмо във връзка със смъртта на детето ѝ, настъпила в "Детска неврохирургия" в „Пирогов“, съобщи bTV.

Тя е адресирала писмото си до министъра на здравеопазването Христо Хинков, до изпълнителния директор на изпълнителна агенция „Медицински надзор“ Иванка Динева (ИАМН) и до Националната пациентска организация.

Диана Ангелова споделя, че е решила да говори за случилото се след казуса със смъртта на 15-годишната Даная – също в многопрофилната болница за активно лечение, и назначената повторна проверка.

Майката на Максим Иванов посочва, че детето ѝ е останало завинаги на 17 г. заради липсата на лекари - детски неврохирурзи, заради недоглеждането и неглижирането на състоянието му от наличните такива в „Пирогов“, заради предпочетената по-скъпа пътека, пари и скъп консуматив през Комисията в НЗОК. Тя допълва, че детето ѝ е „станало жертва заради едни пари“.

На 21 октомври 2021 г. момчето е оперирано от тумор, за който майката едва по-късно разбира, че не е премахнат изцяло. А едва след манипулацията ѝ казват, че „по предварителна хистология е злокачествено, какво да Ви кажа, с две думи няма шанс да живее, да не се надявате“.

По-късно обаче излиза окончателната хистологията на тумора на Максим, която показва, че той не е злокачествен и от него не се умира, а при добре проведено лечение има висок процент на преживяемост с години.

„Г-жо Изпълнителен директор, как ИАМН извършва проверка по документи, които се съставят без ясна правна рамка от лекари, които потенциално ще бъдат проверявани, наказвани, обвинявани, а защо не и подсъдими? Вие, знаете ли, че ИАМН отказват да ми кажат кои лица са проверявали случая със смъртта на сина ми? Каква е тяхната квалификация, лекари ли са изобщо? Единственото, което разбрах, е, че в комисията участвал „външен експерт“. Не получих отговор и на питането си на какъв принцип и как е избран конкретен външен консултант неврохирург, който да провери фактите около смъртта на сина ми? Как този „външен експерт“ гарантира обективност в проверката и кой гарантира, че същият не е влизал в контакт с колегите си в Пирогов, за да ги предпази? Как го избрахте този експерт!? Кой е!? Може ли да е бил предложен от Директора на „Пирогов“, например или е някой „доверен“ експерт на Министерството, същото онова, чиято е болницата?!“, пита Диана Ангелова.

Тя посочва, че нищо от описаното в медицинската документация на сина ѝ не е вярно.

„Когато констатираха проблем с Максим, всички лекари неврохирурзи, с които се бях консултирала бяха категорични, че първо трябва да се оперира тумора, а впоследствие, ако се наложи, да се постави клапа. При Максим това стана по обратен ред, защото още с приема ни в „Пирогов“ д-р Захаринов разбра, че сме готови на всичко, че знаехме, че е спешно и трябва да направят нещо, ние им бяхме в ръцете и пряко, и преносно, а за тях с клапата ще е по-изгодно, защото ще вземат повече пари и затова, въпреки че не беше наложително. Какво ще ми кажете за това, че д-р Захаринов реши да сложи клапа на сина ми още в първия момент, в който ни видя? Та, в кабинета си той не успя да отвори диска с образните изследвания, за да види тумора му, но вече ме убеждаваше, че трябва клапа! За която трябва да подам документи към Комисия в НЗОК. Защо!?“, обяснява майката на Максим.

По думите ѝ е било уговорено да бъдат приети в „Пирогов“, но когато са пристигнали, никой не е знаел. Диана Ангелова посочва, че е платила за консултация с проф. Габровски и за избор на екип, в който той да участва, а след това той не се е поинтересувал от състоянието на пациента. Майката на момчето обвинява лекарите и че са поставили различен вид клапа от договорената. А след това се е наложила повторна операция за „смяна на неработещата клапа“.

Диана Ангелова посочва, че в „Пирогов“ няма достатъчно персонал и болницата взема такса „придружител“ за близките на пациентите, които искат да бъдат до тях, докато са овиквани и спят по коридорите. Според нея е нямало достатъчно комуникация между лекарите и персонала и е оставало усещането за хаос, а хигиената е била под санитарния минимум.

След втората операция Максим вдига висока температура и повръща няколко пъти, а персонала проявява безразличие към отток на ръката, посочва майката на момчето. Според нея е било очевидно, че детето ѝ има инфекции, но и към това никой не е проявил отношение. Един месец след операцията никой не е свалил и конците от корема му, а в главата му има такива, които са отрязани, но не и извадени.

По думите на Диана Ангелова въпреки тежкото състояние на сина ѝ в стаята им настаняват дете с грип А.

„През цялото време ми се създаваше усещането, че очакват да им предложа повече пари, за да се ангажират и погрижат за детето ми. Мои познати ми споделиха, че синът им е лежал в Неврохирургията за възрастни и на ръка са давали пари на лекарите, за да им обърнат внимание. Вярвайте ми, ако имах повече – бих дала, но не само нямах, но и не смятам, че е човешко за хора в това положение да бъдат унизявани и принуждавани на това“, коментира тя.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 46 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    35 5 Отговор
    Бугаретата ги морят по болниците, а те спят дълбоко.

    Коментиран от #3, #8, #29

  • 2 Слава на Евроатлантическа България

    37 20 Отговор
    Трябва да разберете,че либералната демокрация изисква жертви. В Евроатлантическа България не живота, а БАНАНИТЕ са по-важни.

    Кой не скача е червен!
    ..

    Коментиран от #6, #9

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 АГАТа Кристи

    54 4 Отговор
    Болниците официално са ТЪРГОВСКИ ДРУЖЕСТВА, а персонала съответно ТЪРГОВЦИ...
    Попаднеш ли на тезгяха им, по-добре да не си живял...

    Коментиран от #13

  • 5 гражданин

    30 2 Отговор
    кой не скача е червен, но те и червените се оказаха капиталисти и носители на новото време, така че и да скачаш за червените, пак няма полза, тъжна история, преживявали сме подобно нещо и в нашето семейство, в най лошия случай за доктора, ще му дадат една година условно

    Коментиран от #12

  • 6 Гост

    22 24 Отговор

    До коментар #2 от "Слава на Евроатлантическа България":

    Какво общо има евроатлантизма с мошениците в болниците? Такива имаше и при социалкомунизма.

    Коментиран от #36

  • 7 ГЕРБ=БСП=ДПС

    43 2 Отговор
    Не съм изненадан, у нас няма здравеопазване има печалбарство. Виновни сме всички ние.

    Като пример за поредното разхищене давам медицинските хеликоптери. Ние нямаме обикновени линейки, нямаме нормални шокови зали за спешна помощ. Но имаме хеликоптери линейки. И какво утре ще има 6 хеликоптера линейки. А няма шокови зали където да се лекуват спешните случаи. Какво като хеликоптерите ще превозят най-много днес 10-20 спешни случая. А за други 200 спешни случая няма да има линейки и шокови зали. Защото парите са похарчени неразумно. Защото народа вместо да иска с едно ограничено количество пари да се постигне максимална ефективност за 200-1000 спешни пациента. Вместо това народа реши, да се купят хеликоптери за 20 спешни клиента и за другите спешни клиенти да няма дори обикновенно линейки. Защото народа не се научи, че у нас линейките хеликоптери и луксозните болници са за 5% върхушка и богатите. А за бедняците от Видин или Родопските села ама нито линейки, нито поликлиники, нито спешни шокови зали.
  • 8 Мдаа

    22 8 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Какво общо има евроатлантизма с мошениците в бели престилки в болниците?
  • 9 123

    15 11 Отговор

    До коментар #2 от "Слава на Евроатлантическа България":

    Другарю, по време на ваше управление болниците се превърнаха в търговски дружества, така че спри да учиш !

    Коментиран от #10, #38

  • 10 US Иван Костов

    9 6 Отговор

    До коментар #9 от "123":

    Нещо си се объркал
  • 11 Истината

    39 2 Отговор
    Истината е че болниците търговски дружества направени за пари а не за болните хора .
    Така е направена системата че от пациента да не зависи нищо,как да му обърнат внимание.В регулаторите инсталирват техни протежета,които им превеждът пари от НЗОК срещу проценти .
    Гледат те като банкомат.
    Бог да ви пази да влизате там
  • 12 ГЕРБ=БСП=ДПС

    21 4 Отговор

    До коментар #5 от "гражданин":

    "червените се оказаха капиталисти"

    Според мен ситуацията е по-лоша дори и от капитализъм. Червените се иказаха боржоазия, феодали и робовладелци. Толкова е лошо положението при сегашните червени робовладелци и феодали, че ще си мечтаем за лоши капиталисти да сменят сегашните червени тирани.
  • 13 Шопо

    34 3 Отговор

    До коментар #4 от "АГАТа Кристи":

    Единствения законен начин да убиеш човек е като го вкараш в болница.
    После докторите си знаят работата.
    Това не важи за полицаите те могат да убиват на улицата.
  • 14 Това е положението

    39 6 Отговор
    и по-лошо ще става. Свиквайте. И в САЩ е така, нямаш ли пари - умираш. Това е пазарната икономика. И медицината е като всяка друга услуга, разбирай вид стока.

    Коментиран от #23

  • 15 Краватар

    16 13 Отговор
    за съжаление такива случаи ще се увеличават в козешката клуака. Сами си го избрахме и сега ще го ручаме. Дано да нямате деца
  • 16 Аз да ви кажа ако не знаете още

    22 1 Отговор
    ИАМН и Министерство на здравеопазването са най долните учреждения в България. Те бранят пияните и некадърните неспособни, ързеливи и долни лекари в нашата държава. Те са по долни и от тях. Проклети да са.
  • 17 Перо

    24 1 Отговор
    Положението в болниците е нетърпимо! Докторите работят само по дейността, от която пряко получават пари по най-скъпите възможни пътеки от НЗОК, като напълно абдикират от лечебната дейност. В университетските болници с лечебната дейност, вкл. реанимацията се занимават студенти, специализанти и сестри, защото тя не се плаща от НЗОК и всички бягат от нея! Хигиената също е на ниско ниво! Лечението стана търговска политика!
  • 18 ГЕРБ=БСП=ДПС

    23 0 Отговор
    Всичко е прогнило, всеки гледа да, си напълни чекмеджето с пачки. Като почнеш с "лекаритите" обърках се исйах да кажа кадапите и ибийците. И свършиш с "полицаите", обърках се исках да кажа биячите, наркопласьорите, трафикантите ... И с "кметовете", обърках се исках да кажа местните бисове мафиоти, феодали и робовладелци.
  • 19 В Гърция

    13 0 Отговор
    винаги има придружител и не се заплаща.Във всички болници е така.
  • 20 Абе вие кво толкова се оплаквате

    19 3 Отговор
    от докторите?
    Работят според правилата на играта.
    Правила наложени от една шепа хора, повечето недоктори.
    Това е.
    Все едно да се караш на служител във фирма за решеният на мениджмънта.
    Идете пред парламента и протестирайте вместо да ходите за гъби.
  • 21 Роза

    23 1 Отговор
    Някога ни учеха,че медицината е най-хуманната професия и лекарите са най-хуманните и благородни хора.С такава нагласа съм израснала.И ме боли,когато виждам колко много от лекарите станаха алчни търгаши!Не казвам,че между тях няма и достойни хора,но са много малко!Колко много възрастни хора,предпочетоха да си умрат в къщи при своите близки хора,отколкото да попаднат в ръцете им!Ама има Бог и нека той въздаде всекиму заслуженото!

    Коментиран от #24, #28

  • 22 Истината!

    15 1 Отговор
    Здравеопазването у насфе на много ниско ниво, хигиената също!
  • 23 Така си е

    11 0 Отговор

    До коментар #14 от "Това е положението":

    Животът се търгува, здравето също
  • 24 Благородството си е благородство

    13 2 Отговор

    До коментар #21 от "Роза":

    ама сиренето е с пари.
    В крайна сметка един лекар учи 10 (десет години) за да придобие специалност.
    И носи голяма отговорност.
    Защо да не е добре платен?
    Да е би да върши по-маловажна работа от един автомонтьор?
    Друг е въпросът че мнозинството от доктори не са добре платени.
    Платени са една шепа хора в здравеопазването-директори и тия покрай тях, разни мениджъри в Здравата каса (които най-малко го заслужават).
    Като резултат в провинцията няма вече лекари.
    Може и да пуснат обява - "търси се благороден лекар за Тутракан. Заплата 2000 лева".

    Коментиран от #30

  • 25 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    4 0 Отговор
    Сега ми идват мислите...как действат в Германия,като усетят,че трбва .....да действат......Всичко е планирано......новите технологии включени в битката.Операторът от единия край на Германия,знае състоянието на пациента и знае какво и как ще реже.........Тяхвата система изглежда тромава,но задействат ли я.........Стават Джокович в трудна ситуация........

    Коментиран от #31

  • 26 "В „Пирогов“ няма достатъчно персонал "

    7 3 Отговор
    А защо няма?
    Ааа, щото не плащат добре.
  • 27 За жалост така е навсякъде в провинцията

    9 1 Отговор
    Дори е и по страшно алчни и некадърни!
  • 28 Госあ

    14 2 Отговор

    До коментар #21 от "Роза":

    Роза, не можеш да очакваш в днешния свят, че шифиорите и ватманите ще вземат двойно на лекарите от Пирогов, прекупвачите ще имат по няколко вили, а те ще са длъжни да тичат по всеки всеотдайно като самаряни. На всичкото отгоре, нек’ви полуграмотни субекти да се държат нагло и дори да посягат. Положението ще става още по зле, повярвай. Системата дели хората на тарикати и балъци, а не на благородни и простолюдие. Или хората станаха богато и бедно простолюдие, както беше казал един колумбийски писател. Съжалявам, но е така. Разбира се, все още се намира по някой благородник на който му се качват на главата, но те са на изчезване. Сами си избрахте тази система.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Перо

    9 2 Отговор

    До коментар #24 от "Благородството си е благородство":

    Това, че жизнения стандарт на държавата е нисък, не означава, че всичко трябва да се превръща в гешефт, корупция и измама, а при докторите търговия със смъртта! Това е липса на държава и държавност, умишлено направена от ционистките, криминални и чужди създатели на БГ “демокрацията”! Както е известно това го няма в другите източноевропейски страни, прекарали социализма!

    Коментиран от #32

  • 31 Госあ

    4 3 Отговор

    До коментар #25 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Всъщност, от познат съм чувал, че общественото здравеопазване в Германия е на доста ниско ниво. Беше тръгнал в България да търси специалисти. Ако искаш добра здравна услуга в Германия - бецален … така поне ми обясни и съм склонен да му вярвам.

    Коментиран от #35, #39

  • 32 Трябва да се реформира

    13 0 Отговор

    До коментар #30 от "Перо":

    цялото здравеопазване.
    С това здравеопазване , при тия правила толкова.
    Балтов можеше да взима 70 хиляди лева на месец напълно законно.
    Както и оня професор в Св Екатерина, всъщност примерите са много.
    А един обикновен доктор, примерно специализант е на 1500-2000 лева.
    От обикновените доктори нищо не зависи.
    Казали са им, че заплатите зависят от пътеките и те си гонят пътеките.
  • 33 Никой

    11 0 Отговор
    " Избор на екип " е поредния рекет от страна на бялата мафия. Човечността и хуманноста отдавна отсъстват от лекарската практика в хирургическите,родилните и онкологичните отделения. Едни търговци в бели престилки леко и недвусмислено ви провокират да кихате повече мангизи в бездъните им джобове. Дори да ви изтупат праха от заплащането няма гаранция ,че ще ви помогнат. А санитарките, там все едно се срещаш очи в очи със вещери от мрака. Пари ,пари и пак пари. Насреща " ако има късмет ".
  • 34 Тома

    8 0 Отговор
    Бялата мафия открадна милиарди от здравето на българите под крилото на политическата мафия
  • 35 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    3 3 Отговор

    До коментар #31 от "Госあ":

    Аз съм видял лично,каква е мидицината и тук и там.Истината е това,което АЗ казвам ,а не познаият ви!Когато трябва да помага,германецът не пита за ПАРИ!В бг,спрях да водя и Котаракът нина прегледи и ваксинация носледните 6 години.Аз или съпругата ми когато се наложи му даваме каквото трябва.след около месец,ще вляза за ....според немското разбиране,вадене на пластини и винтове......нищо чудно да ме.....,но това няма да е защото така му е писано,а защото има разлика от бг и ГЕрмания!Ако в бг беше Раят,нямаше да ходят бг-недосегаеми в Германия да ги режат!Не в турция или русия ,а в германия......Защо ,ли???

    Коментиран от #37

  • 36 Я не лъжи!

    4 1 Отговор

    До коментар #6 от "Гост":

    Нищо общо няма сегашното падение с тогавашното здравеопазване. И сравнение не може да става. Тогава идваха тука да се лекуват чужденци, а сега ние ходим да се лекуваме в чужбина, е кой има пари. Здравеопазването беше качествено и достъпно за всеки български гражданин. А сега убиват хора в болниците. А ако са възрастни, това е гарантирано. Лично съм потърпевш от сегашното "лечение", да не споменава за близки и познати.
  • 37 Госあ

    3 0 Отговор

    До коментар #35 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Защото имат кеш, затова. Нямам предвид гърлобол, а по-сложни диагнози и интервенции. Не казвам, че здравеопазването в Германия е лошо като цяло, а че е платено. Подчертавам че това не е личен опит, а информация от познат, но съм абсолютно склонен да му вярвам. Що се отнася до пирони, травматологията в Пирогов е на отлично ниво. От опит го твърдя.
  • 38 Другарите бяха

    4 0 Отговор

    До коментар #9 от "123":

    преди 1989г. Сега всички са "господа - евроатлантически джендари".
  • 39 В Германия

    4 0 Отговор

    До коментар #31 от "Госあ":

    ако си осигурен, за лечение не плащаш нищо.

    Коментиран от #40

  • 40 Госあ

    2 0 Отговор

    До коментар #39 от "В Германия":

    Офффф айде отиди в Шарите, да видим как нема да си платиш ! Другия вариант е у местната поликлиника, безплатно….
  • 41 УдоМача

    8 0 Отговор
    До всички, които коментират, че от нископлатени доктори не може да очакваш всеотдайност и отричане на влизането "с схеми". ГРЕШИТЕ! Учител и доктор се става изключително по ПРИЗВАНИЕ! Докторите през войните са работили дори без пари. Денонощно! А всички отдали се на правилата на гнилата система, или неглижирайк изадълженията си заради малко пари един ден ще отговарят пред Бога!

    Коментиран от #42, #43

  • 42 През войните всички са работили без пари

    2 0 Отговор

    До коментар #41 от "УдоМача":

    А високо-квалифицираният и отговорен труд трябва да се заплаща добре.
    Само с ПРИЗВАНИЕ не може да се направи добро здравеопазване.
  • 43 Госあ

    2 2 Отговор

    До коментар #41 от "УдоМача":

    Ай като дойда при тебе да си купя кило банани или компютър, ше ми го продадеш без надценка. Става ли ? А ? Друг е въпросът, че когато лекарите се превърнат в търгаши, не бива да очакват и никакво уважение, но то и без това липсва. Така че, каква им е мотивацията ? Като излизаш от лекарски кабинет, трябва да вървиш назад с дълбоки поклони. И да носиш бомбоните над главата. Аз съм го виждал с очите си (това с поклоните) между търговец и учен. Ама ха ! Или ше се научите на възпитание, или ше плащате колкото ви се каже.

    Коментиран от #45

  • 44 Госあ

    4 1 Отговор
    Иначе, към лекарите имам много забележки, защото съм работил с тях. Големи всезнайковци се въдят, до смешна наглост, без да отбират от фината материя. Случая е бил такъв - защо не са изчакали или направили клетъчната биология и маркерите ? С микробиологията и посявките за антибиотици е същото. Медицината без машините и молекулярната биология е шарлатания. Специално пък за джипитата, ИИ трябва да ги замести напълно, колкото по-скоро толкова по-добре. При дигитален картон с цялата анамнеза, човек може онлайн да попълни симптомите си и директно да получи направление за специалист. Съгласувано със системата. Дигиталната история и анамнеза на пациента и ИИ биха били от помощ и на самите специалисти, с обобщените данни и предложени изводи. Щом Компютърната Томографията е призната, значи и този подход е надежден
  • 45 Госあ

    0 4 Отговор

    До коментар #43 от "Госあ":

    И между другото, виждам че лекарите са готови да продадат уважението. Затова не мога да ги виня. При цялото това простолюдие…

    Коментиран от #47

  • 46 Боже

    5 1 Отговор
    През какви мъки минават хората, заради боклуците в бели пресрилки, работещи в ЕТ а НЕ в болници
  • 47 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 1 Отговор

    До коментар #45 от "Госあ":

    Докторите, това се индивиди със садистични наклонности, които са намерили социална реализация в лекарската професия.

    Коментиран от #48

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове