Last news in Fakti

19 Януари, 2024 18:11 1 099 15

ГЕРБ-СДС обвини кмета Васил Терзиев в цензура

  • георги георгиев-
  • сос-
  • бюджет-
  • васил терзиев-
  • кмет-
  • софия

Скандал при обсъждането на бюджета на столицата днес

Целият Столичен общински съвет (СОС) бяхме поканени от кмета на София Васил Терзиев на работа среща в залата на СОС да обсъдим предложения проект за бюджет на Столичната община за 2024 година. "Въпреки настояването на нашата група, на колегите от БСП и на другите групи да се излъчва на живо работната среща, кметът Терзиев еднолично забрани това, съобщи днес пред журналисти общинският съветник от ГЕРБ-СДС Георги Георгиев.

Според него това е абсолютно безпрецедентно, посочи БТА. При всичките декларации за публичност и прозрачност кметът Терзиев забрани излъчването на обсъжданията на бюджета.

Кметът Терзиев си тръгна на 15-ата минута от обсъждането, след като общинските съветници от ГЕРБ Татяна Георгиева и Мирослав Боршош му зададоха въпроси по бюджета на Столичната община, съобщи още Георгиев. По думите му първият въпрос, на който Терзиев не е отговорил, е бил "ще има ли поне една нова детска градина в бюджета за догодина извън тези, които от ГЕРБ са планирали". "Два пъти каза, че не знае, на третия път стана, фръцна се и си тръгна от работната среща", каза Георгиев.

Според него поведението на кмета е изключително неуважително и показва много ясно какви са причините СОС да не работи. Георгиев настоя кметът на София да се извини незабавно на СОС и изрази надежда скоро да отговори на важните и добронамерени въпроси "като този, от който избяга". Георгиев каза, че не е станало ясно откъде обещаните от кмета 40 млн.лв. за увеличение на заплатите в градския транспорт ще бъдат дадени. "Парите ги няма в бюджета, но тези 40 млн.лв. за увеличение на заплатите са необходими", каза Георгиев.

Той определи като скандално, че бюджетът е представен от Иван Матов, който ще бъде зам.-кмет на София, но още не е. "Това е фарс, Общината не е частна корпорация, затворена компания, а публична институция", каза Георгиев. Той попита кой всъщност е Иван Матов и има ли достъп до деловодните системи на Столичната община.

Според Георгиев в Общината се създава паралелна власт в нарушение на закона. "Хора, които не са назначени за заместник-кметове, стоят в кабинетите на заместник-кметовете, вършат тяхната работа, но не носят отговорност на заместник-кметове. Така е по строителството и по транспорта", посочи Георгиев. Той добави, че на срещата днес не е имало заместник-кмет по финанси, който да представи бюджета.

Общинският съветник попита допусната ли е евентуална безстопанственост в особено големи размери за над 5,7 млн.лв. за проектите в междублоковите пространства, които не са отчетени на време по европейската програма и така се предвижда да бъдат платени с пари от джобовете на софиянци. 5,7 млн.лв., които са забравили да ги поискат от държавата, за да можем да ги отчетем и да бъдат 90 % безвъзмездни, заяви Георги Георгиев.

Според общинския съветник остава неясно и защо се спира социалната програма за деца със синдром на Даун и със специални образователни потребности, която вече не е в бюджета.

Прошко Прошков от ГЕРБ-СДС каза, че инвестиционната програма на Столичната община, предложена от екипа на кмета, е продължение на тази, която години наред Йорданка Фандъкова е залагала и сега я представят като своя. Това не е прозрачност, няма възможност да се зададат въпроси, а те са много - за култура, за образование, за инфраструктура, за спорт, посочи Прошков. Той допълни, че бюджетите досега са обсъждани с всяка една политическа група в СОС поотделно, със синдикати, с неправителствени организации, а сега всичко това липсва. Сега няма прозрачност, няма подробно обсъждане, няма уважение в СОС. Защо трябва да понасяме критика, като задаваме въпроси, отбеляза Прошков. Той обърна внимание и на това, че са минали три месеца, откакто новият кмет влезе в длъжност, но все още екипът му не е представен и има още незаети ресори.

Антон Хекимян от ГЕРБ-СДС заяви, че предлаганият бюджет съвпада на 90 % с бюджета, подготвен от ГЕРБ-СДС в предишния мандат. Новите детски градини, пътища, трамвайни трасета са проектите, изготвени от екипа на Йорданка Фандъкова.

Татяна Георгиева, също общински съветник от ГЕРБ-СДС, каза, че въпреки отправените запитвания, няма никаква яснота ще продължат ли проектите и инициативите по програмата "Европейска столица на спорта". Георгиева подчерта, че така се обезсмислят дългогодишните усилия на екипа на кмет на София Йорданка Фандъкова в сферата на спорта, тъй като се поставят под риск, планирани вече инициативи.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Нищоправеца

    1 4 Отговор
    Хахаха, начело на София са два сърдити гьотферена и една прабългарка бухахахахаха. Никакъв ама Никакъв шанс за оправия

    Коментиран от #2

  • 2 Нищоправеца

    0 5 Отговор

    До коментар #1 от "Нищоправеца":

    Заемащият поста кмет е двупосочен, ясно е и няма как да заеме страна
  • 3 А бе

    7 1 Отговор
    Циркаджии, като възраждане!
  • 4 На тези

    11 0 Отговор
    Крадци от ГЕРБ,които само спъват работата на кмета и искат да му диктуват какво да прави естествено ,че ще злословят.Те просто не спират Като не спечелиха изборите сега само ченгеджийси номера правят като вожда си Дон Чекмеджан.Искат да предизвикат нови избори и да заметат кражбите.Нали Терзиев го пита този Георгиев къде са 70 милиона.?На този Георгиев му гори под лъжичката и само плюе.Терзиев хайде както в Благоевград му направи на този общинар една яка ревизия.Отвратителни гербери барабар с Хекимян.Само работят против промяната и корупцията бандюги--.

    Коментиран от #9

  • 5 Шоп

    13 0 Отговор
    Имам един въпрос: Хекимян не гледа ли телевизия, за да се види колко нелепо изглежда в ролягта си на мюре? Или на зъл пинчер.
  • 6 Светлина

    7 0 Отговор
    Пълни наглеци. Хайде нови избори. Хората ще ви заврат там, където слънце не огрява.

    Коментиран от #8

  • 7 Рекет даден.

    2 0 Отговор
    Рекет приет.
  • 8 Аз...

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Светлина":

    Е що избори нали тоя го избрахме
  • 9 Аз...

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "На тези":

    Четеш ми мислите. Ма много слепци в тая държава
  • 10 напразно се инатите

    2 0 Отговор
    Тупането на топката няма да ви помогне.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 СОФИЙСКИ СЕЛЬО

    4 0 Отговор
    То и ДС внука не е стока, ама Хекимяна е голям мръсник.

    Коментиран от #15

  • 13 Реалист

    4 1 Отговор
    Нека отидем на нови избори и вече никой няма да си спомня за ГЕРБ, Борисов, Хекимян , Георги Георгиев и всички тия наглеци , освен прокуратурата. Ще бъдат заличени!
  • 14 Мбухахааа

    4 0 Отговор
    Деса Дуловската :-)))
  • 15 Явно такава му е породата

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "СОФИЙСКИ СЕЛЬО":

    Хекимян не е мъж. Такава му е породата - да служи за подметка, да го ръчкат, да го мачкат. Каквото му кажат да говори - това да направи.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове