Last news in Fakti

20 Януари, 2024 09:01 2 045 76

Експерти: Свободата на словото е под заплаха в България, а гражданите и журналистите са застрашени

  • медии-
  • българия-
  • цензура

Защитата от дезинформация не трябва да се превръща в цензура

Експерти: Свободата на словото е под заплаха в България, а гражданите и журналистите са застрашени - 1
Снимка: БГНЕС

Темата за дезинформацията намира място във форуми по целия свят и е обсъждана по време на срещи между политици от различни държави. Подхранвана от бързо развиващия се изкуствен интелект на фона на богатата на събития изборна година, дезинформацията беше тема и на тазгодишната среща на Световния икономически форум в Давос. Правителството на България започна да споделя публикации, озаглавени „Факти срещу дезинформацията“, а премиерът Николай Денков съобщи преди дни, че е решено да бъде създадено координационно звено към Министерския съвет за борба с дезинформацията, което да работи заедно с европейските институции.

Деликатно е въвеждането на свръхрегулация и прекаленият надзор върху работата на медиите, каза за БТА председателят на Съвета за електронни медии (СЕМ) Соня Момчилова. „Съществува реална опасност стремежът към съблюдаване на "информационно чиста среда" да се изроди в преследване и цензура“, смята тя.

„Свободата на словото е под заплаха в България, а гражданите и журналистите са застрашени, дори когато подават заявления по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ), което е тяхно право. Така че много трябва да се внимава да не се наруши тънкият баланс между защитата на свободата на словото и защитата от дезинформация“, коментира за БТА адвокат Александър Кашъмов, изпълнителен директор на неправителствената организация „Програма достъп до информация" (ПДИ).

Борбата с дезинформацията

Самото понятие „дезинформация“ обикновено се дефинира като „невярна“, „подвеждаща информация“, посочи Кашъмов. Същевременно тази дефиниция все още не е дадена в закон или регламент на ЕС, макар че терминът вече се употребява в законодателството. Дезинформиращи послания ни заливат през последните години, най-вече в социалните мрежи и някои онлайн медии, особено при големите кризи – пандемията COVID-19, войните Русия-Украйна, Израел - "Хамас", коментира адвокатът.

Според него първо е необходимо да се предприемат превантивни мерки. „Те включват абсолютно задължително образование, както и официална комуникация на държавните институции, които да оповестяват истинското съдържание на създавани от тях документи. Тук е много важно правото на достъп до обществена информация. Според ЗДОИ не само гражданите имат право да подават заявления, но държавните институции са длъжни да оповестяват по тяхна инициатива информация, особено ако опровергават невярна информация, каза още Кашъмов.

Дезинформацията може да бъде борена и с образование, и със законодателни промени, смята Соня Момчилова. Тревожното е, че изкуственият интелект се развива с много бързи темпове. Без съмнение запознаването със скритите заплахи на интернет и социалните мрежи трябва да започне в ранна възраст. Програмите в училище трябва да включват медийно ограмотяване, каза тя. Въведохме дни на отворените врати, в които граждани, студенти и ученици могат да ни гостуват и да се запознаят с работата ни, решихме да направим клипове за радио и телевизия, които да информират и предупреждават за най-честите примери на дезинформация и фалшиви новини, коментира Момчилова.

По думите на председателя на СЕМ съществува и друг проблем - трудното адаптиране на остарялото законодателство, по което работи СЕМ, към новите реалности и предизвикателствата пред които ни изправя дигитализацията и възможностите на социалните мрежи и интернет. С изненадите, които предлагат генерираните изображения и звук, регулацията е в ситуация всекидневно да решава задачи, непредвидени от съществуващото в момента не само българско, а и европейско законодателство, обясни Момчилова. Има страни с доста развити и работещи практики по линия на медийната грамотност, законодателствата на всички европейски страни се готвят да се синхронизират с предстоящото влизане в сила на Акта за свобода на медиите и Акта за цифровите услуги, добави тя.

Законодателни промени засега не са нужни, имаме закони, смята Александър Кашъмов. „Преди близо две години припомних публично на обществото, че чл.419 а от Наказателния кодекс наказва сурово оправдаването на агресивна война, геноцид, престъпления срещу човечеството“, коментира адвокатът. Законодателни промени са допустими, само ако е преценено на основата на щателен анализ, че липсва защита на правата. Приемането на законодателен акт на ЕС може да доведе до предприемане на конкретни промени, но със сигурност не на „закон за дезинформацията“, както някои си представят. Не бива да се забравя, че свободата на словото също е основна ценност в демократичното общество, заяви Кашъмов.

Дезинформацията по време на избори

Според оценката на Световния икономически форум в Давос рискът от дезинформация достига връхната си точка по време на избори. "Повсеместното прибягване към подвеждаща информация и дезинформация и инструментите, които позволяват разпространението ѝ, могат да подкопаят легитимността на новоизбраните правителства", се посочва в "Доклад за глобалните рискове".

Някои политици и партии използват дезинформацията, за да печелят дивиденти, смята Александър Кашъмов. Би било опасно да се ограничава правото на политици да говорят свободно, но от друга страна тяхната свобода да говорят не е безгранична, отбеляза адвокатът.

По време на предизборна кампания поначало е гарантирана по-голяма свобода на словото. Същевременно има и специални правила за отразяване в Изборния кодекс. Прекрачването на някои граници в политическата реч има различни измерения. Като че ли не толкова се наблюдава дезинформация, колкото пряко проповядване на омраза към определени групи и малцинства. Съществуват правни средства за противодействие и в тези случаи, например жалби пред Комисията за защита от дискриминация, обясни Кашъмов.

Според Соня Момчилова има много примери за политици, които използват дезинформация. „За съжаление никой политик никога не е бил подведен под отговорност за лъжите и нерядко халюцинациите, които вербализира с цел печелене на симпатии, доверие и облаги от личен характер или изпълнение на лобистки ангажименти“, коментира тя.

По думите ѝ по-натъжаващо е, че никой не се интересува „защо силните на деня или на вчерашния ден заблуждават и дори лъжат безочливо“. „Мисля че точно тук следва да попитаме вас, журналистите, какво се случва с паметта на медиите? Със сензорите за истина и спекулации? Кой, ако не медиите, е призван да предупреди обществото за рецидивите на лукава политическа природа?“, коментира Соня Момчилова.

Според нея в изключително редки случаи научаваме за мотивите за едно или друго действие, което касае целокупния електорат. „Липсата на информация или укриването на информация от страна на политиците е не по-малко опасно и бих казала престъпно от дезинформацията, но лекуването на този феномен е присъщ на друга власт и други органи, които искрено се надявам да заработят резултатно“, заяви Момчилова.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Устата

    48 2 Отговор
    Песен съм ви направил по този повод даже.

    Коментиран от #64

  • 2 Трезвен

    81 8 Отговор
    Всичко си е в реда на нещата, в една колония за какви свободи и права може да се говори?

    Коментиран от #21

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Карлуково

    71 0 Отговор
    Както е тръгнало, скоро ще се върнат нелегалното печатане на позиви и вестници и радиостанциите. Дигитализацията, уби демокрацията.
  • 6 Устата

    65 7 Отговор
    Май е време да си покажем топките
    И на посолстваТа и на Сглобките
    За боклуци дето сменят Конституция
    Не юмруци, а трябва Революция

    Ама няма как да стане, като всеки си трай
    Една птичка пролет не прай,
    А колегите гларуси и гугутки
    Мълчат като........................

    УСТАТА
  • 7 Коментар

    68 4 Отговор
    Преди две години триеха вицове за Кирчо.Има си цензура и става още по-зле.За какво сте скачали по площадите 89-та?

    Коментиран от #73

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Христо

    58 4 Отговор
    Е, точно от името на тази мисирка Мари да публикувате статия за дезинформацията е много странно (меко казано).
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Мария Атанасова Мисиркова!?

    54 5 Отговор
    тя пише за Дезинформацията?? Мара Фейка!!!
  • 13 Бендида

    47 1 Отговор
    Свободата е застрашена, не свободата на словото. Зависимости разни.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 По Оруел

    40 1 Отговор
    Тоест е време за Министерството на Истината… и каквото ви кажат от него, то е!

    Коментиран от #17

  • 16 Не звам

    42 1 Отговор
    Не знам! Дали свободата на словото е под Заплаха! Но едно е сигурно! Кат ми пееш Пенке ле ! Кой ли те слуша! -Т.е. Демокрацията и Законноста одавна Липсват!
  • 17 Нужни са

    27 1 Отговор

    До коментар #15 от "По Оруел":

    Съдебна система и Прокуратура! Каквито Липсват!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Е,аз за това съм ч и т а т е л на факти.

    25 2 Отговор
    Най-с в о б о д н а т а. м е д и я в Слънчевата система.Ч и т а т е л и т е се у в а ж а в а т,к о м е н т а р и. не се. т р и я т .И з а б р а н и по а й п и. а д р е с н е се н а л а г а т..М а й т а п.бе У и л и
  • 20 Калпазанин

    18 2 Отговор
    Кой го е публикувал само 🤔🤔🤔🤔🤔, източник, бесарабски фронт и isw prosto mara
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 гост

    29 0 Отговор
    Медийната власт се състои в разчленяване на човешкото съзнание и слепването му отново по избор и в угода на управляващите............. Истинската "ИСТИНА" е само тази "истина", която е изгодна на властта.1 друга истина няма и не трябва да има. Когато управляващите кажат "истина" фактите са длъжни да замълчат. А боговете, ....боговете винаги са говорили чрез устата на управляващите !
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Е46ца

    18 2 Отговор
    Доживотен затвор за всички журналисти.Най-големите паразити на земята.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    30 2 Отговор
    Не че някой се бори с цензурата в България, тя се задълбочава все повече. Министър Тагарев се е изказал, че трябва да се въведе следене в медиите и социалните мрежи. Това борба с цензурата ли му викате?
  • 28 Фен

    29 3 Отговор
    След като не можеш да промениш ситуацията - например разгрома на Украйна, фалита на Европа, справянето на Русия със санкциите и т.н., ти остава само да изопачиш информацията.
  • 29 Уса

    21 3 Отговор
    Сорос плаща идва Тръмп и край ще просите на пете кюшета.Много соросо слуги в сащ вече просят и плачат
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Магнитски

    21 0 Отговор
    СВОБОДА СЛОВО ТУК ?? 10 МИН В БНТ бТВ нова са 10 000 лева .. хората няма какво да ядат... живеят на вересия..комунистически изроди....
  • 32 Истината му е майката

    22 0 Отговор
    То от пропаганда друго има ли,точно пък факти и сте седнали да ревете. Лошото за вас е че народа може да чете между редовете.
  • 33 Истината

    3 29 Отговор
    Соня Момчилова е назначена от Румен Радев, което означава, че е руска марионетка.

    Нейните "притесненения" са единствено свързани с това да не бъдат заглушени източниците на руските лъжи в България, което руските четирихилядници представят като "свобода на словото", без да уточняват, че сободата е да се говори ИСТИНАТА, а не да се разпространяват лъжи, както правят въпросните "журналисти" като например Волгин, Кеворкян и пр.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Истината:

    18 1 Отговор
    Отново трябва да заработи Радио Свободна Европа, което да ни Пази от "Свободна Европа" и "Дойче Веле"
  • 36 Госあ

    20 0 Отговор
    “ Николай Денков съобщи преди дни, че е решено да бъде създадено координационно звено към Министерския съвет за борба с дезинформацията, което да работи заедно с европейските институции.” Ще бъде създадено демократично Министерство на истината, драги сънародници …

    Коментиран от #42

  • 37 0101

    23 0 Отговор
    В бг никога не е имало журналисти,само платени клакьори обслужващи престъпни лобита,получават по големи заплата от снн и ббс,по 20 -30 бона,което е нереално,и говори и за пране на пари някой са толкова послушни,че дори олигархията ги праща на работа в Европарламента

    Коментиран от #44

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Демократ

    6 14 Отговор
    Докато СЕМ е регулатор от политически ангажирани фигури, а не експертен, така ще е. Плямпалото Соня Момчилова пази беззаконието в сферата на словото в услуга на Кремъл - Кошлуков, удобно ченгеджийско чучело , незаконно е вечен шеф на БНТ с фалшив документ за професионален ценз, в БНР Волгин лее Кремълска пропаганда от години нарушава хиляди пъти закона ,но е непокътнат, 5 руски телевизии се излъчват в българския ефир, въпреки решението за забрана от ЕС за борба с Руската дезинформация, която озлобява и разделя обществото ни. Всичко това се случва под ръководството на Соня Момчилов, а СЕМ е вреден за България в този му вид.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Демократ

    1 15 Отговор

    До коментар #37 от "0101":

    Ето резултата от Соня Момчилова. Чугунените глави повтарят едни и същи кремълски опорки, защото няма как да мислят с една гънка в мозъка. Откога CNN, BBC, DW замести ха Кремъл и руската телевизия, защото нашите тв и куп социални мрежи сипят руската пропаганда? Който плаща, той определя музиката. Поне това знаете ли?
  • 45 Бесен-_ Язовец

    19 0 Отговор
    Дезинформация е, че в ЕС и САЩ има демокрация и свобода на словото.
  • 46 Галя от посолствоТО

    15 0 Отговор
    Ако не сте сигурни дали една новина е истина или не, моля позвънете на Козяк и ние с радост ще ви помогнем с правилната информация.

    Коментиран от #51

  • 47 Какво очачквате

    15 0 Отговор
    Повечето медии в Интернет са купени от Борисов чрез някакви жени - Блиц, Стандарт, за Днес бг е на ТИМ, Фрог на ДС...... общо взето сайтовете са собственост на полицаите!
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Шерлок

    15 0 Отговор
    Най големите източници на фалшиви новини са Вашингтон и Брюксел.

    Коментиран от #52

  • 51 Факт

    4 7 Отговор

    До коментар #46 от "Галя от посолствоТО":

    Има по-лесен начин: идва ли от руски "източници", значи е 100% лъжа и/или манипулация.
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 ТаУмВзе

    11 0 Отговор
    На територията и България няма камо ли слово, свобода или свобода на словото.
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Верно л

    16 0 Отговор
    То сигурно Буркина Фаса е по напред в класацията от Бг.
  • 56 Това шега ли е

    17 0 Отговор
    Мишока денков, който зад гърба са му НПО--тата на САЩ, окупирали медии и пуснали грантаджийски лъжци на повикване и залаяли цялото медийно пространство с лъжи и пропаганда, ще правел звено срещу дезинформацията. Или по скоро ще е звено срещу истината. Всеки осмелил се да я каже, ще бъде обельосван и гонен до дупка.
  • 57 Факт

    0 6 Отговор

    До коментар #54 от "Ева Браун":

    Нищо чудно, Адолф и Сталин са били съюзници, защо ще идват в Берлин?
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Алооо

    16 1 Отговор
    Превърнахме се в страната на Мисирките.
  • 61 Ее, на кое място сме

    6 0 Отговор
    На кое място сме в класацията
  • 62 Рускиня

    2 5 Отговор
    Изтрихъ мъ 😭😭😭 обещавам няма да пиша повече против ссср и рф 😭🤭🤭🤭
  • 63 бай Иван

    15 0 Отговор
    В момента имам чувството,че живея в медийната среда на 80-те. Официозите тръбят за успехи,дето хората не ги виждаме,ама никак. Управлението е отчайващо като качества ,медийната среда отвратителна изпълнена с лишени от здрав смисъл лозунги от добре платени пропагандатори зовящи се журналисти . Има и една съществена разлика.Това е икономическата мафия обхванала сега цялата държава в клещи, което усложнява отвоюването на държавата
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Жададык

    16 0 Отговор
    В говедарския концлагер България всичко е дезинформация и пропаганда.
  • 66 разума

    10 0 Отговор
    МНО трябва да се управлява от неправителствени обществени организации, а министър Тъгарев уволнен и пълна проверка на екскурзиите му извън страната
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Тъмен субект

    10 0 Отговор
    Заговорят ли от Давос за дезинформация, всичко става ясно - основава се министерство на истината. Честито.
  • 69 Коментар

    13 0 Отговор
    Цитат а премиерът Николай Денков съобщи преди дни, че е решено да бъде създадено координационно звено към Министерския съвет за борба с дезинформацията, което да работи заедно с европейските институции. Тоталитаризма се задава пак ДругарЕ. Едно време ДС сега звена против дезинформация. И сал каквото се подаде от системата това ще е правилната информация. Ще следят постове, чатове в платформите и у кауша кой дезинформира. Честито.

    Коментиран от #70

  • 70 Демократ

    1 9 Отговор

    До коментар #69 от "Коментар":

    Вие какво искате , руската дезинформация приета като истина от такива като вас да се лее безпроблемно навсякъде? Знаем, че обичате империята на злото и лъжата Русия ,защото сте национални предатели,клели се във вярност на Кремъл, но ние, родолюбците, се кълнем във вярност на България.

    Коментиран от #71

  • 71 Жададык

    7 0 Отговор

    До коментар #70 от "Демократ":

    тагаренко, ти ли си, куче въшливо?
  • 72 Ха ха ха

    8 0 Отговор
    Фашизирането, одиктатуряването, затъването в тоталитарни и мракобесни методи на подтискане на свободата на словото, под знамето на уж борба с дезинформацията, не може да скрие голия г@з на обявяващите се за либералдемократи властници. Хубавото е, че колкото повече затъват, толкова по-трудно ще могат да се измъкнат от отговорността която ще трябва да понесат персонално. И това ще е скоро.
  • 73 Ген. Гурко

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Коментар":

    И аз се чудя и ме е срам и яд.
  • 74 7647

    5 0 Отговор
    Няма свобода на словото в Бг. Изразете недоволството си или възмущението си и веднага някой пуска донос пред ку ките, не се знае нито какво пише, нито как изопачава нещата.
  • 75 Краварите наложиха тотална цензура!

    4 0 Отговор
    В България няма свобода на словото има краварски лъжливи медии!
  • 76 Казуар

    0 0 Отговор
    Руското мекере Волгин се оплаква, че в България се ограничава свободата на словото. Ако той е руски гражданин и има несъгласие с политиката на император Путин, има контакти с европейски медии какво ще му се случи, вероятно ще прави компания на Навални.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове