Last news in Fakti

19 Януари, 2024 15:03 1 319 33

Крачка към еврозоната: Парламентът прие на първо четене новия Закон за БНБ

  • бнб-
  • еврозона-
  • парламент

Законът регламентира принципите на независимост и отчетност на БНБ спрямо Европейската система на централните банки

Крачка към еврозоната: Парламентът прие на първо четене новия Закон за БНБ - 1

Парламентът прие на първо четене законопроекта за Българската народна банка, съобщи Агенция "Фокус“.

Той е част от пакета закони, необходими за присъединяването на страната ни към еврозоната. Негов вносител е Министерският съвет.

В закона са отчетени правните несъответствия, констатирани в Докладите за конвергенция на ЕЦБ и на ЕК. Без тях страната ни не би могла да се присъедини към Евросистемата.

Законът за Българската народна банка ще влезе в сила от датата за приемане на еврото в България. Той регламентира принципите на независимост и отчетност на БНБ спрямо Европейската система на централните банки.

С приемането на еврото БНБ ще трябва да се съобразява с водената парична политика от Европейската централна банка, а българското правителство няма да има право да оказва натиск върху управителния съвет на банката. Същевременно БНБ ще се отчита пред Народното събрание.

Същевременно структурата на БНБ ще се запази.

"Възраждане“ се позоваха на работен анализ на БНБ относно присъединяването на България в еврозоната. Според него страната ни не била готова за приемане на еврото.

Румен Гечев от "БСП за България“ също бе критичен към законопроекта. Той поиска да бъде представен както докладът на БНБ, така и докладът на Министерството на финансите относно оценка за последиците от приемането на еврото.

Гуверньорът на БНБ Димитър Радев обясни, че ако законът не се приеме, това означава, че страната ни няма как да влезе в еврозоната. По думите му доклад за Закона за Българската народна банка има, а твърденията за "унищожителни последици“ са неверни. Радев увери, че всички формални изисквания за представяне на този законопроект са изпълнени.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Киро Шприца

    27 3 Отговор
    Нашия парламент. Нашето МВР. Нашата прокуратура. Нашия КС. Нашата държава.

    Коментиран от #7

  • 2 Гориил

    27 3 Отговор
    В условията на пълна безправност и заробване, Брюксел ще продължи да отпуска субсидии за изплащане на българските пенсии и помощи, стипендии и минимална заплата (с което София необяснимо се гордее).Без субсидиите от Брюксел бюджетите на половината страни от еврозоната отдавна щяха да се превърнат в черни дупки.Страхът от финансов колапс принуждава елитите на тези страни да се лафят пред брюкселската бюрокрация и да размахват русофобския камшик. В бъдеще абсолютната зависимост ще доведе до пълна загуба на контрол върху вашите скромни ресурси и ще доведе до унизително подчинение.

    Коментиран от #18, #28

  • 3 456-789

    25 7 Отговор
    Не искаме евро. Не искаме да поскъпва всичко, защото и без това за последните две години всичко е нагоре с 100-150 %. А заплатите по един път с 10 %.

    Коментиран от #10, #31

  • 4 Обърнал се

    14 3 Отговор
    Обърнал се Илия! Пак в Тия!
  • 5 КРАЧКА

    15 5 Отговор
    КЪМ ИНФЛАЦИЯ ГОЛЯМА И БНБ НЯМА ДА РАЗПОЛАГА С ПАРИ ВСИЧКО ЩЕ СЕ КОНДВА ОТ ЦЕБ И БГ ЩЕ ПЛАЩАМЕ ДЪЛГОВЕТЕ НА ЗАПАДА А ДА НИ Е ЧЕСТИТО
  • 6 Загубите са за всички

    20 5 Отговор
    Ако ЕвроЗоната се разпадне се разпада и паричната им валута без никаква стойност !

    Който е с евро ще загуби.


    Сега може да се смеете !!!
  • 7 Са....

    5 3 Отговор

    До коментар #1 от "Киро Шприца":

    Са за Кенефа!

    Коментиран от #8

  • 8 НЕ ТЕ СА

    9 3 Отговор

    До коментар #7 от "Са....":

    ЗА БАЙ СТАВРИ
  • 9 Тома

    12 3 Отговор
    А бати бойко с чекмеджето какво каза за еврозоната.Готови ли сме или да пълни гардероба
  • 10 Европа е във война !

    21 7 Отговор

    До коментар #3 от "456-789":

    Не го ли разбрахте !

    Парите им трябват в банките за да воюват в безмислена война, която осъзнато губят.


    Най тъмно е преди зазоряване.

    Коментиран от #11

  • 11 подземията на нюйоркската синагога

    25 6 Отговор

    До коментар #10 от "Европа е във война !":

    Разбрахме го, но защо нас ни въвличат? Защо Полша, Дания, Румъния, Чехия, Швеция не ги пипат - те не искат иврото, дори не планират. Обаче за България - и на босия цървулите да вземе, явно искат да ни ликвидрат маммка им мръъснса юддейска.
  • 12 Гориил

    23 5 Отговор
    Дори СССР не се отнасяше към България с такъв жесток цинизъм, както европейската бюрокрация (която превърна България в колониален придатък на своята кръвосмучеща политика и икономика).
  • 13 адаша

    10 4 Отговор
    Когато приемем еврото, първи ще изгърмят най- възрастните хора. Всички сме запознати с родния наивитет. Ще бъде нещо като телефонните измами- " Пено! Бързай ма, Пено! Намалили са сиренето от 20 на 15. И чушките са намалили от 6 на 4. Бързай да купиш, до като не са ги вдигнали пак." Ходи им обяснявай...
  • 14 ЕВРОНЮЗ

    14 2 Отговор
    Какво трябва да правим с тези които ни набутват в тази черна дупка.. Сега всичко е на приказки, но когато истината цъфне къде ще търсим отговорните.??
  • 15 Мнение

    13 2 Отговор
    Чудя се следното нещо:

    - Кирцата бе във властта, когато очеизвадно имаше двойно гражданство, което е против конструкцията, а неговите действия НЕ бяха отменени?!

    - Беше организиран напълно законен референдум, за или против запазването на лева, който референдум с нищо не противоречеше на въвеждането на еврото в България, а единствено целеше отлагането му за по-добри времена! Проблемът е, че въпросният референдум така и не бе разрешен да се проведе, от т.нар. "демократи", щото те така си решили (разбирай техните господари), нищо че отново конструкцията еднозначно казва, че над определено к-во гласове е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да се проведе въпросният референдум?!

    - Решиха да събарят паметници във времена в които няма пари за болни, за болници, за образование, за администрация, за ремонти на инфраструктура и др, но за събарянето на тия пометници намериха народна пара?! Нищо, че и въпросното събаряне бе определено от съда за противозаконно действие?!

    - Излязоха записи и снимки на кюлчета и пачки, и на хора дето признават в прав текст, че служат на чужди посолства, а изборите са манипулирани, но срещу тях нищо???

    Е, след тези и много други доказателства, че управляващото марионетно (на посолството), правителство (сглобка) нарушава редовно законите на страната (което ги прави закоравели престъпници), защо ние народа да се съобразяваме с тези и нови закони, докато ни управляват такива престъпници?!

    Време е сглобката да се сглобява за постоянно зад решетки

    Коментиран от #17, #19

  • 16 Крипто

    2 1 Отговор
    Подробности ще намерите в електронното приложение на БНБ, е-БНБ.
  • 17 Мунчо

    0 4 Отговор

    До коментар #15 от "Мнение":

    Налагам ти ВЕТО на мнението!
  • 18 Алфа херинга

    11 3 Отговор

    До коментар #2 от "Гориил":

    Еми, то това в целта. Всички страни от ЕС, да станат зависими от централната им банка. После въвеждат дигиталните пари и няма мърдане. Всички ставаме роби, без право на глас. Тогава ще си мечтаем Путин да дойде да ни денатофицира.
  • 19 ЕВРОНЮЗ

    3 2 Отговор

    До коментар #15 от "Мнение":

    За мене Костадинов е абсолютен тъпунгер. Сигурен съм че ако се организират протести пред парламента когато ще приемат такива закони ще се замислят. Но той само плямпа в мрежата, по медии, в парламента но това не променя нищо. Народа ни има нужда от водач а такъв няма.

    Коментиран от #22

  • 20 Майора

    3 6 Отговор
    Както винаги човекът направил долара 3000 лв и фалирал банките , изнесъл парите на хората и Копейкин са протие! Може би искат рублата и България в Евразия , но няма да стане , страната има начертан път, с за тяхна информация турски и китайски банки са отказали да работят с руски такива!
  • 21 Не на еврото

    13 4 Отговор
    Дано стане единствената крачка. Хич не ни трябва евро.защото:

    Всички имаме роднини в чужбина.Питайте ги на запад за ценовия шок след еврото. Те даже досега (след десетки години) съжаляват за националтата си валута.
    1.Едно кафе на 1 януари 2025ще е 1 лев, На 31 декември 2025 - едно евро. Няма кой да следи повишение на цените за дълъг период.Навякъде в страните след приемане на евро инфацията е 200% за една година или 18 месеца. Например Германия, Прибалтика, навсякъде!!!! Питайте ги за инфлацията в момента в Естония 13%
    2. Отношението Debt/GDP в Гърция, Италия, Испания е 150-200 %. В България е 25%
    Питам: кой на кого ще плаща дълга пряко или косвено било то с печатане на евро, инфлация или по друг начин?
    3. Наличните ти пари ще се блокират (рано или късно) с въвеждане на цифровото евро. Процесът започва на 1.10,2023 за корпорациите.
    4. Раждаемостта в евеозоната е по-ниска от тази в страните извън нея. Италианската индустрия е намаляла
    с 20% от времето на въвеждане на еврото.
    5. Ипотечните кредити ще следват Euribor лихвите. В момента в БГ е 3.5%. Ще станат 6 %.
    6. Банките ни ще бъдат улеснени при вземане на заеми. Те ще се използват главно за потребление, а не за развитие на високи техниологии. (Напомнете ми за такива през последните 30 г). Отношението ни Debt/GDP ще расте неограничено 60-80-100%
    7.Фондовете за осигурявне на депозите в БГ банките ще паднат от 12% на 1%. Е кога ще е по-сигурно за депозите ни?
    8.70-те млд лева, служещи за осиг

    Коментиран от #24, #26

  • 22 Мнение

    2 4 Отговор

    До коментар #19 от "ЕВРОНЮЗ":

    За съжаление и аз съм на Вашето мнение!
    Преди време доста активно подкрепях партия Възраждане, НО уви, излезе запис в който Десислава Атанасова диктува в прав текст на Костадинов, как да гласуват по дадена точка заедно с герб! Отделно има разни доказателства за др. Врабевски, който им бил спонсор, пък бил и основна фигура при Боко?!
    Нямам идея какви ги мъдрят от партията на Костадинов?! Определено и те разочароваха!

    Вероятно нашият народ трябва да спре да чака спасител в парламента, а да вземе нещата с правдата и справедливостта в свои ръце?!

    ПП В предното ми съобщение думата "конструкция" да се чете "конституция"!
    Клавиатурата на гуглето няма търпение да ме коригира, или да ми предложи "правилната" дума!
    В тая връзка, смятайте автономните автомобили, управлявани от ИИ, на кво дередже ще бъдат!
  • 23 Майора

    2 3 Отговор
    21 , стига с твойте лъжи , няма да стане! Първо виж с колко са скочили и тогсва говори! Такива като теб ги е страх че не могат да си правят каквото си оскат с парите и ще има срог контрол от ЕЦБ!
  • 24 от чужбина

    2 1 Отговор

    До коментар #21 от "Не на еврото":

    Много лъжеш , или много те лъжат .
  • 25 Напред към Европа

    2 4 Отговор
    Копейките да ридаят!
  • 26 Руски лъжец

    2 6 Отговор

    До коментар #21 от "Не на еврото":

    Всички бели хора са доволни от Еврото! Само копейките Не!
  • 27 Комунягите и НЕвъзрожденците

    1 3 Отговор
    Искат да минем към рублата и да влезем в Азиатския съюз на масква.
    Само когато всички сме колонизирани крепостници и еднакво БЕДНИ, те ще са доволни 😔
    А може да мислим, че французи, италианци и немци са по-прости от нас, та са на евро 🤣
  • 28 кнаус 485

    7 1 Отговор

    До коментар #2 от "Гориил":

    По време на социализма ходих на екскурзия в така наречените соц.страни, сега ги наричат страни от централна Европа и знам на какво ниво бяха..... Преди две години пак ходих на екскурзия в Унгария, Чехия, Полша и видях , че са много напред от нас, имам и бивша служителка , която работи в Чехия със семейството си и е много доволна.... Чехи,, поляци и унгарци да не би да са по-глупави от нас, че не искат да въвеждат еврото..... България не е готова за еврото и преждевременното му въвеждане ще доведе до много големи бели, но за съжаление нещо не зависи от нас обикновените хора.....
  • 29 Влизането

    4 0 Отговор
    в еврозоната ще е надгробният камък за България. А бе защо никой никъде не споменава за Стив Ханке, какво е казал за приемането на еврото? НаЩе доморасли корифеи са все величия от "световна величина". Продали са се за паница леща.
    Байно ле Петреско,
    пиле романеско,
    гарга ли си, чавка ли си,
    че продаде свойта рода
    зарад влашка мамалига?!
    Петко Рачов Славейков
    Май още е актуално? В пълна сила важи за сегашните престъпни продажници.
  • 30 Ком

    1 1 Отговор
    Глутницата бърза да ни набута във финансовата пирамида наречена - еврозона.
  • 31 Шопо

    2 3 Отговор

    До коментар #3 от "456-789":

    Не ви щем еврото, не ви щем шенгено
    Референдум за ЕС и НАТО.

    Коментиран от #33

  • 32 Бре

    0 0 Отговор
    Гачев, Гачев сигурно пак искаш някоя хиперинфлацийка, а
  • 33 Напред към Европа

    1 0 Отговор

    До коментар #31 от "Шопо":

    Референдум за Забрана на всички путинисти партии като Възраждане, АБВ и БСП.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове